Hopp til innhold

Demonstrerte mot truseregler i EMs siste kamp: – Vi følte oss truet

Strandhåndballkvinnene ønsket å spille i korte tights i EM, men fikk motstand. Nå gjorde de motstand tilbake.

strandhåndball

I SHORTS: De norske kvinnene droppet trusa i EMs siste kamp. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

Foto: Viasport

Det norske strandhåndballaget spilte bronsefinale mot Spania i EMs siste kamp søndag.

Bursdagsbarnet Katinka Haltvik (30) og resten av de norske kvinnene kunne krone dagen med en fjerdeplass og en god følelse etter å ha gått imot kleskode-reglementet, som så mange lenge har vært kritisk til.

De norske kvinnene valgte nemlig å droppe de korte trusene denne gangen.

– Det var veldig spontant. Vi tenkte at «nå gjør vi det bare, så ser vi hva som skjer», sier Haltvik på telefon til NRK.

Fryktet reglementet

Det var i forkant av første kamp i EM, at de norske kvinnene ytret ønsket om å spille i shorts, noe som ikke er lov. Det internasjonale regelverket sier at kvinner må spille i bikinitruse.

Norge sendte en søknad om å spille i tights, og fikk beskjed om at brudd på reglementet ga bøter.

Den boten var det norske håndballforbundet villig til å ta, men like før første kamp i gruppespillet, kom truslene om strengere straffer og en eventuell diskvalifikasjon.

Dermed turte de norske jentene ikke å gjøre mer.

Saken fikk stor oppmerksomhet i media, og Haltvik kan fortelle at det er mange som har vist engasjement og støtte i retning strandhåndballspillerne i tiden etterpå.

– Vi har prøvd å ignorere alt som har med draktene å gjøre etter vi fikk den beskjeden fra dag én. Mange har sendt oss tips om kroppsmaling og andre ting vi kunne gjøre for å demonstrere, og vi hadde virkelig tenkt på å gjøre det, men vi har følt oss truet av reglementet, sier Haltvik.

strandhåndball

FORNØYDE: Slik så bekledningen ut. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

Foto: Viasport

Tar støyten

Derfor ble alt fokus rettet mot det sportslige, men i EMs siste kamp – da fant spillerne motet. Stuntet ble godt mottatt av publikum på tribunene, som ropte og hoiet underveis og etter kampen.

– Vi har fått med oss alle lagene i hvert fall og vi fikk masse fans på tribunen i dag. Folk heiet på oss for at vi går foran flere lag og tar støyten. Det er ikke alle lag som har råd til å betale slike bøter, sier Haltvik videre.

Nå håper hun at det blir endringer.

– Jeg håper vi får gjennomslag for dette og at vi neste sommer spiller i det vi vil.

– Frihet til å velge selv hvordan drakta ser ut?

– Ja. Det skal være en inkluderende sport, ikke en ekskluderende en, sier Haltvik.

NRK har bedt det europeiske håndballforbundet om en kommentar, men de ønsker foreløpig ikke å svare på spørsmål om det er aktuelt å straffe det norske laget.

– Det europeiske forbundet er klar over situasjonen med det norske strandhåndball-laget. Så snart en avgjørelse har falt, vil vi komme tilbake med mer, sier Andrew Barringer, kommunikasjonssjef i EHF.

PenyCxYWfCU

TRUSER: Slike truser er strandhåndballkvinnene tvunget til å bruke.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Pa Photos

Kan bli straffet

Selv om jentene er glade for at de endelig fikk spille i det draktsettet de ville, kan de vente seg å få en bot for handlingen.

– Det har blitt sagt at det vil komme en reaksjon, men vi vet ikke hvilken. Trolig en bot, sier leder Siw Øye Carlsen til NRK.

Det sier også spiller Haltvik, men hun tror det ikke vil bli så streng straff, siden turneringen er over og det bare ble gjort én gang.

– Dette var «bare» første brudd. Og da kan man vente seg en bot. Det er den videre eskaleringen som kan føre til strengere straffer, sier Haltvik.

Den boten betaler håndballforbundet. President Kåre Geir Lio er stolt over jentene.

– Vi har støttet dem hele veien, og gitt dem frihet til å vurdere selv, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til NRK.

Lio er glad for at kvinnene gjorde motstand til slutt.

– Det er dette vi har jobbet for i årevis. Den regelen har vært helt håpløs i mange år, sier han oppgitt.

De norske strandhåndballkvinnene tok en fjerdeplass i årets EM, og er dermed kvalifisert til VM. Den billetten glapp for de norske herrene, som tapte femteplassen til Portugal.

NRK kommer tilbake med mer.

Siste nytt

  • Strand Larsen reddet sårt tiltrengt Celta Vigo-poeng

    Celta Vigo har ikke vunnet en ligakamp på ti strake ligakamper siden 1. september. Mandag ble det 1-1 og ett poeng mot Cadiz takket være landslagsspiss Jørgen Strand Larsen.

    Celta Vigo er i akutt poengnød i spansk fotball. Åtte poeng på de første 14 kampene var fasiten foran mandagens hjemmekamp. Sist det så like mørkt ut på samme tidspunkt i sesongen var helt tilbake i 1943.

    Mandag havnet Strand Larsen og lagkameratene også bakpå da Christopher Ramos sendte gjestene Cadiz i ledelsen etter kun 16 minutters spill.

    Tolv minutter etter pause satt utligningen signert Strand Larsen. Et innlegg inn foran mål havnet hos nordmannen på bakerste stolpe, og østfoldingen skled ballen inn i nettet.

    Nordmannen ble byttet ut på overtid.

    Det ene poenget betyr at Celta Vigo fortsatt er under nedrykksstreken. Trøsten er at det skiller kun to poeng opp til Mallorca på trygg grunn.

    (©NTB)

    Jørgen Strand Larsen
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Fanny Jahre er død

    Konen til Espen «Shampo» Knutsen, Fanny Jahre, er død.

    Det kommer frem i en dødsannonse i Aftenposten. Hun døde uventet 28. november, 45 år gammel.

    «Et hjerte av godhet har sluttet å slå. Savnet og minnene vil for alltid bestå.», skriver familien.

    Paret giftet seg 30. desember i 2012 og flyttet tidligere i år til Sveits, hvor Jahre døde. Sammen har de barna Marius (11) og Mille (9).

    Knutsen er en av tidenes beste norske ishockeyspillerne og spilte nesten 200 NHL-kamper for Columbus Blue Jackets og Anaheim Mighty Ducks. Senere har han vært trener for Vålerenga Hockey i to perioder.

    Jahre er datter av skipsreder Jørgen Jahre jr. og Kari Anette Jacobsen og spilte tidligere håndball for Runar.

  • Ny prestisjefull pris til Haaland

    Erling Braut Haaland ble under en fotballgalla i italienske Torino mandag kåret til den beste spilleren i europeisk fotball over 21 år.

    Bak den årlige kåringen står den italienske fotballavisen Tuttosport.

    – For en stor ære å få denne prisen. Stort tusen takk for den, skriver Haaland på Instagram mandag kveld med et bilde av prisen.

    I juryen som stemte fram vinneren satt legender som Edvin Van Der Sar, Alessandro Costacurta, Samuel Eto'o, Andrej Sjevtsjenko, Manuel Rui Costa og Pavel Nedved.

    Haaland var ikke tilstede under fotballgallaen i Italia, men takket for prisen i en forhåndsinnspilt videohilsen.

    Karim Benzema stakk av med prisen i fjor, mens Robert Lewandowski gikk til topps i 2020 og 2021.

    (©NTB)

    Erling Braut Haaland
    Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal