NRK Meny
Normal

Caster Semenya kan gå glipp av VM

800 meterspesialisten Caster Semenya (22) er tilbake i aksjon etter et år uten konkurranser. Spørsmålet er om hun er tidsnok til å klare VM-kravet.

Semenya

Caster Semenyas fysikk førte til store diskusjoner rundt hennes kjønn i tiden etter VM-gullet i Berlin i 2009.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Semenya fra Sør-Afrika slo igjennom da hun vant 800-metergullet i Berlin i 2009. Den da 18 år gamle jenta viste seg suveren både da og i tiden etter.

Men stortalententet havnet mer i fokus fordi mange mente hun ikka var en kvinne. Noen ville ha det til at Semenya måtte være tvekjønnet, men kjønnstester avkreftet den teorien.

– Vi har fostret henne fram som ei jente, og jeg har aldri vært i tvil om at hun er det. Som familie bryr vi oss ikke om hvem som sier hva. Men vi vil alltid støtte hennes friidrettstalent, sa bestemor Maphuthi Sekgale da det blåste som verst.

– Hvorfor må sjalusi drive folk til å si noe sånt? Hvorfor skriver dere dette, sa moren til The Times da flere aviser hevdet at kjønnstestene avslørte Caster som tvekjønnet.

Etter et par turbulente år løp Semenya inn til OL-sølv i London i fjor. Siden har hun vært borte fra friidrettsbanen med en kneskade.

Onsdag vant hun imidlertid et stevne i Lahti på beskjedne 2.06,58, henes første løp siden OL-finalen i august i fjor.

VM-kravet gjør imidlertid at hun må under to minutter blank - og altså forbedre Lathi-tiden med syv sekunder.

Semenya, som har fylt 22 år, har elleve dager på seg til å kvalifisere seg til Moskva-VM som går av stabelen i august.

Treneren hennes, den tidligere kjente mellomdistanseløperen Maria Mutola fra Mosambik, mener at Semenya bør komme seg i form til å klare kravet.

Siste nytt

 • Pellegrino har signert for Godset

  Amahl Pellegrino (27) har signert en toårsavtale med Strømsgodset. Det melder klubben på sine nettsider mandag. Han kommer vederlagsfritt fra Mjøndalen.

  – Det har vært en drøm for meg i mange år å spille for Strømsgodset, sier han.

  Amahl William D'Vaz Pellegrino
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Stengel klar for Strømsgodset

  Herman Stengel (22) bytter Valle og Vålerenga med Marienlyst og Strømsgodset, bekrefter Drammen-klubben på sine nettsider. Avtalen trer i kraft fra 1 januar 2018, og 22-åringen har signert en treårskontrakt.

  Stengel
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pulis ferdig i West Bromwich Albion

  Kontrakten til Tony Pulis, hovedtrener i West Bromiwich Albion, ble i dag avsluttet. Det melder klubben selv på sin hjemmeside. Assistenttrener Gary Megson tar over foreløpig.

  FBL-ENG-PR-WEST BROM-CHELSEA
  Foto: ROLAND HARRISON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal