«Tutta» legger opp: – En fantastisk avslutning på min karriere

Golfesset Suzann Pettersen sier til Golf Channel at hun legger opp med øyeblikkelig virkning. Det sier hun etter at hun avgjorde for Europa under Solheim Cup søndag.

Britain Golf Solheim Cup

LØFTER TROFEET: Suzann Pettersen var tydelig rørt da hun mottok trofeet i Solheim Cup.

Foto: Peter Morrison / AP

«Tutta» var hentet inn til Solheim Cup av kapteinen Catriona Matthew på et såkalt wildcard, siden hun ikke kunne vise til ranking. Søndag takket hun for tilliten ved å avgjøre for det europeiske laget da hun satte den avgjørende putten.

Etter søndagens seier sier hun imidlertid til Golf Channel at hun legger opp.

– Dette er det ultimate. Det er en god slutt på en stor karriere. Jeg tror dette er en fantastisk avslutning på min karriere. Jeg kunne ikke ha bedt om mer enn dette, for fire måneder siden trodde jeg aldri jeg skulle være her, sier hun.

Pettersens ektemann, Christian Fredrik Ringvold, bekrefter også overfor NRK at golfspilleren nå gir seg.

Suzann Pettersen fikk jubel og applaus fra lagvenninnene på Europa-laget, etter at hun konstaterte at hun gir seg på toppnivå. Dette etter at hun avgjorde kampen mellom Europa og USA i Solheim Cup med en knallfin putt.

VIDEO: Suzann Pettersen fikk jubel og applaus fra lagvenninnene på Europa-laget, etter at hun konstaterte at hun gir seg på toppnivå under pressekonferansen.

Dermed varsler hun at en stor karriere over - i hvert fall på toppnivå.

Pettersen er Norges fremste golfspiller gjennom tidende. Hun har vunnet 21 turneringer inkludert to Major-titler i karrieren: LPGA-mesterskapet i 2007 og Evian-mesterskapet i 2013.

– Kanskje er dette den perfekte måten å avslutte karrieren på, sier den tidligere proffspilleren Joakim Mikkelsen, som er ekspertkommentator i Viasat.

– Hun vil alltid være dronninga av Solheim Cup. Jeg var nesten litt overrasket over at hun kom tilbake etter at hun ble mor, men igjen: Kanskje er dette den perfekte måten å avslutte en vanvittig karriere på, kommenterer han.

«Tutta» forteller at hun avslutter karrieren for å få tilbringe mer tid med sin 13 måneder gamle sønn.

– Han er det største som har skjedd meg, sier hun om sønnen.

– Dette ble en perfekt avslutning. Jeg er ferdig med min profesjonelle karriere. Jeg har ingen planer fra og med i morgen. Det er ikke noe mer å si, sa hun videre på pressekonferansen etter turneringen.

Golf - Solheim Cup

VIDEO: Tutta hadde alt presset på seg i Solheim Cup på den aller siste putten. Hun gjør alt riktig og sørger for at Europa-laget vinner.

Måtte vinne

Under søndagens avslutning av Solheim Cup måtte «Tutta» vinne sin singelkamp mot Amarina Alex, og 38-åringen fra Norge satte den avgjørende putten på iskaldt vis.

Pettersen måtte vinne hullet fordi det hadde holdt med uavgjort for USA siden de var regjerende mestere.

Veteranen holdt hodet kaldt og senket putten, og den norske golfveteranen jublet høyt da seieren var et faktum.

Lagvenninnene stormet til og gratulerte Suzann Pettersen da det ble klart at Europa-laget hadde slått USA for første gang siden 2013.

– Det handler om erfaring. Vi regnet med at det ville bli avgjørende. At hun satte den putten viser hva slags «champion» hun er, sier Catriona Matthew.

Golf - Solheim Cup

POPULÆR: Suzann Pettersen ble raskt omringet av fans og pressefolk etter seieren.

Foto: Russell Cheyne / Reuters

Overrasket

Stillingen før den siste dagen var 8-8 mellom Europa og USA, og det sto 13,5-13,5 før det skulle avgjøres mellom «Tutta» og Alex.

Tuttas putt gjorde at Europa vant 14,5-13,5.

For mange har comebacket til Pettersen vært en overraskelse. Veteranen har ikke preget resultatlistene etter at hun valgte å vende tilbake til golfen denne sesongen og Matthew har fått kritikk for valget av Pettersen.

– De som kritiserte henne ser ganske dumme ut nå, uttalte kommentatoren som fulgte matchen på Golf Channel.

Kapteinen på Europas lag skulle i august selv plukke ut de siste fire spillerne som skulle være med på Solheim Cup. Matthew valgte å ta med Suzann Pettersen til tross for at hun hadde dårlige resultater.

Suzann Pettersen

VETERAN: Suzann Pettersen deltok i Solheim Cup for niende gang.

Foto: Andy Buchanan / AFP

Satset på rutine

Pettersen hadde da bare spilt tre turneringer etter å ha kommet tilbake fra svangerskapspermisjon. Hun misset cuten på to. Likevel valgte altså kaptein Matthew å satse på veteranens erfaring og rutine. Mange mente at å plukke ut Pettersen var gambling.

Søndag viste hun imidlertid at hun visste hva hun gjorde.

– Jeg hadde 100 prosent tro på henne fra starten, og jeg har full tiltro til henne i singlekampen, sa Matthew lørdag.

Europa hadde ikke vunnet Solheim Cup på hjemmebane siden 2011.

De to siste utgavene har endt med amerikansk triumf, mens Europa tok en knepen 2013-seier på bortebane i turneringen, som spilles annethvert år.

Siste nytt

 • Frisk endte uten poeng i CHL

  Frisk Asker tapte onsdag 3-7 mot finske Tappara og ryker ut av gruppespillet i Champions Hockey League med null poeng fra seks kamper. Det er aller første gang at et norsk lag ikke tar et eneste poeng i løpet av CHL-gruppespillet. Tidligere har Vålerenga (2014) og Stavanger (2017) tatt ett poeng, ifølge Budstikka.

  Anders Bastiansen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sævik scorte i PSG-triumf

  Karina Sævik fant veien til nettmaskene i mesterligaen for PSG. Ti minutter ut i kampen banken Norges landslagsspiller inn det første av tre scoringen i 1. omgang. Sæviks PSG møtte Breidablik i mesterligaens første av to åttedelsfinaler.

  Karina Sævik
  Foto: Paris Saint-Germain
 • Syrstad Engens Wolfsburg vant

  Ingrid Syrstad Engen spilte hele kampen for Wolfsburg da de i dag vant 6-0 mot nederlandske Twente i den første av to kamper i åttedelsfinalen i mesterligaen. Returoppgjøret i Nederland spilles 30. oktober.

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal