Hopp til innhold

Johaug måper over NM-løpet til 18-årig proffsyklist: – Det er enormt

Harald Østberg Amundsen ble norgesmester på 15 kilometer. Men det var en ukjent 18-årig som egentlig satser på sykling som fikk ekspertene til å sperre opp øynene.

I MÅL TIL SENSASJON: Jørgen Nordhagen leverte sitt livs løp i NM-debuten.

– Det er vanvittig imponerende. Vi må tenke på at gutten er junior. At han kommer hit og går på denne måten med seniorgutta, er rått, sa NRKs ekspertkommentator Therese Johaug da Nordhaugen fosset gjennom løypene under dagens 15 km fristil på Gjøvik.

Jørgen Nordhagen fylte 18 år 10. januar. Det betyr at han i skisammenheng fortsatt har to sesonger foran seg som juniorløper.

Dermed er det smått sensasjonelt at han endte på en åttendeplass i NM-løpet, i kamp mot seniorløpere i verdensklasse. Han var 54,5 sekunder bak norgesmester Harald Østberg Amundsen.

Jørgen Nordhagen i lederstolen under NM på Gjøvik 2023

I LEDERSTOLEN: Jørgen Nordhagen gikk så fort at han lenge ble sittende i lederstolen.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Junioren viser seg fram her, og Jørgen Nordhagen har gått fort absolutt hele veien, betydelig raskere enn en del av elitegutta, konstaterte langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Er proffsyklist

Det store paradokset er at Nordhagen ikke har langrenn som hovedidrett. I fjor tegnet han nemlig proffkontrakt med sykkellaget Jumbo-Visma.

– Denne sesongen prøver jeg å holde 50/50, det er veldig bra trening begge veier, og det er det som gjør at det funker så godt. Men jeg har signert for Jumbo-Visma, så de neste årene når jeg kjører på World Tour, så blir nok det i fokus. Så tar jeg et nytt valg i 2027 om hva veien er videre, sier Nordhagen til NRK.

Therese Johaug mener han bør overtales til å velge motsatt:

– Jeg tror vi må legge inn noen stikk for å få ham til å satse langrenn, for det han leverer i dag, det er enormt, må jeg si, sier hun.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er også imponert over det han fikk se av junioren, som han sekunderte på alle runder.

Han har vel signert for Jumbo-Visma, har han ikke det? Da sliter vi jo med lønningene her om vi skal holde han i skiverdenen. Det er mange syklister som har gått fort på ski. Jeg har konkurrert i min tid mot Edvald Boasson Hagen selv. Det er to idretter som har en viss iboende likhet, sier Nossum til NRK.

Drømmen om Tour de France og OL

Nordhagen bekrefter at den endelige avgjørelsen ikke er tatt om hvilken idrett han skal satse på, og at han både drømmer om å sykle Tour de France og gå i OL som langrennsløper.

VFbezc4uTxc

MANGE TALENTER: I fjor kunne Jørgen Nordhagen juble for seier i Birkebeinerrittet.

Foto: Geir Olsen / NTB

På lang sikt har jeg egentlig ikke bestemt meg. Men denne sesongen og neste er jeg veldig gira på å pushe ski og sykle på sommeren. Det er litt andre krav året etter med world tour-laget til Jumbo-Visma.

Har du i sykkelkontrakten at du får lov til å gå langrenn også?

Ja, de første årene nå er det litt fritt frem på hva jeg vil gjøre og prioritere. Og så er det litt andre krav etter hvert, men jeg tror alle parter er ivrig på at jeg bruker det som trening og ser fordelene ved det, sier Nordhagen, som definitivt skal gå mer langrenn i vinter.

Han er nemlig tatt ut til junior-VM i Canada.

Jeg har aldri gått i på ski i utlandet før, så jeg kjenner ikke til nivået eller noen av de andre som skal gå. Eneste referansen jeg har er til de andre norske løperne, erkjenner han.

Viktig Amundsen-seier

Det var altså Harald Østberg Amundsen som tok NM-gullet foran Hans Christer Holund og Iver Tildheim Andersen. De tre var kanskje også de tre største forhåndsfavorittene.

wncE9cjvdIY

NORGESMESTER: Harald Østberg Amundsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For Amundsen var det ekstremt viktig at sekundene gikk i hans favør. Mannen som tok bronse på 15 km fristil i VM i Oberstdorf for to år siden, fikk sesongstarten ødelagt av koronaviruset. Han kjemper dermed en desperat kamp for å kvalifisere seg til årets VM i Planica.

Med seier i skandinavisk cup i Falun sist helg og NM-gullet på Gjøvik, er han tilbake i kampen. For konkurransen var knalltøff. Holund er regjerende verdensmester på distansen, mens Iver Tildheim Andersen vant 10 km fristil i verdenscupen på Lillehammer før jul.

