Hopp til innhold

Årets friidrettsutøvere

Andre gangen Bolt og Richards får tittelen.

Usain Bolt og Sanya Richards
Foto: Eric Gaillard / Scanpix/Reuters

Sanya Richards visste hun ville få en super sesong etter å ha vunnet 400-meteren på 49,23 på Bislett 3. juli. Søndag ble hun kåret til årets kvinnelige friidrettsutøver i Monaco.

Usain Bolt stakk av med det gjeve trofeet blant mennene, men det var noe alle ventet.

Han vant to VM-gull og satte nok en gang to fantastiske verdensrekorder på 100 meter (9,58 sek) og 200 meter (19,19 sek). Ingen kan gjøre ham rangen stridig som verdens beste.

Det var mer spennende på kvinnesiden, men det endte altså med at amerikanske Sanya Richards stakk av med det gjeve trofeet foran nesa på Blanka Vlasic. Ingen vet med sikkerhet, men det var nok de to kampen sto mellom til slutt.

- Jeg visste at sesongen ville bli god for meg da jeg klarte å løpe så raskt som 49,23 i Oslo i begynnelsen av juli, sa Sanya Richards etter å ha vunnet kåringen for annen gang. Hun vant prisen også i 2006.

Richards vant på Bislett, men sammenlignet med hennes første VM-gull og totalseieren i Golden League for tredje gang på rad, blir nok seieren i Oslo liten, selv om den var viktig for henne.

Overveldet

- Jeg er overveldet over å bli kåret til årets utøver, men jeg må samtidig si jeg er glad det ikke var jeg som skulle ta denne avgjørelsen. Mange har prestert svært gode resultater i år, så det kunne ikke være lett å velge, mente Richards.

Sanya Richards

Sanya Richards.

Foto: GEORGES GOBET / AFP

- Etter løpet i Oslo visste jeg at formen var på vei og at jeg hadde gjort mye riktig i oppkjøringen til sesongen, sa 24-åringen som gifter seg i februar i Austin i Texas.

- Jeg har vært gjennom en fantastisk sesong, men nå ser jeg framover til 2010, og ingen er vel i tvil om at «A diamond is a girl's best friend». Derfor gleder jeg meg virkelig til å delta i den nye Diamond League. Jeg kommer til å innlede i Doha 14.
mai, og deretter ser jeg fram til å løpe i Oslo igjen 4. juni, sa Richards til NTB.

- Det skal også bli godt ikke å ha noe mesterskap å gå inn for neste år, for det gjør at presset på meg blir mye mindre. Nå kan jeg konsentrere meg om å løpe fort uten å ta taktiske hensyn med form og andre ting. Derfor er målet mitt, ved siden av å vinne den fire karat store diamanten i Diamond League, å senke de
personlige rekordene mine på alle distansene, sa hun.

Usain Bolt

Usain Bolt.

Foto: GEORGES GOBET / AFP

Bilulykke på godt og vond

- At jeg skulle oppnå det jeg har gjort denne sesongen er bare fantastisk, for det er ikke til å komme fra at den bilulykken jeg var innblandet i kostet meg mye, sa Usain Bolt, den suverent største utøveren internasjonal friidrett har sett på mange,
mange år.

- Ulykken satte meg en del tilbake i sesongoppkjøringen, så jeg måtte jobbe knallhardt for å ta igjen det tapte. Antakelig gjorde det meg mye skarpere inn mot VM enn jeg normalt ville ha vært, mente Bolt i møtet med internasjonal presse etter søndagens store kåring.

- Det er alltid en ære å bli kåret til årets utøver i internasjonal friidrett, og jeg vil også si det er en voldsom motivasjon til å stå på og jobbe videre. Men nå skal det bli fest, og jeg mener absolutt jeg har noe å feire. Jeg skal i alle fall passe på å ha det moro gjennom natten, sa Usain Bolt etter den store og stilige gallafesten i Monaco.

Nå som sesongen er over, blir også den kvinnelige prisvinneren med på feiringen.

- Jeg fester ikke i sesongen, men nå er det greit å slå seg løs litt. Klart jeg liker å pynte meg og ha det moro, for jeg regner meg selv for å være både kvinnelig og festlig. Jo, det blir nok å danse gjennom natten her i Monaco, sa Sanya Richards.

Sportsnyheter

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

Siste nytt

  • Haaland tilbake med scoring i City-seier

    Erling Braut Haaland startet på benken, men kom inn og scoret da Manchester City slo Nottingham Forest 2-0. Det er jærbuens 21. ligamål denne sesongen.

    City er nå nummer to i Premier League, ett poeng bak Arsenal, men med en kamp mindre spilt. Forest er i andre enden av tabellen, ett poeng over nedrykksstreken.

    Haaland har slitt med en muskelskade den siste tiden og mistet to kamper, men var tilbake på benken mot Forest. Der satt også Oscar Bobb.

    Gjestene slet lenge med å skape sjanser, men tok ledelsen etter 32 minutter da Josko Gvardiol headet en corner fra Kevin De Bruyne i mål.

    Få minutter senere burde Chris Wood utlignet for hjemmelaget, men spissen avsluttet utenfor fra fem meter. Rett før pause fikk også stopper Murillo en kjempemulighet fra kort hold, men skuddet gikk i tverrliggeren og over.

    Like etter hvilen fikk Wood nok en stor mulighet, men klarte ikke å utligne.

    Haaland kom inn like etter timen og brukte kun ti minutter på å doble ledelsen for gjestene. De Bruyne spilte han igjennom, og Haaland var iskald foran mål.

    Bobb kom inn i det 89. minutt, men rakk ikke utrette stort.

    Erling Braut Haaland
    Foto: AFP
  • Ny Bjørlo-perle da FFK imponerte igjen

    Igjen ble Fredrikstads Morten Bjørlo avgjørende da de hvitkledde tok sesongens andre seier. Sandefjord ble slått 1-0.

    FFK har ikke tapt siden serieåpningen mot Bodø/Glimt og imponerer i sitt første år i Eliteserien siden 2011. Seieren gjør at Fredrikstad er på 6.-plass. Sandefjord står fortsatt uten seier.

    Morten Bjørlo ble dagens mann.

    Bjørlo tok en berøring, orienterte seg og chippet ballen over den utrusende Sandefjord-keeperen.

    – Det er en klassescoring, fastslo TV 2-ekspert Yaw Amankwah.

    Sandefjord hadde noen kjempesjanser i den første omgangen, men maktet ikke å få ballen over streken. (NTB)

    Fredrikstad
    Foto: NTB
  • Molde holder følge med Bodø/Glimt – slo Haugesund 2-1

    To tidlige mål sørget for at Molde fikk en kjempestart på vei mot 2-1-seier over Haugesund i Eliteserien søndag.

    Med trepoengeren holder stadig Molde følge med serieleder Glimt. De har begge 13 poeng, men nordlendingene har bedre målforskjell og i tillegg én kamp mindre spilt.

    Magnus Wolff Eikrem var søndag tilbake i startelleveren etter skadetrøbbel og scoret kampens første mål. Deretter la Kristian Eriksen på til 2-0. Sory Diarra sto for gjestenes scoring i annen omgang.

    Både Fredrik Gulbrandsen og Eikrem var tilbake i startelleveren etter skadeopphold. Gulbrandsen hadde en flott målgivende pasning på Eriksens mål. (NTB)

    Molde
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal