Hopp til innhold

Demonstrerte mot truseregler i EMs siste kamp: – Vi følte oss truet

Strandhåndballkvinnene ønsket å spille i korte tights i EM, men fikk motstand. Nå gjorde de motstand tilbake.

strandhåndball

I SHORTS: De norske kvinnene droppet trusa i EMs siste kamp. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

Foto: Viasport

Det norske strandhåndballaget spilte bronsefinale mot Spania i EMs siste kamp søndag.

Bursdagsbarnet Katinka Haltvik (30) og resten av de norske kvinnene kunne krone dagen med en fjerdeplass og en god følelse etter å ha gått imot kleskode-reglementet, som så mange lenge har vært kritisk til.

De norske kvinnene valgte nemlig å droppe de korte trusene denne gangen.

– Det var veldig spontant. Vi tenkte at «nå gjør vi det bare, så ser vi hva som skjer», sier Haltvik på telefon til NRK.

Fryktet reglementet

Det var i forkant av første kamp i EM, at de norske kvinnene ytret ønsket om å spille i shorts, noe som ikke er lov. Det internasjonale regelverket sier at kvinner må spille i bikinitruse.

Norge sendte en søknad om å spille i tights, og fikk beskjed om at brudd på reglementet ga bøter.

Den boten var det norske håndballforbundet villig til å ta, men like før første kamp i gruppespillet, kom truslene om strengere straffer og en eventuell diskvalifikasjon.

Dermed turte de norske jentene ikke å gjøre mer.

Saken fikk stor oppmerksomhet i media, og Haltvik kan fortelle at det er mange som har vist engasjement og støtte i retning strandhåndballspillerne i tiden etterpå.

– Vi har prøvd å ignorere alt som har med draktene å gjøre etter vi fikk den beskjeden fra dag én. Mange har sendt oss tips om kroppsmaling og andre ting vi kunne gjøre for å demonstrere, og vi hadde virkelig tenkt på å gjøre det, men vi har følt oss truet av reglementet, sier Haltvik.

strandhåndball

FORNØYDE: Slik så bekledningen ut. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

Foto: Viasport

Tar støyten

Derfor ble alt fokus rettet mot det sportslige, men i EMs siste kamp – da fant spillerne motet. Stuntet ble godt mottatt av publikum på tribunene, som ropte og hoiet underveis og etter kampen.

– Vi har fått med oss alle lagene i hvert fall og vi fikk masse fans på tribunen i dag. Folk heiet på oss for at vi går foran flere lag og tar støyten. Det er ikke alle lag som har råd til å betale slike bøter, sier Haltvik videre.

Nå håper hun at det blir endringer.

– Jeg håper vi får gjennomslag for dette og at vi neste sommer spiller i det vi vil.

– Frihet til å velge selv hvordan drakta ser ut?

– Ja. Det skal være en inkluderende sport, ikke en ekskluderende en, sier Haltvik.

NRK har bedt det europeiske håndballforbundet om en kommentar, men de ønsker foreløpig ikke å svare på spørsmål om det er aktuelt å straffe det norske laget.

– Det europeiske forbundet er klar over situasjonen med det norske strandhåndball-laget. Så snart en avgjørelse har falt, vil vi komme tilbake med mer, sier Andrew Barringer, kommunikasjonssjef i EHF.

PenyCxYWfCU

TRUSER: Slike truser er strandhåndballkvinnene tvunget til å bruke.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Pa Photos

Kan bli straffet

Selv om jentene er glade for at de endelig fikk spille i det draktsettet de ville, kan de vente seg å få en bot for handlingen.

– Det har blitt sagt at det vil komme en reaksjon, men vi vet ikke hvilken. Trolig en bot, sier leder Siw Øye Carlsen til NRK.

Det sier også spiller Haltvik, men hun tror det ikke vil bli så streng straff, siden turneringen er over og det bare ble gjort én gang.

– Dette var «bare» første brudd. Og da kan man vente seg en bot. Det er den videre eskaleringen som kan føre til strengere straffer, sier Haltvik.

Den boten betaler håndballforbundet. President Kåre Geir Lio er stolt over jentene.

– Vi har støttet dem hele veien, og gitt dem frihet til å vurdere selv, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til NRK.

Lio er glad for at kvinnene gjorde motstand til slutt.

– Det er dette vi har jobbet for i årevis. Den regelen har vært helt håpløs i mange år, sier han oppgitt.

De norske strandhåndballkvinnene tok en fjerdeplass i årets EM, og er dermed kvalifisert til VM. Den billetten glapp for de norske herrene, som tapte femteplassen til Portugal.

NRK kommer tilbake med mer.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal