Bjørgen angrer VM-avgjørelse – får frie tøyler i OL

SOGNEFJELLET (NRK.no): Marit Bjørgen (33) angrer på at hun droppet lagsprinten i Val di Fiemme. I OL får hun frie tøyler og vil gå alt.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er innstilt på å gå samtlige seks løp under OL i Sotsji neste år.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen viser frem de fem medaljene hun vant under VM i Val di Fiemme. I OL neste år er drømmen seks medaljer, og helst samtlige i gull.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Du har hørt det før: Marit Bjørgen leker med tanken om å gå alle de seks distansene i et internasjonalt mesterskap.

Slik ble det ikke i Liberec-VM i 2009. Og slik ble det heller ikke i Vancouver-OL 2010, Holmenkollen-VM 2011 eller Val di Fiemme-VM i 2013.

LES OGSÅ: Bjørgen kutter VM-programmet

Men i OL i Sotsji i 2014 mener Bjørgen at muligheten endelig er til stede for å gå alt.

– Det ligger bedre til rette i et OL enn et VM, fordi øvelsene er spredt over flere dager. Jeg har sett på programmet for Sotsji og mener det skal være fullt mulig å gå alle, sier hun til NRK.no.

Drømmer om seks gull

– Er det mulig å vinne alle?

– Det vil jeg ikke si. Men det må jo være lov å drømme, smiler Bjørgen.

– Og så forutsetter det jo at jeg blir tatt ut,da. Jeg må være kvalifisert, understreker hun.

Avgjørelsen er for øvrig stikk motsatt av Petter Northugs konklusjon. Etter et tøft VM i Val di Fiemme, varslet langrennskongen at det vil være umulig for ham å gå seks renn i Sotsji-OL.

LES OGSÅ: – Umulig å gå alt

15 medaljer på rad

I de tre siste mesterskapene har Marit Bjørgen gått fem øvelser – og tatt medalje i alle fem. Det vil si at Bjørgen ikke siden 2009 har gått et mesterskapsløp uten å være på pallen. 11 av de 15 medaljene har vært av edleste valør.

Årsakene til at hun har valgt å droppe øvelser, har vært forskjellige. I 2009 ble hun rett og slett ikke tatt ut på laget til VM-tremila.

– I Vancouver var jeg spent på hvor mye kroppen tålte, så jeg ville være forsiktig. I Holmenkollen sto jeg over lagsprinten fordi jeg begynte å bli sliten. I Val di Fiemme i vinter kom lagsprinten tidlig, og jeg sto over for å være sikker på at jeg hadde nok krefter til tremila, forklarer Bjørgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørgen

Langrennsdronning Marit Bjørgen får muligheten til å gå alle seks øvelsene i Sotsji-OL, om kroppen orker.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Får lov av sjefen

Den nevnte tremila vant hun. Nå avslører hun overfor NRK.no at hun likevel angrer på avgjørelsen.

– I ettertid angrer jeg på at jeg ikke gikk lagsprinten. Jeg var så lett i kroppen på tremila at jeg tror jeg hadde hatt krefter selv om jeg hadde gått alle distansene, innrømmer Bjørgen.

I Val di Fiemme presset landslagstrener Egil Kristiansen på for å få Bjørgen til å droppe en øvelse. Hun understreker at avgjørelsen uansett var hennes egen.

Denne gangen er planen om seks mesterskapsløp klarert med sjefen – som også har sagt ja til at Bjørgen får gå Tour de Ski før OL. Langrennsdronninga har med andre ord fire tøyler i OL-sesongen.

– Vi er enige om at det er mulig å gå alt. Men som alltid blir det selvfølgelig en avveining underveis. Man må lytte til kroppen, poengterer Marit Bjørgen.

Siste nytt

 • Liverpool mot Monterrey

  Meksikanske Monterrey blir Liverpools semifinale-mostandar i klubb-VM i Qatar. I kvartfinalen i dag slo dei heimelaget Al-Sadd 3-2.

  I den andre semifinale skal søramerikanske Flamengo møte Al Hilal frå Saudi-Arabia. Al Hilal slo tunisiske Esperance 1-0 i kvartfinalen.

  Liverpool og Flamengo hadde walkover fram til semifinalen.

  Flamengo - Al Hilal går 17. desember, Liverpool - Monterrey dagen etter. Finalen går 21. desember.

  Monterrey feirer semi
  Foto: Ibraheem Al Omari / Reuters
 • Moe Wold skal til Spania

  LSK-kaptein Ingrid Moe Wold forlater klubben hun har spilt for i ti år til fordel for en spansk klubb. Hvilken spansk klubb det skal være snakk om ønsker hun ikke å kommentere ennå. – Jeg håper at jeg kan utvikle meg på det, sier hun til LSK.

  Toppserien 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Leicester tapte viktige poeng

  Leicester fikk det ikke helt til å stemme i dagens kamp mot Norwich. Med uavgjort 1-1 tok den åtte kamper lange seiersrekken slutt her. Det betyr også at Liverpool nå har fått en ledelse på 10 poeng til «The Foxes». Også Chelsea misset viktige poeng i dagens kamp mot Bournemouth. Joshua Kings lag vant 1-0 på bortebane etter en VAR-avgjørelse. Dermed ligger Chelsea på en foreløpig fjerdeplass på tabellen i den engelske serien, 20 poeng bak serieleder Liverpool som forlenget sin rekke uten tap ytteligere med 2-0 over Watford. De røde er nå ubeseiret i 34 ligakamper.

  Premier League - Leicester City v Norwich City
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal