NRK Meny
Normal

– Jeg har slitt med at jeg kan bli litt sinna

Amalie Iuel (21) leverte varene i første løp som norsk. Nå drømmer hun om OL, med nytt pass – og bedre kontroll på temperamentet.

Amalie Iuel

BLOMSTRER: Amalie Iuel håper på en ny vår som friidrettsutøver med norsk flagg på jakken.

Foto: Knut Skeie Solberg / NRK

– Jeg har slitt litt med at jeg kan bli litt sinna. Litt som Sinnataggen selv. Men med alderen er jeg blitt litt flinkere til å kontrollere det – og ikke vise det, i hvert fall.

Amalie Iuel smilte da NRK møtte henne i Frognerparken denne uka. Litt selvironisk, og definitivt helt uten sinne.

Den danskfødte jenta hadde akkurat fått en særdeles god nyhet. Hun er blitt norsk – og får representere Norge i friidrett.

– Det kjennes kjempebra. Det er helt fantastisk. Etter å ha å prøvd å bli norsk i tre-fire år, har vi endelig fått det til i tide. Det var bare snakk om et par timer før fristen. Nå har jeg nettopp kommet fra politistasjonen og har fått pass, så nå er jeg offisielt norsk, og det er gøy.

Klar for semifinale

Med «i tide» mener hun i tide til U23-EM i Tallinn. Det er nå i gang. Fredag formiddag tok stortalentet seg relativt greit videre til semifinale på 400 meter hekk.

Hun ble klokket inn på tiden 58,51. Det er et stykke bak den personlige rekorden på 55,92 – som ville ha vært norsk rekord om Amalie hadde vært norsk da hun løp så fort tidligere i sommer.

Selv om hun var dansk da, holder tiden i massevis til at hun nå får representere Norge under VM i Beijing i august. Og om hun gjentar det neste år, blir det OL i Rio de Janeiro.

Å konkurrere for Norge, føles veldig riktig.

– Jeg føler meg veldig norsk. Det er her jeg hører hjemme. Jeg kommer til Norge og tenker at «nå er jeg hjemme», sier hun.

Norsk friidrett har hatt lite å glede seg over den siste tida. Denne jenta, som nettopp var dansk, kan være akkurat det Norge trenger. Reporter: Knut Skeie Solberg. Foto: Inger K. Lee. Redigering: Ingvil Øvretveit.

VIDEO: Bli bedre kjent med Amalie Iuel.

– Rart å se meg selv i speilet

Derfor måtte hun også posere litt for seg selv da det nye landslagantrekket ankom denne uka.

– Det var helt rart å se meg selv i speilet med norsk flagg over det hele, sier Amalie.

De sportslige målsettingene strekker seg adskillig forbi helgens ungdomsmesterskap i Tallinn. Riktig nok innser hun at det neppe blir medaljekamp i årets senior-VM. Men målet er å komme på det nivået.

Som student ved University of Southern California i Los Angeles læres hun opp til å tenke amerikansk.

– Hvis du ikke drømmer stort, så oppnår du ingenting. Det er det treneren i USA sier. Du må bare gå inn med en positiv tankegang og tenke positivt. Hvis du tenker at du skal være best, så blir du best til slutt, sier Amalie Iuel.

Siste nytt

 • Molde slo tilbake

  Molde vann 3–0 heime mot Stabæk i kveld. Dermed slo dei tilbake på første forsøk etter 1-0-tapet mot Kristiansund. Fredrik Aursnes og Eirik Hestad scora begge før kvarteret var spelt, medan innbytar Mattias Moström slo til med eit lekkert mål i det 90. minutt.

  Fredrik Aursnes og Eirik Hestad
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Vil sende dommaren til Haag

  Serbia-trenar Mladen Krstajic er svært skuffa over at Aleksandar Mitrovic ikkje fekk straffe i 2-1-tapet mot Sveits. – Dommaren (tyske Felix Brych) burde ha blitt sendt til Haag, rasar Krstajic – og siktar til byen der den internasjonale straffedomstolen ligg.

  FBL-WC-2018-SRB-PRESSER
  Foto: OZAN KOSE / AFP
 • Vrakar Ôzil og Khedira

  Verken Mesut Özil eller Sami Khedira får fornya tillit når Tyskland møter Sverige i kveld. Marco Reus og Sebastian Rudy tek deira plassar i 11-aren. Dessutan kjem Jonas Hector og Antonio Rüdiger inn for Marvin Plattenhardt og Mats Hummels i forsvaret.

  SOCCER-WORLDCUP-GER-SWE/PREVIEW
  Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Tyskland - Sverige