Amir (33) syklet over 200.000 høydemeter i august

Amir Ghoreshi er en hobbysyklist utenom det vanlige. Han har brukt sommerferien på å sykle opp og ned Alpe d`Huez. Det er snaue 7000 høydemeter hver dag.

Amir bakfra

SYKKELGLEDE: Amir Ghoreshi har begitt seg ut på noen ville sykkelturer.

Foto: Privat

Mens mange lever late dager og nyter solen på sommeren, så har Amir Ghoreshi en helt annen hverdag. Nordmannen, som til daglig jobber som dataingeniør, klatrer ellevilt mange høydemeter hver sommer. Tidligere har han syklet Trollstien, Holmenkollen og Grefsenkollen, blant annet. I år var utfordringen kanskje enda større.

I august syklet han nemlig opp og ned Alpe d`Huez i Frankrike hver eneste dag. Det ble til slutt 234.461 høydemeter i løpet av 31 dager. Dette er altså en knalltøff bakke som sykles i Tour de France. Alpe d'Huez er 13,8 kilometer lang og har en stigning på 8,1 prosent.

Han forteller at å smile og våge har vært en nøkkel.

– Mange tror det er et macho prosjekt å bare sykle fort, men det er langt fra det. Det handler om å lage god stemning og samtidig gjøre noe som er meningsløst, for det er det. Men det handler å finne mening i noe meningsløst, sier Ghoreshi til NRK.

Han har også venner og familie som etter hvert har måttet vende seg til hans sommerplaner.

– De første årene kom det litt som et sjokk. De trodde det var en fase, men nå er det min greie, forteller han.

Takker nei til sponsorer

Han forteller at å dele opplevelsene på sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat interesserer ham ikke. Faktisk, så har han ikke konto på de to sistnevnte engang. Det er andre ting enn det som er viktigere for ham på turene.

– Det kuleste med det jeg opplever, er alle menneskene jeg møter i bakken og alle som bor her. Det er en unik ting med det jeg gjør. Det inspirerer dem. Så kan man bestemme selv, få likes, eller få folk til å tenke: «Hva faen gjør han der?», sier hobbysyklisten.

Amir

LITE BILDER: Dette er et av få bilder som Ghoreshi tar på sine sykkelturer.

Foto: Privat

Han forteller at han også har fått diverse tilbud, men han vil ikke gjøre noe stort ut av det.

– Jeg har fått tilbud fra noen sponsorer, men jeg har alltid sagt nei. Jeg betaler for alt selv. Jeg vil ikke våkne hver dag og stresse med Instagram.

For han har blitt lagt merke til mens han har syklet oppover den tøffe stigningen. Ghoreshi sier han har blitt en form for lokalkjendis i området for de som bor eller kjører daglig i området.

– Det er rundt 250 syklister som sykler der hver dag, så å bli lagt merke til er godt gjort. Det tror jeg ikke skjer med andre. Folk sier at de aldri har opplevd lignende, forteller 33-åringen.

Tøffe tak

Men selv om det er mange morsomme opplevelser på veien, innrømmer han at det er en tøff prøvelse fysisk.

– Det er ganske ekstremt, og den fysiske påkjenningen er ekstrem. Jeg har merket det mer de siste årene. Men jeg har opparbeidet meg dette nivået de siste fire årene, sier Ghoreshi.

Amir klatrer

BRATT: Ghoreshi syklet opp en bakke med stigning på 8,1 prosent.

Foto: Privat

Det er også en påkjenning psykisk. Det er lange dager, og det er vanskelig å holde oppe humøret hele veien.

– Din psykiske tilstand varierer mye, for det er bare deg, bakken og sykkelen. Du får veldig mye tid til å tenke, og da går de tankene overalt i 12-13 timer hver dag. Det ganske hardt, for jeg har ikke venner og familie her. Hvis jeg tenker for mye, så bryter jeg sammen og gråter, medgir han.

Men ofte er det også god stemning. Bilister som kjenner ham hilser på, og mange heier på ham underveis.

– Av og til er det bra stemning, og da føler man seg udødelig. Da får man masse gode tider på klokken, og pulsen og hodet er med. Da flyter du og er med i mange timer. Jeg har erfaring og har brukt mye tid på det, forteller Ghoreshi.

Som nevnt, så har han vært ute for slike ekstreme turer tidligere. Ghoreshi forteller at han har lært mye de siste årene.

– Det første året lærte jeg å smile, det andre å våge, det tredje at universet skylder meg ingenting og det fjerde kombinerte jeg alt sammen, sier han.

Sportsnyheter

Klopp

Ville ikkje ta Klopp i handa: – Det er litt feigt

Diego Simeone sprang rett inn i garderoben etter 2-3-tapet mot Liverpool, utan å ta Jürgen Klopp i handa.

Siste nytt

 • Messi-dobbel reddet PSG

  Med en såkalt «Panenka-straffe» i det 74. minutt, sørget Lionel Messi for 3-2-seier for Paris St. Germain over RB Leipzig tirsdag kveld.

  Kylian Mbappé sendte PSG i ledelsen etter ni minutter med sin første mesterligascoring for sesongen, mens André Silva slo tilbake for gjestene etter 28 minutter. Og i det 57. minutt sørget Nordi Mukiele for 2-1-ledelse til Leipzig.

  Men PSG har Lionel Messi, som først utlignet til 2-2 og deretter avgjorde fra straffemerket.

  vJ-zcf0885w
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Liverpool vann spinnvilt oppgjer

  Praktscoringar, opphenting, raudt kort og VAR-drama da Liverpool vann 3–2 mot Atlético Madrid. Liverpool leia 2–0 tidleg. Antoine Griezmann sette så inn to mål, men etter pause fekk han raudt kort. Mohamed Salah sette så inn 3–2 på straffespark.

  Champions League - Group B - Atletico Madrid v Liverpool
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Haalands Dortmund ble utklasset

  Erling Braut Haaland fikk tre gode sjanser, men klarte i likhet med lagkameratene ikke å score i Amsterdam tirsdag kveld. Til gjengjeld sørget hjemmelaget Ajax for at det ble en skikkelig målfest.

  De ga seg ikke før det sto 4–0, og det kunne ha vært mye mer. Det startet med et selvmål fra Marco Reus. Deretter scoret Daley Blind, Antony og Sébastien Haller.

  Det var Hallers sjette mål på tre mesterligakamper så langt i sesongen – og med det er han naturligvis toppscorer i turneringen.

  Haaland var nærmest scoring to minutter ut i andre omgang. Han stakk i bakrom og klinket til med høyrefoten på første berøring fra rundt 16 meter, men Ajax-keeper Remko Pasveer fikk ei hånd på ballen – som fra 37-åringens fingertupper gikk i tverrliggeren.

Sendeplan

Kl. Program Kanal