- Jeg stresser ikke med å bli god

Sykkelverdenen har skrytt uhemmet av Edvald Boasson Hagen, men etter råd fra Thor Hushovd gjør han alt for å ikke ta av.

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen lover å være tålmodig. – Det har vist seg at det tar mange år å bli god på sykkelen, sier han.

Foto: NRK

Boasson Hagen (23) er et av de store stjerneskuddene i sykkelsporten, og spås en stor framtid.

– Han blir det store navnet innen sykling de neste ti årene. Det er nesten skremmende å tenke på hva han kan oppnå de neste årene, har den britiske rytteren Bradley Wiggins uttalt ifølge Sykkelmagasinet.

– Han er et super-, supertalent. Når han virkelig lærer seg å konkurrere ordentlig, kommer han til å være ustoppelig, har Mark Cavendish sagt til Cycling Weekly.

– Han har en stor fremtid, har RadioShack-sportsdirektør Johan Bruyneel skrevet på sin Twitter-profil.

Hushovd maner til tålmodighet

Slik kan gå hvem som helst til hodet, og store forventninger kan være tøft i en idrett der mange utøvere ikke lykkes helt i toppen før de når 30-årene.

Thor Hushovd har vært gjennom noe av det samme. Han råder Boasson Hagen til å være tålmodig.

– Da jeg var 22 år, sa alle at jeg kom til å vinne Paris-Robaix, vinne Milan-San Remo og vinne VM. Det tok meg 11 år å komme på podiet i Paris-Robaix og 12 år å vinne VM. Han må bare ta tiden til hjelp, sier Hushovd til NRK.

Han er ikke overrasket over at mange syklister ikke når toppen før de bikker 30.

– Sykling er en idrett med ekstremt høyt nivå, og du er avhengig av å være fysisk hundre prosent. I de fleste tilfellene tror jeg man blir det når man blir litt eldre, sier Hushovd.

Les også: Boasson Hagen i stygg velt - slo kollbøtte og traff et skilt

Les også: Edvald tilbake på sykkelsetet

– Det tar mange år å bli god

Boasson Hagen tar til seg rådet fra sykkelveteranen.

– Det viser seg at det tar mange år å bli god på sykkelen. Jeg stresser ikke akkurat, og vet at det er mange som er rundt 30 før de begynner å vinne store løp, sier Boasson Hagen.

– Tenker du som Thor sier, at du kanskje ikke blir så bra som alle håper før 30-åra?

– Det er ikke noe jeg tenker veldig mye på. Jeg stiller stort sett opp og gjør så godt jeg kan i alle løp, og fokuserer og prøver å gjøre det så godt som mulig i løp og på trening, sier Boasson.

Blir han enda bedre?

23-åringen har allerede rukket å gjøre seg bemerket med flere sterke resultater. Han har vunnet en etappe i Giro D'Italia, og har flere pallplasser på etapper i Tour de France.

Boasson Hagen ble nummer seks i kampen om den både den grønne poengtrøya og den hvite ungdomstrøya i Tour de France i fjor.

Han er firedobbel norgesmester på tempo, og har også en etappeseier fra Critérium du Dauphiné (tidligere Dauphine Libéré).

Og med noen år på baken kan det kanskje bli enda bedre.

– Det er ikke noe negativt i hvert fall. Når du er litt eldre har du mye erfaring, og takler lange løp bedre. Du er bedre rustet, sier Boasson Hagen til NRK.

Mark Cavendish og Bradley Wiggins

Mark Cavendish og Bradley Wiggins er to av de mange syklistene som spår en stor framtid for Edvald Boasson Hagen.

Foto: Bas Czerwinski / Ap

Sportsnyheter

Spania med nok ein EM-smell: – Dei skremmer ingen lenger

Spania fekk kritikk for å ikkje setje sjansane sine mot Sverige. Mot Polen haldt dei fram i same spor.

Löw lyttet ikke til legendenes krav – svarte med festfotball

Eksperter og tidligere spillere ba Joachim Löw om å bytte formasjonen etter tapet i åpningskampen mot Frankrike. Men Tyskland-sjefen sto på sitt, stilte med samme lagoppstilling og knuste de regjerende europamesterne.

Siste nytt

 • Kloster snuste på OL-kravet

  Friidrettsprofilen Line Kloster vant lørdag 400 meter hekk under et internasjonalt stevne i Madrid. Hun var nær OL-kravet.

  Kloster ble klokket inn til tiden 55,61 sekunder. Det er årsbeste for hennes del og bare 22 hundredeler bak OL-kravet.

  Portugisiske Vera Barbosa ble nummer to, men var klart slått. Hun fikk tiden 56,46. Italienske Yadisleidy Pedroso fulgte deretter på 56,75.

  Klosters vinnertid er bare 12 hundredeler bak hennes personlige rekord. Det er også den 11. beste tiden i Europa i år.

  Friidrettsprofilen kan komme seg til Tokyo-OL på ranking, selv om hun ikke skulle klare kravet. Da må hun levere flere sterke prestasjoner i tiden som kommer.

  Line Kloster
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Ishockey: Norsk seier i para-VM

  Norge slo Italia 4-3 etter straffeslag på første dag av para-VM i ishockey. Audun Bakke ble tremålsscorer i tsjekkiske Ostrava.

  Det norske laget var best i straffeslagkonkurransen. Der scoret både Bakke og Ola Bye Øiseth, mens det ble bom for italienerne.

  I selve kampen ordnet Bakke to mål med 39 sekunders mellomrom i første periode, men Italia skulle slå hardt tilbake. I tredje periode kom det tre italienske mål på rappen, og med noen få minutter igjen styrte Norge mot tap på første VM-dag.

  Bakke skulle imidlertid komme det norske laget til unnsetning. Med sin 3-3-scoring tvang han fram spilleforlengelse, og på straffer var Norge sterkest.

  De norske spillerne møter Slovakia søndag og Russland tirsdag i de to siste gruppekampene.

 • Myhre og Kvalvåg leverte i lag-EM

  Norge endte på åttendeplass med 134 poeng etter første dag i lag-EM i friidrett i rumenske Cluj-Napoca. Finland har samme poengsum, men holder plassen over.

  Med 175 poeng leder Nederland over Tsjekkia og Hviterussland med henholdsvis 160.5 og 158 poeng.

  Av utøverne som utmerket seg tar vi med oss Magnus Tuv Myhre som vant 5000-meteren foran belgiske Michael Somers som jaget hardt de siste hundre meterne.

  Ferdinand Kvan Edman satte ny personlig rekord på 1500 meter med tiden 3.38,63 og forbedret sin personlige rekord med én hundredel.

  Hedda Kvalvåg leverte sitt beste utendørshopp i tresteg noensinne og endte på 13 blank. Det holdt dessverre ikke til topplassering.

  I lengdekonkurransen for menn endte Ingar Kiplesund på sjetteplass med 7,63 meter, mens Jon Nerdal ble femtemann i slegge med et lengstekast på 67,53 meter.

  I spydkonkurransen for kvinner kastet USA-baserte Marie-Therese Obst 57,07 og ble nummer tre. OL-aktuelle Marcus Thomsen endte på samme plassering i kule for menn med 19,90. I tresteg for kvinner satte Hedda Kvalvåg personlig rekord med 13,00 meter. Det ga sjuendeplass.

  De største norske friidrettsstjernene, med Ingebrigtsen-brødrene og Karsten Warholm i spissen, deltar ikke i lag-EM i Romania.

  20 av 40 øvelser ble gjennomført lørdag. Søndag gjennomføres de 20 siste.

  Hedda Kvalvåg
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal