Hopp til innhold

Johaug måper over NM-løpet til 18-årig proffsyklist: – Det er enormt

Harald Østberg Amundsen ble norgesmester på 15 kilometer. Men det var en ukjent 18-årig som egentlig satser på sykling som fikk ekspertene til å sperre opp øynene.

I MÅL TIL SENSASJON: Jørgen Nordhagen leverte sitt livs løp i NM-debuten.

– Det er vanvittig imponerende. Vi må tenke på at gutten er junior. At han kommer hit og går på denne måten med seniorgutta, er rått, sa NRKs ekspertkommentator Therese Johaug da Nordhaugen fosset gjennom løypene under dagens 15 km fristil på Gjøvik.

Jørgen Nordhagen fylte 18 år 10. januar. Det betyr at han i skisammenheng fortsatt har to sesonger foran seg som juniorløper.

Dermed er det smått sensasjonelt at han endte på en åttendeplass i NM-løpet, i kamp mot seniorløpere i verdensklasse. Han var 54,5 sekunder bak norgesmester Harald Østberg Amundsen.

Jørgen Nordhagen i lederstolen under NM på Gjøvik 2023

I LEDERSTOLEN: Jørgen Nordhagen gikk så fort at han lenge ble sittende i lederstolen.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Junioren viser seg fram her, og Jørgen Nordhagen har gått fort absolutt hele veien, betydelig raskere enn en del av elitegutta, konstaterte langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Er proffsyklist

Det store paradokset er at Nordhagen ikke har langrenn som hovedidrett. I fjor tegnet han nemlig proffkontrakt med sykkellaget Jumbo-Visma.

– Denne sesongen prøver jeg å holde 50/50, det er veldig bra trening begge veier, og det er det som gjør at det funker så godt. Men jeg har signert for Jumbo-Visma, så de neste årene når jeg kjører på World Tour, så blir nok det i fokus. Så tar jeg et nytt valg i 2027 om hva veien er videre, sier Nordhagen til NRK.

Therese Johaug mener han bør overtales til å velge motsatt:

– Jeg tror vi må legge inn noen stikk for å få ham til å satse langrenn, for det han leverer i dag, det er enormt, må jeg si, sier hun.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er også imponert over det han fikk se av junioren, som han sekunderte på alle runder.

Han har vel signert for Jumbo-Visma, har han ikke det? Da sliter vi jo med lønningene her om vi skal holde han i skiverdenen. Det er mange syklister som har gått fort på ski. Jeg har konkurrert i min tid mot Edvald Boasson Hagen selv. Det er to idretter som har en viss iboende likhet, sier Nossum til NRK.

Drømmen om Tour de France og OL

Nordhagen bekrefter at den endelige avgjørelsen ikke er tatt om hvilken idrett han skal satse på, og at han både drømmer om å sykle Tour de France og gå i OL som langrennsløper.

VFbezc4uTxc

MANGE TALENTER: I fjor kunne Jørgen Nordhagen juble for seier i Birkebeinerrittet.

Foto: Geir Olsen / NTB

På lang sikt har jeg egentlig ikke bestemt meg. Men denne sesongen og neste er jeg veldig gira på å pushe ski og sykle på sommeren. Det er litt andre krav året etter med world tour-laget til Jumbo-Visma.

Har du i sykkelkontrakten at du får lov til å gå langrenn også?

Ja, de første årene nå er det litt fritt frem på hva jeg vil gjøre og prioritere. Og så er det litt andre krav etter hvert, men jeg tror alle parter er ivrig på at jeg bruker det som trening og ser fordelene ved det, sier Nordhagen, som definitivt skal gå mer langrenn i vinter.

Han er nemlig tatt ut til junior-VM i Canada.

Jeg har aldri gått i på ski i utlandet før, så jeg kjenner ikke til nivået eller noen av de andre som skal gå. Eneste referansen jeg har er til de andre norske løperne, erkjenner han.

Viktig Amundsen-seier

Det var altså Harald Østberg Amundsen som tok NM-gullet foran Hans Christer Holund og Iver Tildheim Andersen. De tre var kanskje også de tre største forhåndsfavorittene.

wncE9cjvdIY

NORGESMESTER: Harald Østberg Amundsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For Amundsen var det ekstremt viktig at sekundene gikk i hans favør. Mannen som tok bronse på 15 km fristil i VM i Oberstdorf for to år siden, fikk sesongstarten ødelagt av koronaviruset. Han kjemper dermed en desperat kamp for å kvalifisere seg til årets VM i Planica.

Med seier i skandinavisk cup i Falun sist helg og NM-gullet på Gjøvik, er han tilbake i kampen. For konkurransen var knalltøff. Holund er regjerende verdensmester på distansen, mens Iver Tildheim Andersen vant 10 km fristil i verdenscupen på Lillehammer før jul.

– Det var ekstremt viktig. Det var en tøff førjulssesong, men jeg har hatt god tid i jula til å trene og tenke og skjønne viktigheten av dette NM-et. Det er tross alt den eneste 15-kilometeren vi går før VM, så det er et veldig aktuelt uttaksrenn, så jeg hadde i bakhodet her at jeg måtte vinne hvis jeg skulle slå meg inn i kampen om en plass til VM, sier Amundsen til NRK.

VIKTIG NM-GULL: Med denne triumfen meldte Harald Østberg Amundsen seg på i VM-kampen.

– Ble avskrevet

Så legger han til:

– Jeg ble avskrevet før den helgen her, så det var godt å vise at jeg var i bra form.

– Hvem avskrev deg?

– Mr. Sundby var ute, og forståelig nok, jeg hadde jo ikke vært oppe og nikke før jul, og strevde litt, så det var godt å vise at jeg har det inne. Jeg er veldig letta, sier Amundsen, med adresse til en analyse tidligere toppløper Martin Johnsrud Sundby kom med i VG før NM.

Landslagstrener Nossum bekrefter at det var en viktig seier.

Han fikk korona på nesten verst tenkelige tidspunkt, og dermed ramla han litt av lasset. Nå melder han seg på i VM-diskusjonen og det er ikke mer enn jeg forventa før sesongen.

Er han inne på VM-laget nå?

Per nå er ingen inne på 15-kilometerlaget. Holund har friplass, men utenom han venter vi til etter Les Rousses og uttaksrennene der. Det er mange som har gått fort, fastslår landslagstreneren.

Siste nytt

 • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

  Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

  Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

  Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

  Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

  Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

  En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

  Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

  Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

  Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

  Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

  Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

  Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

  Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

  Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

  Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

  Nedregotten og Skaslien
  Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
 • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

  Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

  Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

  Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

  Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

  Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

  REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal