NRK Meny
Normal

Aukland smadret Birken-rekorden

På vei opp til Kvarstad så Anders Aukland (39) ut som en slagen mann. Én time senere hadde han satt soleklar rekord i Birkebeinerrennet.

Video - Utrolig gøy å være først i mål

Anders Aukland går over mållinja i ensom majestet.

– Jeg ante ikke at det var rekord. Jeg trodde det var for mye sug i sporet, men det var kjempegøy at det ble rekordtid, sa en meget fornøyd Aukland til NRK etter løpet.

Skiveteranen staket i mål på tiden 2:21:26,2. Dermed knuste han den gamle rekorden til Stanislav Rezac med nesten tre minutter.

Rett bak nordmannen fulgte Roger Aa Djupvik og Espen Harald Bjerke. Dermed ble det tre nordmenn på pallen i Birkebeinerrennet 2012.

– Det var utrolig gøy å være først i mål. Jeg måtte jobbe hardt for å henge på gruppa foran over fjellet, sier Aukland.

Video: Anders Aukland i ensom majestet (saken fortsetter)

Video Aukland vant Birken

Se Aukland gå først over mål.

Slet opp bakkene

For det var ingen enkel seier. Svenske Anders Södergren, som ble beste utlending med sin fjerdeplass, pangåpnet opp bakkene i den første halvdelen av løypa.

Feltet ble sprengt i fillebiter, og Aukland, som for det meste har ligget langflat på sofaen de siste ukene etter maktanstrengelsen i Vasaloppet, måtte slite fælt for å henge med.

I store deler av løpet gikk han ti-femten meter bak konkurrentene, men på toppen hadde han kontakt med de beste.

– Etter det begynte jeg å kjøre jevnt hardt, og jeg klinka til i staking på Sjusjøen, sier Aukland.

Etter snaue to timer av rennet rykket han, og ingen av konkurrentene klarte å følge. Dermed kunne superveteranen kunne kjøre inn på skistadion i ensom majestet.

Video: Hjelmeset måtte stoppe på grunn av hjertet (saken fortsetter)

Video Måtte stoppe en stund pga. hjertet.

Se intervjuet med Odd-Bjørn Hjelmeset i målområdet.

Rekord også i kvinneklassen

I kvinneklassen var det aldri noen tvil om at Seraina Boner fra Sveits skulle ta seieren. Hun kom i mål over to og et halvt minutt foran nærmeste utfordrer. Tiden, 02:46:54, var god nok til at også hun satte ny Birkebeiner-rekord.

– Det visste jeg ikke! Jeg er veldig sliten, men det er vel sånn det skal være i et slikt renn. Jeg ledet ikke i begynnelsen, men da jeg fant en god marsjfart tok jeg igjen mye tid, sier Boner til NRK.

Stephanie Santer fra Italia ble nummer to, mens Jenny Hansson ble nummer tre. Tuva Toftdahl Staver var lenge med i kampen om pallen, men falt tre plasseringer fra 40 til 54 kilometer og ble nummer fem.

Siste nytt

 • Helle Thomsen ny trener i Molde HK

  Danske Helle Thomsen blir ny trener for Molde Håndballklubb Elite. Hun har tidligere trent det svenske landslaget, men har siden 2016 trent det nederlandske landslaget, som under hennes ledelse har vunnet både EM-sølv og VM-bronse.

  Helle Thomsen
  Foto: Molde HK
 • Ruud klatrer på verdensrankingen

  Casper Ruud blir belønnet for storspillet under Båstad-turneringen på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Nordmannen klatrer seks trinn til 141.-plass. Ruud slo tidligere verdenstreer David Ferrer under turneringen i Sverige.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Diomande målløs innbytter i stortap

  Adama Diomandé startet på benken, men kom inn etter pause da Los Angeles FC tapte hele 1–5 mot Minnesota i MLS natt til mandag. Før Dio rakk å entre banen ledet Minnesota 3–1. Diomande har vært strålende for LAFC, og står med 9 mål på 9 kamper for klubben.

  MLS Crew Los Angeles FC Soccer
  Foto: Mark J. Terrill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag