Hopp til innhold

VM-bronse etter norsk sykdomsmareritt: – Begynner å tvile på sine egne ferdigheter

Peder Kongshaug avsluttet VM med en bronse på 1500 meter. Det etter en sesong fullstappet med sykdom for de norske løperne.

Peder Kongshaug jubler etter bronse på 1500 meter i VM Calgary

FORNØYD: Peder Kongshaug tok medalje og satte ny personlig rekord på 1500 meter i skøyte-VM i Calgary i Canada søndag.

Foto: Hans Solbakken / NRK

– Jeg tror det er vanskelig å forstå for folk hjemme hvor mye det betyr for oss. Denne sesongen har vært ambivalent, med både topper, mye sykdom og dritt, sier Peder Kongshaug til NRK, like etter at bronsemedaljen var sikret.

For 2023/24-sesongen har vært preget av det ene sykdomsoppholdet etter det andre. Det startet for alvor under den andre verdenscupen i Beijing og reisen hjem i etterkant, hvor en rekke løpere ble smittet av koronaviruset.

Sander Eitrem har tidligere i mesterskapet sagt at han har hatt en fire-fem sykdomsopphold i løpet av sesongen. Ragne Wiklund måtte dra hjem fra VM uten medaljer etter en marerittmåned i januar, hvor hun selv sa at hun har hatt like sykdom som de siste fire årene samlet.

– Jeg tror jeg har hatt fem sykdomsopphold siden starten av sesongen. Det har vært mye, så da betyr det ekstra mye, sier Kongshaug selv.

– Da begynner man å tvile på sine egne ferdigheter. Når det betyr så mye for oss, så begynner en å tvile på seg selv. Bare det å kunne få en medalje her i dag, det er jeg sykt stolt av, sier Kongshaug, som også klarte å vinne EM-gull på samme distanse tidligere i år.

Landslagssjefen: – Helt forferdelig

Bjarne Rykkje, sjefen for det norske landslaget, forteller at de ikke hadde noe sykdom gjennom sommeren, men at det virkelig har blitt mye etter at sesongen kom i gang.

– Det er egentlig helt forferdelig, sier han.

Søndag var det igjen sykdom i den norske troppen. Hallgeir Engebråten måtte stå over både 10.000 og 1500 meter etter å ha blitt syk.

– Vi må se på hvordan vi i fremtiden skal løse dette bedre. Det er mye reising. Vi har vært mye på tur. Vi har vært på mange samlinger hvor vi også har reist i høst, sier Rykkje, og fortsetter:

– La oss si at lagets immunforsvar ikke er bedre. Da er det en ting som vi rett og slett kan se på. Vi må kanskje gjøre andre ting med kosthold.

Bjarne Rykkje

LANDSLAGSSJEF: Bjarne Rykkje og det norske landslaget drar hjem fra VM med ett sølv og tre bronser.

Foto: Hans Solbakken / NRK

– I koronatiden hadde vi nesten ingen som var syke. Vi trente hardt, men det var nesten ingen som var syke. Vi vet jo hvordan vi har gjort det da. Vi hadde nesten ingen kontakt med hverandre. Nå er det tilbake til det vanlige. Da må de få immunforsvaret opp igjen, sier Rykkje.

Bøkko: – Må evaluere rutiner

Tidligere skøyteløper Eskil Ervik synes det er problematisk at det har vært så mye sykdom i skøyteleiren denne sesongen.

Det er klart at du mister grunnlag. Det er unge utøvere som burde få volum, trene mye og skal være i veldig utvikling.

Han får støtte av tidligere skøyteløper Hege Bøkko.

– Jeg synes det har vært litt for mye sykdom. Spesielt blant allrounderne. De må nok evaluere rutiner og så videre for hva de gjør, for å holde enda flere friske til neste år, sier Bøkko.

Hege Bøkko

KRITISK TIL SYKDOMSSANDELEN: Tidligere landslagsløper Hege Bøkko.

Foto: NTB

Hun trekker frem økonomien til Norges Skøyteforbund som en del av årsaken.

Nederlenderne bor ikke på samme rom. De har alltid enerom, blant annet nettopp for å holde seg friske. Mens de norske må bo i brakker for å bo billigst mulig. Det er ikke bra med tanke på det med sykdom. Og så har de reist utrolig mye. Det er heller ikke gunstig.

– Du ville ha «kamikaze-gåing»

I løpet natt til mandag gikk Kongshaug i par med den 19 år gamle sensasjonen Jordan Stolz fra USA.

Etter en ellevill åpning på 22,99 fra Stolz hadde Kongshaug en god rygg å følge.

Han tok ut alt han hadde i kampen mot tiden til etablerte Kjeld Nuis fra Nederland som ledet løpet før Stolz gikk inn til ledelse.

Da 23 år gamle Kongshaug kom i mål var det på hundredelet likt med Nuis, men han ble dømt til tredjeplass. Dermed var det altså bare tusendeler som hindret han fra å gå inn som nummer to.

Det ble uansett en forbedring av bestenoteringen hans. 1.42,66 er 22 hundredeler bedre enn hans forrige rekord.

– Du ville ha «kamikaze-gåing» og det fikk du der, gliste 23-åringen til NRKs reporter mens han ventet i målområdet på resten av løperne.

Peder Kongshaug på 1000 meter under verdenscupstevnet i Sørmarka Arena i Stavanger i desember 2023.

TALENT: Peder Kongshaug er et stort skøytetalent, og har blant annet et OL-gull fra lagtempo i 2022 å vise til så langt i karrieren.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Ingen av dem klarte å matche tiden til nordmannen. Da han hadde sett det siste paret gå over linja og bronsemedaljen var et faktum var han euforisk. For Stolz ble det hans tredje gull i mesterskapet, etter at han også vant 500 og 1000 meter.

PS! Sander Eitrem, som gikk 10.000 meter noen timer tidligere, ble nummer ni med tiden 1.44,25.

Siste nytt

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal