Får poeng for å møte opp: – Ser jo ikke særlig fornuftig ut

Denne sesongen trenger norske basketlag kun å møte opp til kamp for å få poeng.

Basket: Nidaros Jets - Persbråten

NYTT TAP: Persbråtens trener Axel Langaker snakker med spillerne sine under oppgjøret mot Nidaros Jets i helgen. Persbråten tapte 65-97.

Foto: ROBERT MAGNUSSEN / NIDAROSFOTO

Syv runder ut i årets basketsesong står Persbråten med syv poeng. Og det selv om de har tapt samtlige kamper så langt.

Før denne sesongen endret Norges Basketballforbund (NBBF) hvor mange poeng man får i kamper. Fra å få to poeng for seier og null poeng for tap, får lagene nå ett poeng for tap og null poeng om de ikke møter opp.

Dermed ligger det nyopprykkede BLNO-laget Persbråten kun åtte poeng bak Kongsberg Miners, selv om Buskerud-laget har vunnet syv av sine åtte kamper mens Persbråten kun har tapt.

– Det ser jo ikke særlig fornuftig ut, sier Persbråten-trener Axel Langaker til NRK.

Mener det er unødvendig

Regelendringen ble i mai vedtatt på Forbundstinget, for at norsk basket skulle følge etter andre europeiske ligaer, VM og OL. Ifølge Langaker var målet også å unngå at lag ikke stiller til kamp i lavere divisjoner.

– Det er nok noe som har større hensikt i regionale serier enn i nasjonale serier. I nasjonale serier er det ikke så ofte man ikke møter opp, men i regionale serier kan det være en utfordring, forteller han.

Persbråten mot Ammerud

TAPT ALT: Persbråten (i rødt og hvitt) har syv poeng i årets eliteserie, selv om de har tapt alle kampene.

Foto: Rune Almsengen

Tromsø Storm har kun to lag bak seg på tabellen etter at de har vunnet to og tapt åtte kamper. Selv om regelendringen har gitt laget åtte poeng mer enn de ville hatt for forrige sesong, er Tromsø-trener Kenneth Webb langt fra fornøyd med det nye systemet.

– I flere år er det mange ting vi trenger å endre i basketen, og tabellen har ikke vært én av dem. Hvis noe ikke er ødelagt er det ikke vits å fikse det, sier den amerikanske treneren.

Uaktuelt med endring

Basketforbundet forteller at de har fått tilbakemeldinger på at regelendringen gjør tabellene vanskelige å lese. Den innvendingen støtter Webb.

– Dette hadde fungert hvis alle spiller samtidig. Men oppsettet er «all over the place»: Kongsberg har ikke tapt en kamp, men er nummer seks. Hvis du går over til et sånt system må vi ha et oppsett som passer, sier treneren.

Generalsekretær i NBBF, Hanne Sogn, forteller at de ser på løsninger for å gjøre tabellene enklere å forstå. Det er derimot uaktuelt å gå tilbake til null poeng for tap.

– Det er noen klubber som nå etter starten av sesongen har meldt at de ønsker en endring. Alle toppserieklubbene deltok på forbundstinget når de nye reglene ble vedtatt og ingen motsatte seg endringen da. Utfordringen nå, er at vi ikke har mandat til å overprøve tingvedtak, forklarer hun.

Siste nytt

 • 16. mai-kampene er klare

  Eliteserien og OBOS-ligaens 16. mai-kamper er offentliggjort av rettighetshaver Eurosport onsdag. Rosenborg og Brann får hjemmekamp og Kristiansund tar imot Molde til derby. Første runde er også klar. Terminlisten for resten av året slippes kl. 12.

  CUPFINALE MENN 2018 RBK - SIF ULLEVAAL STADION (4-1)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Zucarello tilbake på isen

  NHL-proffen Mats Zuccarello fekk 22 minutt og 48 sekund på isen, då New York Rangers slo Anaheim Duckers 3–1 onsdag. Nordmannen har stått over sju kampar på grunn av ein lyskeskade, men var tilbake i lagoppstillinga sist fredag. Laget ligg no på ein femteplass.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller
 • Borussia Dortmunds første serietap

  Bunnlaget Fortuna Düsseldorf påførte serieleder Borussia Dortmund sesongens første serietap og duket for ny spenning i gullkampen. Målscorerne var Dodi Lukebakio, før Jean Zimmer sørget for 2-0-seier.

  SOCCER-GERMANY-DUS-DOR/
  Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang menn
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
NRK Sport Live: V-cup alpint super-G kvinner og storslalåm menn
V-cup alpint: Storslalåm 2. omgang, menn
VM-minner
NRK Sport Live: V-cup alpint super-G kvinner og storslalåm menn
Sport i dag
Sport i dag