NRK Meny
Normal

Aukland smadret Birken-rekorden

På vei opp til Kvarstad så Anders Aukland (39) ut som en slagen mann. Én time senere hadde han satt soleklar rekord i Birkebeinerrennet.

Video - Utrolig gøy å være først i mål

Anders Aukland går over mållinja i ensom majestet.

– Jeg ante ikke at det var rekord. Jeg trodde det var for mye sug i sporet, men det var kjempegøy at det ble rekordtid, sa en meget fornøyd Aukland til NRK etter løpet.

Skiveteranen staket i mål på tiden 2:21:26,2. Dermed knuste han den gamle rekorden til Stanislav Rezac med nesten tre minutter.

Rett bak nordmannen fulgte Roger Aa Djupvik og Espen Harald Bjerke. Dermed ble det tre nordmenn på pallen i Birkebeinerrennet 2012.

– Det var utrolig gøy å være først i mål. Jeg måtte jobbe hardt for å henge på gruppa foran over fjellet, sier Aukland.

Video: Anders Aukland i ensom majestet (saken fortsetter)

Video Aukland vant Birken

Se Aukland gå først over mål.

Slet opp bakkene

For det var ingen enkel seier. Svenske Anders Södergren, som ble beste utlending med sin fjerdeplass, pangåpnet opp bakkene i den første halvdelen av løypa.

Feltet ble sprengt i fillebiter, og Aukland, som for det meste har ligget langflat på sofaen de siste ukene etter maktanstrengelsen i Vasaloppet, måtte slite fælt for å henge med.

I store deler av løpet gikk han ti-femten meter bak konkurrentene, men på toppen hadde han kontakt med de beste.

– Etter det begynte jeg å kjøre jevnt hardt, og jeg klinka til i staking på Sjusjøen, sier Aukland.

Etter snaue to timer av rennet rykket han, og ingen av konkurrentene klarte å følge. Dermed kunne superveteranen kunne kjøre inn på skistadion i ensom majestet.

Video: Hjelmeset måtte stoppe på grunn av hjertet (saken fortsetter)

Video Måtte stoppe en stund pga. hjertet.

Se intervjuet med Odd-Bjørn Hjelmeset i målområdet.

Rekord også i kvinneklassen

I kvinneklassen var det aldri noen tvil om at Seraina Boner fra Sveits skulle ta seieren. Hun kom i mål over to og et halvt minutt foran nærmeste utfordrer. Tiden, 02:46:54, var god nok til at også hun satte ny Birkebeiner-rekord.

– Det visste jeg ikke! Jeg er veldig sliten, men det er vel sånn det skal være i et slikt renn. Jeg ledet ikke i begynnelsen, men da jeg fant en god marsjfart tok jeg igjen mye tid, sier Boner til NRK.

Stephanie Santer fra Italia ble nummer to, mens Jenny Hansson ble nummer tre. Tuva Toftdahl Staver var lenge med i kampen om pallen, men falt tre plasseringer fra 40 til 54 kilometer og ble nummer fem.

Siste nytt

 • Norendal brøt IOCs sponsorregler

  Silje Norendal (24) har en privat sponsoravtale med Under Armour og reklamerte synlig for utstyrsleverandøren under forrige ukes slopestylefinale, skriver TV2. Det er brudd på regelverket til IOC. Men det får ingen konsekvenser for snowboardstjernen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Snowboard kvinner.
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Skuffet Falk sendes hjem

  Den svenske langrennsløperen Hanna Falk får ikke gå flere distanser i OL. 28-åringen var langt nede etter å ha blitt vraket til stafetten lørdag. Anna Haag ble valgt foran løpere som Ida Ingemarsdotter og Falk på førsteetappen.

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD FRISTIL
  Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / NTB scanpix
 • Hockeylag får ikke lov å håndhilse

  USAs hockeylag har fått beskjed om å «fist-bumpe» med hverandre i stedet for håndhilse, for å unngå spredning av noroviruset, som er svært smittsomt. Så langt er det bekreftet 283 tilfeller smittet av viruset, som nå oppholder seg i karantene.

  Pyeongchang Olympics US Zapolski
  Foto: Peter Kneffel / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang