Hopp til innhold

Alsgaard vil ha denne mannen i OL

LILLEHAMMER (NRK.no): Thomas Alsgaard (42) mener Simen Andreas Sveen fra Ring (25) er et medaljehåp på femmila i Sotsji. Hvis han får gå. Se Ringsakerguttens kamp for OL-plass her akkurat nå

Simen Andreas Sveen

Simen Andreas Sveen seiler opp som årets komet i norsk herrelangrenn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Se Simen Sveen gå for OL-plass, Kjetil Jansrud i utforløypa og Tora Berger kjempe for pallen

– Nå er det ikke min jobb å ta ut OL-laget. Men hadde det vært min jobb, så hadde jeg tatt ut Sveen til å gå femmila i Sotsji, sier Thomas Alsgaard.

Thomas Alsgaard

KLAR TALE: Thomas Alsgaard er sikker på hvem han ville tatt ut til å gå OL-femmila.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Lørdag er det 30 km fellesstart med skibytte i NM. Etterpå skal landslagsledelsen ta ut OL-troppen.

Kommer Simen Andreas Sveen med, vil det være en liten overraskelse. Samtidig har 25-åringen vist at han nå er veldig nær de aller beste.

– Mann for framtida

På 30 km fristil med intervallstart i Davos i desember, ble Sveen nummer fem. Torsdag tok han bronse på 15-kilometeren i NM, i sin svakeste stilart, klassisk.
Sveen er en kapasitetsløper som kommer aller best til sin rett på lange løp i tøffe løyper i fristil. Beskrivelsen passer perfekt på femmila i Sotsji.

– Jeg mener absolutt Simen er god nok til å kjempe om medalje der. Dessuten er han en mann for framtida, påpeker Alsgaard.

Det skal sies at Thomas Alsgaard ikke er helt objektiv i sakens anledning. Han eier tross alt laget Sveen er en del av, Team LeasePlan Go.

Tror mer på Sveen enn Østensen

Men han får langt på vei støtte av NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Sveen er en aktuell kandidat. Han ble nummer fem i det mest relevante uttaksrennet i Davos og han dokumenterte form torsdag. Han må nok vise seg fram igjen en gang til, men hvis han er på pallen på NM-tremila, så er han nok inne, sier Bjørn til NRK.no.

Han mener Simen Østensen, som tok gull på 15 km klassisk, er i en lignende situasjon.

Simen Sveen

LIKER MOTBAKKER: Simen Sveen er en sliter og bite godt fra seg i de tøffe OL-løypene, mener Alsgaard.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Før NM var ingen av dem inne i troppen. Men de dokumenterte form torsdag, og hvis de gjør det igjen lørdag, for eksempel ved å bli nummer én og to, så er de inne, konstaterer han.

Torgeir Bjørn gir imidlertid Sveen en større mulighet enn Østensen.

– For det første har Sveen et internasjonalt resultat, og det teller mer enn NM. Dessuten er det mindre kamp om plassene på femmila enn på 15-kilometeren, understreker han.

Ikke bare matematikk

Bjørn er uansett mest opptatt av at ikke OL-uttaket blir en ren matematikkøvelse.

– Når man skal ta ut en OL-tropp, tar man først ut de løperne man mener har de beste forutsetningene for å ta gull på de aktuelle øvelsene og på de premissene man venter i Sotsji. Så tar man ut medaljekandidatene. Hvis det er plasser igjen, kan man komplettere med løpere som kan fylle hull på flere distanser. Man kan ikke bare se på resultater. Man må også ta hensyn til erfaringer fra tidligere, poengterer Torgeir Bjørn.

Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Chris Jespersen og Eldar Rønning er allerede uoffisielt bekreftet som klare for den norske OL-troppen. Med verdenscupseirer på OL-øvelser denne sesongen er trolig også Pål Golberg og Anders Gløersen i realiteten klare.

Resten av svarene kommer lørdag ettermiddag.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal