Caster Semenya kan gå glipp av VM

800 meterspesialisten Caster Semenya (22) er tilbake i aksjon etter et år uten konkurranser. Spørsmålet er om hun er tidsnok til å klare VM-kravet.

Semenya

Caster Semenyas fysikk førte til store diskusjoner rundt hennes kjønn i tiden etter VM-gullet i Berlin i 2009.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Semenya fra Sør-Afrika slo igjennom da hun vant 800-metergullet i Berlin i 2009. Den da 18 år gamle jenta viste seg suveren både da og i tiden etter.

Men stortalententet havnet mer i fokus fordi mange mente hun ikka var en kvinne. Noen ville ha det til at Semenya måtte være tvekjønnet, men kjønnstester avkreftet den teorien.

– Vi har fostret henne fram som ei jente, og jeg har aldri vært i tvil om at hun er det. Som familie bryr vi oss ikke om hvem som sier hva. Men vi vil alltid støtte hennes friidrettstalent, sa bestemor Maphuthi Sekgale da det blåste som verst.

– Hvorfor må sjalusi drive folk til å si noe sånt? Hvorfor skriver dere dette, sa moren til The Times da flere aviser hevdet at kjønnstestene avslørte Caster som tvekjønnet.

Etter et par turbulente år løp Semenya inn til OL-sølv i London i fjor. Siden har hun vært borte fra friidrettsbanen med en kneskade.

Onsdag vant hun imidlertid et stevne i Lahti på beskjedne 2.06,58, henes første løp siden OL-finalen i august i fjor.

VM-kravet gjør imidlertid at hun må under to minutter blank - og altså forbedre Lathi-tiden med syv sekunder.

Semenya, som har fylt 22 år, har elleve dager på seg til å kvalifisere seg til Moskva-VM som går av stabelen i august.

Treneren hennes, den tidligere kjente mellomdistanseløperen Maria Mutola fra Mosambik, mener at Semenya bør komme seg i form til å klare kravet.

Siste nytt

 • Solskjær-elevar nominert til pris

  Tre Manchester United-spelarar er blant dei åtte som har blitt nominert til prisen for årets unge spelar i Premier League.

  Etter ein sterk sesongavslutning blei angrepstrioen til Manchester United – Mason Greenwood, Anthony Martial og Marcus Rashford – nominert til prisen som spelarar opp til 24 år kan vinne.

  Dei øvrege nominerte er Liverpools Trent Alexander-Arnold, Chelsea-duoen Mason Mount og Christian Pulisic, Dean Henderson som denne sesongen er på lån frå Manchester United til Sheffield United, og Aston Villas Jack Grealish.

  Rashford, Martial og Greenwood
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Warholm vurderer å trekkje seg

  Karsten Warholm vurderer sin deltaking i Diamond League-stemnet i Monaco neste helg, etter at fyrstedømet på torsdag fekk status som eit «raudt land» av Folkehelseinstituttet.

  – Slik situasjonen er no så treng vi tid. Vi er i ei vurderingsfase, og har ikkje meir informasjon om saka no, skriv Warholm sin agent, Kristine Haddal i ein SMS til NRK.

  Til arrangøren av stemnet har Warholm sjølv sagt at Monaco blir eit høgdepunkt for han denne sesongen.

  Det norske friidrettsforbundet seier til NRK at dei ikkje vil forby norske utøvarar å reise til stemnet.

  – Vi ber berre utøvarane om å tenkje seg nøye om før dei bestemmer seg for å reise ut av landet, seier toppidrettssjefen i friidrettsforbundet, Erlend Slokvik, til NRK.

  Helseminister Bent Høie seier til NRK at utøvarane må i karantene, der dei ikkje kan vere i kontakt med andre, etter reise til raude land.

  – Deltaking i stemner må dei vurdere sjølve, men generelt fråråder vi reiser til raude land, seier han.

  Karsten Warholm etter 300 meter hekk på Impossible Games. 11.06.2020
  Foto: Robert Rønning / NRK
 • Nani-dobbel i MLS-semifinale

  Portugisiske Nani scora to mål på seks minutt då Orlando City tok seg til finalen i MLS-sluttspelet, med ein 3–1 siger mot Minnesota United. Begge desse måla kom i første omgang.

  I andreomgang sørga Mason Toye for spenning i kampen med ei redusering sju minutt før slutt. Men seks minutt på overtid fjerna Benji Michel all tvil, då han sørga for at kampen enda 3–1 til Orlando.

  Dermed skal Orlando City møte Portland Timbers i MLS-finalen natt til onsdag.

  Nani, Orlando City
  Foto: Douglas DeFelice

Sendeplan

Kl. Program Kanal