Hopp til innhold

VM-bronse etter norsk sykdomsmareritt: – Begynner å tvile på sine egne ferdigheter

Peder Kongshaug avsluttet VM med en bronse på 1500 meter. Det etter en sesong fullstappet med sykdom for de norske løperne.

Peder Kongshaug jubler etter bronse på 1500 meter i VM Calgary

FORNØYD: Peder Kongshaug tok medalje og satte ny personlig rekord på 1500 meter i skøyte-VM i Calgary i Canada søndag.

Foto: Hans Solbakken / NRK

– Jeg tror det er vanskelig å forstå for folk hjemme hvor mye det betyr for oss. Denne sesongen har vært ambivalent, med både topper, mye sykdom og dritt, sier Peder Kongshaug til NRK, like etter at bronsemedaljen var sikret.

For 2023/24-sesongen har vært preget av det ene sykdomsoppholdet etter det andre. Det startet for alvor under den andre verdenscupen i Beijing og reisen hjem i etterkant, hvor en rekke løpere ble smittet av koronaviruset.

Sander Eitrem har tidligere i mesterskapet sagt at han har hatt en fire-fem sykdomsopphold i løpet av sesongen. Ragne Wiklund måtte dra hjem fra VM uten medaljer etter en marerittmåned i januar, hvor hun selv sa at hun har hatt like sykdom som de siste fire årene samlet.

– Jeg tror jeg har hatt fem sykdomsopphold siden starten av sesongen. Det har vært mye, så da betyr det ekstra mye, sier Kongshaug selv.

– Da begynner man å tvile på sine egne ferdigheter. Når det betyr så mye for oss, så begynner en å tvile på seg selv. Bare det å kunne få en medalje her i dag, det er jeg sykt stolt av, sier Kongshaug, som også klarte å vinne EM-gull på samme distanse tidligere i år.

Landslagssjefen: – Helt forferdelig

Bjarne Rykkje, sjefen for det norske landslaget, forteller at de ikke hadde noe sykdom gjennom sommeren, men at det virkelig har blitt mye etter at sesongen kom i gang.

– Det er egentlig helt forferdelig, sier han.

Søndag var det igjen sykdom i den norske troppen. Hallgeir Engebråten måtte stå over både 10.000 og 1500 meter etter å ha blitt syk.

– Vi må se på hvordan vi i fremtiden skal løse dette bedre. Det er mye reising. Vi har vært mye på tur. Vi har vært på mange samlinger hvor vi også har reist i høst, sier Rykkje, og fortsetter:

– La oss si at lagets immunforsvar ikke er bedre. Da er det en ting som vi rett og slett kan se på. Vi må kanskje gjøre andre ting med kosthold.

Bjarne Rykkje

LANDSLAGSSJEF: Bjarne Rykkje og det norske landslaget drar hjem fra VM med ett sølv og tre bronser.

Foto: Hans Solbakken / NRK

– I koronatiden hadde vi nesten ingen som var syke. Vi trente hardt, men det var nesten ingen som var syke. Vi vet jo hvordan vi har gjort det da. Vi hadde nesten ingen kontakt med hverandre. Nå er det tilbake til det vanlige. Da må de få immunforsvaret opp igjen, sier Rykkje.

Bøkko: – Må evaluere rutiner

Tidligere skøyteløper Eskil Ervik synes det er problematisk at det har vært så mye sykdom i skøyteleiren denne sesongen.

Det er klart at du mister grunnlag. Det er unge utøvere som burde få volum, trene mye og skal være i veldig utvikling.

Han får støtte av tidligere skøyteløper Hege Bøkko.

– Jeg synes det har vært litt for mye sykdom. Spesielt blant allrounderne. De må nok evaluere rutiner og så videre for hva de gjør, for å holde enda flere friske til neste år, sier Bøkko.

Hege Bøkko

KRITISK TIL SYKDOMSSANDELEN: Tidligere landslagsløper Hege Bøkko.

Foto: NTB

Hun trekker frem økonomien til Norges Skøyteforbund som en del av årsaken.

Nederlenderne bor ikke på samme rom. De har alltid enerom, blant annet nettopp for å holde seg friske. Mens de norske må bo i brakker for å bo billigst mulig. Det er ikke bra med tanke på det med sykdom. Og så har de reist utrolig mye. Det er heller ikke gunstig.

– Du ville ha «kamikaze-gåing»

I løpet natt til mandag gikk Kongshaug i par med den 19 år gamle sensasjonen Jordan Stolz fra USA.

Etter en ellevill åpning på 22,99 fra Stolz hadde Kongshaug en god rygg å følge.

Han tok ut alt han hadde i kampen mot tiden til etablerte Kjeld Nuis fra Nederland som ledet løpet før Stolz gikk inn til ledelse.

Da 23 år gamle Kongshaug kom i mål var det på hundredelet likt med Nuis, men han ble dømt til tredjeplass. Dermed var det altså bare tusendeler som hindret han fra å gå inn som nummer to.

Det ble uansett en forbedring av bestenoteringen hans. 1.42,66 er 22 hundredeler bedre enn hans forrige rekord.

– Du ville ha «kamikaze-gåing» og det fikk du der, gliste 23-åringen til NRKs reporter mens han ventet i målområdet på resten av løperne.

Peder Kongshaug på 1000 meter under verdenscupstevnet i Sørmarka Arena i Stavanger i desember 2023.

TALENT: Peder Kongshaug er et stort skøytetalent, og har blant annet et OL-gull fra lagtempo i 2022 å vise til så langt i karrieren.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Ingen av dem klarte å matche tiden til nordmannen. Da han hadde sett det siste paret gå over linja og bronsemedaljen var et faktum var han euforisk. For Stolz ble det hans tredje gull i mesterskapet, etter at han også vant 500 og 1000 meter.

PS! Sander Eitrem, som gikk 10.000 meter noen timer tidligere, ble nummer ni med tiden 1.44,25.

Siste nytt

 • Katrine Aalerud tok sitt tredje NM-gull på rad

  Vestby-rytter Katrine Aalerud (29) satte tidlig opp farten og la alle konkurrenter bak seg med god margin i kampen om NM-gullet i temporitt torsdag.

  Aalerud vant med ett minutt og fem sekunder ned til sølvvinner Mie Bjørndal Ottestad (Ullevål), mens Rennebu-rytter Sigrid Ytterhus Haugset tok bronsen, 1.35 minutter bak vinneren.

  Torsdagens ritt ved Saltstraumen gikk over 27 kilometer, og Aaleruds vinnertid ble 39.30.

  Uno-X-rytter Aalerud ledet hele veien og kunne til slutt juble for sitt tredje NM-gull. Hun ble også tempomester i 2020 og 2021. (NTB)

  Katrine Aalerud
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Jonas Vingegaard er friskmeldt til Tour de France

  Jonas Vingegaard er en del av Tour de France-troppen til Visma Lease a Bike. 27-åringen har kjempet en kamp mot klokka siden han skadet seg stygt i april.

  Visma-laget opplyser i egne mediekanaler at Vingegaard er en del av lagets åttemannstropp til det prestisjetunge rittet.

  Den danske TdF-vinneren fra 2022 og 2023 pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter skrekkvelten i Baskerland rundt i april.

  7. mai gjennomførte 27-åringen sin første sykkeltur utendørs. I etterkant var dansken tydelig på at han håper å være klar til å forsvare nok en Tour de France-tittel i sommer.

  De siste ukene har Vingegaard fortsatt å ta steg i rehabiliteringen, og i slutten av mai ble dansken avbildet på trening i Alpene. (NTB)

  Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard fra Danmark etter lagpresentasjon før Tour de France 2023.
  Foto: NTB
 • Emilie Bragstad forlater Bayern München – klar for Bayer Leverkusen

  Emilie Bragstad er ferdigspilt i Bayern München. Låneavtalen sist sesong med Bayer Leverkusen gjøres permanent.

  Det opplyser Leverkusen på sine nettsider. Hun har skrevet under en avtale som strekker seg til sommeren 2026.

  – Etter en god sesong her i Leverkusen er jeg overbevist om at jeg kommer til å fortsette og forbedre meg, og at vi fortsatt kan oppnå mye som lag. Jeg vil gjerne hjelpe med å stabilisere forsvaret vårt ytterligere, og jeg vil gjerne bidra enda mer offensivt, sier Bragstad.

  Hun signerte for Bayern München i 2020 og har siden vært på lån i Rosenborg og Leverkusen.

  – Emilie etablerte seg umiddelbart som en verdifull del av forsvaret vårt, sier sportsdirektør Achim Feifel.

  I 2023/24-sesongen var Bragstad på banen for Leverkusen i 21 av 22 kamper i Bundesliga. Hun scoret to mål. (NTB)

  Emilie Bragstad
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal