Rivalen om verdensenerens dopingtrøbbel: – Jeg er sjokkert

Den amerikanske sprinteren Christian Coleman (23) skal brutt meldeplikten tre ganger det siste året, og risikerer å miste både VM og OL.

Noah Lyles

SJOKKERT: Den amerikanske sprinteren Noah Lyles.

Foto: Charlie Neibergall / AP

Daily Mail hevder at de har solide kilder som sier at Coleman er i problemer med dopingregelverket etter at han «har gått glipp av tre dopingtester» det siste året.

Nyhetsbyrået AP melder også at de har to kilder som sier det samme, nemlig at 100-meterspesialisten ikke skal ha vært på oppgitt sted tre ganger når dopingjegere skulle teste ham.

En av Colemans lagkamerater og konkurrenter, den amerikanske sprinteren Noah Lyles, forteller til NRK at han er svært overrasket over nyheten.

– Jeg er sjokkert, man forventer ikke at noen bryter meldeplikten tre ganger, sier han, men legger likevel til:

– Det kan være flere ting som ligger bak.

– Er Coleman ren, etter din mening?

– Det er ikke min business. Jeg har bare muligheten til å kontrollere det som gjelder meg, understreker han.

Christian Coleman

VANT: Christian Coleman har hatt en god sesong, og vant blant annet 100-meteren under Bislett Games i juni.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ifølge den britiske avisen Daily Mail jobber Coleman og hans folk nå med å motbevise det ene av bruddene på meldeplikten.

Idrettsutøvere må rapportere hvor de befinner seg hver dag, noe de blant annet kan gjøre igjennom verdens antidopingbyrå (Wada) sin app, Adams. Om dette ikke gjøres får man en advarsel, og tre slike i løpet av 12 måneder fører til utestengelse for brudd på dopingreglementet.

– Uvanlig og sjelden

Vanlig straff er mellom ett og to år, og blir Coleman kjent skylding, kan VM-favoritten i så fall miste både mesterskapet i Doha i september/oktober og OL i Tokyo neste sommer.

– Det er sikkert tre forskjellige forklaringer på hver enkelt meldepliktsbrudd, og vi kjenner jo ikke detaljene her. Men på generell basis så er det kanskje greit å bryte meldeplikten en gang, to ganger er uvanlig og sjelden, så da må du for all del unngå å få den tredje. Da går du i så fall litt for ubevisst gjennom hverdagen og er litt sløv, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– Hvis toppidrett er livet ditt, så sikrer du bare at du ikke bryter den en tredje gang, legger han til.

23-åringen har vært verdens raskeste mann de siste tre årene, og har en personlig rekord på 9,79. I juli ble Coleman, som tok seieren på Bislett i juni, nasjonal mester da han vant 100-meteren i det amerikanske uttaket.

Han skulle egentlig ha konkurrert i Diamond League-stevnet i Birmingham forrige helg, men stod over og ga som grunn at han ville begrense konkurranser frem til VM – hvor han stiller både på 100- og 200 meter, i tillegg til 4x100 meter.

1164439949

BEST I USA: Christian Coleman ble amerikansk mester på 100 meter 25. juli.

Foto: JAMIE SQUIRE / AFP

– Ekstremt synd

Daily Mail hevder at det foregår store diskusjoner hos Wada, USAs antidopingbyrå (USADA) og Det internasjonale friidrettsforbundet med Colemans advokater for å få klarhet i hvor sprinteren har befunnet seg på gitte tidspunkt.

De skriver at saken trolig skal være vanskeligere av at flere testorganer antakelig er involvert, selv om tester uansett faller under Wadas dopingregelverk.

Skulle Coleman bli dømt for brudd på dopingreglementet, er det trist for friidretten, mener Rodal.

– Foreløpig vil jeg la tiltalte komme tvilen til gode, men hvis det viser seg at han blir dømt og blir utestengt i ett eller to år, så det er ekstremt synd for amerikansk friidrett som sliter litt på dame- og herresiden. USA er en sprintnasjon og trenger nye enere. Vi savner dessuten litt en arvtaker etter Bolt, og sportslig har kanskje Coleman vært nærmest, sier han.

Flere utøvere har tidligere havnet i samme trøbbel. Mest kjent i Norge er kanskje sandvolleyballspiller Vegard Høidalen, som i 2008 ble utestengt for brudd på meldeplikten, men frikjent av appellutvalget i idrettsforbundet.

Den lignende saken mot den svenske løperen Meraf Bahta varte i lang tid, før hun til slutt ble utestengt i ett år. Den britiske syklisten Lizzie Deignan vant frem med sin sak, og fikk til slutt sine tre advarsler strøket like før OL i Rio.

Coleman er i utgangspunktet storfavoritt på 100-meteren i Doha. I 2017 tok han sølv bak Justin Gatlin, som også har vært dopingutestengt fra idretten.

TOPSHOT-ATHLETICS-WORLD-2017-PODIUM

VM-PALL: Christian Coleman (t.v.) tok sølv i VM i 2017, bak Justin Gatlin, men foran Usain Bolt.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Siste nytt

 • 82-5. Er det håndballrekord?

  Det er ikke bare i Europa det spilles håndballmesterskap for tiden. Det aller første i Sør-Amerika startet i dag og Argentina leverte noe av en verdensrekord da Bolivia ble slått 82-7. Ved pause sto det 42-5!

 • City sleit seg til siger

  Sergio Agüero scora fire minutt etter at han blei bytta inn og sikra Manchester City 1-0 borte mot Sheffield United. Tidlegare hadde Gabriel Jesus brent straffe for City.

  I botnen tok Aston Villa og Bournemouth viktige sigrar med høvesvis 2-1 over Watford og 3-1 over Brighton. Villas sigersmål kom fem minutt på overtid.

  Newcastle scora to mål på under eitt minutt langt inne i overtida og sikra 2-2 mot Everton. Southampton slo Carystal Palace 2-0 i Londnon.

  I kveldens siste kamp blei det 2-2 mellom Chelsea og Arsenal, etter at Arsenal utlikna to gonger.

  Sergio Agüero
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Sesongen over for Dominik Paris

  Alpinsesongen er over for fartsspesialisten Dominik Paris. Italieneren ødela korsbåndet under super-G-trening i Kirchberg tirsdag. – Sesongen min er over, dessverre. Da jeg skled nedover festet innerskien seg i noe, og korsbåndet røk, sa 30-åringen ifølge FIS' nettsted.

  -
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal