- I dag har jeg har ingen problemer med å invitere henne

- Hun var veldig veldig mannlig, sa Steinar Hoen om Caster Semenya i VM i 2009, og høstet storm. Nå ønsker Bislett-general Hoen henne velkommen til Bislett Games.

Caster Semenya

Caster Semenya er klarert som kvinne, og skal delta på Bislett Games 9. juni

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Steinar Hoen har åpnet lommeboka for å få den omstridte gullvinneren fra Berlin-VM i 2009 til Oslo.

Den unge 800-meterløperen fra Sør-Afrika skapte store overskrifter etter å ha utklasset hele verdenseliten og vunnet gullet i Berlin for snart to år siden. Hun kom fra ingenting og gikk rett til topps, og det gikk ikke lang tid før reaksjonene og spekulasjonen kom. Hennes maskuline framtoning og mørke stemme satte ryktene i sving.

Bislett-general Steinar Hoen var en av dem som var svært skeptisk til Semenya . Som ekspertkommentator på NRK den gangen var han en av dem som reagerte.

"Veldig veldig mannlig"

Semenya og Hoen, VG 2009

Steinar Hoen fikk mye kritikk for sine utsegner direkte på NRK under VM i 2009

Foto: VG Nett

Dette sa Hoen på NRKs direktesending 17. august 2009:

"Ja, jeg vet ikke helt hva man kan si på TV, og heldigvis så jobber ikke jeg i NRK, men jeg liker ikke dette her, Lars (Lystad). Jeg syns dette her virker veldig, veldig mannlig".

Video: Se innspurten i semifinalen på 800 m og hør kommentarene:

Video 5b4497b5-ce62-4c11-b9ae-ff779b22f500.jpg

Innspurten i semifinalen

Sør-Afrika varslet krig

Det ble mye oppstyr etter Semenya-gullet i Berlin. Hun ble tatt av banen halvveis ut i æresrunden sin, og hun møtte ikke på den internasjonale pressekonferansen. Ingen andre gullvinnere på Olympiastadion i Berlin opplevde noe lignende.

Og det ble bråk. Sør-Afrika truet med krig mot det internasjonale friidrettsforbundet IAAF. De mente kravet om kjønnstest stred mot menneskerettighetene.

- Det er helt klart at Casters menneskerettigheter ikke blir respektert i det hele tatt. Verken Caster eller hennes familie fortjener en slik ydmykelse, sa landets sportsminister Makhenkesi Stofile.

Også Sør-Afrikas president støttet Semenya

Video: - Mental styrke og disiplin har hjulpet meg:

Video - Familien har gjort meg

- Mental styrke og disiplin har hjulpet meg

- Synes du at prosessen som har pågått etter VM for to år siden har vært bra, Hoen?

- Vanskelig å si. Den har vært vanskelig for IAAF. Jeg og mange andre reagerte på at det kom ei jente som vi aldri hadde hørt om og løp på tider ned mot nesten verdensrekorden. Og det ble VM-gull. Prosessen etter det vil jeg ikke kommentere, utover å slå fast at IAAF har tatt sin avgjørelse. Siden juli i fjor har hun vært klar til å konkurrere, og det som har vært, har vi nå lagt bak oss, sier Hoen.

- Viktig å ha med de beste

- Nå er Caster Semenya klarert av IAAF, og som stevnegeneral på Bislett har jeg ingen problemer med å invitere henne til stevnet vårt 9. juni. Vi vil gjerne ha henne med, for 800 meter er en Diamond League-øvelse, og det gjelder for oss å ha med de beste.

- Caster Semenya er regjerende verdensmester, og 800 m for kvinner er en Diamond League-øvelse. Bislett Games har en historie om å ha med de beste, og det er helt klart at vi er interessert i å ha henne med, sier Hoen til NRK.

Møter Måkestad

I tillegg er det VM-år i år, og Semenya er regjerende verdensmester.

- Det er også verd å merke seg at Semenya ikke har gjort noe galt. Derfor gleder jeg meg til å se henne løpe mot Ingvild Måkestad Bovim og flere av verdens beste på Bislett om en måned, fortsetter han.

Det var mye støy rundt Semenya i etterkant av VM. Hun ble utestengt og måtte gjennom kontroversielle kjønnstester, men 6. juli i fjor slo et medisinsk ekspertpanel fast at den sørafrikanske mellomdistanseløperen er kvinne, og dermed klarert til å konkurrere som alle andre.

Men det er først nå Semenya er tilbake for fullt. Bislett Games blir det andre store stevnet hun deltar i etter utestengelsen. Semenya deltar også i Diamond League-stevnet i Eugene i Oregon 4. juni, bare fem dager før Bislett Games.

- Nå har støyen lagt seg, nå er det friidrettsutøveren Caster Semenya vi ønsker å invitere, sier Hoen, som gleder seg til å se henne mot bl.a. Norges beste på distansen, Ingvill Måkestad, på Bislett 9. juni.

Ikke så dyr

Steinar Hoen sier til NTB at Caster Semenya ikke er en veldig dyr utøver å få til Bislett, men det var ikke så lett å lokke henne til Norge på grunn av sesongplaner, som langt på vei var lagt da Hoen tok kontakt.

- Det løste seg. Nå er kontrakten underskrevet og i orden, så vi kan bare glede oss. Jeg har betalt litt ekstra for VM-gullet hennes, men det var ikke veldig kostbart å få henne med, forteller Bislett-sjefen.

Revansjeoppgjør på Bislett

Janet Jepkosgei Busienei

Janet Jepkosgei Busienei tok sølvet i VM i 2009. Nå får hun sjanse til revansje på Bislett

Foto: THOMAS LOHNES / AFP

Det ser også ut som om Janeth Jepkosgei Busienei fra Kenya, verdensmesteren på 800 meter fra Osaka i 2007, kommer til Bislett. Hun tok sølvet bak Semenya i Berlin, så har kan det ligge an til et virkelig revansjoppgjør på Bislett-tartanen 9.
juni.

Hoen var på flyplassen på vei til Shanghai da NRK snakket med ham. Der har han booket mange møter med det han karakteriserer som spennende utøvere. Usain Bolt ble klar allerede i januar.

- Flere navn i neste uke

- I løpet av neste uke skal jeg nok kunne presentere flere meget spennende navn. Dette Bislett-stevnet ser ut til å bli ett av de beste, med mange gode og kjente navn, sier Hoen.

Stevnet i Shanghai i helga er nokså likt Bislett Games når det gjelder øvelser.

- Derfor får jeg en god pekepinn på hvem som er i form nå, sier Hoen før han må løpe til flyet.

Siste nytt

 • Fotballen kommer med dato

  Det er bred enighet blant toppklubbene i Fotball-Norge om at treningskampene må komme i gang senest 15. mars dersom eliteserien skal kunne starte 5. april, skriver VG.

  Det er Odds daglige leder Einar Håndlykken som overfor VG bekrefter det som seiler opp som en skjebnedato med tanke på eliteseriestarten.

  – De fleste er enige om å komme i gang da. Det blir få datoer utover høsten, og å spille masse under EM er ikke gunstig. Kommer vi ikke i gang da, blir det ikke lett, sier Håndlykken til avisen.

  Eliteserien i fotball er planlagt å starte 5. april. Norges Fotballforbund har allerede besluttet å utsette oppstarten av toppserien og 1. divisjon for kvinner.

  Eliteserien fotball 2020: Bodø/Glimt - Viking (3-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Russisk VM-gullhåp brakk hånda

  Denis Spitsov var et av Russlands fremste håp på 15-kilometeren i fri teknikk i ski-VM onsdag. Nå har han fått påvist et brudd i hånda.

  Dermed er VM over for den 24-årige motbakkespesialisten.

  Bruddet i Spitsovs arm skal ha blitt bekreftet i en melding fra det russiske skiforbundets pressetjeneste mandag, melder blant andre russiske Sport og Dagbladet.

  Spitsovs skade betyr at Russland også stiller svekket på herrestafetten i ski-VM senere denne uken.

  24-åringen ble nummer tre i Tour de Ski denne sesongen. Han hadde blant annet beste tid på den siste etappen opp alpinbakken i Val di Fiemme. (NTB)

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Carlos Barria / Reuters
 • Zlatan kan få lang pause

  Zlatan Ibrahimovic har pådratt seg en lårskade og kan gå glipp av åttedelsfinalen i europaligaen mot Manchester United, melder en rekke medier.

  De italienske storavisene La Gazetta dello Sport og Corriere dello Sport hevder begge å ha kjennskap til Zlatans skadestatus. Det samme gjør Sky Italia.

  Ibrahimovic ble byttet ut etter 56 minutter i kampen mot Roma søndag.

  Nå meldes det om at svensken står foran et flere uker langt skadefravær. Rapportene tyder på at skaden skal undersøkes på nytt om ti dager.

  Zlatan Ibrahimovic skadd
  Foto: Tiziana Fabi / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal