Hopp til innhold

Her får Carlsen ekspertene til å gape

TROMSØ (NRK.no): Magnus Carlsen ga et sjeldent innblikk i hvordan verdens beste sjakkhjerne fungerer da han besøkte NRK-studio etter seieren på mandag. Tilbake satt forbløffede eksperter.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen besøkte NRK-studio for andre dag på rad, og viste to varianter som forbløffet NRK-ekspert Torstein Bae.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Dette er jo... veldig avansert, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae mens resten av studio brøt ut i latter.

Sammen med TV-seerne hadde han akkurat fått et innblikk i hvordan Magnus Carlsen sitter og tenker posisjoner og sjakkstillinger underveis i et parti.

– Vi ble sittende og gape, gliser Bae.

Se Carlsens imponerende analyse i videovinduet under:

Carlsen vant Magnus Carlsen vant sin kamp i sjakk-OL i dag. Etter kampen besøkte han NRKs studio og gav en grundig analyse av partiet.

VIDEO: Magnus Carlsen viser et eksempel fra mandagens parti som illustrerer hvordan han tenker underveis.

MIkroskopiske forskjeller ble avgjørende

Verdensmesteren ba om å få vise et eksempel fra seieren sin mot Nikola Djukic, som bidro til Norges seier over Montenegro. Han ville illustrere hvor små nyanser det var mellom knusende seier og remis, og gikk gjennom to forskjellige muligheter han satt og regnet på.

23-åringen viste to lange, kompliserte trekk-seanser som endte i to nesten helt like stillinger.

Ekstremt observante seere kunne imidlertid se at det var noen bittesmå forskjeller på de to stillingene. De færreste kunne sett dem i det hele tatt, men Carlsen innså at de var avgjørende for partiet. Dermed valgte han riktig trekk, og vant partiet.

– Det var mikroskopiske forskjeller, sier Bae til NRK.no.

– Det er bare et par små nyanser. Men det gjør at vi går fra en helt lik stilling til at jeg står littegrann bedre, sa Magnus Carlsen i studio.

– Er det sånne nyanser som er forskjellen mellom deg og andre stormestere?

– Det er ikke bare det, men det er sånt som ofte må til for å opprettholde det lille presset. Det her kommer ikke så klart fram hvis man ser på computeranalysene og sånn, men det er hele forskjellen på at han klarer seg fint og at jeg presser ham i senk, sa Carlsen.

Imponert Agdestein - uberørt Carlsen

Simen Agdestein

Simen Agdestein gikk fra intervju til intervju og skrøt av Magnus Carlsen etter sin seier på andrebordet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Noen minutter tidligere hadde lagkamerat Simen Agdestein stått nede i pressesonen og skrytt voldsomt av det samme spillet. Han hadde stått og sett på partiet til Carlsen underveis, og ikke sett noen som helst måte nordmannen kunne vinne.

– Det Magnus gjør i dag er helt magisk. Det er helt utrolig at han gjør det gang etter gang. Det er sånne mirakler, sier Simen Agdestein til NRK.no.

– Av alle i verden er det bare Magnus som vinner sånne stillinger. Det så helt jevnt ut i midtspillet, fortsatte Carlsens tidligere trener.

Etterpå spurte NRK.no verdensmesteren om han var stolt av akkurat den tankerekken han fortalte om i studio.

– Ja, hvis ikke hadde jeg vel ikke vist det frem. Jeg synes jeg gjorde en god jobb i dag, jeg tok ikke lett på oppgaven. Jeg gjorde ting som jeg pleier, og det fungerte bra.

– Det var en helt grei dag på jobben, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Rekordskred i Paris: Verdensrekord på 3000 meter hinder og 5000 meter

  Faith Kipyegon satte verdensrekord på 1500 meter forrige uke i Firenze og fredag satte hun inn turboen igjen på 5000 meter, en øvelse hun ikke hadde løpt siden 2015.

  Sammen med verdensrekordholder Letsenbet Gidey kjempet hun om seier ut på den siste runden. Med 200 meter igjen rykket Kipyegon og på oppløpet suste hun inn til verdensrekord med tiden 14.05,20, et drøyt sekund bedre enn Gideys tidligere verdensrekord fra 2020.

  En snaut time senere på kvelden var det Lamecha Girma som viste seg frem. Etioperen løp tidligere i år inn til verdensrekord på 3000 meter innendørs, med tiden 7.23,81. På samme distanse utendørs, med hinder, var det qatarske Saif Saaeed Shaheen som hadde verdensrekorden med 7.53,63, satt i 2004, før fredagens løp.

  Der løp Girma inn til 7.52,11 og sørget for at det ble en virkelig rekordkveld i Paris.

  Tidligere i stevnet løp Jakob Ingebrigtsen inn til bestenotering i verden på to engelske mil.

 • Djokovic klar for finale etter skadedrama

  Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

  Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

  Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

  – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

  Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

  Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

  I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

  Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

  – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste