Hopp til innhold

VM-bronse etter norsk sykdomsmareritt: – Begynner å tvile på sine egne ferdigheter

Peder Kongshaug avsluttet VM med en bronse på 1500 meter. Det etter en sesong fullstappet med sykdom for de norske løperne.

Peder Kongshaug jubler etter bronse på 1500 meter i VM Calgary

FORNØYD: Peder Kongshaug tok medalje og satte ny personlig rekord på 1500 meter i skøyte-VM i Calgary i Canada søndag.

Foto: Hans Solbakken / NRK

– Jeg tror det er vanskelig å forstå for folk hjemme hvor mye det betyr for oss. Denne sesongen har vært ambivalent, med både topper, mye sykdom og dritt, sier Peder Kongshaug til NRK, like etter at bronsemedaljen var sikret.

For 2023/24-sesongen har vært preget av det ene sykdomsoppholdet etter det andre. Det startet for alvor under den andre verdenscupen i Beijing og reisen hjem i etterkant, hvor en rekke løpere ble smittet av koronaviruset.

Sander Eitrem har tidligere i mesterskapet sagt at han har hatt en fire-fem sykdomsopphold i løpet av sesongen. Ragne Wiklund måtte dra hjem fra VM uten medaljer etter en marerittmåned i januar, hvor hun selv sa at hun har hatt like sykdom som de siste fire årene samlet.

– Jeg tror jeg har hatt fem sykdomsopphold siden starten av sesongen. Det har vært mye, så da betyr det ekstra mye, sier Kongshaug selv.

– Da begynner man å tvile på sine egne ferdigheter. Når det betyr så mye for oss, så begynner en å tvile på seg selv. Bare det å kunne få en medalje her i dag, det er jeg sykt stolt av, sier Kongshaug, som også klarte å vinne EM-gull på samme distanse tidligere i år.

Landslagssjefen: – Helt forferdelig

Bjarne Rykkje, sjefen for det norske landslaget, forteller at de ikke hadde noe sykdom gjennom sommeren, men at det virkelig har blitt mye etter at sesongen kom i gang.

– Det er egentlig helt forferdelig, sier han.

Søndag var det igjen sykdom i den norske troppen. Hallgeir Engebråten måtte stå over både 10.000 og 1500 meter etter å ha blitt syk.

– Vi må se på hvordan vi i fremtiden skal løse dette bedre. Det er mye reising. Vi har vært mye på tur. Vi har vært på mange samlinger hvor vi også har reist i høst, sier Rykkje, og fortsetter:

– La oss si at lagets immunforsvar ikke er bedre. Da er det en ting som vi rett og slett kan se på. Vi må kanskje gjøre andre ting med kosthold.

Bjarne Rykkje

LANDSLAGSSJEF: Bjarne Rykkje og det norske landslaget drar hjem fra VM med ett sølv og tre bronser.

Foto: Hans Solbakken / NRK

– I koronatiden hadde vi nesten ingen som var syke. Vi trente hardt, men det var nesten ingen som var syke. Vi vet jo hvordan vi har gjort det da. Vi hadde nesten ingen kontakt med hverandre. Nå er det tilbake til det vanlige. Da må de få immunforsvaret opp igjen, sier Rykkje.

Bøkko: – Må evaluere rutiner

Tidligere skøyteløper Eskil Ervik synes det er problematisk at det har vært så mye sykdom i skøyteleiren denne sesongen.

Det er klart at du mister grunnlag. Det er unge utøvere som burde få volum, trene mye og skal være i veldig utvikling.

Han får støtte av tidligere skøyteløper Hege Bøkko.

– Jeg synes det har vært litt for mye sykdom. Spesielt blant allrounderne. De må nok evaluere rutiner og så videre for hva de gjør, for å holde enda flere friske til neste år, sier Bøkko.

Hege Bøkko

KRITISK TIL SYKDOMSSANDELEN: Tidligere landslagsløper Hege Bøkko.

Foto: NTB

Hun trekker frem økonomien til Norges Skøyteforbund som en del av årsaken.

Nederlenderne bor ikke på samme rom. De har alltid enerom, blant annet nettopp for å holde seg friske. Mens de norske må bo i brakker for å bo billigst mulig. Det er ikke bra med tanke på det med sykdom. Og så har de reist utrolig mye. Det er heller ikke gunstig.

– Du ville ha «kamikaze-gåing»

I løpet natt til mandag gikk Kongshaug i par med den 19 år gamle sensasjonen Jordan Stolz fra USA.

Etter en ellevill åpning på 22,99 fra Stolz hadde Kongshaug en god rygg å følge.

Han tok ut alt han hadde i kampen mot tiden til etablerte Kjeld Nuis fra Nederland som ledet løpet før Stolz gikk inn til ledelse.

Da 23 år gamle Kongshaug kom i mål var det på hundredelet likt med Nuis, men han ble dømt til tredjeplass. Dermed var det altså bare tusendeler som hindret han fra å gå inn som nummer to.

Det ble uansett en forbedring av bestenoteringen hans. 1.42,66 er 22 hundredeler bedre enn hans forrige rekord.

– Du ville ha «kamikaze-gåing» og det fikk du der, gliste 23-åringen til NRKs reporter mens han ventet i målområdet på resten av løperne.

Peder Kongshaug på 1000 meter under verdenscupstevnet i Sørmarka Arena i Stavanger i desember 2023.

TALENT: Peder Kongshaug er et stort skøytetalent, og har blant annet et OL-gull fra lagtempo i 2022 å vise til så langt i karrieren.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Ingen av dem klarte å matche tiden til nordmannen. Da han hadde sett det siste paret gå over linja og bronsemedaljen var et faktum var han euforisk. For Stolz ble det hans tredje gull i mesterskapet, etter at han også vant 500 og 1000 meter.

PS! Sander Eitrem, som gikk 10.000 meter noen timer tidligere, ble nummer ni med tiden 1.44,25.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal