Bluss-markering på Ullevaal – sang: «Hater, hater, hater NFF»

ULLEVAAL STADION (NRK): Da nasjonalsangene ble spilt, tok en gruppe supportere et stort rødt banner over seg. I det dommeren blåste i gang kampen, forsvant banneret. Deretter smalt blussene.

Y37VlL14IG0

MARKERING: En rekke supportere tente bluss under fredagens kamp mellom Norge og Færøyene.

Foto: Fredrik Hagen

I et par minutter fyrte 30–40 stykker opp rundt 15–20 bluss mens de sang: «Hater, hater, hater NFF».

Da blussene slukket, gikk den fremmøtte grupperingen ned fra tribunen og forlot stadion. Mens røyken la seg, satte Tore Reginiussen inn Norges første mål.

NRK har snakket med en tilskuer som var på feltet da blusset ble tent opp. Vedkommende var ikke selv med på demonstrasjonen, men opplyser om at han, og de rundt, ble advart mot at området kom til å bli røyklagt.

– Dette var en samlet demonstrasjon med supportere fra flere av toppklubbene i Norge, hevder personen, som ønsker å være anonym.

– Det er en fortsettelse på frustrasjonen

Talsmann for Norsk Supporterallianse (NSA), Gjert Moldestad, forteller til NRK at dagens blussing ikke var i regi av dem.

Gjert Moldestad

FRUSTRERTE: Talsmann for Norsk Supporterallianse, Gjert Moldestad, forteller at dette er fortsettelsen på frustrasjonen rundt debatten om bruk av bluss.

Foto: Reidar Deadswan Engesbakk

– Det er ikke NSA som står bak dette, dette er ikke noe vi har planlagt. Dette er nok noe noen har avtalt seg imellom, hevder han.

– Det er en fortsettelse på den frustrasjonen og reaksjonen over manglende dialog og manglende samarbeid når det gjelder at supportere skal få være med å bestemme hva som skjer på tribunen, fortsetter Moldestad.

Ole Kristian Sandvik er personen fra supporteralliansen som har ansvar for dialogen med NFF i forbindelse med landskamper. Han tror supporterne gjorde dette for at forbundet skal få en bot.

– Slik jeg har forstått det er det en protest fra folk som ikke er glade i NFF på grunn av pyroreglementet. Det å gjøre det på landskamp er mest effektivt for å straffe forbundet, for da får forbundet bot av UEFA, sier Sandvik til TV 2.

Fotballforbundets kommunikasjonssjef, Yngve Haavik, skriver følgende i en melding til NRK:

– Over 10 000 og god stemning på tribunen er veldig bra med tanke på at selve EM-kvalifiseringen er kjørt. Ikke minst ble det fire mål og en overbevisende seier. Det er vårt fokus. Vi var forberedt på at det kunne bli en markering i starten av kampen, og politiet hadde god kontroll. Utover det ønsker vi ikke å kommentere blussingen.

Videre skriver han at UEFA trolig vil ha en forklaring fra dem, og at de tar den dialogen når det kommer.

FYR: En gruppe fremmøtte markerte de siste ukers debatt rundt bruken av bluss, i starten av kampen mellom Norge og Færøyene

Heftig debatt

Det har de siste ukene vært en heftig debatt rundt bruken av bluss på norske fotballstadioner.

I slutten av oktober ble kampen mellom Lillestrøm og Vålerenga stoppet to ganger, da tilhengere kastet bluss og fyrverkeri inn på banen.

Eliteserien fotball Vålerenga - Brann

BRANN – VÅLERENGA: Vålerenga-tilhengerne tente på et Brann-flagg etter at blussen ble sendt på banen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

En uke senere skjedde det samme i kampen mellom Vålerenga og Brann. Da på tribunen hvor Brann-tilhengerne stod.

Store mengder med bluss ble tent og flere ble kastet ned på kunstgressmatten mens de var i full fyr. Dermed ble kampen stoppet.

Siden eliteseriekampene har debatten gått mellom norske tilhengere og NFF. Nå blir det dialog mellom partene.

– Allerede før det som skjedde i kveld avtalt at vi skal ha et møte med NFF og norsk toppfotball og det har vært en dialog blant supporterne og NFF. Og det er noe vi er veldig glad for, avslutter Moldestad.

Sportsnyheter

Vipers vann cupfinalen igjen

(Vipers - Sola 29-16):Vipers Kristiansand var storfavoritt til å vinne cupfinalen i handball. Men Sola yppa seg mot stjernegalleriet til Vipers. I alle fall i 50 minutt.

Siste nytt

 • West Hams mesterligahåp ute

  West Ham kan vinke farvel til drømmen om mesterligaspill neste sesong etter 1-1 i lørdagens bortekamp mot Brighton.

  Laget kom under i det 84. minutt da Danny Welbeck kontret inn 1-0 for hjemmelaget, men Said Benrahmas skudd i returrommet tre minutter senere tente et nytt håp. Jakten på et vinnermål førte ikke fram, og dermed må David Moyes innse at det ikke blir mesterligaspill til høsten.

  Med to kamper igjen å spille er West Ham på 6.-plass. Det er fem poeng opp til Chelsea på den viktige 4.-plassen.

  Brighton's English midfielder Adam Lallana (L) and West Ham United's English midfielder Jesse Lingard
  Foto: Ian Walton / AFP
 • Sagosen tilbake i Kiel-seier

  Sander Sagosen var tilbake i Kiel-laget etter sykdom og scoret fire ganger da Balingen-Weilstetten ble slått 38-34 i Bundesliga lørdag.

  Sagosen måtte stå over onsdagens kamp mot gamleklubben Paris Saint-Germain i mesterligaens kvartfinale.

  Sagosen
  Foto: Petr David Josek / POOL / AFP / NTB
 • Vant sin første FA-cupfinale

  Leicester vant finalen i FA-cupen lørdag 1-0 etter at Chelsea fikk en scoring i sluttminuttene annullert på grunn av offside. Youri Tielemans scoret vinnermålet til Leicester.

  Seieren i den prestisjefulle turneringen var den første til Leicester. Både i 1949, 1961, 1963 og 1969 ble det finaletap, men på det femte forsøket i en finale skulle det endelig lykkes.

  Over 21.000 mennesker overvar kampen på Englands nasjonalarena. Så mange mennesker har det ikke vært på en fotballkamp i England siden koronaviruset lammet idretten i mars i fjor. Senest onsdag spilte Chelsea i Premier League hjemme mot Arsenal foran tomme tribuner.

  Youri Tielemans sendte drøyt 10.000 elleville Leicester-fans til himmels da han hamret inn 1-0 fra 30 meter med et prosjektil rett i krysset etter 62 minutter.

  Ben Chilwell trodde han hadde utlignet på overtid, men i en pasning i trekket før var backen i offside. Dermed ble scoringen annullert, etter en VAR-sjekk.

  – Jeg er så glad at jeg ikke kan beskrive det. For en dag. Jeg har drømt om dette siden jeg var et barn, og vi har pratet om å vinne trofeer. Jeg er så stolt av prestasjonen og over alle sammen som har gjort dette mulig, sa keeper Kasper Schmeichel til BBC.

  Britain Soccer FA Cup Final
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal