Aukland smadret Birken-rekorden

På vei opp til Kvarstad så Anders Aukland (39) ut som en slagen mann. Én time senere hadde han satt soleklar rekord i Birkebeinerrennet.

Video - Utrolig gøy å være først i mål

Anders Aukland går over mållinja i ensom majestet.

– Jeg ante ikke at det var rekord. Jeg trodde det var for mye sug i sporet, men det var kjempegøy at det ble rekordtid, sa en meget fornøyd Aukland til NRK etter løpet.

Skiveteranen staket i mål på tiden 2:21:26,2. Dermed knuste han den gamle rekorden til Stanislav Rezac med nesten tre minutter.

Rett bak nordmannen fulgte Roger Aa Djupvik og Espen Harald Bjerke. Dermed ble det tre nordmenn på pallen i Birkebeinerrennet 2012.

– Det var utrolig gøy å være først i mål. Jeg måtte jobbe hardt for å henge på gruppa foran over fjellet, sier Aukland.

Video: Anders Aukland i ensom majestet (saken fortsetter)

Video Aukland vant Birken

Se Aukland gå først over mål.

Slet opp bakkene

For det var ingen enkel seier. Svenske Anders Södergren, som ble beste utlending med sin fjerdeplass, pangåpnet opp bakkene i den første halvdelen av løypa.

Feltet ble sprengt i fillebiter, og Aukland, som for det meste har ligget langflat på sofaen de siste ukene etter maktanstrengelsen i Vasaloppet, måtte slite fælt for å henge med.

I store deler av løpet gikk han ti-femten meter bak konkurrentene, men på toppen hadde han kontakt med de beste.

– Etter det begynte jeg å kjøre jevnt hardt, og jeg klinka til i staking på Sjusjøen, sier Aukland.

Etter snaue to timer av rennet rykket han, og ingen av konkurrentene klarte å følge. Dermed kunne superveteranen kunne kjøre inn på skistadion i ensom majestet.

Video: Hjelmeset måtte stoppe på grunn av hjertet (saken fortsetter)

Video Måtte stoppe en stund pga. hjertet.

Se intervjuet med Odd-Bjørn Hjelmeset i målområdet.

Rekord også i kvinneklassen

I kvinneklassen var det aldri noen tvil om at Seraina Boner fra Sveits skulle ta seieren. Hun kom i mål over to og et halvt minutt foran nærmeste utfordrer. Tiden, 02:46:54, var god nok til at også hun satte ny Birkebeiner-rekord.

– Det visste jeg ikke! Jeg er veldig sliten, men det er vel sånn det skal være i et slikt renn. Jeg ledet ikke i begynnelsen, men da jeg fant en god marsjfart tok jeg igjen mye tid, sier Boner til NRK.

Stephanie Santer fra Italia ble nummer to, mens Jenny Hansson ble nummer tre. Tuva Toftdahl Staver var lenge med i kampen om pallen, men falt tre plasseringer fra 40 til 54 kilometer og ble nummer fem.

Siste nytt

 • Ingen Spania-hjelp for Norge

  Romania fikk en sjokkstart mot Spania i håndball-EM, og rumenerne scoret kun ett mål i løpet av de første 14 minuttene. Romania kom seg imidlertid inn i kampen, og vant til slutt oppgjøret 27-25. Nå står rumenerne med seks poeng, og dermed må fortsatt mye gå Norges vei for at de regjerende mesterne skal ta seg videre til semifinalen.

  HANDBALL-EUR-WOMEN-ESP-ROM
  Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP
 • – Horneland i samtaler med RBK

  Rosenborg, som er på trenerjakt, har hatt samtaler med Haugesund-trener Eirik Horneland, ifølge Adresseavisen. Lokalavisen skriver at RBK-ledelsen møtte treneren denne uka. Samtidig har ikke Adresseavisen fått bekreftet hvilken rolle Rosenborg ønsker Horneland i.

  Horneland
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Christiansen sikret VM-sølv

  Henrik Christiansen svømte inn til VM-sølv på 400 meter fri under svømme-VM kortbane i Kina. Det er Christiansens aller første VM-medalje. Svømmeren satte også ny norsk rekord med tiden 3.36.64. Danas Rapsys fra Litauen tok gullet.

  Christiansen
  Foto: Matt Dunham / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball kvinner: Nederland - Norge