Carlsen om motstanderne: – Noen ganger tenker jeg bare «skjerp dere!»

Magnus Carlsen har virkelig briljert i år og er mer enn 70 ratingpoeng foran nærmeste utfordrer. Han skjønner ikke helt hvorfor ingen er nærmere.

Gristsjuk, Aronian, Caruana, Anand og Carlsen

Fire spillere som mange trodde kunne utfordre Carlsen: Aleksandr Gristsjuk, Levon Aronian, Fabiano Caruana og Viswanathan Anand. Ingen har nådd opp.

Foto: NTB scanpix/NRK

– Jeg har i mange år trodd at flere skal stabilisere seg på over 2800 i rating. Men det har ikke skjedd. Jeg vet ikke hvorfor, sier Magnus Carlsen til NRK.

Verdensmesteren har dominert fullstendig de siste månedene. Han har vunnet alle turneringene han har stilt opp i, og ratingen har steget til astronomiske 2876. Det er bare seks poeng bak 24-åringens egen verdensrekord, og 72 poeng foran nærmeste utfordrer.

«Skjerp dere!»

For bare noen måneder siden var flere konkurrenter godt over 2800 poeng. Både Levon Aronian og Fabiano Caruana var oppe og snuste på teten. Nå ligger den samlede verdenseliten i en klynge over 70 poeng bak nordmannen. Se bare på lista:

Det hele forundrer Carlsen.

– Folk er ustabile uten at jeg vet helt hvorfor. Det er vanskelig å si.

Levon Aronian og Magnus Carlsen

Her, for bare litt over et år siden, syntes det som Levon Aronian var Carlsens største utfordrer. Nå er han helt nede på tiendeplass på verdensratingen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Han trekker fram både Caruana og VM-motstander Anand, som begge så sent som i forrige turnering har vist at de kan spille på veldig høyt nivå, men som ikke har stabiliteten til nordmannen.

– Noen ganger blir jeg nesten litt skuffet over motstanderne mine, jeg tenker litt sånn «skjerp dere!». Jeg vet at de fortsatt volder meg store problemer i enkeltpartier, men jeg synes det er litt rart at det ikke er flere som er mer stabile. For jeg vet jo at det er andre enn meg som har evner, sier Magnus Carlsen.

Manglende rival?

– Mange store sportsmenn har blitt bedre av å ha en konkurrent. Trenger Magnus Carlsen en rival?

– Vi får se på det, men akkurat nå er jeg bare veldig fornøyd med hvordan jeg har spilt. Så får vi ta det som det kommer, sier han.

Verdensenerens neste turnering er Norway Chess i juni. Deretter spiller han Sinquefield Cup på høsten, før årets store mål, VM i lynsjakk og hurtigsjakk i oktober.

Magnus Carlsen ber konkurrentene skjerpe seg. Den norske sjakk-verdensmesteren er full av selvtillit etter imponerende spill i Shamkir i Aserbadjan. Nå har han vunnet alle turneringene han har vært med på i år. Reporter: Halvor Ekeland Redigering: Jørgen Figenschou

Siste nytt

 • King overrasket Ranieri

  Watford-manager Claudio Ranieri sier han ble forbauset av hvor god Joshua King var i 5-2-seieren over Everton sist helg.

  Nordmannen fikk en ordentlig forløsning etter 15 måneders måltørke og scoret hattrick i sjokkseieren mot gamleklubben. Ranieri avslører at han ikke kjente så godt til Kings kvaliteter.

  – Joshua overrasket meg, for jeg husket ham ikke så veldig godt, sier italieneren ifølge BBC.

  – Jeg sa «bra jobbet» til ham. Ikke på grunn av hattricket, men for måten han spilte på. Han holdt på ballen veldig, veldig bra. Han ga lagkameratene tid og løste hver situasjon veldig bra, fortsetter Ranieri. (NTB)

  Joshua King, juni 2021. Fotballskole.
  Foto: Cicilie S. Andersen / NRK
 • Barjuán trener Barca inntil videre

  Barcelona bekrefter at de har ansatt klubbens trener for b-laget, Sergi Barjuán, som ny midlertidig trener for klubben.

  Tidligere har flere medier meldt at Xavi Hernandez (41) skulle være enig med Barcelona-ledelsen om en avtale. Det skal imidlertid gjenstå forhandlinger mellom Barcelona og Xavis nåværende klubb, Al-Sadd.

  Ronald Koeman fikk sparken som trener i den katalanske storklubben etter 0-1-tapet for Rayo Vallecano i La Liga onsdag kveld. Nederlenderen forlot et Barcelona på 9.-plass på tabellen.

  Sergi Barjuan
  Foto: Str / AFP
 • Cavallo «overveldet» av støtte

  Den australske fotballspilleren Josh Cavallo sier han fått en strøm av støtteerklæringer etter at han sto fram som homofil.

  – Jeg er så glad over all støtten jeg har fått, sier 21 år gamle Cavallo, som spiller for Adelaide i den australske eliteserien, ifølge NTB.

  Cavallo offentliggjorde sin seksuelle legning via sosiale medier onsdag, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

  Antoine Griezmann, Marcus Rashford, Raphaël Varane og David de Gea har alle vært på Twitter og uttrykt støtte til Cavallo.

  – Dette er modig og er en beskjed om at alle skal få være seg selv, skriver Liverpool-kaptein Jordan Henderson på Twitter.

  Josh Cavallo
  Foto: Brendon Thorne / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal