NRK Meny
Normal

Bekymret for Northugs ski: – Haster å få i orden

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn frykter Petter Northugs planer om å gjenvinne langrennstronen kan spoleres dersom ingen tar kontroll over skiparken hans.

Norway's Petter Jr Northug hold his skis at the finish of the Men's Cross-Country Skiing Team Sprint Classic Final at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 19, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

Petter Northug har ingen som jobber dedikert med skiparken hans lenger, noe Torgeir Bjørn mener kan skape problemer for ham når sesongen starter.

Tidligere i uken skrev NRK.no at Morten Aa Djupvik har takket nei til å være Petter Northugs trener. Akkurat det bekymrer ikke NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn nevneverdig.

Han er adskillig mer bekymret over Northugs skipark foran VM-sesongen.

– Northug har hatt for mange tilfeller med dårlige ski, og jeg er redd det kan bli et problem igjen dersom ingen tar kontroll over skiparken hans, sier NRKs langrennsekspert og tidligere landslagsløper Torgeir Bjørn.

I fjor vår var John Northug, som overtok ansvaret for skiparken da Petter Northug gikk ut av landslaget, tydelig på at det var for mye rot.

Jobben med å rydde opp startet umiddelbart, men Petter Northug hadde likevel flere tilfeller av skibom sist vinter. 28-åringen uttalte selv på et tidspunkt at han ville selge skiene sine på Finn.no.

– Haster å få det i orden

Det er dette Bjørn frykter man kan få en reprise på denne sesongen, ettersom årets team Northug fortsatt ikke virker å være klart.

Det høres kanskje ikke veldig dramatisk ut at Northug ikke har noen som jobber dedikert med skiparken, men for en skiløper er utstyret alfa omega - og kan potensielt bety mange plasser i forskjell.

– Northug er nødt til å ha utstyret i orden dersom han skal hamle opp med Martin Johnsrud Sundby og de andre beste, fastslår Bjørn.

Northug

Northug hadde en tung sesong i fjor, og i tillegg hadde han dårlige ski i enkelte renn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Han trenger noen som holder kontroll på skiparken hans. Det må være en person som har det ansvaret gjennom hele sesongen, som tester og velger ut ski, sier Bjørn.

Og det haster å få i orden, mener han.

– Egentlig burde det arbeidet blitt startet på i vår, i april eller i mai, for det er et stort arbeid som trenger kontinuitet. Man kommer helt på hæla dersom man ikke begynner arbeidet og testingen før på høsten.

Smøresjefen: – Ikke bekymret

Sist vinter var John Northug skiansvarlig for sønnen. Northug jobbet, og jobber fortsatt, tett sammen med Fischer og spesielt skiprodusentens racingsjef i Norge, Tobias Dahl Fenre.

Knut Nystad

Norges smøresjef Knut Nystad kan ikke jobbe med Northugs ski før han skal gå verdenscup for Norge, ettersom Northug står utenfor landslaget.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

NRK.no vet at Team Northug hadde en detaljert plan for skitesting fram mot sesongen da evalueringa av 2013/14-sesongen var avsluttet i vår. En nøkkelperson i det videre arbeidet, var Northugs landslagssmører Stein Olav Snesrud.

Snesrud får imidlertid ikke lov til å jobbe med Northugs ski så lenge Northug ikke har signert en representasjonsavtale med Norges skiforbund for den kommende sesongen. Northug står som kjent utenfor landslaget.

– Stein Olav Snesrud jobber ikke med Petters ski nå, men han står selvfølgelig fritt til å snakke med Petter som kompis, sier Trond Nystad, smøresjef i skiforbundet, og legger til:

– Til vinteren, hvis Petter skal gå verdenscup, så kommer han selvfølgelig til å få god hjelp av oss i smøreteamet. Det beste hadde selvsagt vært om vi hadde hatt kontroll på skiene gjennom hele året, men jeg ser ikke på det som et problem.

Frem til Northug skal gå verdenscup, er det med andre ord lite smøresjefen får gjort for å bidra.

– Jeg vet ikke hva som er skjedd med Petter skipark siden sesongen. Men jeg har tiltro til de folkene Petter har rundt seg, og er absolutt ikke bekymret for skiparken hans, sier han.

Siste nytt

 • Syk Tande står over første samling

  Daniel-André Tande står over hoppernes første samling.

  – Han blir ikke med til Innsbruck, hvor vi skal gjennomføre flest mulig hopp. Tande fikk en infeksjon og måtte på antibiotika. Det var ikke alvorlig, men det tok tid, sier trener Alexander Stöckl.

  Hoppuka 2017-18
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Tvang frem syvende NBA-semifinale

  Regjerende NBA-mester Golden State Warriors snudde et truende nederlag til 115-86-seier mot Houston.

  Dermed tvang de fram en sjuende og avgjørende kamp i NBA-semifinalen. Det står 3–3 i kamper.

  Vinneren av mandagens kamp, tar seg til NBA-finalen.

  Rockets Warriors Basketball
  Foto: Ben Margot / AP
 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien fotball kvinner: Lyn - Grand-Bodø
Toppserien: Lyn - Grand-Bodø
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Vålerenga - Trondheims-Ørn
Sportssøndag: Rapporter fra Vålerenga - Trondheims Ørn
VM rallycross
Toppserien: Superhelg
Toppserien: LSK Kvinner - Avaldsnes
Sportssøndag: LSK Kvinner - Avaldsnes
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten