Hopp til innhold

Bluss-markering på Ullevaal – sang: «Hater, hater, hater NFF»

ULLEVAAL STADION (NRK): Da nasjonalsangene ble spilt, tok en gruppe supportere et stort rødt banner over seg. I det dommeren blåste i gang kampen, forsvant banneret. Deretter smalt blussene.

Y37VlL14IG0

MARKERING: En rekke supportere tente bluss under fredagens kamp mellom Norge og Færøyene.

Foto: Fredrik Hagen

I et par minutter fyrte 30–40 stykker opp rundt 15–20 bluss mens de sang: «Hater, hater, hater NFF».

Da blussene slukket, gikk den fremmøtte grupperingen ned fra tribunen og forlot stadion. Mens røyken la seg, satte Tore Reginiussen inn Norges første mål.

NRK har snakket med en tilskuer som var på feltet da blusset ble tent opp. Vedkommende var ikke selv med på demonstrasjonen, men opplyser om at han, og de rundt, ble advart mot at området kom til å bli røyklagt.

– Dette var en samlet demonstrasjon med supportere fra flere av toppklubbene i Norge, hevder personen, som ønsker å være anonym.

– Det er en fortsettelse på frustrasjonen

Talsmann for Norsk Supporterallianse (NSA), Gjert Moldestad, forteller til NRK at dagens blussing ikke var i regi av dem.

Gjert Moldestad

FRUSTRERTE: Talsmann for Norsk Supporterallianse, Gjert Moldestad, forteller at dette er fortsettelsen på frustrasjonen rundt debatten om bruk av bluss.

Foto: Reidar Deadswan Engesbakk

– Det er ikke NSA som står bak dette, dette er ikke noe vi har planlagt. Dette er nok noe noen har avtalt seg imellom, hevder han.

– Det er en fortsettelse på den frustrasjonen og reaksjonen over manglende dialog og manglende samarbeid når det gjelder at supportere skal få være med å bestemme hva som skjer på tribunen, fortsetter Moldestad.

Ole Kristian Sandvik er personen fra supporteralliansen som har ansvar for dialogen med NFF i forbindelse med landskamper. Han tror supporterne gjorde dette for at forbundet skal få en bot.

– Slik jeg har forstått det er det en protest fra folk som ikke er glade i NFF på grunn av pyroreglementet. Det å gjøre det på landskamp er mest effektivt for å straffe forbundet, for da får forbundet bot av UEFA, sier Sandvik til TV 2.

Fotballforbundets kommunikasjonssjef, Yngve Haavik, skriver følgende i en melding til NRK:

– Over 10 000 og god stemning på tribunen er veldig bra med tanke på at selve EM-kvalifiseringen er kjørt. Ikke minst ble det fire mål og en overbevisende seier. Det er vårt fokus. Vi var forberedt på at det kunne bli en markering i starten av kampen, og politiet hadde god kontroll. Utover det ønsker vi ikke å kommentere blussingen.

Videre skriver han at UEFA trolig vil ha en forklaring fra dem, og at de tar den dialogen når det kommer.

FYR: En gruppe fremmøtte markerte de siste ukers debatt rundt bruken av bluss, i starten av kampen mellom Norge og Færøyene

Heftig debatt

Det har de siste ukene vært en heftig debatt rundt bruken av bluss på norske fotballstadioner.

I slutten av oktober ble kampen mellom Lillestrøm og Vålerenga stoppet to ganger, da tilhengere kastet bluss og fyrverkeri inn på banen.

Eliteserien fotball Vålerenga - Brann

BRANN – VÅLERENGA: Vålerenga-tilhengerne tente på et Brann-flagg etter at blussen ble sendt på banen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

En uke senere skjedde det samme i kampen mellom Vålerenga og Brann. Da på tribunen hvor Brann-tilhengerne stod.

Store mengder med bluss ble tent og flere ble kastet ned på kunstgressmatten mens de var i full fyr. Dermed ble kampen stoppet.

Siden eliteseriekampene har debatten gått mellom norske tilhengere og NFF. Nå blir det dialog mellom partene.

– Allerede før det som skjedde i kveld avtalt at vi skal ha et møte med NFF og norsk toppfotball og det har vært en dialog blant supporterne og NFF. Og det er noe vi er veldig glad for, avslutter Moldestad.

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal