Hopp til innhold

Carlsen om motstanderne: – Noen ganger tenker jeg bare «skjerp dere!»

Magnus Carlsen har virkelig briljert i år og er mer enn 70 ratingpoeng foran nærmeste utfordrer. Han skjønner ikke helt hvorfor ingen er nærmere.

Gristsjuk, Aronian, Caruana, Anand og Carlsen

Fire spillere som mange trodde kunne utfordre Carlsen: Aleksandr Gristsjuk, Levon Aronian, Fabiano Caruana og Viswanathan Anand. Ingen har nådd opp.

Foto: NTB scanpix/NRK

– Jeg har i mange år trodd at flere skal stabilisere seg på over 2800 i rating. Men det har ikke skjedd. Jeg vet ikke hvorfor, sier Magnus Carlsen til NRK.

Verdensmesteren har dominert fullstendig de siste månedene. Han har vunnet alle turneringene han har stilt opp i, og ratingen har steget til astronomiske 2876. Det er bare seks poeng bak 24-åringens egen verdensrekord, og 72 poeng foran nærmeste utfordrer.

«Skjerp dere!»

For bare noen måneder siden var flere konkurrenter godt over 2800 poeng. Både Levon Aronian og Fabiano Caruana var oppe og snuste på teten. Nå ligger den samlede verdenseliten i en klynge over 70 poeng bak nordmannen. Se bare på lista:

Det hele forundrer Carlsen.

– Folk er ustabile uten at jeg vet helt hvorfor. Det er vanskelig å si.

Levon Aronian og Magnus Carlsen

Her, for bare litt over et år siden, syntes det som Levon Aronian var Carlsens største utfordrer. Nå er han helt nede på tiendeplass på verdensratingen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Han trekker fram både Caruana og VM-motstander Anand, som begge så sent som i forrige turnering har vist at de kan spille på veldig høyt nivå, men som ikke har stabiliteten til nordmannen.

– Noen ganger blir jeg nesten litt skuffet over motstanderne mine, jeg tenker litt sånn «skjerp dere!». Jeg vet at de fortsatt volder meg store problemer i enkeltpartier, men jeg synes det er litt rart at det ikke er flere som er mer stabile. For jeg vet jo at det er andre enn meg som har evner, sier Magnus Carlsen.

Manglende rival?

– Mange store sportsmenn har blitt bedre av å ha en konkurrent. Trenger Magnus Carlsen en rival?

– Vi får se på det, men akkurat nå er jeg bare veldig fornøyd med hvordan jeg har spilt. Så får vi ta det som det kommer, sier han.

Verdensenerens neste turnering er Norway Chess i juni. Deretter spiller han Sinquefield Cup på høsten, før årets store mål, VM i lynsjakk og hurtigsjakk i oktober.

Magnus Carlsen ber konkurrentene skjerpe seg. Den norske sjakk-verdensmesteren er full av selvtillit etter imponerende spill i Shamkir i Aserbadjan. Nå har han vunnet alle turneringene han har vært med på i år. Reporter: Halvor Ekeland Redigering: Jørgen Figenschou

Sportsnyheter

Her koker det over for Lukaku - Martinez gir seg etter belgisk sjokkexit

De er rangert som nummer to på Fifa-rankingen, men Belgia røk på hodet ut av gruppe F. Da sjokkexiten var et faktum, rant det over for stjernespissen Romelu Lukaku.

Siste nytt

 • Storhamar brøt Spartas seiersrekke

  Sparta Sarpsborgs seiersrekke på tolv kamper ble brutt med 0-3-tap for Storhamar i eliteserien i ishockey torsdag. Østfoldingene er fortsatt serieleder.

  Sparta hadde foran torsdagens oppgjør ikke tapt siden 2-3-nederlaget i overtid mot Lillehammer tidlig i oktober. Laget fra Sarpsborg har siden radet opp med seirer og tatt seg til toppen av eliteserien.

  Lillehammer herjet med Manglerud Star og vant 8-0.

  Det sto 2-2 allerede etter ni minutter i kampen mellom Vålerenga og Ringerike, men så gikk det nesten en halvtime i kamptid før det neste målet kom. Kampen måtte til slutt avgjøres i forlengning og Vålerenga fant 4-3.

  Frisk Asker slo tabelljumbo Grüner 3-2. Esbjørn Fogstad Vold ble matchvinner ti minutter før slutt.

  Eliteserien ishockey menn Manglerud Star - Sparta (0-7)
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Her skriver Frappart fotballhistorie

  Frankrikes Stéphanie Frappart ble torsdag historisk. Hun er første kvinne til å lede en VM-kamp i fotball for menn med oppgjøret mellom Tyskland og Costa Rica. Tidligere i Qatar-mesterskap har Frappart vært fjerdedommer.

  38-årige Frappart er en av tre kvinnelige hoveddommere som er tatt ut til årets VM. I alt er det 36 kampledere på plass i Qatar.

  – Dette avslutter en lang prosess som startet for flere år siden med utvikling av kvinnelige dommere til herreturneringer på junior- og seniornivå. Nå viser vi klart og tydelig at det er kvalitet, ikke kjønn, som teller for oss, sa Fifa-topp og tidligere stjernedommer Pierluigi Collina da Frappart ble utpekt til å lede kampen mellom Tyskland og Costa Rica.

  Neuza Back (Brasil) og Karen Diaz (Mexico) er med som assistentdommere.

  (NTB)

 • Kilde langt bak teten på utfortrening

  Adrian Smiseth Sejersted kjørte sterkt og hadde fjerde beste tid etter at 35 løpere hadde fullført torsdagens utfortrening i Beaver Creek.

  Matthias Mayer (Østerrike) var best med 1.40,44 mot Sejersteds 1.40,96. Aleksander Aamodt Kilde lå som 12.-mann med tiden 1.41,43.

  Atle Lie McGrath (1.44,69) lå sist etter 35 fullførte løpere.

  Fredag og lørdag kjøres det utfor i Beaver Creek. Søndag er det super-G på programmet i USA.

  Kilde fikset en imponerende sesongstart i Lake Louise. Der ble det seier i utfor og 2.-plass i super-G. (NTB)

  Canada World Cup Skiing
  Foto: Frank Gunn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste