Snømangel koster Jansrud og Svindal to uker med verdifull trening

Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud mister to uker med fartstrening på grunn av mangel på snø i Chile.

Jansrud og Svindal

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal mister to uker med fartstrening.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Håvard Tjørhom

Håvard Tjørhom sier det er få tlgjengelige muligheter for å gjennomføre fartstrening for alpintgutta.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– På grunn av dårlige snøforhold kommer vi til å avlyse samlinga til Kjetil og Aksel i Chile, sier landslagssjef Håvard Tjørhom til NRK.

Herrelandslaget har tatt turen til Chile syv sesonger på rad, men denne gangen blir ikke fartskjørerne, altså Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde, med til det søramerikanske landet.

Det er rett og slett for lite snø til å gjennomføre fartstrening der, og Svindal & co. mister dermed to uker med viktig fartstrening inn mot VM-sesongen.

– September er en de viktigste månedene for oppkjøringen inn mot sesongen, og Chile er valgt fordi det er gode traseer for fartskjøring der, så det betyr at vi mister en viktig del av oppkjøringen, sier Tjørhom.

Stort apparat

Slalåm- og storslalåmløperne følger den opprinelige planen, det er nok snø til at de kan gjennomføre sin trening. Denne oppdelingen av laget skaper hodebry for landslagsledelsen.

– Planen var å fly med et stort apparat til Chile, og å ha fartslaget og teknikklaget samlet slik at vi best mulig kunne utnytte ressursene. Nå så blir det sannsynligvis en splitt på lagene, og da blir det mange ombookinger, det er mange folk og mange kilo utstyr som skal omdirigeres, sier Tjørhom.

Farts- og teknikkjørerne kommer til å gjenforenes i Argentina, etter at teknikklaget har tilbrakt to uker i Chile. I mellomtiden blir det trening på barmark for fartskjørerne.

Få muligheter

Heller ikke i Argentina er forholdene ideele for fartstrening, men Tjørhom sier det er svært få andre muligheter tilgjengelig.

– Det sier seg selv at det er lettere å få til slalåmtrening enn fartstreinng, og i Europa er det begrenset med muligheter, for det krever mye plass. Eneste muligheten er Zermatt i Sveits, men der er det mange lag som er for øyeblikket, sier Tjørhom.

Han sier videre at landslaget er i dialog med anlegget i Argentina for å få det beste ut av oppholdet der, selv om det ikke er ideelt.

Fattig trøst

– Vi er ett av de lagene som står mest på ski, og vi planlegger alltid slik at vi kan ta høyde for å miste noen dager trening. Men vi tar jo ikke høyde for å miste to uker, og dette er en viktig periode for oss der det er mye vi må få gjort, forklarer Tjørhom.

Og det er ikke bare Norge som sliter med manglende treningsmuligheter.

– En liten trøst er at mange av våre konkurrenter er i samme situasjon. Østerrikes lag er på vei hjem fra Chile. og Frankrike, Tyskland og Sveits har avlyst sine samlinger, sier Tjørhom.


Siste nytt

 • Medier: Kan være ferdig i Molde

  Eurosport og Romsdals Budstikke melder at Vegard Forren kan være ferdig som Molde-spiller, halvannet år før kontrakten går ut. Eurosport skriver at Molde vurderer å avbryte Forrens kontrakt grunnet «disiplinære årsaker av utenomsportslig karakter». Molde-ledelsen ønsker ikke å kommentere saken overfor lokalavisen, og heller ikke Forrens advokat Odd Arne Nilsen ønsker å gi en kommentar til Eurosport.

  Forren
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Johaug stiller på Bislett

  Therese Johaug står på startstreken under Bislett Games, som har fått navnet «Impossible Games», 11. juni. Tirsdag møter Johaug pressen sammen med Amalie Iuel og Ingebrigtsen-brødrene.

  Hverken stevnesjef Steinar Hoen eller Johaug-manager Jørn Ernst ønsker å kommentere Johaug-deltakelsen før tirsdagens pressekonferanse, men etter det NRK kjenner til så skal langrennsstjernen løpe 10.000 meter alene under stevnet. Hun vil få hjelp av lys som fartsmålere for å nå en planlagt tid.

  Johaug
  Foto: Berit Roald / NTB scan
 • Stabæk henter Soton-talent

  Kornelius Normann Hansen (19) har vært en del av Southampton-akademiet de tre siste årene, men nå vender han hjem til Norge og Stabæk, melder klubben på sine nettsider. 19-åringen har signert en avtale ut 2022-sesongen.

  Kornelius Normann Hansen
  Foto: Fredrik Hagen

Sendeplan

Kl. Program Kanal