NRK Meny
Normal

Alsgaard vil ha denne mannen i OL

LILLEHAMMER (NRK.no): Thomas Alsgaard (42) mener Simen Andreas Sveen fra Ring (25) er et medaljehåp på femmila i Sotsji. Hvis han får gå. Se Ringsakerguttens kamp for OL-plass her akkurat nå

Simen Andreas Sveen

Simen Andreas Sveen seiler opp som årets komet i norsk herrelangrenn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Se Simen Sveen gå for OL-plass, Kjetil Jansrud i utforløypa og Tora Berger kjempe for pallen

– Nå er det ikke min jobb å ta ut OL-laget. Men hadde det vært min jobb, så hadde jeg tatt ut Sveen til å gå femmila i Sotsji, sier Thomas Alsgaard.

Thomas Alsgaard

KLAR TALE: Thomas Alsgaard er sikker på hvem han ville tatt ut til å gå OL-femmila.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Lørdag er det 30 km fellesstart med skibytte i NM. Etterpå skal landslagsledelsen ta ut OL-troppen.

Kommer Simen Andreas Sveen med, vil det være en liten overraskelse. Samtidig har 25-åringen vist at han nå er veldig nær de aller beste.

– Mann for framtida

På 30 km fristil med intervallstart i Davos i desember, ble Sveen nummer fem. Torsdag tok han bronse på 15-kilometeren i NM, i sin svakeste stilart, klassisk.
Sveen er en kapasitetsløper som kommer aller best til sin rett på lange løp i tøffe løyper i fristil. Beskrivelsen passer perfekt på femmila i Sotsji.

– Jeg mener absolutt Simen er god nok til å kjempe om medalje der. Dessuten er han en mann for framtida, påpeker Alsgaard.

Det skal sies at Thomas Alsgaard ikke er helt objektiv i sakens anledning. Han eier tross alt laget Sveen er en del av, Team LeasePlan Go.

Tror mer på Sveen enn Østensen

Men han får langt på vei støtte av NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Sveen er en aktuell kandidat. Han ble nummer fem i det mest relevante uttaksrennet i Davos og han dokumenterte form torsdag. Han må nok vise seg fram igjen en gang til, men hvis han er på pallen på NM-tremila, så er han nok inne, sier Bjørn til NRK.no.

Han mener Simen Østensen, som tok gull på 15 km klassisk, er i en lignende situasjon.

Simen Sveen

LIKER MOTBAKKER: Simen Sveen er en sliter og bite godt fra seg i de tøffe OL-løypene, mener Alsgaard.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Før NM var ingen av dem inne i troppen. Men de dokumenterte form torsdag, og hvis de gjør det igjen lørdag, for eksempel ved å bli nummer én og to, så er de inne, konstaterer han.

Torgeir Bjørn gir imidlertid Sveen en større mulighet enn Østensen.

– For det første har Sveen et internasjonalt resultat, og det teller mer enn NM. Dessuten er det mindre kamp om plassene på femmila enn på 15-kilometeren, understreker han.

Ikke bare matematikk

Bjørn er uansett mest opptatt av at ikke OL-uttaket blir en ren matematikkøvelse.

– Når man skal ta ut en OL-tropp, tar man først ut de løperne man mener har de beste forutsetningene for å ta gull på de aktuelle øvelsene og på de premissene man venter i Sotsji. Så tar man ut medaljekandidatene. Hvis det er plasser igjen, kan man komplettere med løpere som kan fylle hull på flere distanser. Man kan ikke bare se på resultater. Man må også ta hensyn til erfaringer fra tidligere, poengterer Torgeir Bjørn.

Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Chris Jespersen og Eldar Rønning er allerede uoffisielt bekreftet som klare for den norske OL-troppen. Med verdenscupseirer på OL-øvelser denne sesongen er trolig også Pål Golberg og Anders Gløersen i realiteten klare.

Resten av svarene kommer lørdag ettermiddag.

Siste nytt

 • Moyes tok sitt første poeng

  I sitt andre forsøk etter at han ble ansatt som manager, maktet David Moyes å lede West Ham til poeng. Fredag spilte laget 1-1 hjemme mot Leicester. Marc Albrighton og Cheikhou Kouyaté sto for scoringene.

  Moyes
  Foto: Ian Kington / AFP
 • Turvoll Fossli reiser hjem

  Sondre Turvoll Fossli reiser hjem fra Ruka etter å ha kommet på sjetteplass under fredagens langrennssprint, skriver NTB. Fossli endte på sjetteplass i finaleheatet, men reiser nå hjem for å forberede seg til verdenscupen på Lillehammer.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sveits vant mot Norge

  Sveits vant bronse i curling-EM etter å ha slått Norge 6-5 i fredagens kamp. I finalen i morgen møtes Sverige og Skottland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup kombinert, hopp
Vinterstudio
V-cup kombinert: Hopp
V-cup langrenn
Vinterstudio
V-cup langrenn: 10 km klassisk, kvinner
Vinterstudio
V-cup, langrenn
V-cup langrenn: 15 km klassisk, menn
Vinterstudio
V-cup: kombinert, langrenn