Hopp til innhold

Tour-ryttere må i hemmelige Armstrong-avhør

Føderale myndigheter i USA har stevnet flere vitner til rettslig avhør for å komme til bunns i dopinganklagene mot Lance Armstrong.

Lance Armstrong og Bruyneel

Lance Armstrong er i hardt vær om dagen. Her sammen med Radioshack-direktør Johan Bruyneel som også har fått dopinganklager mot seg.

Foto: Bas Czerwinski / Ap

Flere av disse skal fortsatt være aktive syklister, skriver den seriøse amerikanske avisen New York Times .

Dop- og svindelryktene rundt Armstrong har gått verden rundt i oppkjøringen til årets Tour de France, etter at tidligere lagkamerat og dopingtatte Floyd Landis kom med en rekke utspill om Armstrongs angivelige mørke fortid.

Ifølge Landis har Armstrong, som har VM-gull fra Oslo i 1993 og syv totalseire i Tour de France, og deler av det tidligere US Postal-laget bedrevet systematisk doping gjennom store deler av 2000-tallet.

Armstrong gjorde comeback før fjorårets Tour de France, og deltar også når rytterne i dag sykler ut på den 14. etappen i årets ritt.

Les også: Armstrong krasjet og tapte stort

Henter inn syklister som vitner

Floyd Landis

Floyd Landis ble dopingtatt i 2006 etter en enorm etappe der han parkerte konkurrentene.

Foto: Dianne Manson / Ap

Ifølge New York Times er ikke Landis et av de anonyme vitnene i saken. Men andre ryttere med kjennskap til Armstrong skal være kalt inn for å avgi forklaring foran en storjury.

Flere av disse deltar i årets Tour de France, skriver avisen.

Personer som er involvert i saken har uttalt at de er spesielt interessert i å snakke med de som stod bak finansieringen av US Postal-satsingen tidlig på 2000-tallet.

Les også: Landis: - Det har foregått systematisk doping

Les også: Armstrong donerte penger til sykkelforbundet

– Landis har ingen troverdighet

Landis, som ble fratatt sammenlagtseieren i Tour de France 2006 etter å ha blitt tatt med for høye testosteronverdier i blodet, hevder at Armstrong og lagkameratene satte av store penger årlig for å ha råd til å kjøpe de ulovlige midlene, og at teamleder Johan Bruyneel skal ha vært pådriveren bak.

Landis har blant annet fortalt om en episode der en teambuss ble brukt som "blodbank" under et ritt, og at US Postal-rytterne, inkludert Armstrong, skal ha ligget på gulvet i bussen og mottatt blod.

Armstrong har imidlertid aldri blitt tatt for bruk av prestasjonsfremmede midler, og har bedyret sin uskyld utallige ganger gjennom sine mange år på sykkeltronen.

Den syvdobbelte Tour de France-vinneren mener Landis har mistet all troverdighet etter dopingavsløringene, og at dopinganklagene er rent oppsinn.

– Landis har løyet om sin egen dopinghistorie helt fram til nå, så hvorfor skulle denne historien være sann? Mannen har ingen troverdighet, har Armstrong sagt.

Hva tror du? Si din mening!

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal