NRK Meny
Normal

Får poeng for å møte opp: – Ser jo ikke særlig fornuftig ut

Denne sesongen trenger norske basketlag kun å møte opp til kamp for å få poeng.

Basket: Nidaros Jets - Persbråten

NYTT TAP: Persbråtens trener Axel Langaker snakker med spillerne sine under oppgjøret mot Nidaros Jets i helgen. Persbråten tapte 65-97.

Foto: ROBERT MAGNUSSEN / NIDAROSFOTO

Syv runder ut i årets basketsesong står Persbråten med syv poeng. Og det selv om de har tapt samtlige kamper så langt.

Før denne sesongen endret Norges Basketballforbund (NBBF) hvor mange poeng man får i kamper. Fra å få to poeng for seier og null poeng for tap, får lagene nå ett poeng for tap og null poeng om de ikke møter opp.

Dermed ligger det nyopprykkede BLNO-laget Persbråten kun åtte poeng bak Kongsberg Miners, selv om Buskerud-laget har vunnet syv av sine åtte kamper mens Persbråten kun har tapt.

– Det ser jo ikke særlig fornuftig ut, sier Persbråten-trener Axel Langaker til NRK.

Mener det er unødvendig

Regelendringen ble i mai vedtatt på Forbundstinget, for at norsk basket skulle følge etter andre europeiske ligaer, VM og OL. Ifølge Langaker var målet også å unngå at lag ikke stiller til kamp i lavere divisjoner.

– Det er nok noe som har større hensikt i regionale serier enn i nasjonale serier. I nasjonale serier er det ikke så ofte man ikke møter opp, men i regionale serier kan det være en utfordring, forteller han.

Persbråten mot Ammerud

TAPT ALT: Persbråten (i rødt og hvitt) har syv poeng i årets eliteserie, selv om de har tapt alle kampene.

Foto: Rune Almsengen

Tromsø Storm har kun to lag bak seg på tabellen etter at de har vunnet to og tapt åtte kamper. Selv om regelendringen har gitt laget åtte poeng mer enn de ville hatt for forrige sesong, er Tromsø-trener Kenneth Webb langt fra fornøyd med det nye systemet.

– I flere år er det mange ting vi trenger å endre i basketen, og tabellen har ikke vært én av dem. Hvis noe ikke er ødelagt er det ikke vits å fikse det, sier den amerikanske treneren.

Uaktuelt med endring

Basketforbundet forteller at de har fått tilbakemeldinger på at regelendringen gjør tabellene vanskelige å lese. Den innvendingen støtter Webb.

– Dette hadde fungert hvis alle spiller samtidig. Men oppsettet er «all over the place»: Kongsberg har ikke tapt en kamp, men er nummer seks. Hvis du går over til et sånt system må vi ha et oppsett som passer, sier treneren.

Generalsekretær i NBBF, Hanne Sogn, forteller at de ser på løsninger for å gjøre tabellene enklere å forstå. Det er derimot uaktuelt å gå tilbake til null poeng for tap.

– Det er noen klubber som nå etter starten av sesongen har meldt at de ønsker en endring. Alle toppserieklubbene deltok på forbundstinget når de nye reglene ble vedtatt og ingen motsatte seg endringen da. Utfordringen nå, er at vi ikke har mandat til å overprøve tingvedtak, forklarer hun.

Siste nytt

 • Vegard Stake Laengen vant sykkel-NM

  Vegard Stake Laengen ble norgesmester for første gang. 29-åringen vant landeveisrittet søndag. Fjorårsmester Rasmus Fossum Tiller ble nummer to, mens bronsen gikk til Kristian Aasvold. Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen havnet langt bak.

  Vegard Stake Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Mikel spiller tross brudd i hånden

  Nigeria-kaptein John Obi Mikel tar sikte på å spille den avgjørende grunnspillskampen mot Argentina i fotball-VM.

   John Obi Mikel
  Foto: Mark Ralston / AFP
 • Brun og Strandli på 2. plass

  Kristoffer Brun og Are Strandli løftet seg flere hakk og rodde inn til 2.-plass i lettvekt dobbeltsculler under verdenscupen i roing i Linz søndag.

  Brun og Strandli
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Japan - Senegal
VM fotball: Japan - Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: Japan - Senegal
4-4-2 Radiosporten: 4-4-2 Radiosporten og FIFA Fotball-VM 2018 Japan - Senegal
4-4-2 Radiosporten: 4-4-2 Radiosporten og FIFA Fotball-VM 2018 Japan - Senegal
4-4-2 Radiosporten
VM fotball: Polen - Colombia
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Colombia
FIFA Fotball-VM 2018 Polen - Colombia og eliteserien Rosenborg - Vålerenga