Hopp til innhold

Bryant i sitt siste intervju: – Du må gjøre det du elsker

I sitt siste intervju fortalte den nå avdøde basketstjernen Kobe Bryant om sin store kjærlighet til å fortelle historier og inspirere barn. 41-åringen startet en ny karriere som skulle bli altfor kort.

FILE PHOTO: WNBA: All Star Game

INSPIRASJON: Avdøde Kobe Bryant ville gjerne være en inspirasjon for barn og unge. Her er han med datteren Gianna på WNBA All Star-kampen i Las Vegas i sommer.

Foto: Usa Today Uspw / Reuters

Intervjuet ble publisert av USA Today 23. januar – bare tre dager før basketstjernen mistet livet i en helikopterulykke søndag.

Her fortalte Bryant, som har vunnet fem NBA-titler, to OL-gull og hele 18 utmerkelser på All Star-laget, at det var noe som betydde mer.

Han så på Oscar-statuetten, Emmy-prisen og Annie-prisen han vant for kortfilmen sin «Dear Basketball».

– De er på toppen for meg, sa Bryant til USA Today.

Ga ut barnebøker

Journalisten som gjorde intervjuet, Mark Medina, er rørt etter Bryants dødsfall søndag, og skriver i et personlg innlegg i USA Today at han gråt da han fikk beskjeden.

– Hvem kunne vite at det skulle bli Bryants siste intervju? Hvem kunne vite at det skulle bli siste gang jeg skulle få høre fra ham? skriver Medina.

Kobe Bryant la idretten bak seg da han gav seg som aktiv.

– Det var noe som ikke var forventet. Som barn drømmer du om å vinne trofeer og alt sånt. Men å være i den industrien jeg er i nå? Det var ingen som tenkte at jeg kunne vinne en Oscar, sa han til USA Today.

Kobe Bryant med Oscar-statuetten

OSCAR-VINNER: I 2018 vant Kobe Bryant Oscar for kortfilmen «Dear Basketball». Her med kona Vanessa Laine Bryant.

Foto: Angela Weiss / AFP

Etter at Kobe Bryant la opp i 2016, dro han videre fra idretten og satset stort i medieverden.

Han grunnla selskapet Granity Studios, som produserte en serie for ESPN kalt «Detail», utga flere barnebøker og podcasten «The Punies».

Sistnevnte var en barne- og familiepodcast som lærte bort livsvisdom gjennom musikk og sport.

Bryant var spesielt stolt over barnebøkene han jobbet med siden han ikke leste mye selv da han vokste opp.

– Du må gjøre det du elsker. Jeg elsker å fortelle historier. Jeg elsker å inspirere barn eller gi dem verktøy som kan hjelpe dem.

Journalist Mark Medina føler han fikk svar på hva Bryant ville oppnå.

– Det virket som om han hadde alle svarene i dette intervjuet. Det gav meg en følelse av inspirasjon. Nå, nesten ti dager etterpå, er jeg bare trist.

Var gjest i «norsk» podcast

Nettopp barn og familie ble viktig for Bryant etter karriereslutt. På grunn av alt arbeidet med TV-serier, podcast og bøker så den tidligere basketstjernen sjelden NBA-kamper.

Det forandret seg for ett år siden da datteren Gianna ville se basket. I basket-podcasten «All the smoke» 9. januar snakket Bryant om datterens basketinteresse.

– Vet du hva som er morsomt? Før «Gigi» ble interessert i basket så jeg nesten ingenting, men nå som hun er interessert, ser vi basket hver kveld.

Den nevnte podcasten er produsert av blant andre norske Patrick Fossum Strøm. Nordmannen forteller til Aftenposten om en ydmyk og engasjert mann.

– Han spurte meg hvilken rolle jeg hadde, og jeg sa at jeg var produsent. Siden han også produserte filmer og TV-serier, så fant vi noe til felles, sier Strøm til avisen.

Nordmannen forteller om en surrealistisk og tung dag etter at nyheten ble kjent søndag morgen lokal tid.

Obit Bryant Basketball

TRENER: Kobe Bryant var trener for datterens skolelag i basketball. Begge døde i en helikopterstyrt søndag.

Foto: Mark Blinch / AP

Kobe Bryant og datteren var på vei til en basketturnering i Thousand Oaks, California.

Den tidligere LA-Lakers-spilleren var trener for datterens skolelag.

– Gianna er veldig enkel å trene. Vi har ikke hatt noen problemer med far-datter-forholdet. Hun er veldig konkurransedyktig og jobber hardt, så det har ikke vært noen problemer med det, sa Bryant til podcasten «All the smoke».

Båndet mellom Bryant og datteren var tydelig sterkt.

I et intervju på «Jimmy Kimmel Live» i 2018 fortalte den 41-årige faren at fans ofte sier at han og kona burde få en sønn for å holde arven ved like. Tydelig stolt fortalte Bryant at datteren alltid svarte at man ikke trenger en gutt til dét.

Ville holde barn i idretten

Sammen med tenketanken Aspen Institute brukte Kobe Bryant sin posisjon til å snakke om idrettens rolle for den oppvoksende generasjonen. Gjennom tiltaket «Project Play» jobbet Bryant og tenketanken for at flere barn skulle være aktive i idretten.

Tidligere generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, ble i 2018 invitert til å holde foredrag på «Project play summit» med rundt tusen deltagere. Der møtte Andersen basketlegenden. De var på scenen etter hverandre og fikk noe tid sammen.

Andersen er full av lovord om Bryant.

– Han møter deg med respekt. Mennesker som tar seg tid, mennesker som er interessert i deg og snakker med deg – de har noe ekstra. Han var jordnær, til stede, lyttende og interessert. Alle de egenskapene gjør at du føler at han bryr seg. Det er et menneske du ikke glemmer at du har møtt. Det er en legende, en av de største idrettsstjernene gjennom alle tider, sier Andersen.

– Han hadde litt Obama-preg over seg. Det er en verdensleder innenfor internasjonal idrett vi har mistet. Det er forferdelig trist, legger Andersen til.

Aspen Institute har lagt ut denne meldingen på sine hjemmesider mandag:

– Kobe Bryant var en legendarisk spiller, en stolt far, en dedikert trener, og en stor forkjemper for barneidrett. Vi er takknemlige for hans bidrag i «Project Play».

Sportsnyheter

s

Basketak før norsk seier i Vasaloppet: – Fikk hjertet i halsen

Det ble en dramatisk avslutning på den 100. utgaven av Vasaloppet søndag. Rett før norske Torleif Syrstad gikk i mål til seier måtte vaktene slenge demonstranter i bakken.

Siste nytt

 • Sørloth herjer mot Granada – hat trick for Villarreal

  Alexander Sørloth vartet opp med et hattrick i Villarreals overkjøring av Granada på hjemmebane i La Liga søndag ettermiddag.

  PS! Kampen er ikke ferdig, men Villarreal leder 5-0.

  Det tok bare sju minutter før vertene tok ledelsen. Målet kom etter at Bertrand Traoré slo et innlegg til Gerard Moreno, som chippet ballen i tverrliggeren. Sørloth plukket imidlertid opp returen og sendte «den gule ubåt» i ledelsen.

  Og nordmannen var ikke ferdig der. Drøye ti minutter senere slo Dani Parejo et innlegg inn til Sørloth, som enkelt kunne prikke inn sitt andre for dagen.

  Etter en drøy time fullbyrdet Sørloth hattricket da han headet inn en corner. Nok en gang var det Parejo som sto for assisten.

  Scoringene var trønderens tiende, ellevte og tolvte i La Liga denne sesongen. Det sender han opp på en delt 7.-plass på toppscorerlisten.

  I mellomtiden hadde også Étienne Capoue og Gonçalo Guedes satt inn Villarreals 3-0- og 4-0-mål.

  (©NTB)

  Alexander Sørloth
  Foto: Reuters
 • Iversen sikret friplass i verdenscupen

  Emil Iversen vant Skandinavisk Cup sammenlagt og er dermed sikret friplass i verdenscupen frem til jul neste år.

  På søndagens 10 kilometer i fri teknikk ble han nummer åtte. Mattis Stenshagen som ledet Skandinavisk Cup før denne helgen ble nummer fem. Det betydde at Iversen vant sammenlagt etter flere gode resultater fredag og lørdag.

  - Det her betyr veldig mye for Emils skikarriere fremover Han har et uttalt mål om å komme til VM i Trobdheim. Veien dit kan være lang. Nå blir den korere, sier Viaplay-ekspert Hans Christer Holund på tv-sendingen til kanalen fra verdenscupen i Lahti.

  Han påpeker at Iversen ville fått en tøff vei til VM uten den viktige sammenlagtseieren, som sikrer friplass blant de beste. Dersom han ikke hadde klart det måtte han først kvalifisert seg til verdenscuprenn og så til VM. Nå kan han potensielt sett gå ni verdenscuprenn før jul neste sesong.

  Iver Tildheim Andersen vant søndagens renn foran Gjøran Tefre og Andreas Fjorden Ree.

  Helene Marie Fossesholm vant kvinneklassen. Hun var 4,5 sekunder foran Eva Ingebrigtsen på 2. plass

  Emil Iversen under sesongåpningen på Beitostølen i november 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Graabak på 5.-plass i Lahti

  Trønderen Jørgen Graabak leverte et brukbart langrenn i den finske skimetropolen Lahti og ble nummer fem i søndagens kombinertkonkurranse.

  Graabak hadde det beste norske utgangspunktet, men trønderen hadde likevel hele ett minutt og 19 sekunder å ta igjen på ledende Stefan Rettenegger i langrennet.

  – Jeg tror det er litt for langt, men jeg må uansett bare gå et godt løp. Jeg tror det kan bli spennende, sa Graabak til Viaplay før start.

  Veteranen var imidlertid aldri i nærheten av å ta opp kampen og de fremste plasseringene. Til slutt ble det et spurtoppgjør mellom Johannes Lamparter og Rettenegger. Førstnevnte gikk seirende ut av duellen. Graabak selv ble nummer fem.

  I likhet med Jens Lurås Oftebro og resten av de norske kombinertherrene fikk Graabak det vanskelig i hoppbakken.

  (©NTB)

  Jørgen Graabak og Jens Lurås Oftebro
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal