Hopp til innhold

Amir (33) syklet over 200.000 høydemeter i august

Amir Ghoreshi er en hobbysyklist utenom det vanlige. Han har brukt sommerferien på å sykle opp og ned Alpe d`Huez. Det er snaue 7000 høydemeter hver dag.

Amir bakfra

SYKKELGLEDE: Amir Ghoreshi har begitt seg ut på noen ville sykkelturer.

Foto: Privat

Mens mange lever late dager og nyter solen på sommeren, så har Amir Ghoreshi en helt annen hverdag. Nordmannen, som til daglig jobber som dataingeniør, klatrer ellevilt mange høydemeter hver sommer. Tidligere har han syklet Trollstien, Holmenkollen og Grefsenkollen, blant annet. I år var utfordringen kanskje enda større.

I august syklet han nemlig opp og ned Alpe d`Huez i Frankrike hver eneste dag. Det ble til slutt 234.461 høydemeter i løpet av 31 dager. Dette er altså en knalltøff bakke som sykles i Tour de France. Alpe d'Huez er 13,8 kilometer lang og har en stigning på 8,1 prosent.

Han forteller at å smile og våge har vært en nøkkel.

– Mange tror det er et macho prosjekt å bare sykle fort, men det er langt fra det. Det handler om å lage god stemning og samtidig gjøre noe som er meningsløst, for det er det. Men det handler å finne mening i noe meningsløst, sier Ghoreshi til NRK.

Han har også venner og familie som etter hvert har måttet vende seg til hans sommerplaner.

– De første årene kom det litt som et sjokk. De trodde det var en fase, men nå er det min greie, forteller han.

Takker nei til sponsorer

Han forteller at å dele opplevelsene på sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat interesserer ham ikke. Faktisk, så har han ikke konto på de to sistnevnte engang. Det er andre ting enn det som er viktigere for ham på turene.

– Det kuleste med det jeg opplever, er alle menneskene jeg møter i bakken og alle som bor her. Det er en unik ting med det jeg gjør. Det inspirerer dem. Så kan man bestemme selv, få likes, eller få folk til å tenke: «Hva faen gjør han der?», sier hobbysyklisten.

Amir

LITE BILDER: Dette er et av få bilder som Ghoreshi tar på sine sykkelturer.

Foto: Privat

Han forteller at han også har fått diverse tilbud, men han vil ikke gjøre noe stort ut av det.

– Jeg har fått tilbud fra noen sponsorer, men jeg har alltid sagt nei. Jeg betaler for alt selv. Jeg vil ikke våkne hver dag og stresse med Instagram.

For han har blitt lagt merke til mens han har syklet oppover den tøffe stigningen. Ghoreshi sier han har blitt en form for lokalkjendis i området for de som bor eller kjører daglig i området.

– Det er rundt 250 syklister som sykler der hver dag, så å bli lagt merke til er godt gjort. Det tror jeg ikke skjer med andre. Folk sier at de aldri har opplevd lignende, forteller 33-åringen.

Tøffe tak

Men selv om det er mange morsomme opplevelser på veien, innrømmer han at det er en tøff prøvelse fysisk.

– Det er ganske ekstremt, og den fysiske påkjenningen er ekstrem. Jeg har merket det mer de siste årene. Men jeg har opparbeidet meg dette nivået de siste fire årene, sier Ghoreshi.

Amir klatrer

BRATT: Ghoreshi syklet opp en bakke med stigning på 8,1 prosent.

Foto: Privat

Det er også en påkjenning psykisk. Det er lange dager, og det er vanskelig å holde oppe humøret hele veien.

– Din psykiske tilstand varierer mye, for det er bare deg, bakken og sykkelen. Du får veldig mye tid til å tenke, og da går de tankene overalt i 12-13 timer hver dag. Det ganske hardt, for jeg har ikke venner og familie her. Hvis jeg tenker for mye, så bryter jeg sammen og gråter, medgir han.

Men ofte er det også god stemning. Bilister som kjenner ham hilser på, og mange heier på ham underveis.

– Av og til er det bra stemning, og da føler man seg udødelig. Da får man masse gode tider på klokken, og pulsen og hodet er med. Da flyter du og er med i mange timer. Jeg har erfaring og har brukt mye tid på det, forteller Ghoreshi.

Som nevnt, så har han vært ute for slike ekstreme turer tidligere. Ghoreshi forteller at han har lært mye de siste årene.

– Det første året lærte jeg å smile, det andre å våge, det tredje at universet skylder meg ingenting og det fjerde kombinerte jeg alt sammen, sier han.

Siste nytt

 • Monsen må opereres – mister prestisjeløp

  Lars Monsen møtte bryte Femundløpet onsdag. Arrangøren bekreftet at 59-åringen måtte bryte hundeløpet som følge av en skade.

  Monsen sier at han nå må operere. Under Dagsrevyen avslørte Monsen at han har røket en sene i hamstringen og må operere.

  – Da blir det operasjon, og da er jeg ute i seks uker etter det, sier Monsen til NRK.

  Monsen skulle bruke løpet som forberedelse til Iditarod i Alaska, som han nå tilsynelatende går glipp av.

  Monsen
  Foto: Elin Berntsen
 • Bergane tapte sekundstrid om gullet - måtte tåle bronse i U23-VM i langrenn

  Margrethe Bergane (21) fra Konnerud skøytet seg inn til 3.-plass på 10-kilometeren i U23-VM i langrenn.

  Bergane hang med i toppen gjennom hele løpet og var i tet både etter 2,8- og 7,8 kilometer. Mot slutten fikk hun det tyngre og måtte slippe to løpere foran seg på listene. Bergane måtte se Tysklands Helen Hoffmann fire sekunder foran seg, mens det var tre sekunder opp til sølvplasserte Izabela Marcisz fra Polen.

  Sistnevnte trenes av den tidligere storløperen Justyna Kowalczyk.

  De tre øvrige norske på startlisten havnet et stykke lenger ned på listene. Kristin Austgulen Fosnæs ble nummer 12, Emma Kirkeberg Mørk nummer 16 og Nora Sannes nummer 18.

  Margrethe Bergane tok bronse på 20 kilometer fellesstart tidligere i mesterskapet. Bergane er på det norske rekruttlandslaget og har også prøvd seg i verdenscupen. Hun deltok også i Tour de Ski for Norge tidligere i vinter. (NTB)

  Tour de ski 2022/23
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Kjempehopp vekker oppsikt: – Noe av det villeste jeg har sett

  Det norske laget vant den blandede lagkonkurransen i verdenscupen i hopp fredag, men det skjedde ikke uten drama.

  Dagens lengste hopp kom da sloveneren Timi Zajc hoppet 161,5 meter. Dessverre for sloveneren slet han med å sikre seg i avslutningen. Han fikk en hard landing som så ut til å gå ut over kneet. Det lange hoppet kombinert med sterk vind bidro til at annen omgang ble avlyst.

  – Man sitter med hjerte i halsen når det er «take off». Man ser tidlig at det går griselangt. Det er noe av det villeste jeg har sett i en hoppbakke, sier tidligere hopper Johan Remen Evensen til NRK.

  Han får støtte av hans tidlligere landslagskollega Anders Jacobsen.

  – Det er fort det sykeste hoppet jeg har sett. Det er helt vanvittig, sier han til NRK.

  Juryen bestemte at det holdt med én omgang.

  Den norske stjernen Halvor Egner Granerud var tydelig preget etter rennet. Han var sistemann ute for Norge og var en av dem som hoppet etter Zajc.

  – Jeg gledet meg ikke til å hoppe etter det, sa Granerud til Viaplay etter rennet.

  – Sånne hopp gjør deg litt redd for det som kan skje. For det er jo litt kjipt å lande flatt når du kommer i 120 kilometer i timen, eller hva vi hopper ned til, la han til.

  Granrud holdt uansett hodet kaldt og sikret norsk seier etter et hopp på 145 meter. (NRK/NTB)

  Austria Ski Jumping World Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste