NRK Meny
Normal

Bjørgen angrer VM-avgjørelse – får frie tøyler i OL

SOGNEFJELLET (NRK.no): Marit Bjørgen (33) angrer på at hun droppet lagsprinten i Val di Fiemme. I OL får hun frie tøyler og vil gå alt.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er innstilt på å gå samtlige seks løp under OL i Sotsji neste år.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen viser frem de fem medaljene hun vant under VM i Val di Fiemme. I OL neste år er drømmen seks medaljer, og helst samtlige i gull.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Du har hørt det før: Marit Bjørgen leker med tanken om å gå alle de seks distansene i et internasjonalt mesterskap.

Slik ble det ikke i Liberec-VM i 2009. Og slik ble det heller ikke i Vancouver-OL 2010, Holmenkollen-VM 2011 eller Val di Fiemme-VM i 2013.

LES OGSÅ: Bjørgen kutter VM-programmet

Men i OL i Sotsji i 2014 mener Bjørgen at muligheten endelig er til stede for å gå alt.

– Det ligger bedre til rette i et OL enn et VM, fordi øvelsene er spredt over flere dager. Jeg har sett på programmet for Sotsji og mener det skal være fullt mulig å gå alle, sier hun til NRK.no.

Drømmer om seks gull

– Er det mulig å vinne alle?

– Det vil jeg ikke si. Men det må jo være lov å drømme, smiler Bjørgen.

– Og så forutsetter det jo at jeg blir tatt ut,da. Jeg må være kvalifisert, understreker hun.

Avgjørelsen er for øvrig stikk motsatt av Petter Northugs konklusjon. Etter et tøft VM i Val di Fiemme, varslet langrennskongen at det vil være umulig for ham å gå seks renn i Sotsji-OL.

LES OGSÅ: – Umulig å gå alt

15 medaljer på rad

I de tre siste mesterskapene har Marit Bjørgen gått fem øvelser – og tatt medalje i alle fem. Det vil si at Bjørgen ikke siden 2009 har gått et mesterskapsløp uten å være på pallen. 11 av de 15 medaljene har vært av edleste valør.

Årsakene til at hun har valgt å droppe øvelser, har vært forskjellige. I 2009 ble hun rett og slett ikke tatt ut på laget til VM-tremila.

– I Vancouver var jeg spent på hvor mye kroppen tålte, så jeg ville være forsiktig. I Holmenkollen sto jeg over lagsprinten fordi jeg begynte å bli sliten. I Val di Fiemme i vinter kom lagsprinten tidlig, og jeg sto over for å være sikker på at jeg hadde nok krefter til tremila, forklarer Bjørgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørgen

Langrennsdronning Marit Bjørgen får muligheten til å gå alle seks øvelsene i Sotsji-OL, om kroppen orker.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Får lov av sjefen

Den nevnte tremila vant hun. Nå avslører hun overfor NRK.no at hun likevel angrer på avgjørelsen.

– I ettertid angrer jeg på at jeg ikke gikk lagsprinten. Jeg var så lett i kroppen på tremila at jeg tror jeg hadde hatt krefter selv om jeg hadde gått alle distansene, innrømmer Bjørgen.

I Val di Fiemme presset landslagstrener Egil Kristiansen på for å få Bjørgen til å droppe en øvelse. Hun understreker at avgjørelsen uansett var hennes egen.

Denne gangen er planen om seks mesterskapsløp klarert med sjefen – som også har sagt ja til at Bjørgen får gå Tour de Ski før OL. Langrennsdronninga har med andre ord fire tøyler i OL-sesongen.

– Vi er enige om at det er mulig å gå alt. Men som alltid blir det selvfølgelig en avveining underveis. Man må lytte til kroppen, poengterer Marit Bjørgen.

Siste nytt

 • Tapte på overtid

  Norge tapte ishockey-kampen mot Russland i kveld 3-4. Nordmennene kjempet godt, men tapte kampen på overtid etter Vladimir Tkachyov sin scoring. Russland stilte med et redusert lag, men spilte likevel med mange gode spillere i Hamar.

  thoresen
 • Klar for USA

  Jørgen Skjelvik er klar for fotballklubben LA Galaxy, Det melder klubben selv på twitter. Skjelvik forlater dermed Rosenborg, som må finne en erstatter før neste sesong.

  Jørgen Skjelvik
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Bjørnsen til EM-finale på 100 meter

  Susann Bjørnsen er klar for finalen på 100 meter medley under kortbane-EM i svømming i København. Hun satte personlig rekord med 59,65 i semifinalen torsdag. Bjørnsen var langt framme etter butterfly, men falt tilbake til sjetteplass etter ryggsvømmingen.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup fristil: Skicross
V-cup fristil: Skicross
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
V-cup alpint: Super-G menn
Best i verden: Kupper'n
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
EM svømming