Hopp til innhold

Norges nye stjerne etter drømmedebuten: – I sjokk

18 år gamle Antonio Nusa herjet tidvis i sin første kamp for Norge. Etter den strålende debuten hylles han fra alle kanter.

SCORING: Antonio Nusa etter 1-0-scoringen.

– Jeg havnet i sjokk, egentlig. Hva skal jeg si … Den følelsen av å score. Så skjønte jeg at «ok, det her var første landslagsmål», det var bare utrolig gøy. Det er vanskelig å beskrive den følelsen, sier Norges nye stjerneskudd til NRK etter landslagsdebuten.

18-åringen Antonio Nusa fikk debuten han bare kunne drømme om.

Privatlandskamp i fotball Norge - Jordan

HERJET: Nusa får en god klem av Ola Solbakken etter 1-0-scoringen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Med et klokkerent treff på ballen etter ti minutter, satte han inn det mange tror er det første av mange mål for det norske A-landslaget.

Da NRK møter stortalentet etter kampen, skjønner han fortsatt ikke helt hva som har skjedd.

– Nå prøver jeg bare å roe meg litt ned her. Det har vært litt mye etter kampen. Familien var her, så det var gøy, men jeg skal bare roe det litt ned og prate med de rundt meg og prøve å ta alt inn, sier han.

M

LÆRER: Norges nye supertalent Antonio Nusa lærer mye av Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland.

Foto: Montasje NTB/Bildbyrån

Takker Haaland og Ødegaard

Denne landslagssamlingen har vært første møte mellom Nusa og to andre nordmenn som begge har levd med stempelet «supertalent».

Etter første uke sammen med Norges to største stjerner i Erling Haaland og Martin Ødegaard, forteller Nusa at han har stortrivdes.

– Det har vært topp. Begge to ble nominert til gullballen, så det er utrolig morsomt. Jeg lærer masse av dem og prøver å ta til meg hva de gjør, sier han

Privatlandskamp i fotball Norge - Jordan

GODT TATT IMOT: Nusa følte seg godt ivaretatt av kapteinen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

.

Landslagskaptein Martin Ødegaard forteller at han har latt seg imponere av det Nusa har levert på trening. Som kaptein følte han også et ekstra ansvar for å inkludere ham i spillergruppa.

– Jeg har snakket med ham, selvfølgelig. Prøvd å ta ham inn i gruppa og få han til å føle seg bra, hjelpe han på den måten. I dag så vi at han klarte seg ganske bra, det var gøy å se, sier Ødegaard til NRK.

Selv forteller Nusa at han tenkte en del på hvordan det ville bli å bli en del av samme lag som Arsenal- og City-stjernene Ødegaard og Haaland.

– Jeg var jo spent før møtet med både Martin og Haaland. Men det var veldig gøy, og Martin har vært veldig fin og ønsket med velkommen. Han ønsket meg bare vel og har hjulpet meg på banen, sier Nusa.

– Er det noe spesielt de har gjort eller sagt som har festet seg?

– Det handler mest om hvordan de er fra dag til dag. De er veldig fine karer. Hvordan de trener og sånne ting, jeg prøver bare å se på det og lære. Hva de gjør utenfor banen også. Begge er proffe, så jeg prøver bare å se på alt de gjør, forteller Club Brugge-spilleren.

SCORING: Antonio Nusa etter 1-0-scoringen.

Med sine 18 og 144 dager er Nusa den nest yngste målscoreren på det norske herrelandslaget.

Den yngste målscoreren på landslaget er Roald «Kniksen» Jensen. Han var kun 17 år og 230 dager da han scoret mot Finland 28. august i 1960, for 63 år siden.

På spørsmål om Nusa hadde trodd dette da han var på U21-samling i sommer, svarer 18-åringen:

– Nei, absolutt ikke. Null sjanse. Men nå er jeg her, så det er utrolig morsomt. For en opplevelse, liksom. For en opplevelse.

Fredrik Bjørkan spilte på samme side som unggutten i første omgang og er full av lovord om det han fikk se av 18-åringen.

– Det var utrolig kult. For et talent. Det skal bli vanskelig for backer fremover, for han er ordentlig god, sier Bjørkan til NRK.

«Drillo»: – Fy flate

Egil «Drillo» Olsen, tidligere landslagstrener og nåværende ekspert for TV 2, kaller unggutten for «en litt uferdig juvel».

– Han startet med å rote seg bort flere ganger og så scoret han plutselig et mål. Etterpå gjorde han veldig mye bra, sier tidligere landslagstrener Egil «Drillo» Olsen til TV 2.

Han fortsetter:

– Når han får luket bort de verste minusene som han fremdeles sliter litt med, så kommer han til å bli en fantastisk fotballspiller. Jeg aner meg han som en 24-25-åring. Fy flaten, han kan bli god altså!

Landslagskaptein Martin Ødegaard sier Nusa var «veldig bra».

– Han er en veldig spennende spiller. Ekstreme ferdigheter én mot én, bra fart og bra steg. Han blir spennende å følge fremover, sier Ødegaard til NRK.

Sjekk NRKs børs etter kampen her:

Solbakken fullroser stortalentet

På pressekonferansen etter kampen ble Solbakken spurt om tenåringen.

– Det gjenstår å se mot de bedre (lagene), men det er helt klart at her har vi en spiller for fremtiden. Og kanskje også den nære fremtiden, sier Solbakken, som omtaler Nusa som en av de 13–14 utespillerne som kjemper om en plass i startelleveren til tirsdagens kvalifiseringskamp mot Georgia.

På spørsmål fra NRK om hvordan Nusa skal holde beina på bakken, svarer han raskt:

– Når du får ditt første intervju med han, hvis du ikke har hatt det, så vil du oppfatte at det er en som har beina på jorda. Han er en som er helt, helt rolig. Den utfordringen får vi ikke der. Det er jeg hundre prosent sikker på. Han er veldig, veldig rolig. Han er «down to earth». Den personligheten er god for han å ha med seg inn i den verden han skal inn i, sier Solbakken.

– Han er veldig lærevillig og ambisiøs, samtidig er han rolig. Han vet at han må ta noen steg til før han blir den superstjernen som vi snakker om, sier Solbakken videre.

Den norske tenåringen ble i fjor tidenes nest yngste målscorer i Mesterligaen, uansett nasjonalitet. Han er også den yngste norske spilleren som har spilt (og scoret) i Mesterligaen.

I sommerens overgangsvindu gjorde Chelsea flere fremstøt på 18-åringen, ifølge TV 2.

Det skal ha endt med at Chelsea kom med et tilbud til Club Brugge til en verdi av over 400 millioner norske kroner.

Privatlandskamp i fotball Norge - Jordan

Antonio Nusa scoret Norges første mot Jordan og sitt første landslagsmål.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Privatlandskamp i fotball Norge - Jordan

Kristoffer Ajer doblet ledelsen i det 23. minutt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Privatlandskamp i fotball Norge - Jordan

Jørgen Strand Larsen fikk servert av Nusa og la på til 3-0.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Privatlandskamp i fotball Norge - Jordan

Fredrik Bjørkan scoret Norges fjerde like før pause.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Vennskapskamp fotball: Norge - Jordan

Bård Finne leverte like etter å ha blitt byttet inn og scoret 5-0-målet.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Privatlandskamp i fotball Norge - Jordan

Hugo Vetlesen (t.v.) avsluttet det hele med 6-0-scoringen for Norge. Her da han ble byttet inn sammen med Ståle Solbakkens sønn Markus.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Har vært en attraksjon

Etter Nusa sendte Norge opp i ledelsen, headet Kristoffer Ajer inn 2–0 halvveis ut i den første omgangen. Deretter vippet Jørgen Strand Larsen ​​​inn 3-0-målet fra svært spiss vinkel. Scoringen til Strand Larsen kom etter at Nusa spilte han fri i bakrom.

Fredrik Bjørkan la på til 4–0 med et fint skudd fra 15 meter, etter strålende forarbeid fra Nusa og Strand Larsen.

Og det kunne vært enda mer. Martin Ødegaard hadde et par gode sjanser, mens Nusa også var nær scoring ved flere anledninger.

– Nusa har rett og slett vært en attraksjon. Det har gjort at jeg har kost meg skikkelig med denne omgangen, med det han har levert for Norge. Når du ser spillere som det der virkelig ta for seg allerede i sin første landskamp, så vet du at det bor noe stort i ham, sa Løkberg.

Jørgen Strand Larsen

DET FØRSTE: Jørgen Strand Larsen kunne juble for karrierens første mål på A-landslaget.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Solbakken debuterte

I den andre omgangen var det duket for flere andre norske debutanter.

Keeper Egil Selvik kom inn fra start i den andre omgangen, mens Markus Solbakken – sønnen til landslagssjef Ståle Solbakken – ble byttet inn for kaptein Martin Ødegaard etter en times spill.

Nusa ble byttet ut i kampens 73. minutt. Inn kom da nok en debutant i Osame Sahraoui, som umiddelbart markerte seg med et par lekre dragninger.

Ti minutter før slutt økte Bård Finne, som kom inn samtidig som Sahraoui, den norske ledelsen til 5-0, før Hugo Vetlesen la på til 6–0 på overtid.

For alle de seks målscorerne er det deres første mål for landslaget.

Siste nytt

  • Griner om fangenskapet i Russland: – Ville ta mitt eget liv

    Selvmordstanker preget Brittney Griners første uker som fengslet i Russland. Det forteller basketballspilleren i et TV-intervju.

    Amerikaneren gir for første gang et dypere innblikk i hvordan det var å sitte i varetekt gjennom mange måneder i 2022. Først på tampen av året ble 33-åringen løslatt i en fangeutveksling.

    – Jeg ville ta mitt eget liv mer enn én gang de første ukene. Jeg følte veldig for å komme meg bort derifra, sier Griner i et timelangt intervju på ABC.

    Av blant annet frykt for at russiske myndigheter ikke kom til å utlevere liket hennes til familien, bestemte Griner seg for å holde seg i live.

    Marerittet i Russland startet da hun ble pågrepet på flyplassen i Moskva med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen.

    Før løslatelsen ble Griner dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling.

    Hun ble arrestert samme måned som da den russiske invasjonen av Ukraina startet. Krigen førte til økt spenning mellom Russland og USA, og det gjorde ikke Griners situasjon lettere.

    Griner forteller at hun måtte skrive til Russlands president Vladimir Putin for å bli satt fri.

    – De tvang meg til å skrive brevet. Det var på russisk, og jeg måtte be om tilgivelse og takke deres såkalte store leder. Jeg ville det ikke, men samtidig ville jeg hjem.

    I mai i fjor gjorde Griner comeback som basketballspiller. Hun spiller til daglig for Phoenix Mercury. (NTB)

    Griner
    Foto: AP
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
  • Tyskerne tok innersvingen på Premier League – får en ekstra mesterliga-plass

    Italia og Tyskland er garantert å kunne stille med fem lag i neste sesongs Champions League. Svake europaresultater stoppet England.

    Tidligere i år lå Premier League godt an til å få utvidet kvoten for antall CL-deltakere, men sjansene stupte brått da ingen engelske lag tok seg til semifinale i verken mesterligaen eller europaligaen.

    Der har Tyskland med tre klubber, og onsdag ble Bundesliga sikret å bli blant de to beste ligaene på Uefas ranking for 2023/24-sesongen. Nylig kunne italiensk Serie A juble for det samme.

    Borussia Dortmunds 1-0-seier over Paris Saint-Germain sørget for å ta tyskerne over «målstreken».

    Med resultatet hjalp Dortmund seg selv. Klubben er nummer fem i Tyskland, men er nå sikret CL-spill uansett hva som skjer i de tre siste rundene.

    Til høsten spilles Champions League i et nytt format. Blant nyvinningene er at det deles ut en ekstra plass til de to ligaene som presterte best sesongen før.

    Premier League må som før nøye seg med fire plasser. I øyeblikket innehar Aston Villa 4.-plassen. (NTB)

    Dortmund
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal