Hopp til innhold

Føler seg ført bak lyset av idrettsstyret: – Rett og slett kjempebekymret

Tirsdag konkluderte idrettsstyret med å tillate filming av ungdommer på idrettsarenaen, på enkelte betingelser. Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse reagerer kraftig på avgjørelsen.

Ada Sofie Austegard / Zaineb Al-Samarai

REAGERER: Ada Sofie Austegard (til venstre) i Stine Sofies Stiftelse føler seg ført bak lyset av idrettsstyret og president Zaineb Al-Samarai.

Foto: PER-KÅRE SANDBAKK / NRK/ Terje Pedersen / NTB

– Det har vært urovekkende å være vitne til en prosess som for det meste har gått på hvordan man kan få barn på nett, fremfor om det er klokt, sier Ada Sofie Austegard, generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse, til NRK.

Hun var del av Strømmeutvalget, som kom med anbefalinger til idrettsstyret om strømming av breddeidretten i aldersbestemte klasser i en rapport forrige uke.

Ada Sofie Austegard 6

SKEPTISK: Ada Sofie Austegard, generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse.

Foto: Christina Cantero

Flertallet konkluderte blant annet med å anbefale strømming av 15–18 åringer i idrettssammenheng. Austegard var del av mindretallet som ikke ønsket filming av ungdom under 18.

Idrettsstyret har valgt å åpne for filming av 15-18-åringer på høyt nivå.

Austegard hevder de fikk sterke indikasjoner på at idrettsstyret skulle støtte mindretallets syn og dermed fikk beskjed om å holde en lav profil.

– Siden resultatet ble et helt annet, føler vi at vi har blitt ført bak lyset. Vi sitter igjen med en dårlig følelse, sier Austegard.

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai stiller seg undrende til Austegards syn.

– Jeg har aldri snakket med Austegard, så jeg kan ikke svare på hvor hun har fått slike indikasjoner fra, sier Al-Samarai til NRK.

Al-Samarai: – Har strammet inn

Idrettspresidenten forteller at rapporten til Strømmeutvalget ble styrebehandlet mandag kveld, etter å først ha fått den fremlagt forrige fredag.

Rapporten utgjør en del av kunnskapsgrunnlaget NIF-styret har brukt, sammen med blant annet Deloittes rapport og Datatilsynets veileder.

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai.

IDRETTSPRESIDENTEN: Zaineb Al-Samarai.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er viktig å bemerke at vi ikke har behandlet utvalgets rapport isolert, så det var aldri spørsmål om å ta stilling til et mindretall eller flertall. Vi har evaluert og strammet inn på retningslinjene vi selv vedtok i juni 2022, sier Al-Samarai.

– Tåkeprat

Det er særforbundene selv som får bestemme hva som er høyt nivå. Det er Ada Sofie Austegard kritisk til.

– Idrettsstyret fremstår nå som at de strammer inn regelverket, men i realiteten vasker de sine hender og skyver ansvaret nedover. Særforbundene får i realiteten gjøre som de vil, mener Austegard og legger til:

– Vi opplever at kommunikasjon og retningslinjer er veldig uklart. Det fremstår som tåkeprat.

Al-Samarai understreker at NIF-styret er svært opptatt av å ikke gå utover regelverket offentlige myndigheter har lagt til grunn gjennom Datatilsynets veileder og personvernlovgivningen.

– Vi har strammet inn reglene rundt strømming i forhold til dagens regler. Vi har understreket at dersom det skal strømmes i breddeidretten, må det foreligge en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle som konkluderer med at det er rettslig adgang, sier Al-Samarai.

– Dette ansvaret ligger hos behandlingsansvarlig, noe som er nedfelt i Datatilsynets veileder og følger av personvernregelverket, fortsetter hun.

Fotballbane i lyskastere

ÅPNER FOR FILMING: Idrettsstyret har åpnet for filming av 15-18-åringer på høyt nivå.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Særforbundene får i realiteten gjøre som de vil

Når det gjelder særforbundene, mener Austegard at de kan dyrke egeninteresser foran barnas beste.

– Beslutningsansvarlig kan være deg og meg, altså hvem som helst i et idrettslag, sier hun og fortsetter:

– Vi vet også at særforbundene fotball, håndball og basket var i flertallet i utvalget og var veldig positive til strømming. Dermed er det god grunn til å være skeptiske til hvilke vurderinger de gjør.

– I henhold til NIFs lov er det våre 55 ulike særforbund som er øverste faglige myndighet innen sine idretter. Derfor mener vi det er riktig at det er de som gjør de enkelte vurderingene av hva som er høyt nivå innen sin idrett, sier Al-Samarai.

Strømmeutvalget presenterer sin rapport

LEDER: Kristin Veierød er leder for Strømmeutvalget.

Foto: Javad Parsa / NTB

NRK spurte lederen av Strømmeutvalget, Kristin Veierød, om medlemmene i utvalget kunne ha egeninteresse av å anbefale filming av ungdom for å øke interessen for sporten.

– Synliggjøring av idretten og å øke engasjementet blant annet for idretter som opplever liten mediedekning er i rapporten nevnt som en av flere interesser som flertallet mener kan begrunne strømming, svarer utvalgslederen.

– Må vises varsomhet

Idrettsstyret uttalte tirsdag at det er viktig med god dialog og samtale med barna om strømming. Stine Sofies Stiftelse lurer på hvordan dette vil la seg gjøre i praksis.

– Vi har understreket at dersom det skal strømmes i breddeidretten, må det foreligge en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle som konkluderer med at det er rettslig adgang, sier Al-Samarai.

– Dersom det skal strømmes, må det vises varsomhet, og det er laget 11 konkrete tiltakene i strømmeutvalgets rapports punkt 11.3.5 som skal implementeres før det besluttes å strømme. Dette er fornuftige og nødvendige tiltak - som Ada Sofie Austegard selv har vært med å utarbeide.

Siste nytt

 • Deila og Vetlesen tapte norsk duell i cupen

  Ronny Deilas Club Brugge, med Hugo Vetlesen på benken fra start, møtte Union St. Gilloise i den belgiske cupen.

  Tidligere Brann-spiller Mathias Rasmussen fikk gode 70 minutter for Union St. Gilloise hjemme mot Brugge.

  Vertene vant til slutt 2–0. Hugo Vetlesen ble byttet inn seint i andre omgang, mens Antonio Nusa ikke var i troppen til Deilas lag.

  KiEIss5r4kI
  Foto: AFP
 • Klopps unggutter seiret igjen – nå venter rivalen

  Liverpool stilte med nok et ungt lag hjemme mot Southampton i kvartfinalen i FA-cupen.

  Og ungguttene leverte til gagns. 18 år gamle Lewis Koumas sendte Anfield til himmels da han scoret sitt første mål for klubben, i debuten hans for klubben. Akademispilleren sendte Liverpool i ledelsen.

  I andre omgang ble en annen 18-åring, Jayden Danns, byttet inn på topp. Spissen la først på til 2–0 og senere 3–0. Det var ungguttens første mål for klubben.

  Sluttresultatet ble 3-0 og Liverpool er videre til kvartfinale i FA-cupen. Der møter Jürgen Klopps menn Manchester United på Old Trafford.

  boWD1fyC7YM
  Foto: AP
 • Chelsea videre i FA-cupen

  Ett minutt før kamslutt sendte Chelseas midtbanespiller Conor Gallagher de blåkledde fra London videre til kvartifinale hjemme mot Leeds.

  Gjestene scoret kampens første mål, men etter to raske mål fra Chelsea var de i ledelsen. Leeds utlignet midtveis i andre omgang. Fram til Gallaghers sene scoring luktet det av ekstraomganger på Stamford Bridge.

  I kvartfinalen skal Chelsea møte Leicester.

  4OlEMnEturc
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal