NRK Meny
Normal

– Jeg har slitt med at jeg kan bli litt sinna

Amalie Iuel (21) leverte varene i første løp som norsk. Nå drømmer hun om OL, med nytt pass – og bedre kontroll på temperamentet.

Amalie Iuel

BLOMSTRER: Amalie Iuel håper på en ny vår som friidrettsutøver med norsk flagg på jakken.

Foto: Knut Skeie Solberg / NRK

– Jeg har slitt litt med at jeg kan bli litt sinna. Litt som Sinnataggen selv. Men med alderen er jeg blitt litt flinkere til å kontrollere det – og ikke vise det, i hvert fall.

Amalie Iuel smilte da NRK møtte henne i Frognerparken denne uka. Litt selvironisk, og definitivt helt uten sinne.

Den danskfødte jenta hadde akkurat fått en særdeles god nyhet. Hun er blitt norsk – og får representere Norge i friidrett.

– Det kjennes kjempebra. Det er helt fantastisk. Etter å ha å prøvd å bli norsk i tre-fire år, har vi endelig fått det til i tide. Det var bare snakk om et par timer før fristen. Nå har jeg nettopp kommet fra politistasjonen og har fått pass, så nå er jeg offisielt norsk, og det er gøy.

Klar for semifinale

Med «i tide» mener hun i tide til U23-EM i Tallinn. Det er nå i gang. Fredag formiddag tok stortalentet seg relativt greit videre til semifinale på 400 meter hekk.

Hun ble klokket inn på tiden 58,51. Det er et stykke bak den personlige rekorden på 55,92 – som ville ha vært norsk rekord om Amalie hadde vært norsk da hun løp så fort tidligere i sommer.

Selv om hun var dansk da, holder tiden i massevis til at hun nå får representere Norge under VM i Beijing i august. Og om hun gjentar det neste år, blir det OL i Rio de Janeiro.

Å konkurrere for Norge, føles veldig riktig.

– Jeg føler meg veldig norsk. Det er her jeg hører hjemme. Jeg kommer til Norge og tenker at «nå er jeg hjemme», sier hun.

Norsk friidrett har hatt lite å glede seg over den siste tida. Denne jenta, som nettopp var dansk, kan være akkurat det Norge trenger. Reporter: Knut Skeie Solberg. Foto: Inger K. Lee. Redigering: Ingvil Øvretveit.

VIDEO: Bli bedre kjent med Amalie Iuel.

– Rart å se meg selv i speilet

Derfor måtte hun også posere litt for seg selv da det nye landslagantrekket ankom denne uka.

– Det var helt rart å se meg selv i speilet med norsk flagg over det hele, sier Amalie.

De sportslige målsettingene strekker seg adskillig forbi helgens ungdomsmesterskap i Tallinn. Riktig nok innser hun at det neppe blir medaljekamp i årets senior-VM. Men målet er å komme på det nivået.

Som student ved University of Southern California i Los Angeles læres hun opp til å tenke amerikansk.

– Hvis du ikke drømmer stort, så oppnår du ingenting. Det er det treneren i USA sier. Du må bare gå inn med en positiv tankegang og tenke positivt. Hvis du tenker at du skal være best, så blir du best til slutt, sier Amalie Iuel.

Siste nytt

 • – Flaut, sa Zucca

  Mats Zuccarello scora på straffe, men New York Rangers tapte likevel 1-2 etter straffer for Dallas. – Det er pinleg å spele to periodar utan å vinne ein einaste nærkamp, seier Zuccarello til NTB.

  Rangers fekk si utlikning fire minutt før full tid. – Vi fekk det poenget vi fortente minst sidan eg kom hit, seier Zucca.

  Mats Zuccarello
  Foto: Bill Kostroun / AP
 • Ingen Stina Nilsson i Toblach

  En forkjølet Stina Nilsson deltar ikke i de to verdenscuprennene i langrenn i Toblach til helgen.

  Nilsson vant sprinten i Davos sist lørdag. I søndagens 10 kilometer i fri teknikk endte hun på 31.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal