Hopp til innhold

Johaug måper over NM-løpet til 18-årig proffsyklist: – Det er enormt

Harald Østberg Amundsen ble norgesmester på 15 kilometer. Men det var en ukjent 18-årig som egentlig satser på sykling som fikk ekspertene til å sperre opp øynene.

I MÅL TIL SENSASJON: Jørgen Nordhagen leverte sitt livs løp i NM-debuten.

– Det er vanvittig imponerende. Vi må tenke på at gutten er junior. At han kommer hit og går på denne måten med seniorgutta, er rått, sa NRKs ekspertkommentator Therese Johaug da Nordhaugen fosset gjennom løypene under dagens 15 km fristil på Gjøvik.

Jørgen Nordhagen fylte 18 år 10. januar. Det betyr at han i skisammenheng fortsatt har to sesonger foran seg som juniorløper.

Dermed er det smått sensasjonelt at han endte på en åttendeplass i NM-løpet, i kamp mot seniorløpere i verdensklasse. Han var 54,5 sekunder bak norgesmester Harald Østberg Amundsen.

Jørgen Nordhagen i lederstolen under NM på Gjøvik 2023

I LEDERSTOLEN: Jørgen Nordhagen gikk så fort at han lenge ble sittende i lederstolen.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Junioren viser seg fram her, og Jørgen Nordhagen har gått fort absolutt hele veien, betydelig raskere enn en del av elitegutta, konstaterte langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Er proffsyklist

Det store paradokset er at Nordhagen ikke har langrenn som hovedidrett. I fjor tegnet han nemlig proffkontrakt med sykkellaget Jumbo-Visma.

– Denne sesongen prøver jeg å holde 50/50, det er veldig bra trening begge veier, og det er det som gjør at det funker så godt. Men jeg har signert for Jumbo-Visma, så de neste årene når jeg kjører på World Tour, så blir nok det i fokus. Så tar jeg et nytt valg i 2027 om hva veien er videre, sier Nordhagen til NRK.

Therese Johaug mener han bør overtales til å velge motsatt:

– Jeg tror vi må legge inn noen stikk for å få ham til å satse langrenn, for det han leverer i dag, det er enormt, må jeg si, sier hun.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er også imponert over det han fikk se av junioren, som han sekunderte på alle runder.

Han har vel signert for Jumbo-Visma, har han ikke det? Da sliter vi jo med lønningene her om vi skal holde han i skiverdenen. Det er mange syklister som har gått fort på ski. Jeg har konkurrert i min tid mot Edvald Boasson Hagen selv. Det er to idretter som har en viss iboende likhet, sier Nossum til NRK.

Drømmen om Tour de France og OL

Nordhagen bekrefter at den endelige avgjørelsen ikke er tatt om hvilken idrett han skal satse på, og at han både drømmer om å sykle Tour de France og gå i OL som langrennsløper.

VFbezc4uTxc

MANGE TALENTER: I fjor kunne Jørgen Nordhagen juble for seier i Birkebeinerrittet.

Foto: Geir Olsen / NTB

På lang sikt har jeg egentlig ikke bestemt meg. Men denne sesongen og neste er jeg veldig gira på å pushe ski og sykle på sommeren. Det er litt andre krav året etter med world tour-laget til Jumbo-Visma.

Har du i sykkelkontrakten at du får lov til å gå langrenn også?

Ja, de første årene nå er det litt fritt frem på hva jeg vil gjøre og prioritere. Og så er det litt andre krav etter hvert, men jeg tror alle parter er ivrig på at jeg bruker det som trening og ser fordelene ved det, sier Nordhagen, som definitivt skal gå mer langrenn i vinter.

Han er nemlig tatt ut til junior-VM i Canada.

Jeg har aldri gått i på ski i utlandet før, så jeg kjenner ikke til nivået eller noen av de andre som skal gå. Eneste referansen jeg har er til de andre norske løperne, erkjenner han.

Viktig Amundsen-seier

Det var altså Harald Østberg Amundsen som tok NM-gullet foran Hans Christer Holund og Iver Tildheim Andersen. De tre var kanskje også de tre største forhåndsfavorittene.

wncE9cjvdIY

NORGESMESTER: Harald Østberg Amundsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For Amundsen var det ekstremt viktig at sekundene gikk i hans favør. Mannen som tok bronse på 15 km fristil i VM i Oberstdorf for to år siden, fikk sesongstarten ødelagt av koronaviruset. Han kjemper dermed en desperat kamp for å kvalifisere seg til årets VM i Planica.

Med seier i skandinavisk cup i Falun sist helg og NM-gullet på Gjøvik, er han tilbake i kampen. For konkurransen var knalltøff. Holund er regjerende verdensmester på distansen, mens Iver Tildheim Andersen vant 10 km fristil i verdenscupen på Lillehammer før jul.

– Det var ekstremt viktig. Det var en tøff førjulssesong, men jeg har hatt god tid i jula til å trene og tenke og skjønne viktigheten av dette NM-et. Det er tross alt den eneste 15-kilometeren vi går før VM, så det er et veldig aktuelt uttaksrenn, så jeg hadde i bakhodet her at jeg måtte vinne hvis jeg skulle slå meg inn i kampen om en plass til VM, sier Amundsen til NRK.

VIKTIG NM-GULL: Med denne triumfen meldte Harald Østberg Amundsen seg på i VM-kampen.

– Ble avskrevet

Så legger han til:

– Jeg ble avskrevet før den helgen her, så det var godt å vise at jeg var i bra form.

– Hvem avskrev deg?

– Mr. Sundby var ute, og forståelig nok, jeg hadde jo ikke vært oppe og nikke før jul, og strevde litt, så det var godt å vise at jeg har det inne. Jeg er veldig letta, sier Amundsen, med adresse til en analyse tidligere toppløper Martin Johnsrud Sundby kom med i VG før NM.

Landslagstrener Nossum bekrefter at det var en viktig seier.

Han fikk korona på nesten verst tenkelige tidspunkt, og dermed ramla han litt av lasset. Nå melder han seg på i VM-diskusjonen og det er ikke mer enn jeg forventa før sesongen.

Er han inne på VM-laget nå?

Per nå er ingen inne på 15-kilometerlaget. Holund har friplass, men utenom han venter vi til etter Les Rousses og uttaksrennene der. Det er mange som har gått fort, fastslår landslagstreneren.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters
  • Lahti får «låne» den klassiske Kollen-femmila – første gang på 40 år

    Det blir ingen prestisjefylt Kollen-femmil for langrennsstjernene i 2025. I stedet får Lahti arrangere en 50 kilometer i verdenscupen to uker etter VM i Granåsen.

    Det ble endelig vedtatt på denne ukens møte i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i slovenske Portoroz.

    Verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet. I stedet for femmil blir det distanserenn over 10 og 20 kilometer.

    Årsaken er at mesterskapet i Granåsen avsluttes med femmil for begge kjønn. Med det som bakteppe har langrennstoppene i FIS besluttet at det ikke vil være fornuftig med en ny femmil kun én uke etter i Holmenkollen.

    I stedet er det funnet plass til distansen når sirkuset forflytter seg videre til Lahti to uker etter VM. Femmila i Lahti går dermed søndag 23. mars.

    (NTB)

    jm3C-4cNNLY
    Foto: NTB
  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal