NRK Meny
Normal

– Nå begynner en ny fase av livet

TROMSØ (NRK.no): Simen Agdestein trapper ned karrieren som sjakkspiller etter dagens seier.

Simen Agdestein

En smilende Simen Agdestein avslørte i pressesonen at han kommer til å trappe ned og fokusere på karrieren som NTG-lærer.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Simen Agdestein har satset seriøst på å komme tilbake på høyt nivå i sjakken de siste årene. Målet var å treffe med formen til OL i Tromsø.

Nå, etter litt skuffende uttelling i turneringen han har jobbet mot i lang tid, har han bestemt seg for å gå tilbake i jobben på toppidrettsgymnaset NTG.

– Nå skal jeg jobbe hardt mot å få de andre til å bli kjempegode til neste OL. Jeg skal gå tilbake i jobben som sjakktrener på Norges Toppidrettsgymnas, hvor vi har et superkull nå. Jeg er stappfull av inspirasjon, sier Agdestein til NRK.no.

Mener man ikke kan legge opp som sjakkspiller

Den gamle storspilleren, som på sitt beste var blant verdens 20 beste i sjakk og spilte på landslaget i fotball, vil ikke gå med på at han «legger opp».

– Man kan ikke legge opp som sjakkspiller, for sjakkspiller er noe man bare er. Det kommer man ikke unna, og det kommer jeg til å være resten av livet. Men det er vel det å legge opp som proff. Nå begynner en ny fase av livet, sier Agdestein, som vant torsdagens parti mot Yee-Weng Lim fra Malaysia. Norge vant 4-0 i det siste oppgjøret, men endte langt bak de beste i sammendraget.

– Er det vemodig å slutte med toppsjakken?

– Nei, det er ikke vemodig i det hele tatt. Det kommer til å bli mye mindre press, og jeg kommer til å slenge meg med her og der. Tidligere har jeg ofte hatt med 15 elever og spilt i tillegg. Det har vært mye å tenke på. Nå er det ungdommen som skal fram, sier han.

– Han er gudfaren i sjakk

Ungdommen han allerede har fått fram, medspillerne på det norske laget, hyller Agdestein opp i skyene.

– Han er selve gudfaren i norsk sjakk. Jeg gikk i lære hos ham, og etterpå gikk både Magnus og Jon Ludvig i lære hos ham. Uten ham hadde vi ikke hatt verdensmesteren i sjakk. Det bor ufattelig mye sjakk i Simen, sier Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

– Simen har gitt seg før. Jeg håper han kommer tilbake, sier Jon Ludvig Hammer.

Simen Agdestein

Simen Agdestein smilte allerede før partiet mot Malaysia i siste runde. Her sitter han ved Norges førstebord, hvor han erstattet hjemvendte Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Varierende i OL

Agdestein leverte en fantastisk turnering i Norway Chess tidlig på sommeren, men har slitt litt mer i OL. Han har fire poeng på åtte kamper: to seire, to tap og fire remis. 47-åringen har levert en såkalt «ratingprestasjon» på 2538, altså omtrent 100 poeng svakere enn hans personlige rating skulle tilsi.

– Det er deilig at det er overstått, men det er litt irriterende at jeg har gjort noen tabbetrekk. Det har vi tapt noen halvpoeng på. Jeg har gjort tre dårlige trekk, men ellers har jeg spilt ganske bra, sier Agdestein.

Han mener at noen av tabbene er kommet fordi han har vært sliten - men skylder ikke nødvendigvis på alderen av den grunn.

– Jeg har ikke vært spesielt opplagt, jeg har vært sliten på slutten av partiene. Men det har pussig nok ungdommene vært også, både Magnus og Jon Ludvig. Det handler nok om alt styret og det spesielle som er rundt OL, sier han.

Siste nytt

 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • Hjemmetap for Ødegaard og Thorsby

  Martin Ødegaard og Morten Thorsby fikk tillit fra start for Heerenveen hjemme mot Excelsior, men duoen maktet ikke å bidra til poeng. Det endte med 0-1-tap. Nicolai Næss var ubenyttet reserve for vertene, ifølge NTB.

  Ødegaard, Thorsby
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Norsk duo hjalp AZ til seier

  Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø spilte samtlige minutter da AZ Alkmaar snudde 0-1 til 2-1 hjemme mot Sparta Rotterdam i nederlandske æresdivisjon. Den tidligere Rosenborg-duoen fikk som vanlig tillit fra start, men ingen av dem scoret, melder NTB.

  Jonas Svensson er klar for AZ Alkmaar
  Foto: @AZAlkmaar på Twitter

Sendeplan

Kl. Program Kanal