Tour-ryttere må i hemmelige Armstrong-avhør

Føderale myndigheter i USA har stevnet flere vitner til rettslig avhør for å komme til bunns i dopinganklagene mot Lance Armstrong.

Lance Armstrong og Bruyneel

Lance Armstrong er i hardt vær om dagen. Her sammen med Radioshack-direktør Johan Bruyneel som også har fått dopinganklager mot seg.

Foto: Bas Czerwinski / Ap

Flere av disse skal fortsatt være aktive syklister, skriver den seriøse amerikanske avisen New York Times .

Dop- og svindelryktene rundt Armstrong har gått verden rundt i oppkjøringen til årets Tour de France, etter at tidligere lagkamerat og dopingtatte Floyd Landis kom med en rekke utspill om Armstrongs angivelige mørke fortid.

Ifølge Landis har Armstrong, som har VM-gull fra Oslo i 1993 og syv totalseire i Tour de France, og deler av det tidligere US Postal-laget bedrevet systematisk doping gjennom store deler av 2000-tallet.

Armstrong gjorde comeback før fjorårets Tour de France, og deltar også når rytterne i dag sykler ut på den 14. etappen i årets ritt.

Les også: Armstrong krasjet og tapte stort

Henter inn syklister som vitner

Floyd Landis

Floyd Landis ble dopingtatt i 2006 etter en enorm etappe der han parkerte konkurrentene.

Foto: Dianne Manson / Ap

Ifølge New York Times er ikke Landis et av de anonyme vitnene i saken. Men andre ryttere med kjennskap til Armstrong skal være kalt inn for å avgi forklaring foran en storjury.

Flere av disse deltar i årets Tour de France, skriver avisen.

Personer som er involvert i saken har uttalt at de er spesielt interessert i å snakke med de som stod bak finansieringen av US Postal-satsingen tidlig på 2000-tallet.

Les også: Landis: - Det har foregått systematisk doping

Les også: Armstrong donerte penger til sykkelforbundet

– Landis har ingen troverdighet

Landis, som ble fratatt sammenlagtseieren i Tour de France 2006 etter å ha blitt tatt med for høye testosteronverdier i blodet, hevder at Armstrong og lagkameratene satte av store penger årlig for å ha råd til å kjøpe de ulovlige midlene, og at teamleder Johan Bruyneel skal ha vært pådriveren bak.

Landis har blant annet fortalt om en episode der en teambuss ble brukt som "blodbank" under et ritt, og at US Postal-rytterne, inkludert Armstrong, skal ha ligget på gulvet i bussen og mottatt blod.

Armstrong har imidlertid aldri blitt tatt for bruk av prestasjonsfremmede midler, og har bedyret sin uskyld utallige ganger gjennom sine mange år på sykkeltronen.

Den syvdobbelte Tour de France-vinneren mener Landis har mistet all troverdighet etter dopingavsløringene, og at dopinganklagene er rent oppsinn.

– Landis har løyet om sin egen dopinghistorie helt fram til nå, så hvorfor skulle denne historien være sann? Mannen har ingen troverdighet, har Armstrong sagt.

Hva tror du? Si din mening!

Siste nytt

 • Danmark sikret seier

  I kveldens siste kamp fra håndball-VM i Danmark og Tyskland vant vertsnasjon Danmark 26-20 over Egypt. Resultatet gjør at Danmark topper gruppe to med åtte poeng, to foran Norge og Sverige.

  Danmark - Egypt
  Foto: Henning Bagger / AP
 • Tobias Heintz tapte i Tyrkia-debut

  Tobias Heintz ble nylig solgt fra Sarpsborg 08 til tyrkiske Kasimpasa. 20-åringen fikk mandag sine første minutter på øverste nivå i tyrkisk fotball som innbytter i 0-1-tapet hjemme mot Rizespor. Kasimpasa lå allerede under da Heintz kom inn.

  Europa League: Sarpsborg 08-Besiktas (2-3)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Kevin-Prince Boateng klar for Barca

  Den tysk-ghanesiske midtbanespilleren Kevin-Prince Boateng er klar for Barcelona. Det offentliggjorde den spanske storklubben på Twitter. 31-åringen kommer fra italienske Sassuolo.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball menn: Egypt - Danmark
En skiløpers dopinghistorie