– Det var ekstremt viktig. Det var en tøff førjulssesong, men jeg har hatt god tid i jula til å trene og tenke og skjønne viktigheten av dette NM-et. Det er tross alt den eneste 15-kilometeren vi går før VM, så det er et veldig aktuelt uttaksrenn, så jeg hadde i bakhodet her at jeg måtte vinne hvis jeg skulle slå meg inn i kampen om en plass til VM, sier Amundsen til NRK.

VIKTIG NM-GULL: Med denne triumfen meldte Harald Østberg Amundsen seg på i VM-kampen.

– Ble avskrevet

Så legger han til:

– Jeg ble avskrevet før den helgen her, så det var godt å vise at jeg var i bra form.

– Hvem avskrev deg?

– Mr. Sundby var ute, og forståelig nok, jeg hadde jo ikke vært oppe og nikke før jul, og strevde litt, så det var godt å vise at jeg har det inne. Jeg er veldig letta, sier Amundsen, med adresse til en analyse tidligere toppløper Martin Johnsrud Sundby kom med i VG før NM.

Landslagstrener Nossum bekrefter at det var en viktig seier.

Han fikk korona på nesten verst tenkelige tidspunkt, og dermed ramla han litt av lasset. Nå melder han seg på i VM-diskusjonen og det er ikke mer enn jeg forventa før sesongen.

Er han inne på VM-laget nå?

Per nå er ingen inne på 15-kilometerlaget. Holund har friplass, men utenom han venter vi til etter Les Rousses og uttaksrennene der. Det er mange som har gått fort, fastslår landslagstreneren.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

City herjet i amper storkamp – Liverpool raste mot dommeren

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Vilde Nilsen fikk historisk kongepokal

  Langrennsløper Vilde Nilsen ble lørdag tildelt den aller første kongepokalen til en parautøver under NM på Tolga.

  Nilsen var ikke i aksjon på Tolga lørdag, men fikk kongepokalen etter onsdagens sprint som beste prestasjon i paralangrenn under NM.

  – Tusen takk, dette er stort og det betyr veldig mye. En kongepokal er tross alt noe av det gjeveste man kan motta som idrettsutøver i Norge. Mange historiske langrennsløpere – i tillegg til andre fabelaktige idrettsutøvere – har mottatt denne, så at også jeg får en kongepokal er en stor ære, sa Nilsen i en uttalelse.

  Hun har ved siden av seieren i årets verdenscup også vinnet flere gull i Paralmypics og VM. (NTB)

  Vilde Nilsen
  Foto: Skiforbundet / NTB
 • Slind og Nyenget vant Reistadløpet

  Rosie Brennan og Astrid Øyre Slind havnet i en spennende duell inn mot mål. Etter 40 kilometer, fra Setermoen til Bardufoss, var det nordmannen som holdt amerikaneren bak seg og krysset målinjen først. Emilie Fleten fullførte pallen og kom på tredje plass.

  – Fikk veldig dårlig betalt av å gå først i dag. Det var bra Rosie kom opp og hjalp meg litt, sa Slind til NRK.

  – Jeg så at hun var litt små defensiv, og jeg kjenner avslutningen veldig godt, så jeg utnyttet det litt, sa hun.

  Slind gikk i mål etter 2 timer, 18 minutter og 25 sekunder.

  Martin Løwstrøm Nyenget vant herreklassen og klokket inn på 1 time, 56 minutter og 55 sekunder. Han vant også i fjor.

  – Jeg tenker at det skal bli en spurt og plutselig begynner de andre å slippe. Det er veldig gøy å gå alene i mål, så det nøt jeg, sa Nyenget.

  Eirik Sverdrup Augdal ble nummer to, mens Andrew Musgrave tok 3.-plassen.

  Ski-VM 2023: Langrenn, 30 km for kvinner
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Haaland mister Liverpool-kampen

  Erling Braut Haaland ikke er spilleklar til storoppgjøret mot Liverpool.

  Det bekrefter Manchester City etter å ha annonsert sin lagoppstilling.

  – Han er ikke skadefri. Han føler seg ikke bra nok til å spille i dag. Det er så enkelt som det. Det er ingen stor greie, men han ble ikke klar til i dag, sa Guardiola til BT Sport før avspark.

  Det vil si at han heller ikke er å finne på benken, og han blir dermed ikke involvert i lørdagens kamp.

  Haaland måtte kaste inn håndkleet under landslagssamlingen, og det har siden vært tvil rundt tilstanden hans.

  Istedet får Julian Alvarez en sjelden sjanse fra start i nordmannens fravær.

  FA Cup - Quarter-Final - Manchester City v Burnley
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste