Hopp til innhold

Carlsen raste etter at han mistet VM-gullet: – Det dummeste jeg har sett

DOHA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen hudfletter konkurrent for overraskende og avgjørende tap for verdensmester Sergej Karjakin.

Carlsen tapte hurtigsjakk-VM og var ikke fornøyd med andreplassen.

– Det er noe av det dummeste jeg har sett. Det var helt sykt. Helt sykt, sier en hoderystende Carlsen til NRK.

26-åringen er tydelig misfornøyd etter at VM-gullet glapp på det siste partiet i lynsjakk-VM fredag. Carlsen ledet med 0,5 poeng til Karjakin, men klarte kun remis i sitt siste parti – samtidig som Karjakin vant.

Dermed endte Carlsen med like mange poeng som Karjakin – 16,5 poeng – men falt likevel ned på sølvplass grunnet dårligere kvalitetspoeng underveis i mesterskapet.

Det var likevel ikke den omstridte regelen – som favoriserer den som har møtt sterkere motstand tidligere i VM – som fikk blodet til å koke hos Carlsen. Han irriterte seg over måten verdensmester Karjakin vant sitt nest siste parti mot polske Radoslaw Wojtaszek.

– Jeg ble så sint

Polakken så nemlig ut til å ta seieren – og kunne dermed gitt Carlsen VM-gullet før den siste runden. Men Wojtaszek tabbet seg grundig ut og tapte for Karjakin.

Det likte Carlsen svært dårlig.

– Jeg ble så sint. Da var det fortsatt en sjanse til å få høyest ratingsnitt. Det er så enkle ting han overser. Han hadde en stilling hvor alt vinner. Det er ikke mulig å sette vekk, så dominerende som han står. Så setter han bort alt, sier en tydelig oppgitt Carlsen.

Og fortsetter:

– Det er ikke mulig å tape. Det eneste jeg trengte var et jævla halvpoeng. Så finner han den eneste måten å tape på. Det er jævlig surt.

Carlsen tar likevel også selvkritikk etter at VM-gullet glapp for andre gang denne uken.

– Jeg gjorde ikke jobben min i siste parti, men det var ikke så lett å slå han med svarte brikker på kommando. Jeg greide ikke å mobilisere, sier han.

– Jeg er forbanna. Jeg har ikke noe annet å si enn det, sier Carlsen.

Se den spennende avslutningen her.

Slo sin tidligere sekundant

Carlsen åpnet VMs siste dag med seier over Maxime Vachier-Lagrave. Men triumfen var ingen enkel affære, for franskmannen har vært VM-sekundant for Carlsen tidligere og de to kjenner hverandre godt.

– Det var litt vanskelig. Jeg prøvde å spille noe vi ikke hadde sett på sammen. Jeg følte meg presset i åpningen, men etter hvert tok jeg han igjen på klokka og fikk en fin stilling, forklarte Carlsen etter partiet.

I det neste partiet endte det likevel med remis mot den amerikanske erkerivalen Hikaru Nakamura. Det samme resultatet ble det i dagens tredje parti – og det 15. totalt – mot russiske Aleksander Grisjtsjuk.

I parti nummer 16 møtte imidlertid Carlsen veggen i form av den eksentriske veteranen Vassilij Ivantsjuk.

Karjakin

GULLGLISET: Sergej Karjakin fikk sin revansje etter VM-tapet i New York.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

Ukraineren – som vant hurtigsjakk-VM på onsdag – satte Carlsen ute av spill og vant partiet. Han slo også nordmannen under hurtigsjakk-VM tidligere i uka.

– Han er veldig god. Jeg synes det er vanskelig å spille mot ham. Jeg følte jeg hadde en bedre stilling enn ham, men så lot jeg han ta løperparet mitt. Etter det gikk det ganske galt, sa Carlsen med et skjevt smil.

Tok fire strake seirer

Lommedalen-karen reiste seg heldigvis i parti nummer 17 med seier over Teimour Radjabov fra Aserbajdsjan.

– Det var ekstremt viktig. Det var viktig å komme seg med en gang etter et tap, forklarte Carlsen.

Og kjempet gjorde han også i det neste partiet mot Baadur Jobava fra Georgia, der det ble ny seier. Egentlig mot alle odds, for Carlsen så ut til å tape hele partiet. Men takket være en fantastisk sluttspurt snudde han til seier.

– Det var en soleklar tapt stilling for Magnus Carlsen, men så snur han det likevel. Det er helt utrolig, skrøt NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Den imponerende triumfen tente åpenbart Carlsen ytterligere, for i parti 19 og 20 ble det seier mot henholdsvis Vladimir Onitsjuk og den gamle VM-motstanderen Vishy Anand.

Med ett parti igjen ledet Carlsen med et halvt poeng til Karjakin, og alt skulle dermed avgjøres mot ungareren Peter Leko. Det endte med remis, og dermed en åpenbart sur sølvmedalje til Carlsen.

Russiske Daniil Dubov tok bronsemedaljen.

Siste nytt

  • Berge og Burnley på vei ned etter stortap

    Håpet om fornyet Premier League-kontrakt svinner for Sander Berge og hans Burnley, som lørdag tapte 1-4 hjemme for Newcastle.

    Samtidig tok Nottingham Forest et kjempesteg mot ny kontrakt ved å slå allerede fortapte Sheffield United 3-1 på bortebane. Callum Hudson-Odoi ble stor helt med to mål.

    (NTB)

    Premier League - Burnley v Newcastle United
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Vålerenga med seier nummer to på rad – Stabæk vant toppkampen 5-0

    Vålerenga fulgte opp 1-0-seieren over Tromsø i cupen i midtuka med en ny 1-0-seier over Bryne i 1. divisjon.

    Matchvinnerscoringen var et rotemål av dimensjoner. Vålerenga brøt en Bryne-kontring og kontret selv på venstresiden. Det endte til slutt med at Ola Kamara fikk lirket ballen i retning streken, men det var Jacob Haahr Steffensen som var sist på ballen, og han ble derfor kreditert et selvmål.

    I rundens toppkamp rullet Stabæk over Kongsvinger i 1. omgang og ledet 3-0. KIL fikk også en spiller utvist på tampen av omgangen, og det gjorde ikke saken bedre for de røde. Stabæk vant til slutt 5-0.

    (NTB)

    1. divisjon i fotball for menn 2024: Vålerenga - Bryne
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Pinlig tap for ishockeylandslaget

    Norges ishockeylandslag greide ikke å følge opp med en ny sterk prestasjon etter fredagens seier og røk hele 8-0 for Latvia i Riga lørdag.

    Norge vant 1-0 over samme motstander fredag. Da sikret Stian Solberg seieren 37 sekunder inn i forlengningen.

    Slik ble det ikke i kamp to lørdag. Norge hang ikke med på borteis, og latvierne ga nordmennene en tøff leksjon i siste kamp før elite-VM.

    (NTB)

    Privatlandskamp Ishockey Norge -Danmark (4-3)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal