Hopp til innhold

Ber oljefondet om hjelp for å redde norsk ishockey

All landslagsaktivitet er satt på pause, og eliteserien står uten hovedsponsor for første gang siden 2004. Nå håper en av Norges største profiler på hjelp fra oljefondet.

Martin Røymark, Patrick Thoresen og Aleksander Bonsaksen

BEKYMRET: Martin Røymark (Vålerenga, til venstre), Patrick Thoresen (Storhamar, i midten) og Aleksander Bonsaksen (Frisk-Asker, til høyre) synes det er leit at landslaget er lagt ned.

Foto: Anders Engeland / NRK

Det har vært en fæl sensommer for Norges Ishockeyforbund. I august kom nyheten om at all landslagsaktivitet legges ned.

Mange hadde håpet at en ny sponsoravtale for eliteserien skulle gi nye inntekter til norsk ishockey.

Den kom aldri. For første gang siden 2004 står eliteserien i ishockey uten hovedsponsor.

– Det er ingen hemmelighet at vi står i en krise på mange områder, sier ishockeypresident Tage Pettersen.

Det bør være penger i oljefondet til å bidra med noe.

Patrick Thoresen
hockey-pk

FØR SESONGSTART: Alle klubbene i eliteserien for menn samlet før sesongstart.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Et land som Norge må finne midler

Norges Ishockeyforbund gikk 9 millioner i underskudd i 2022. Det er årsaken til de drastiske kuttene i landslag.

Vi har vært for dårlig på å jobbe for å skape markedsinntekter og for dårlig kontroll på utgiftssiden. Summen av det er at vi står i en forferdelig spagat som vi skal jobbe oss ut av, sier ishockeypresident Pettersen.

– Det er en skam at man havner i en sånn situasjon. 9 millioner i underskudd er helt uforståelig. Å skylde på høyre priser og at det er dyrere å reise er bare tull, sier mangeårig landslagsspiller Aleksander Bonsaksen til NRK.

– Det er jo flaut også. Jeg fikk mange telefoner da landslaget ble lagt ned. Det skal ikke være mulig i et så rikt land, sier Bonsaksen.

– Et land som Norge må finne midler til et landslag som sliter. Hvis vi ikke klarer det som samfunn, så synes jeg det er tragisk. Selv om det er dårlig skjøtet fra forbundets side, så må en klare å hjelpe et forbund med brukket rygg, sier Patrick Thoresen.

Kick off eliteserien i ishockey 2023

STORHAMAR-PROFIL: Patrick Thoresen.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Hvordan da?

– Enten store firmaer med lidenskap for norsk idrett eller tiltak fra regjeringen. Det bør være penger i oljefondet til å bidra med noe, svarer Thoresen.

Både Thoresen og Bonsaksen mener de dramatiske kuttene går verst utover de unge, som mister verdifull kamptrening mot internasjonal motstand.

Lite hjelp fra Regjeringen

Men hos Regjeringen er det lite ekstra midler å hente. NRK har spurt Kultur- og likestillingsdepartementet om det er aktuelt å redde forbundets økonomi.

Kultur- og likestillingsdepartementet gir årlig tilskudd til Norges idrettsforbund. En vesentlig del av dette tilskuddet viderefordeles til særforbund som er medlemmer i NIF. Norges Ishockeyforbund mottar derfor allerede årlig statlig tilskudd til sin virksomhet, skriver statssekretær Erlend Hanstveit i en e-post til NRK.

Hockeypresidenten erkjenner at situasjonen er vanskelig, men har kanskje bedre nyheter å dele om litt.

Til NRK forteller han at flere «positive krefter» er i sving for å begrense skaden ut året. Det kan bety at landslagsaktiviteten gjenopptas.

– Det er flere aktører som vil legge penger på bordet for at vi skal gjennomføre noe av det vi har kansellert for landslagene, sier Tage Pettersen til NRK.

null
Spiller nå
Hvor er keeperen? 02:01
Neste

Siste nytt

  • Alexander Bonsaksen med sjokkovergang til Vålerenga

    Den tidligere Frisk Asker-spilleren Alexander Bonsaksen (37) har meldt overgang til rivalen Vålerenga på en ettårskontrakt. Overgangen kommer etter to år i Asker.

    – Jeg merket etter hvert at uansett hvor bra tilbudet eller opplegget var i Asker, så var det hit jeg ønsket meg innerst inne, sier Bonsaksen til NRK.

    Bonsaksen har tidligere vunnet sluttspillet tre ganger med Vålerenga. Overgangen kommer to år etter at han valgte bort Vålerenga ved forrige hjemkomst fra et utenlandsopphold på syv år. Han står med to gull i den finske ligaen.

    – Akkurat nå føles det jævlig bra, men det er ikke et lett valg. Jeg hadde det jo bra der jeg var. Det var to fine år, sier Bonsaksen.

    37-åringen er forberedt på reaksjoner som måtte komme når han har valgt å gå over til Frisk Asker-rivalen.

    – Reaksjonene blir helt sikkert blandet. Det får man bare tåle, sier Bonsaksen.

    Dette er Vålerengas tredje nysignering på én uke. Tidligere har Stian Kaltrud Nystuen og Mikkel Christiansen blitt presentert for sølvvinneren i årets sluttspill.

    vK6Xw-Zn8JI
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • Idrettsforbundet reagerer på nytt lovforslag: – Det er en del utfordringer

    Norges idrettsforbund har konkludert med at et nytt lovforslag knyttet til kampen mot trakassering og seksuelle overgrep mot barn ikke «fullt ut dekker idrettens behov».

    Lovforslaget, som konkret omhandler idrettens mulighet til å oppbevare og dele personopplysninger om personer som bryter norsk lov, ble sendt på høring i februar. Fristen for å komme med innspill er 1. juni.

    Styret i Norges idrettsforbund behandlet saken på sitt møte denne uken og berømmer Kulturdepartementet for å se og imøtekomme behovet idretten har for en lovregulering.

    – Like fullt er det en del utfordringer med det som nå ligger på bordet. Lovforslaget har et virkeområde som ikke fullt ut dekker idretten behov, sier generalsekretær Nils Einar Aas.

    Han kommenterte forbundets arbeid med saken på et pressemøte onsdag. NIF peker blant annet på at lovforslaget burde hatt et enda videre virkeområde.

    – For eksempel er ikke økonomiske misligheter tatt med, og det er avgrensninger knyttet til tilskuere på idrettsarrangementer. Vi mener lovforslaget er veldig komplisert i sin oppbygning, og dette er ting vi vil spille inn i høringen, sa Aas.

    (NTB)

    L2bHzx6h56Q
    Foto: NTB
  • Bessebergs advokat reagerer kraftig på NIF-vedtak

    Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett, det opplyser Norges idrettsforbund.

    – På bakgrunn av erkjente kritikkverdige forhold som fremkommer i tingrettens dom av 12. april 2024 mot Anders Besseberg anser idrettsstyret at han har skadet idrettens anseelse, konkluderer de.

    Besseberg fratas æresmedlemskapet i NIF med umiddelbar virkning.

    78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

    – Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke ble kontaktet av NIF i forkant, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NRK og utdyper:

    – Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

    Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

    Besseberg ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han har anket straffen.

    (NTB/NRK)

    ga8x3mpGGZk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal