Hopp til innhold

Bekymret for Northugs ski: – Haster å få i orden

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn frykter Petter Northugs planer om å gjenvinne langrennstronen kan spoleres dersom ingen tar kontroll over skiparken hans.

Norway's Petter Jr Northug hold his skis at the finish of the Men's Cross-Country Skiing Team Sprint Classic Final at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 19, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

Petter Northug har ingen som jobber dedikert med skiparken hans lenger, noe Torgeir Bjørn mener kan skape problemer for ham når sesongen starter.

Tidligere i uken skrev NRK.no at Morten Aa Djupvik har takket nei til å være Petter Northugs trener. Akkurat det bekymrer ikke NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn nevneverdig.

Han er adskillig mer bekymret over Northugs skipark foran VM-sesongen.

– Northug har hatt for mange tilfeller med dårlige ski, og jeg er redd det kan bli et problem igjen dersom ingen tar kontroll over skiparken hans, sier NRKs langrennsekspert og tidligere landslagsløper Torgeir Bjørn.

I fjor vår var John Northug, som overtok ansvaret for skiparken da Petter Northug gikk ut av landslaget, tydelig på at det var for mye rot.

Jobben med å rydde opp startet umiddelbart, men Petter Northug hadde likevel flere tilfeller av skibom sist vinter. 28-åringen uttalte selv på et tidspunkt at han ville selge skiene sine på Finn.no.

– Haster å få det i orden

Det er dette Bjørn frykter man kan få en reprise på denne sesongen, ettersom årets team Northug fortsatt ikke virker å være klart.

Det høres kanskje ikke veldig dramatisk ut at Northug ikke har noen som jobber dedikert med skiparken, men for en skiløper er utstyret alfa omega - og kan potensielt bety mange plasser i forskjell.

– Northug er nødt til å ha utstyret i orden dersom han skal hamle opp med Martin Johnsrud Sundby og de andre beste, fastslår Bjørn.

Northug

Northug hadde en tung sesong i fjor, og i tillegg hadde han dårlige ski i enkelte renn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Han trenger noen som holder kontroll på skiparken hans. Det må være en person som har det ansvaret gjennom hele sesongen, som tester og velger ut ski, sier Bjørn.

Og det haster å få i orden, mener han.

– Egentlig burde det arbeidet blitt startet på i vår, i april eller i mai, for det er et stort arbeid som trenger kontinuitet. Man kommer helt på hæla dersom man ikke begynner arbeidet og testingen før på høsten.

Smøresjefen: – Ikke bekymret

Sist vinter var John Northug skiansvarlig for sønnen. Northug jobbet, og jobber fortsatt, tett sammen med Fischer og spesielt skiprodusentens racingsjef i Norge, Tobias Dahl Fenre.

Knut Nystad

Norges smøresjef Knut Nystad kan ikke jobbe med Northugs ski før han skal gå verdenscup for Norge, ettersom Northug står utenfor landslaget.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

NRK.no vet at Team Northug hadde en detaljert plan for skitesting fram mot sesongen da evalueringa av 2013/14-sesongen var avsluttet i vår. En nøkkelperson i det videre arbeidet, var Northugs landslagssmører Stein Olav Snesrud.

Snesrud får imidlertid ikke lov til å jobbe med Northugs ski så lenge Northug ikke har signert en representasjonsavtale med Norges skiforbund for den kommende sesongen. Northug står som kjent utenfor landslaget.

– Stein Olav Snesrud jobber ikke med Petters ski nå, men han står selvfølgelig fritt til å snakke med Petter som kompis, sier Trond Nystad, smøresjef i skiforbundet, og legger til:

– Til vinteren, hvis Petter skal gå verdenscup, så kommer han selvfølgelig til å få god hjelp av oss i smøreteamet. Det beste hadde selvsagt vært om vi hadde hatt kontroll på skiene gjennom hele året, men jeg ser ikke på det som et problem.

Frem til Northug skal gå verdenscup, er det med andre ord lite smøresjefen får gjort for å bidra.

– Jeg vet ikke hva som er skjedd med Petter skipark siden sesongen. Men jeg har tiltro til de folkene Petter har rundt seg, og er absolutt ikke bekymret for skiparken hans, sier han.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal