Carlsen om motstanderne: – Noen ganger tenker jeg bare «skjerp dere!»

Magnus Carlsen har virkelig briljert i år og er mer enn 70 ratingpoeng foran nærmeste utfordrer. Han skjønner ikke helt hvorfor ingen er nærmere.

Gristsjuk, Aronian, Caruana, Anand og Carlsen

Fire spillere som mange trodde kunne utfordre Carlsen: Aleksandr Gristsjuk, Levon Aronian, Fabiano Caruana og Viswanathan Anand. Ingen har nådd opp.

Foto: NTB scanpix/NRK

– Jeg har i mange år trodd at flere skal stabilisere seg på over 2800 i rating. Men det har ikke skjedd. Jeg vet ikke hvorfor, sier Magnus Carlsen til NRK.

Verdensmesteren har dominert fullstendig de siste månedene. Han har vunnet alle turneringene han har stilt opp i, og ratingen har steget til astronomiske 2876. Det er bare seks poeng bak 24-åringens egen verdensrekord, og 72 poeng foran nærmeste utfordrer.

«Skjerp dere!»

For bare noen måneder siden var flere konkurrenter godt over 2800 poeng. Både Levon Aronian og Fabiano Caruana var oppe og snuste på teten. Nå ligger den samlede verdenseliten i en klynge over 70 poeng bak nordmannen. Se bare på lista:

Det hele forundrer Carlsen.

– Folk er ustabile uten at jeg vet helt hvorfor. Det er vanskelig å si.

Levon Aronian og Magnus Carlsen

Her, for bare litt over et år siden, syntes det som Levon Aronian var Carlsens største utfordrer. Nå er han helt nede på tiendeplass på verdensratingen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Han trekker fram både Caruana og VM-motstander Anand, som begge så sent som i forrige turnering har vist at de kan spille på veldig høyt nivå, men som ikke har stabiliteten til nordmannen.

– Noen ganger blir jeg nesten litt skuffet over motstanderne mine, jeg tenker litt sånn «skjerp dere!». Jeg vet at de fortsatt volder meg store problemer i enkeltpartier, men jeg synes det er litt rart at det ikke er flere som er mer stabile. For jeg vet jo at det er andre enn meg som har evner, sier Magnus Carlsen.

Manglende rival?

– Mange store sportsmenn har blitt bedre av å ha en konkurrent. Trenger Magnus Carlsen en rival?

– Vi får se på det, men akkurat nå er jeg bare veldig fornøyd med hvordan jeg har spilt. Så får vi ta det som det kommer, sier han.

Verdensenerens neste turnering er Norway Chess i juni. Deretter spiller han Sinquefield Cup på høsten, før årets store mål, VM i lynsjakk og hurtigsjakk i oktober.

Magnus Carlsen ber konkurrentene skjerpe seg. Den norske sjakk-verdensmesteren er full av selvtillit etter imponerende spill i Shamkir i Aserbadjan. Nå har han vunnet alle turneringene han har vært med på i år. Reporter: Halvor Ekeland Redigering: Jørgen Figenschou

Siste nytt

 • Niki Lauda er død

  Formel 1-fører Niki Lauda er død, 70 år gammel. Han døde mens han sov, opplyser familien hans tirsdag.

 • Elyounoussi scoret to

  Tarik Elyounoussi scoret et mål i hver omgang da AIK slo Falkenberg 2-0 i Allsvenskan i fotball mandag kveld, melder NTB. Med totalt åtte scoringer så langt i år er nordmannen toppscorer i Sverige.

  Tarik
  Foto: Nils Petter Nilsson / NTB scanpix
 • Sverige til kvartfinale

  Det ble dramatisk da Sverige slo Latvia 5-4 og tok seg til kvartfinale i ishockey-VM. Storfavorittene avgjorde nemlig ikke før 30 sekunder gjensto. Da satte Dennis Rasmussen inn den avgjørende scoringen i åpent mål.

  X00829
  Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal