Nå avslører Bale frispark-hemmeligheten

– Legger man for mye skru på EM-ballen, lever den sitt eget liv, sier redaktør for fotballtidsskriftet Josimar, Frode da Costa-Lia.

Gareth Bale

FRISPARK-SPESIALIST: Gareth Bales frisparkmål mot England.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

Bale har utmerket seg som en av de store frisparkspesialistene i EM. Der andre bommer, har Wales-stjernen truffet.

Real Madrid-spilleren førte Wales i ledelsen på frispark både mot Slovakia og mot England, og er den eneste i mesterskapet som står med to frisparkmål så langt.

I et intervju med PA Sport røper han litt av hemmeligheten.

– Jeg brukte å skru ballen mer tidligere, men lærte meg en ny teknikk fordi den var mer spennende. Å skru ballen ble litt kjedelig, sier Bale.

– Ballen kan gå 50 meter over, men det ser enda bedre ut når den går inn. Ballen kan gå hvor som helst, forteller Bale om teknikken.

Gareth Bale har scoret på to frispark så langt i fotball-EM. Det første målet kom i kampen mot Slovakia og det andre målet kom i kampen mot England. Komm.: Andreas Toft (Wales - Slovakia) og Olav Traaen (England - Wales).

– Beveger seg enormt

Redaktør i fotballtidsskrifter Josimar, Frode da Costa-Lia, har sett på frisparkene til Bale. Han mener at waliseren kan ha forandret på skyteteknikken på grunn av mesterskapsballene som brukes i fotball-EM.

Årets EM-ball har fått navnet «Beau Jeu».

Oversatt til norsk betyr det noe sånt som «vakkert spill». Men i likhet med tidligere mesterskapsballer kan de være vanskelig å kontrollere.

– Ballene til Adidas beveger seg noe enormt, så ballene oppfører seg annerledes enn de gjør i La Liga og de andre ligaene, påpeker han.

Gareth Bale

TOPPSCORER: Bale står med to mål, begge på frispark, i EM.

Foto: Carl Recine / Reuters

– Får veldig kraft

Hvordan hjelper så det Gareth Bale? Vel, Frode da Costa-Lia mener disse ballene favoriserer frisparkskyttere som ikke skrur ballen.

– Man får litt mer kontroll på ballen. Legger man på litt for mye skru på denne ballen, lever den helt sitt eget liv.

– Og det som skiller ut Gareth Bales frispark fra andres er at han ikke bruker skru. Dessuten legger han kroppen veldig på skakke når han tar frisparket, nesten 45 grader. Det gjør at han kan få veldig kraft i skuddet når han presser ballen midt på.

– Man synes synd på keeperne

Bale bekrefter også selv at ballen er annerledes enn den som brukes i La Liga og Premier League.

– Den beveger seg mye. Man synes synd på keeperne, men det er jo bra for oss, sier han.

Etter to mål er Bale nå i samme selskap som Michel Platini, Zinedine Zidane og Thomas Hässler, som også står oppført med to frispark-mål i et EM.

Setter han et frispark i nettet mot Russland i kveld, blir han historisk. Ingen andre har tidligere scoret tre frispark-mål i et fotball-EM.

NRKs ekpertkommentator under EM, Bengt Eriksen, sier debatten rundt ballene dukker opp i hvert eneste EM og VM.

– Men Bale har nok trent på flere baller, sier Eriksen.

Gareth Bale

EM-BALL: Bale og årets EM-ball, som skal være vanskelig å kontrollere om den skrus.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Poengdeling på Åråsen

  Lillestrøm tok leiinga i kampen etter sjølvmål frå Kristiansund sin Christophe Psyche, og det berre minutta etter at Kastrati hadde missa på straffespark for bortelaget. Men det vart poengdeling på Åråsen etter at Amahl Pellegrino utlikna for gjestane frå Kristiansund.

  Lillestrøm - Kristiansund
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Strømsgodset vann botnoppgjer

  Strømsgodset skaffa seg litt pusterom, etter at dei slo Tromsø 1-0 i botnoppgjeret på Alfheim stadion. Dermed klatra drammensarane forbi heimelaget og ligg no på ein 12.plass med like mange poeng som Tromsø. Mikkel Maigaard scora i det 86. minutt.

  Strømsgodset-Sarpsborg 08
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Bodø/Glimt redda poeng

  Det såg lenge ut som at Bodø/Glimt måtte dra heim frå Ranheim utan poeng. Men to minutt på overtid utlikna innbyttar Jens Petter Hauge, og sikra at laget framleis heng med i gullkampen, to poeng bak serieleiar Molde. Ranheim derimot er på nest siste plass på tabellen. Mushage Bakenga sørga for at heimelaget var i føringa i store delar av kampen.

  Jens Petter Hauge
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal