Hopp til innhold

- I dag har jeg har ingen problemer med å invitere henne

- Hun var veldig veldig mannlig, sa Steinar Hoen om Caster Semenya i VM i 2009, og høstet storm. Nå ønsker Bislett-general Hoen henne velkommen til Bislett Games.

Caster Semenya

Caster Semenya er klarert som kvinne, og skal delta på Bislett Games 9. juni

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Steinar Hoen har åpnet lommeboka for å få den omstridte gullvinneren fra Berlin-VM i 2009 til Oslo.

Den unge 800-meterløperen fra Sør-Afrika skapte store overskrifter etter å ha utklasset hele verdenseliten og vunnet gullet i Berlin for snart to år siden. Hun kom fra ingenting og gikk rett til topps, og det gikk ikke lang tid før reaksjonene og spekulasjonen kom. Hennes maskuline framtoning og mørke stemme satte ryktene i sving.

Bislett-general Steinar Hoen var en av dem som var svært skeptisk til Semenya . Som ekspertkommentator på NRK den gangen var han en av dem som reagerte.

"Veldig veldig mannlig"

Semenya og Hoen, VG 2009

Steinar Hoen fikk mye kritikk for sine utsegner direkte på NRK under VM i 2009

Foto: VG Nett

Dette sa Hoen på NRKs direktesending 17. august 2009:

"Ja, jeg vet ikke helt hva man kan si på TV, og heldigvis så jobber ikke jeg i NRK, men jeg liker ikke dette her, Lars (Lystad). Jeg syns dette her virker veldig, veldig mannlig".

Video: Se innspurten i semifinalen på 800 m og hør kommentarene:

Video 5b4497b5-ce62-4c11-b9ae-ff779b22f500.jpg

Innspurten i semifinalen

Sør-Afrika varslet krig

Det ble mye oppstyr etter Semenya-gullet i Berlin. Hun ble tatt av banen halvveis ut i æresrunden sin, og hun møtte ikke på den internasjonale pressekonferansen. Ingen andre gullvinnere på Olympiastadion i Berlin opplevde noe lignende.

Og det ble bråk. Sør-Afrika truet med krig mot det internasjonale friidrettsforbundet IAAF. De mente kravet om kjønnstest stred mot menneskerettighetene.

- Det er helt klart at Casters menneskerettigheter ikke blir respektert i det hele tatt. Verken Caster eller hennes familie fortjener en slik ydmykelse, sa landets sportsminister Makhenkesi Stofile.

Også Sør-Afrikas president støttet Semenya

Video: - Mental styrke og disiplin har hjulpet meg:

Video - Familien har gjort meg

- Mental styrke og disiplin har hjulpet meg

- Synes du at prosessen som har pågått etter VM for to år siden har vært bra, Hoen?

- Vanskelig å si. Den har vært vanskelig for IAAF. Jeg og mange andre reagerte på at det kom ei jente som vi aldri hadde hørt om og løp på tider ned mot nesten verdensrekorden. Og det ble VM-gull. Prosessen etter det vil jeg ikke kommentere, utover å slå fast at IAAF har tatt sin avgjørelse. Siden juli i fjor har hun vært klar til å konkurrere, og det som har vært, har vi nå lagt bak oss, sier Hoen.

- Viktig å ha med de beste

- Nå er Caster Semenya klarert av IAAF, og som stevnegeneral på Bislett har jeg ingen problemer med å invitere henne til stevnet vårt 9. juni. Vi vil gjerne ha henne med, for 800 meter er en Diamond League-øvelse, og det gjelder for oss å ha med de beste.

- Caster Semenya er regjerende verdensmester, og 800 m for kvinner er en Diamond League-øvelse. Bislett Games har en historie om å ha med de beste, og det er helt klart at vi er interessert i å ha henne med, sier Hoen til NRK.

Møter Måkestad

I tillegg er det VM-år i år, og Semenya er regjerende verdensmester.

- Det er også verd å merke seg at Semenya ikke har gjort noe galt. Derfor gleder jeg meg til å se henne løpe mot Ingvild Måkestad Bovim og flere av verdens beste på Bislett om en måned, fortsetter han.

Det var mye støy rundt Semenya i etterkant av VM. Hun ble utestengt og måtte gjennom kontroversielle kjønnstester, men 6. juli i fjor slo et medisinsk ekspertpanel fast at den sørafrikanske mellomdistanseløperen er kvinne, og dermed klarert til å konkurrere som alle andre.

Men det er først nå Semenya er tilbake for fullt. Bislett Games blir det andre store stevnet hun deltar i etter utestengelsen. Semenya deltar også i Diamond League-stevnet i Eugene i Oregon 4. juni, bare fem dager før Bislett Games.

- Nå har støyen lagt seg, nå er det friidrettsutøveren Caster Semenya vi ønsker å invitere, sier Hoen, som gleder seg til å se henne mot bl.a. Norges beste på distansen, Ingvill Måkestad, på Bislett 9. juni.

Ikke så dyr

Steinar Hoen sier til NTB at Caster Semenya ikke er en veldig dyr utøver å få til Bislett, men det var ikke så lett å lokke henne til Norge på grunn av sesongplaner, som langt på vei var lagt da Hoen tok kontakt.

- Det løste seg. Nå er kontrakten underskrevet og i orden, så vi kan bare glede oss. Jeg har betalt litt ekstra for VM-gullet hennes, men det var ikke veldig kostbart å få henne med, forteller Bislett-sjefen.

Revansjeoppgjør på Bislett

Janet Jepkosgei Busienei

Janet Jepkosgei Busienei tok sølvet i VM i 2009. Nå får hun sjanse til revansje på Bislett

Foto: THOMAS LOHNES / AFP

Det ser også ut som om Janeth Jepkosgei Busienei fra Kenya, verdensmesteren på 800 meter fra Osaka i 2007, kommer til Bislett. Hun tok sølvet bak Semenya i Berlin, så har kan det ligge an til et virkelig revansjoppgjør på Bislett-tartanen 9.
juni.

Hoen var på flyplassen på vei til Shanghai da NRK snakket med ham. Der har han booket mange møter med det han karakteriserer som spennende utøvere. Usain Bolt ble klar allerede i januar.

- Flere navn i neste uke

- I løpet av neste uke skal jeg nok kunne presentere flere meget spennende navn. Dette Bislett-stevnet ser ut til å bli ett av de beste, med mange gode og kjente navn, sier Hoen.

Stevnet i Shanghai i helga er nokså likt Bislett Games når det gjelder øvelser.

- Derfor får jeg en god pekepinn på hvem som er i form nå, sier Hoen før han må løpe til flyet.

Sportsnyheter

EM friidrett 2022 i München

Ingebrigtsen historisk: Tok suverent EM-gull

Jakob Ingebrigtsen lot konkurrentene gjøre grovjobben på 5000 meterfinalen i EM i München tirsdag kveld. Men etter å ha blitt hindret av et fall tok Ingebrigtsen kommandoen og spurtet inn til nytt EM-gull.

Danske Axel Vang Christiansen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Her ofrer konkurrenten egne sjanser for å hjelpe supertalentet

Axel Vang Christensen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Da ofret Andorras Nahuel Carabana egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Siste nytt

 • Núñez beklager etter utvisningen

  Liverpools spissjuvel Darwin Núñez sier at han forstår kritikken som har kommet hans vei etter at han ble utvist etter en stygg nedskalling på Joachim Andersen.

  Núñez lot seg tydelig frustrere av Crystal Palace-stopperen Andersen gjennom hele kampen og etter 57 minutter kokte det over. Etter en konfrontasjon skallet Núñez til Andersen og dansken gikk i bakken. Núñez ble umiddelbart vist det røde kortet og vil trolig miste tre kamper for hans nye klubb.

  I løpet av tirsdag har ikke reaksjonene latt vente på seg, og han har blitt slaktet i britisk presse. På Twitter går 23-åringen ut med en beklagelse.

  «Jeg er klar over at det jeg gjorde ikke var greit. Jeg er her for å lære av mine feil, og det vil ikke skje igjen», skriver han.

  Premier League - Liverpool v Crystal Palace
  Foto: PETER POWELL / Reuters
 • Straus og Bayern slo Barcelona tross Graham Hansen-scoring

  Caroline Graham Hansen scoret et flott mål, men hun og Barcelona måtte se Alexander Straus' Bayern München vinne treningskampen 2-1.

  Den norske vingen mottok ballen utenfor 16-meteren og banket den oppe i hjørnet etter en snau times spill. Hun og Ingrid Syrstad Engen ble byttet ut for spanjolene like etter scoringen.

  Målet var likevel ikke nok til å unngå tap mot den ferske Bayern-treneren Straus. Han tok nylig over storklubben etter flere år med suksess i Brann. Giulia Gwinn og Emelyne Laurent scoret målene som sikret tysk jubel.

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Christiansen nummer sju på 1500 meter fri

  Henrik Christiansen greide ikke å finne toppfarten og havnet på 7.-plass i finalen på 1500 meter fri under langbane-EM i svømming i Roma.

  Christiansen ble i sommer norgesmester på distansen, men internasjonalt henger han bak de beste. Tiden 15.07,98 holdt til en 7.-plass blant de åtte som deltok i finalen.

  Han havnet tidlig bakpå og lå et stykke bak medaljeplassene etter 400 meter. Ukrainske Mikhailo Romantsjuk vant på tiden 14.36,10 og tok med det sitt tredje strake gull på distansen i langbane-EM. Italieneren Gregorio Paltrinieri tok sølv på hjemmebane, mens Damien Joly fra Frankrike tok bronsen.

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste