Hopp til innhold

Ber oljefondet om hjelp for å redde norsk ishockey

All landslagsaktivitet er satt på pause, og eliteserien står uten hovedsponsor for første gang siden 2004. Nå håper en av Norges største profiler på hjelp fra oljefondet.

Martin Røymark, Patrick Thoresen og Aleksander Bonsaksen

BEKYMRET: Martin Røymark (Vålerenga, til venstre), Patrick Thoresen (Storhamar, i midten) og Aleksander Bonsaksen (Frisk-Asker, til høyre) synes det er leit at landslaget er lagt ned.

Foto: Anders Engeland / NRK

Det har vært en fæl sensommer for Norges Ishockeyforbund. I august kom nyheten om at all landslagsaktivitet legges ned.

Mange hadde håpet at en ny sponsoravtale for eliteserien skulle gi nye inntekter til norsk ishockey.

Den kom aldri. For første gang siden 2004 står eliteserien i ishockey uten hovedsponsor.

– Det er ingen hemmelighet at vi står i en krise på mange områder, sier ishockeypresident Tage Pettersen.

Det bør være penger i oljefondet til å bidra med noe.

Patrick Thoresen
hockey-pk

FØR SESONGSTART: Alle klubbene i eliteserien for menn samlet før sesongstart.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Et land som Norge må finne midler

Norges Ishockeyforbund gikk 9 millioner i underskudd i 2022. Det er årsaken til de drastiske kuttene i landslag.

Vi har vært for dårlig på å jobbe for å skape markedsinntekter og for dårlig kontroll på utgiftssiden. Summen av det er at vi står i en forferdelig spagat som vi skal jobbe oss ut av, sier ishockeypresident Pettersen.

– Det er en skam at man havner i en sånn situasjon. 9 millioner i underskudd er helt uforståelig. Å skylde på høyre priser og at det er dyrere å reise er bare tull, sier mangeårig landslagsspiller Aleksander Bonsaksen til NRK.

– Det er jo flaut også. Jeg fikk mange telefoner da landslaget ble lagt ned. Det skal ikke være mulig i et så rikt land, sier Bonsaksen.

– Et land som Norge må finne midler til et landslag som sliter. Hvis vi ikke klarer det som samfunn, så synes jeg det er tragisk. Selv om det er dårlig skjøtet fra forbundets side, så må en klare å hjelpe et forbund med brukket rygg, sier Patrick Thoresen.

Kick off eliteserien i ishockey 2023

STORHAMAR-PROFIL: Patrick Thoresen.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Hvordan da?

– Enten store firmaer med lidenskap for norsk idrett eller tiltak fra regjeringen. Det bør være penger i oljefondet til å bidra med noe, svarer Thoresen.

Både Thoresen og Bonsaksen mener de dramatiske kuttene går verst utover de unge, som mister verdifull kamptrening mot internasjonal motstand.

Lite hjelp fra Regjeringen

Men hos Regjeringen er det lite ekstra midler å hente. NRK har spurt Kultur- og likestillingsdepartementet om det er aktuelt å redde forbundets økonomi.

Kultur- og likestillingsdepartementet gir årlig tilskudd til Norges idrettsforbund. En vesentlig del av dette tilskuddet viderefordeles til særforbund som er medlemmer i NIF. Norges Ishockeyforbund mottar derfor allerede årlig statlig tilskudd til sin virksomhet, skriver statssekretær Erlend Hanstveit i en e-post til NRK.

Hockeypresidenten erkjenner at situasjonen er vanskelig, men har kanskje bedre nyheter å dele om litt.

Til NRK forteller han at flere «positive krefter» er i sving for å begrense skaden ut året. Det kan bety at landslagsaktiviteten gjenopptas.

– Det er flere aktører som vil legge penger på bordet for at vi skal gjennomføre noe av det vi har kansellert for landslagene, sier Tage Pettersen til NRK.

Sportsvideoer
Spiller nå
Her blir han verdens første 00:54
Neste

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

 • Storhamar på tabelltopp – scoret tosifret

  Storhamar dundret på i 11-3-kampen borte mot Lørenskog og er tilbake som tetlaget i eliteserien ishockey.

  Gjestene styrte inn fem scoringer i midtperioden etter å ha tatt pause med en 2-0-ledelse. Andreas Martinsen og Peter Quenneville ble begge tomålsscorere for Storhamar.

  Lagets øvrige mål ble satt inn av Eirik Salsten, Jacob Lundell Noer, Samuel Solem, Martin Rønnild, Sverre Rønningen, Marcus Bryhnisveen og Sander Hurrød.

  Storhamar er i kjempeform om dagen. Klubben har kun tapt én gang på sine 18 siste seriekamper. Nederlaget kom borte mot Vålerenga 4. november.

  Etter 21 runder er Storhamar foran VIF på innbyrdes oppgjør. Begge står på 54 poeng. Det er sju poeng ned til tabelltreer og regjerende mester Stavanger Oilers, som har én kamp mindre spilt.

  Målrikt ble det også da Sparta knuste Ringerike 9-2 på borteis. Også de fant nettet fem ganger i løpet av kampens andre periode.

  Frisk Asker fikk med seg 7-3 fra møtet med Lillehammer, mens Stjernen snudde til 2-1 borte mot ligajumboen Comet Halden i torsdagens østfoldderby. (NTB)

  Storhamar-spillerne samler seg i jubel etter seier mot rivalen Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Europa-exit for Hoseths sensasjonslag

  Magne Hoseth tok Klaksvik til et europeisk gruppespill og satte den færøyske klubben på kartet. Torsdag forsvant håpet om avansement i serieligaen.

  Kun seier hjemme mot puljetoer Slovan Bratislava ville holdt liv i drømmen om utslagsspill på nyåret. Det startet godt med en tidlig Klaksvik-ledelse, men Juraj Kuckas måldobbel ga slovakisk 2-1-seier.

  Vegard Forren sto for den målgivende pasningen da Mads Boe Mikkelsen tok vertene opp i 1-0. Sivert Gussiås spilte samtlige 90 minutter.

  Klaksvik står med fire poeng fra fem kamper i puljespillet. Det skiller seks poeng opp til 2.-plassen før siste runde. Lagets ene seier kom mot slovenske Olimpija Ljubljana (3-0 hjemme) i slutten av oktober. (NTB)

  Magne Hoseth
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Nusa gjorde skadecomeback

  Antonio Nusa (18) kom tilbake fra skade da han ble byttet på for Brugge i conferenceligakampen mot Besiktas i Istanbul torsdag.

  Nusa ble byttet inn i det 60. minutt og erstattet landsmannen Hugo Vetlesen. Det skjedde på stillingen 4-0 til Brugge.

  18-åringen har slitt med skader denne høsten og har kun spilt 26 minutter i årets conferenceliga. Han har ikke vært på banen for klubblaget siden 5. november.

  Tidligere i november uttalte Brugge-trener Ronny Deila at stjerneskuddet kom til å være ute i «lang tid», og landskampene mot Færøyene og Skottland røk for nordmannen. (NTB)

  SKhIcBA8B1E
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal