Hopp til innhold

Tour-ryttere må i hemmelige Armstrong-avhør

Føderale myndigheter i USA har stevnet flere vitner til rettslig avhør for å komme til bunns i dopinganklagene mot Lance Armstrong.

Lance Armstrong og Bruyneel

Lance Armstrong er i hardt vær om dagen. Her sammen med Radioshack-direktør Johan Bruyneel som også har fått dopinganklager mot seg.

Foto: Bas Czerwinski / Ap

Flere av disse skal fortsatt være aktive syklister, skriver den seriøse amerikanske avisen New York Times .

Dop- og svindelryktene rundt Armstrong har gått verden rundt i oppkjøringen til årets Tour de France, etter at tidligere lagkamerat og dopingtatte Floyd Landis kom med en rekke utspill om Armstrongs angivelige mørke fortid.

Ifølge Landis har Armstrong, som har VM-gull fra Oslo i 1993 og syv totalseire i Tour de France, og deler av det tidligere US Postal-laget bedrevet systematisk doping gjennom store deler av 2000-tallet.

Armstrong gjorde comeback før fjorårets Tour de France, og deltar også når rytterne i dag sykler ut på den 14. etappen i årets ritt.

Les også: Armstrong krasjet og tapte stort

Henter inn syklister som vitner

Floyd Landis

Floyd Landis ble dopingtatt i 2006 etter en enorm etappe der han parkerte konkurrentene.

Foto: Dianne Manson / Ap

Ifølge New York Times er ikke Landis et av de anonyme vitnene i saken. Men andre ryttere med kjennskap til Armstrong skal være kalt inn for å avgi forklaring foran en storjury.

Flere av disse deltar i årets Tour de France, skriver avisen.

Personer som er involvert i saken har uttalt at de er spesielt interessert i å snakke med de som stod bak finansieringen av US Postal-satsingen tidlig på 2000-tallet.

Les også: Landis: - Det har foregått systematisk doping

Les også: Armstrong donerte penger til sykkelforbundet

– Landis har ingen troverdighet

Landis, som ble fratatt sammenlagtseieren i Tour de France 2006 etter å ha blitt tatt med for høye testosteronverdier i blodet, hevder at Armstrong og lagkameratene satte av store penger årlig for å ha råd til å kjøpe de ulovlige midlene, og at teamleder Johan Bruyneel skal ha vært pådriveren bak.

Landis har blant annet fortalt om en episode der en teambuss ble brukt som "blodbank" under et ritt, og at US Postal-rytterne, inkludert Armstrong, skal ha ligget på gulvet i bussen og mottatt blod.

Armstrong har imidlertid aldri blitt tatt for bruk av prestasjonsfremmede midler, og har bedyret sin uskyld utallige ganger gjennom sine mange år på sykkeltronen.

Den syvdobbelte Tour de France-vinneren mener Landis har mistet all troverdighet etter dopingavsløringene, og at dopinganklagene er rent oppsinn.

– Landis har løyet om sin egen dopinghistorie helt fram til nå, så hvorfor skulle denne historien være sann? Mannen har ingen troverdighet, har Armstrong sagt.

Hva tror du? Si din mening!

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Italia og Uruguay til finalen i U20-VM

  Natt til fredag norsk tid kjempet Italias unge og lovende seg til en 2-1-seier over Sør-Korea i U20-VM. I finalen møter de Uruguay.

  Søramerikanerne slo Israel 1-0 i sin semifinale sent torsdag kveld.

  Begge lag jakter sin første tittel i mesterskapet. Uruguay har vært i finalen to ganger, men tapt begge. Italienerne har en 3. plass som sitt beste resultat i mesterskapet.

  Denne gangen setter de sin lit til Chelsea-talentet Cesare Casadei, som er U20-VMs toppscorer med syv mål så langt. Han scoret også i semifinalen.

  I forrige utgave av mesterskapet, i 2019, ble Erling Braut Haaland toppscorer med ni mål. Alle ni kom i en 12-0-seier over Honduras, men Norge ble slått ut i gruppespillet.

  Ukraina er regjerende mester i U20-VM, mens Argentina er den mest suksessfulle nasjonen. De har vunnet mesterskapet seks ganger.

  Cesare Casadei
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP
 • Panthers slo tilbake i Stanley Cup-finalen

  Vegas Golden Knights så ut til å gå mot sin tredje strake seier i finalen i Stanley Cup torsdag, men Florida Panthers ville det annerledes

  Vegas ledet 2-0 i best av sju-serien etter at å ha vunnet sine to første hjemmekamper.

  Lenge så det ut til at de ville klare seier også i den første av to bortekamper, men Panthers kjempet seg til overtidsspill og tok sin første seier i finalespillet med 3-2.

  Neste kamp spilles i Miami natt til søndag norsk tid. (NTB)

  Stanley Cup Golden Knights Panthers
  Foto: Rebecca Blackwell / AP
 • Sandvolleyball: Norsk finaleseier i nasjonscupen

  Norge vant herrefinalen i kvalifiseringsturneringen i den europeiske nasjonscupen i sandvolleyball torsdag. Det skjedde på hjemmebane i Lillesand.

  Finalen ble spilt mot England som best av tre kamper. Hendrik Mol og Mathias Berntsen åpnet med å slå Frederick Bialokoz/Issa Batrane 2-1 i sett (18-21, 21-19, 15-11).

  Samme spenning ble det ikke med medaljegrossistene Anders Mol og Christian Sørum i aksjon. De tok seg enkelt av Javier Bello/Joaquin Bello med 21-10, 21-16.

  I kvinnefinalen ble det norske 0-2-tap i begge kampene mot Tyskland. Kristine Larsdatter Garder og Ingrid Lunde røk 22-24, 18-21 for Laura Ludwig/Louisa Lippmann, mens Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad spilte 17-21, 19-21 i møtet med Svenja Müller/Cinja Tillmann. (NTB)

  EM Sandvolleyball i München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste