Hopp til innhold

Klæbo vant verdenscupen etter avlysning, men fyrer løs mot FIS: – Rett og slett forkastelig

Johannes Høsflot Klæbo vunnet sprintkula igjen etter avlysningen i Quebec, men retter likevel krass kritikk mot FIS. Den kritikken kjenner ikke generalsekretær Sarah Lewis seg igjen i.

Ski Tour 2020

FYRER LØS: Johannes Høsflot Klæbo gir FIS det glatte lag for manglende handling etter koronautbruddet.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Norge reiste aldri til Quebec på grunn av koronautbruddet. Torsdag varslet nasjoner som Sverige, Finland, Storbritannia, Tsjekkia, Tyskland og Frankrike at de ikke kom til å delta.

Fredag morgen kom også beskjeden om at løperne fra arrangørnasjonen Canada hadde trukket seg, i likhet med naboene fra USA. Også Sveits trakk seg.

M9HhGPuHJt8

TRAKK SEG: Først da Darhia Beatty og resten av det kanadiske laget trakk seg fra verdenscupen på hjemmebane, ble konkurransene avlyst.

Foto: Jon Olav Nesvold

Først da tok arrangørene affære og avlyste konkurransen. Klokka 12.51 fredag, norsk tid, kom pressemeldingen.

I pressemeldingen vises det til at forfall fra mange nasjoner, inkludert Canada, er årsaken til kanselleringen.

Får slakt av Klæbo

Avlysningen betyr at verdenscupsesongen i langrenn er over. Det betyr igjen at Johannes Høsflot Klæbo har vunnet sprintverdenscupen for fjerde år på rad.

– Jeg vant sprintcupen, men det betyr lite i denne sammenhengen. Idrett og verdenscupseire er ikke det som betyr noe nå. Nå må vi i stedet ha fokus på at vi samlet gjør mange riktige valg, slik at vi får satt en stopper for koronaviruset. Det er det som teller nå, sier Klæbo.

Så avslører han at han er veldig lite imponert over bidraget fra Det internasjonale Skiforbundet (FIS) til å oppnå nettopp det.

– Det er trist å se hvordan FIS holder på – og hvor lang tid det tok før de skjønte alvoret, sier han til NRK fredag.

– Én ting er de setter verdenscupkonkurransen foran liv og helse, i alle fall i første omgang. Det er rett og slett forkastelig. En annen ting er at de setter langrennssporten i et negativt lys. Jeg er glad for at mitt eget forbund har vært sterk og klar i denne saken, og har vist vei i forhold til hva som er viktig og hva som ikke er viktig i disse dager, fortsetter 23-åringen.

NJoEfC2850M

FIRE PÅ RAD: Johannes Høsflot Klæbo har vunnet sprintverdenscupen fire ganger på rad etter avlysningen i Quebec. Bildet er fra fjorårets kuleutdeling.

Foto: Dustin Satloff / AFP

– Flaut å se

– At til og med de kanadiske løperne nå trekker seg på egen hjemmebane, viser hvilket villspor FIS er på. Det er som om norske løpere skulle droppet Holmenkollen. Det er rett og slett flaut å se hvordan FIS nå forvalter sin makt, tordner han.

Mens nasjon etter nasjon har tatt affære, med FIS som tilskuere, har Klæbo blitt mer og mer trygg på at Norge tok en riktig beslutning.

– Det vi holder på med, langrenn, er å anse som uviktig i denne sammenhengen. Ut ifra utviklingen de siste dagene, så har jeg blitt enda mer trygg på mitt standpunkt i forhold til konkurransene i USA og Canada. Nå må vi alle delta i samfunnsdugnaden – og ikke ta unødvendig risiko i forhold til folkehelsen, sier Klæbo.

I løpet av uka har det bygd seg opp en massiv kritikk mot Det internasjonale Skiforbundet.

– Dette minner om handlingslammelse. Det er ikke tatt de grepene som mange nasjoner forventer, sa den norske langrennssjefen, Espen Bjervig, til NRK torsdag.

FjBpuy_trr4

SLÅR TILBAKE: FIS-generalsekretær Sarah Lewis slår tilbake mot kritikken fra Johannes Høsflot Klæbo og norsk langrenn ved å påpeke at norske skiskyttere fortsatt konkurrerer for fullt.

Foto: Vesa Moilanen / Vesa Moilanen

Svarene fra FIS

Generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, svarer imidlertid på kritikken i fire punkter i en sms til NRK fredag ettermiddag:

1. «FIS setter definitivt ikke noen konkurranse foran helse, men FIS er ingen helseautoritet, derfor er denne typen informasjon ansvaret til nasjonale og regionale institusjoner, og det er instruksjoner og anbefalinger fra disse som må være avgjørende for lokale arrangører. Dette er noe FIS insisterer på.»

2. «Det er de nasjonale skiforbundene som sitter på arrangementsrettighetene for hvert arrangement, juridisk sett må derfor den lokale arrangementskomiteen ta avgjørelsen, mens FIS bidrar med rådgivning og anbefalinger. Det har vært en konstant dialog med alle nasjonale forbund i denne situasjonen, som har utviklet og endret seg raskt.»

3. «At noen norske utøvere og trenerne ikke ønsket å reise til Nord-Amerika, noe som førte til at den nasjonale langrennskomiteen valgte å trekke den norske deltakelsen, var ikke et syn som var delt av mange andre nasjoner og deltakere, som i stedet reiste for å konkurrere. Alle nasjoner var en del av en kontinuerlig dialog med arrangør om arrangementet gjennom de som håndterer rennavvikling i FIS, og gjennom sinne kolleger i det kanadiske og det amerikanske laget.»

4. «Kanskje du har et blikk på det norske laget, og alle andre nasjoner unntatt USA, som bestemte seg for å delta i verdenscupen i skiskyting i Kontiolahti denne uka.»

Renndirektøren: – Riktig avgjørelse

Fredag ettermiddag snakket NRK også med renndirektør Pierre Mignerey på telefon fra Quebec.

– Jeg er veldig fornøyd med avgjørelsen om å avlyse, selv om mange nasjoner hadde reist hit, sier Mignerey.

Da han reiste fra Frankrike torsdag morgen, trodde han konkurransene i Quebec ville bli gjennomført.

– Men da jeg skrudde på telefonen igjen etter landing i Montreal, og fikk meldinger om alle nasjonene som hadde bestemt seg for å reise hjem, forstp jeg at det ville bli vanskelig å gjennomføre en sportslig god konkurranse, sier Mignerey, som i likhet med Sarah Lewis påpeker at det var opp til lokal arrangør å ta den endelige avgjørelsen.

– Jeg forstår at det er vanskelig å avlyse, og jeg skjønner at noen ville hatt den tidligere, men det ble en riktig avgjørelse, sier Mignerey.

Siste nytt

  • Foss fortsatt i ledelsen i Tour of the Alps

    Tobias Foss kom inn sammen med hovedfeltet på den andre etappen i Tour of the Alps tirsdag.

    Nordmannen vant åpningsetappen i rittet mandag og beholder ledelsen i sammendraget etter tirsdagens etappe.

    Den italienske veteranen Alessandro De Marchi vant etappen solo, mens også Patrick Gamper og Simon Pellaud kom inn før feltet.

    Foss ble nummer 13 på etappen, med Torstein Træen like bak på 23. plass.

    Rittet avsluttes fredag.

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X
  • Norge medarrangør av VM 2031 for menn

    Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har tildelt håndball-VM for menn til Norge, Danmark og Island. Vertskapsbyer er ikke klart.

    – Det blir et mesterskap hvor vi viser fram bredden i nordisk håndball, kultur og folkeliv. Danmark har vi samarbeidet med flere ganger allerede, mens det blir spennende å utvikle vennskapet med Island på nye måter. Vi gleder oss, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio.

    Norge er også medarrangør av VM i 2025 for menn. Mesterskapet da skal da arrangeres sammen med Danmark og Kroatia, med finale i Telenor Arena.

    EM i 2026 for menn skal også spilles i Norge, da med Danmark og Sverige som medarrangør.

    I tillegg skal EM i 2028 for kvinner spilles i Norge, Danmark og Sverige.

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal