Hopp til innhold

Amir (33) syklet over 200.000 høydemeter i august

Amir Ghoreshi er en hobbysyklist utenom det vanlige. Han har brukt sommerferien på å sykle opp og ned Alpe d`Huez. Det er snaue 7000 høydemeter hver dag.

Amir bakfra

SYKKELGLEDE: Amir Ghoreshi har begitt seg ut på noen ville sykkelturer.

Foto: Privat

Mens mange lever late dager og nyter solen på sommeren, så har Amir Ghoreshi en helt annen hverdag. Nordmannen, som til daglig jobber som dataingeniør, klatrer ellevilt mange høydemeter hver sommer. Tidligere har han syklet Trollstien, Holmenkollen og Grefsenkollen, blant annet. I år var utfordringen kanskje enda større.

I august syklet han nemlig opp og ned Alpe d`Huez i Frankrike hver eneste dag. Det ble til slutt 234.461 høydemeter i løpet av 31 dager. Dette er altså en knalltøff bakke som sykles i Tour de France. Alpe d'Huez er 13,8 kilometer lang og har en stigning på 8,1 prosent.

Han forteller at å smile og våge har vært en nøkkel.

– Mange tror det er et macho prosjekt å bare sykle fort, men det er langt fra det. Det handler om å lage god stemning og samtidig gjøre noe som er meningsløst, for det er det. Men det handler å finne mening i noe meningsløst, sier Ghoreshi til NRK.

Han har også venner og familie som etter hvert har måttet vende seg til hans sommerplaner.

– De første årene kom det litt som et sjokk. De trodde det var en fase, men nå er det min greie, forteller han.

Takker nei til sponsorer

Han forteller at å dele opplevelsene på sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat interesserer ham ikke. Faktisk, så har han ikke konto på de to sistnevnte engang. Det er andre ting enn det som er viktigere for ham på turene.

– Det kuleste med det jeg opplever, er alle menneskene jeg møter i bakken og alle som bor her. Det er en unik ting med det jeg gjør. Det inspirerer dem. Så kan man bestemme selv, få likes, eller få folk til å tenke: «Hva faen gjør han der?», sier hobbysyklisten.

Amir

LITE BILDER: Dette er et av få bilder som Ghoreshi tar på sine sykkelturer.

Foto: Privat

Han forteller at han også har fått diverse tilbud, men han vil ikke gjøre noe stort ut av det.

– Jeg har fått tilbud fra noen sponsorer, men jeg har alltid sagt nei. Jeg betaler for alt selv. Jeg vil ikke våkne hver dag og stresse med Instagram.

For han har blitt lagt merke til mens han har syklet oppover den tøffe stigningen. Ghoreshi sier han har blitt en form for lokalkjendis i området for de som bor eller kjører daglig i området.

– Det er rundt 250 syklister som sykler der hver dag, så å bli lagt merke til er godt gjort. Det tror jeg ikke skjer med andre. Folk sier at de aldri har opplevd lignende, forteller 33-åringen.

Tøffe tak

Men selv om det er mange morsomme opplevelser på veien, innrømmer han at det er en tøff prøvelse fysisk.

– Det er ganske ekstremt, og den fysiske påkjenningen er ekstrem. Jeg har merket det mer de siste årene. Men jeg har opparbeidet meg dette nivået de siste fire årene, sier Ghoreshi.

Amir klatrer

BRATT: Ghoreshi syklet opp en bakke med stigning på 8,1 prosent.

Foto: Privat

Det er også en påkjenning psykisk. Det er lange dager, og det er vanskelig å holde oppe humøret hele veien.

– Din psykiske tilstand varierer mye, for det er bare deg, bakken og sykkelen. Du får veldig mye tid til å tenke, og da går de tankene overalt i 12-13 timer hver dag. Det ganske hardt, for jeg har ikke venner og familie her. Hvis jeg tenker for mye, så bryter jeg sammen og gråter, medgir han.

Men ofte er det også god stemning. Bilister som kjenner ham hilser på, og mange heier på ham underveis.

– Av og til er det bra stemning, og da føler man seg udødelig. Da får man masse gode tider på klokken, og pulsen og hodet er med. Da flyter du og er med i mange timer. Jeg har erfaring og har brukt mye tid på det, forteller Ghoreshi.

Som nevnt, så har han vært ute for slike ekstreme turer tidligere. Ghoreshi forteller at han har lært mye de siste årene.

– Det første året lærte jeg å smile, det andre å våge, det tredje at universet skylder meg ingenting og det fjerde kombinerte jeg alt sammen, sier han.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal