Hopp til innhold

Tror Bullens nye «dødelige våpen» kan avgjøre en OL-finale

Ved hjelp av et helt unikt spesialgrep klarte Grace Bullen endelig å slå regjerende verdensmester Rong Ningning i bryting.

WRESTLING-WORLD-FREESTYLE-WOMEN

VERDENSMESTER: Grace Bullen slo regjerende seniorverdensmester, Rong Ningning, i 59-kilosklassen i finalen av U23-VM.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

– Ord kan ikke beskrive hvordan dette føles. Ikke på grunn av verdensmestertittelen, men fordi jeg slo henne, sier Grace Bullen på telefon fra Romania.

Hun har akkurat vunnet U23-VM-finalen mot kinesiske Rong Ningning i en kamp der hun utvilsomt var «underdogen». Sistnevnte har slått Bullen to ganger tidligere, senest i senior-VM i oktober, et mesterskap der kineseren gikk helt til topps.

Denne gangen fikk den norske bryteren sin revansj.

WRESTLING-OLY-2016-RIO-PODIUM

IMPONERT: Bronsevinneren fra Rio-OL, Stig-André Berge, mener Grace Bullen har potensial til å bli verdens beste i sin vektklasse.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Ningning åpnet med 2-1-ledelse, men Bullen kom tilbake og vant finalen 5–2.

Spesialgrepet som avgjorde det hele i sluttsekundene, og som gav hele fire poeng, er helt unikt.

– Det er det råeste jeg har sett. Hun er den eneste jeg har sett gjøre det. Og det er egentlig et sinnssykt grep fra en forsvarende posisjon, forteller brytekollega og OL-medaljør, Stig-André Berge.

Spesialgrepet

Bullen forteller at hun har trent lenge på grepet som ga henne seieren i dag. Det er en manøver hun gjør etter at motstanderen tar tak i beinet hennes. Som oftest er det angriperen som får poeng i en slik situasjon, men Bullen klarer på en finurlig måte å vippe motstanderen over slik at det i stedet er hun som får poengene.

– Det grepet, eller kastet, jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle det, kan bli utrolig viktig fremover. Men det er også noe jeg kan tape på. Gjør jeg det for mange ganger, kan det bli lett å lese. Men gjør jeg det når ingen forventer det, tror jeg det er trikset å gjøre.

– Det kan avgjøre en OL-finale. Og de to som var i U23-VM-finalen i dag kan fort være de som står i OL-finalen om to år, tror Berge.

Se videoen av høydepunktene fra kampen og spesialgrepet til Bullen i sluttsekundene:

Stor fremgang

Fredrikstad-bryteren har store meritter å vise til som bryter, blant annet EM-gull og gull i ungdoms-OL, men hun har også hatt noen nedturer. At hun ikke klarte å kvalifisere seg til OL i Rio i 2016, var den største.

– At Grace ikke kvalifiserte seg til OL var et minus for oss i Norge. Men det var nok et pluss for hennes karriere, for da ble lysten til å lykkes enda sterkere. Og den hevnlysten jeg har sett i øynene hennes etter det er helt rå, forteller Berge.

Treneren hennes, Lotta Andersson, forteller at også hun har sett stor fremgang hos sin elev det siste året, til tross for en lengre skadeperiode. Både taktisk og fysisk har Bullen tatt steg, og dét lover godt ett og et halvt år før OL i Tokyo.

– Hun klarer å følge en plan hele kampen, og det klarte hun ikke før. I tillegg har hun jo fått et «dødelig våpen». Så jeg tror hun er på god vei til å knekke koden, sier Andersson.

Grace Bullen

HARDTARBEIDENDE: Bullen trener like mye som sine mannlige landslagskolleger, cirka 13 økter i uka.

Foto: Kim Peder Rismyhr / NRK

Siste nytt

  • Tuchel med England-flørt: – Jeg elsket det

    Bayern München-manager Thomas Tuchel gjør alt annet enn å avvise at en retur til engelsk fotball kan være aktuelt.

    Tuchel forlater Bayern München-jobben etter denne sesongen. Avgjørelsen ligger tilsynelatende fast selv om klubben skulle ende med å vinne finalen i Champions League.

    En mulig retur til engelsk fotball lokker åpenbart.

    – Jeg vil helst ikke svare på det …, men det er ingen hemmelighet at jeg elsket å være i Chelsea. Jeg elsket England, og jeg elsket Premier League, sier den 50 år gamle tyskeren i et intervju med TNT sports.

    Et klarere England-friere skal det godt gjøres å finne. Tuchel tok Chelsea til seier i Champions League i 2022 før han byttet til Bayern München. Også der hadde han en kontrakt som opprinnelig strakte seg to år lenger fram i tid.

    Tuchel fikk beskjed allerede i februar om at tiden hans i Bayern München var over, ett år før kontrakten hans går ut i 2025. De høye herrer i den tyske klubben kunne ikke akseptere at de var helt kjørt av lasset i kampen mot årets tyske seriemesterskap.

    Tuchel sier at den avgjørelsen er endelig, selv om utfallet skulle bli at Bayern slår Real Madrid i semifinalen og tar seg til finale mot Borussia Dortmund i Champions League.

    – Det er veldig usannsynlig at jeg fortsetter i Bayern München. Vi er enige om en avtale, og initiativet om at jeg skulle slutte kom fra klubben, sier Tuchel.

    (©NTB)

    Tuchel
    Foto: AP
  • Alexander Bonsaksen med sjokkovergang til Vålerenga

    Den tidligere Frisk Asker-spilleren Alexander Bonsaksen (37) har meldt overgang til rivalen Vålerenga på en ettårskontrakt. Overgangen kommer etter to år i Asker.

    – Jeg merket etter hvert at uansett hvor bra tilbudet eller opplegget var i Asker, så var det hit jeg ønsket meg innerst inne, sier Bonsaksen til NRK.

    Bonsaksen har tidligere vunnet sluttspillet tre ganger med Vålerenga. Overgangen kommer to år etter at han valgte bort Vålerenga ved forrige hjemkomst fra et utenlandsopphold på syv år. Han står med to gull i den finske ligaen.

    – Akkurat nå føles det jævlig bra, men det er ikke et lett valg. Jeg hadde det jo bra der jeg var. Det var to fine år, sier Bonsaksen.

    37-åringen er forberedt på reaksjoner som måtte komme når han har valgt å gå over til Frisk Asker-rivalen.

    – Reaksjonene blir helt sikkert blandet. Det får man bare tåle, sier Bonsaksen.

    Dette er Vålerengas tredje nysignering på én uke. Tidligere har Stian Kaltrud Nystuen og Mikkel Christiansen blitt presentert for sølvvinneren i årets sluttspill.

    vK6Xw-Zn8JI
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • Idrettsforbundet reagerer på nytt lovforslag: – Det er en del utfordringer

    Norges idrettsforbund har konkludert med at et nytt lovforslag knyttet til kampen mot trakassering og seksuelle overgrep mot barn ikke «fullt ut dekker idrettens behov».

    Lovforslaget, som konkret omhandler idrettens mulighet til å oppbevare og dele personopplysninger om personer som bryter norsk lov, ble sendt på høring i februar. Fristen for å komme med innspill er 1. juni.

    Styret i Norges idrettsforbund behandlet saken på sitt møte denne uken og berømmer Kulturdepartementet for å se og imøtekomme behovet idretten har for en lovregulering.

    – Like fullt er det en del utfordringer med det som nå ligger på bordet. Lovforslaget har et virkeområde som ikke fullt ut dekker idretten behov, sier generalsekretær Nils Einar Aas.

    Han kommenterte forbundets arbeid med saken på et pressemøte onsdag. NIF peker blant annet på at lovforslaget burde hatt et enda videre virkeområde.

    – For eksempel er ikke økonomiske misligheter tatt med, og det er avgrensninger knyttet til tilskuere på idrettsarrangementer. Vi mener lovforslaget er veldig komplisert i sin oppbygning, og dette er ting vi vil spille inn i høringen, sa Aas.

    (NTB)

    L2bHzx6h56Q
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal