NRK Meny
Normal

– Nå begynner en ny fase av livet

TROMSØ (NRK.no): Simen Agdestein trapper ned karrieren som sjakkspiller etter dagens seier.

Simen Agdestein

En smilende Simen Agdestein avslørte i pressesonen at han kommer til å trappe ned og fokusere på karrieren som NTG-lærer.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Simen Agdestein har satset seriøst på å komme tilbake på høyt nivå i sjakken de siste årene. Målet var å treffe med formen til OL i Tromsø.

Nå, etter litt skuffende uttelling i turneringen han har jobbet mot i lang tid, har han bestemt seg for å gå tilbake i jobben på toppidrettsgymnaset NTG.

– Nå skal jeg jobbe hardt mot å få de andre til å bli kjempegode til neste OL. Jeg skal gå tilbake i jobben som sjakktrener på Norges Toppidrettsgymnas, hvor vi har et superkull nå. Jeg er stappfull av inspirasjon, sier Agdestein til NRK.no.

Mener man ikke kan legge opp som sjakkspiller

Den gamle storspilleren, som på sitt beste var blant verdens 20 beste i sjakk og spilte på landslaget i fotball, vil ikke gå med på at han «legger opp».

– Man kan ikke legge opp som sjakkspiller, for sjakkspiller er noe man bare er. Det kommer man ikke unna, og det kommer jeg til å være resten av livet. Men det er vel det å legge opp som proff. Nå begynner en ny fase av livet, sier Agdestein, som vant torsdagens parti mot Yee-Weng Lim fra Malaysia. Norge vant 4-0 i det siste oppgjøret, men endte langt bak de beste i sammendraget.

– Er det vemodig å slutte med toppsjakken?

– Nei, det er ikke vemodig i det hele tatt. Det kommer til å bli mye mindre press, og jeg kommer til å slenge meg med her og der. Tidligere har jeg ofte hatt med 15 elever og spilt i tillegg. Det har vært mye å tenke på. Nå er det ungdommen som skal fram, sier han.

– Han er gudfaren i sjakk

Ungdommen han allerede har fått fram, medspillerne på det norske laget, hyller Agdestein opp i skyene.

– Han er selve gudfaren i norsk sjakk. Jeg gikk i lære hos ham, og etterpå gikk både Magnus og Jon Ludvig i lære hos ham. Uten ham hadde vi ikke hatt verdensmesteren i sjakk. Det bor ufattelig mye sjakk i Simen, sier Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

– Simen har gitt seg før. Jeg håper han kommer tilbake, sier Jon Ludvig Hammer.

Simen Agdestein

Simen Agdestein smilte allerede før partiet mot Malaysia i siste runde. Her sitter han ved Norges førstebord, hvor han erstattet hjemvendte Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Varierende i OL

Agdestein leverte en fantastisk turnering i Norway Chess tidlig på sommeren, men har slitt litt mer i OL. Han har fire poeng på åtte kamper: to seire, to tap og fire remis. 47-åringen har levert en såkalt «ratingprestasjon» på 2538, altså omtrent 100 poeng svakere enn hans personlige rating skulle tilsi.

– Det er deilig at det er overstått, men det er litt irriterende at jeg har gjort noen tabbetrekk. Det har vi tapt noen halvpoeng på. Jeg har gjort tre dårlige trekk, men ellers har jeg spilt ganske bra, sier Agdestein.

Han mener at noen av tabbene er kommet fordi han har vært sliten - men skylder ikke nødvendigvis på alderen av den grunn.

– Jeg har ikke vært spesielt opplagt, jeg har vært sliten på slutten av partiene. Men det har pussig nok ungdommene vært også, både Magnus og Jon Ludvig. Det handler nok om alt styret og det spesielle som er rundt OL, sier han.

Siste nytt

 • Grei trekning for Lillestrøm

  Arne Erlandsen og Lillestrøm unngikk storkanonene i 2. kvalifiseringsrunde til Europaligaen. Kanarifuglene skal ut mot østerrikske LASK Linz. Lillestrøm spiller bortekamp 26. juli, mens returoppgjøret på Åråsen går 2. august.

  Lillestrøm-trener Arne Erlandsen
  Foto: NRK
 • Burchnall tar over Østersund

  Tidligere Viking-trener Ian Burchnall tar over Østersund. Klubben jakter fortsatt etter ny hovedtrener, og Burchnall har fått det midlertidige ansvaret.

  Burchnall tar over etter Graham Potter, som nylig ble presentert i Swansea.

  Ian Burchnall
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Ruud røk ut i Slovakia

  Med 0-2-tap mot Sergio Gutiérrez-Ferrol, er Casper Ruud ute allerede i andre runde av ATP-challenger-turneringen i Slovakia.

  Gutiérrez-Ferrol vant med settsifrene 6-4, 6–1.

  ruud
  Foto: Christophe Archambault / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Saudi-Arabia
FIFA Fotball-VM 2018: Iran - Spania