NRK Meny
Normal

Aronian før gigantduellen: – Han er mesteren. Jeg er bare en spiller

ZÜRICH (NRK.no): Verdens nest beste sjakkspiller nekter å gå med på at han er verdens nest beste sjakkspiller. Levon Aronian (31) legger nemlig alt press over på Magnus Carlsen før dagens storkamp.

Levon Aronian og Magnus Carlsen

Levon Aronian (t.v.) og Magnus Carlsen har den avslappede selvtilliten til to spillere som vet de er best. Her ler de sammen av Aronians vits på onsdagens pressekonferanse.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det er klart det er spesielt å møte Magnus. Jeg er spent. Jeg har ikke spilt mot ham på veldig lenge, sier Levon Aronian til NRK.no.

Den sympatiske armeneren er for tiden verdens klart beste sjakkspiller etter Magnus Carlsen.

På den uoffisielle live-ratingen ligger han soleklare 40 poeng foran tredjemann Vladimir Kramnik.

Men Aronian nekter å gå med på at han er noe mer enn en vanlig sjakkspiller før fredagens gigantduell mot den eneste som er antatt sterkere.

– Er det verdens to beste sjakkspillere som møtes?

– Nei.

– Nei?!

– Nei, jeg synes det er mange gode spillere. Jeg vil ikke… Han er verdensmester, jeg er bare en spiller, sier Aronian med et beskjedent smil.

Levon Aronian

Levon Aronian blir beskrevet som en enda mer kreativ spiller enn Magnus Carlsen. Her er han før torsdagens parti mot Vishwanathan Anand.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Mener han har for mye følelser

Den rutinerte stormesteren synes det er lettere å snakke om svakhetene sine enn styrkene.

– Som de fleste som kommer fra mitt land, har jeg litt for mye følelser, gliser armeneren.

Den lave mannen med den luftige frisyren har herjet med verdenseliten i det siste.

Først var han nær å sette en historisk bra poengsum i den nederlandske turneringen Tata Steel Chess i forrige uke, og på torsdag vant han mot Vishwanathan Anand.

Var Carlsens nemesis som yngre

Aronian blir beskrevet som en av de få spillerne som ikke frykter Magnus Carlsen.

Da Carlsen var yngre, gikk nordmannen på et par bitre, viktige nederlag mot ham, og tidlig i karrieren ble Aronian omtalt som «Carlsens nemesis».

De siste årene har nordmannen hatt et godt tak på rivalen.

Magnus Carlsen mot Levon Aronian VM 2004

Magnus Carlsen mot Levon Aronian i VM-turnering i 2004.

Foto: YOUSEF AL-AGELI / AP

Men den beskjedne innstillingen til tross – Aronian har hatt utstrålingen til en verdig Carlsen-motstander hele uka i Zürich.

Han satt ved siden av 23-åringen på tirsdagens pressekonferanse og styrte samtalen mellom sjakkstjernene.

Carlsen og den sympatiske 31-åringen pratet og lo, tydelig avslappet begge to.

– Kreativt sett bedre enn Magnus

Den norske stormesteren Leif Erlend Johannessen har spilt på lag med Aronian i Bundesligaen i sjakk. Han mener Aronian har kreativiteten som en av sine store styrker.

– Han er en veldig kreativ sjakkspiller, han går sine egne veier og stoler på løsningene sine. Kreativt sett er han kanskje enda bedre enn Magnus. Han har dessuten et stort team av stormestere rundt seg som forbereder kreative åpninger, beskriver Johannessen.

– Dette er et prestisjeoppgjør. Hvis Magnus tar ham nå, har han på en måte allerede knekt ham før et eventuelt VM-møte, sier stormester Simen Agdestein.

Carlsen: – Han er min tøffeste motstander

Det er liten tvil om at også Magnus Carlsen selv har respekt for den den tidligere verdensmesteren i hurtigsjakk og lynsjakk.

– Det er klart han er den tøffeste motstanderen på papiret sånn som han har spilt i det siste, sa Carlsen til NRK.no etter sitt parti på torsdag.

– Hva skal til for å slå ham?

– Jeg må være like skjerpet som jeg var i dag. Jeg må sette press på ham og håpe at han gjør noe feil. Jeg har hvit, jeg har vunnet mot ham før, og jeg vant mitt første parti her i Zürich. Så jeg er optimistisk, sa Carlsen.

– Jeg trenger ikke konkurrere med noen

Når Aronian får høre at Carlsen regner ham som sin tøffeste utfordrer, reagerer han på sin typisk beskjedne måte:

– Jeg vil bare nyte sjakken. Jeg trenger ikke konkurrere med noen. Jeg vil bare spille sjakk og vise fram spillet mitt, smiler han.

Mange holder han som klar favoritt til å kvalifisere seg til den neste VM-kampen mot Magnus Carlsen. Selv vil han ikke snakke så mye om det.

– Jeg kommer til å prøve, men jeg har mislyktes med det før. Så jeg skal ta det rolig denne gangen. Jeg blir glad hvis jeg vinner – hvis ikke prøver jeg neste gang, sier Levon Aronian.

Verdensmester Magnus Carlsen vant over israeleren Boris Gelfand i sjakkturneringen i Zürich i dag. Etter en jevn åpning fikk Carlsen gradvis overtaket i partiet, som var det første i hovedrunden. I morgen møter Carlsen Levon Aronian fra Armenia, som er ranket som nr. 2 i verden.

VIDEO: Se intervju med Magnus Carlsen etter torsdagens parti.

Siste nytt

 • Ingen norsk finale i svømme-EM

  Verken Markus Lie eller Emilie Nyenget Løvberg klarte å ta seg videre til finale på dagens øvelser i svømme-EM.

  Lie var på andreplass etter andre veksling, men endte til slutt på en femteplass i sin semifinale. Løvberg satte personlig rekord på 57. 96, men endte på syvendeplass i sin semifinale.

  Emilie Løvberg
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
 • God norsk førsteomgang

  De norske hopperne har startet meget godt i dagens konkurranse i stor bakke i Engelberg.

  Anders Fannemel leder konkurransen med et hopp på 133 meter, og Robert Johansson deler andreplassen med japanske Kobayashi etter et hopp på 128 meter.

  Finland Ski Jump
  Foto: Martti Kainulainen / AP
 • Lie og Løvberg til semifinale

  Markus Lie og Emilie Nyenget Løvberg er klare for semifinale i kortbane-EM i svømming. Løvberg svømte inn til 58,05 og fjerdeplass på 100 meter butterfly, mens Lie ble nummer to i sitt heat på 100 meter medley med 53,06.

  Lie
  Foto: Jessica Gow/TT, Jessica Gow / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal