Hopp til innhold

«Tutta» legger opp: – En fantastisk avslutning på min karriere

Golfesset Suzann Pettersen sier til Golf Channel at hun legger opp med øyeblikkelig virkning. Det sier hun etter at hun avgjorde for Europa under Solheim Cup søndag.

Britain Golf Solheim Cup

LØFTER TROFEET: Suzann Pettersen var tydelig rørt da hun mottok trofeet i Solheim Cup.

Foto: Peter Morrison / AP

«Tutta» var hentet inn til Solheim Cup av kapteinen Catriona Matthew på et såkalt wildcard, siden hun ikke kunne vise til ranking. Søndag takket hun for tilliten ved å avgjøre for det europeiske laget da hun satte den avgjørende putten.

Etter søndagens seier sier hun imidlertid til Golf Channel at hun legger opp.

– Dette er det ultimate. Det er en god slutt på en stor karriere. Jeg tror dette er en fantastisk avslutning på min karriere. Jeg kunne ikke ha bedt om mer enn dette, for fire måneder siden trodde jeg aldri jeg skulle være her, sier hun.

Pettersens ektemann, Christian Fredrik Ringvold, bekrefter også overfor NRK at golfspilleren nå gir seg.

Suzann Pettersen fikk jubel og applaus fra lagvenninnene på Europa-laget, etter at hun konstaterte at hun gir seg på toppnivå. Dette etter at hun avgjorde kampen mellom Europa og USA i Solheim Cup med en knallfin putt.

VIDEO: Suzann Pettersen fikk jubel og applaus fra lagvenninnene på Europa-laget, etter at hun konstaterte at hun gir seg på toppnivå under pressekonferansen.

Dermed varsler hun at en stor karriere over - i hvert fall på toppnivå.

Pettersen er Norges fremste golfspiller gjennom tidende. Hun har vunnet 21 turneringer inkludert to Major-titler i karrieren: LPGA-mesterskapet i 2007 og Evian-mesterskapet i 2013.

– Kanskje er dette den perfekte måten å avslutte karrieren på, sier den tidligere proffspilleren Joakim Mikkelsen, som er ekspertkommentator i Viasat.

– Hun vil alltid være dronninga av Solheim Cup. Jeg var nesten litt overrasket over at hun kom tilbake etter at hun ble mor, men igjen: Kanskje er dette den perfekte måten å avslutte en vanvittig karriere på, kommenterer han.

«Tutta» forteller at hun avslutter karrieren for å få tilbringe mer tid med sin 13 måneder gamle sønn.

– Han er det største som har skjedd meg, sier hun om sønnen.

– Dette ble en perfekt avslutning. Jeg er ferdig med min profesjonelle karriere. Jeg har ingen planer fra og med i morgen. Det er ikke noe mer å si, sa hun videre på pressekonferansen etter turneringen.

Golf - Solheim Cup

VIDEO: Tutta hadde alt presset på seg i Solheim Cup på den aller siste putten. Hun gjør alt riktig og sørger for at Europa-laget vinner.

Måtte vinne

Under søndagens avslutning av Solheim Cup måtte «Tutta» vinne sin singelkamp mot Amarina Alex, og 38-åringen fra Norge satte den avgjørende putten på iskaldt vis.

Pettersen måtte vinne hullet fordi det hadde holdt med uavgjort for USA siden de var regjerende mestere.

Veteranen holdt hodet kaldt og senket putten, og den norske golfveteranen jublet høyt da seieren var et faktum.

Lagvenninnene stormet til og gratulerte Suzann Pettersen da det ble klart at Europa-laget hadde slått USA for første gang siden 2013.

– Det handler om erfaring. Vi regnet med at det ville bli avgjørende. At hun satte den putten viser hva slags «champion» hun er, sier Catriona Matthew.

Golf - Solheim Cup

POPULÆR: Suzann Pettersen ble raskt omringet av fans og pressefolk etter seieren.

Foto: Russell Cheyne / Reuters

Overrasket

Stillingen før den siste dagen var 8-8 mellom Europa og USA, og det sto 13,5-13,5 før det skulle avgjøres mellom «Tutta» og Alex.

Tuttas putt gjorde at Europa vant 14,5-13,5.

For mange har comebacket til Pettersen vært en overraskelse. Veteranen har ikke preget resultatlistene etter at hun valgte å vende tilbake til golfen denne sesongen og Matthew har fått kritikk for valget av Pettersen.

– De som kritiserte henne ser ganske dumme ut nå, uttalte kommentatoren som fulgte matchen på Golf Channel.

Kapteinen på Europas lag skulle i august selv plukke ut de siste fire spillerne som skulle være med på Solheim Cup. Matthew valgte å ta med Suzann Pettersen til tross for at hun hadde dårlige resultater.

Suzann Pettersen

VETERAN: Suzann Pettersen deltok i Solheim Cup for niende gang.

Foto: Andy Buchanan / AFP

Satset på rutine

Pettersen hadde da bare spilt tre turneringer etter å ha kommet tilbake fra svangerskapspermisjon. Hun misset cuten på to. Likevel valgte altså kaptein Matthew å satse på veteranens erfaring og rutine. Mange mente at å plukke ut Pettersen var gambling.

Søndag viste hun imidlertid at hun visste hva hun gjorde.

– Jeg hadde 100 prosent tro på henne fra starten, og jeg har full tiltro til henne i singlekampen, sa Matthew lørdag.

Europa hadde ikke vunnet Solheim Cup på hjemmebane siden 2011.

De to siste utgavene har endt med amerikansk triumf, mens Europa tok en knepen 2013-seier på bortebane i turneringen, som spilles annethvert år.

Siste nytt

  • Alexander Bonsaksen med sjokkovergang til Vålerenga

    Den tidligere Frisk Asker-spilleren Alexander Bonsaksen (37) har meldt overgang til rivalen Vålerenga på en ettårskontrakt. Overgangen kommer etter to år i Asker.

    – Jeg merket etter hvert at uansett hvor bra tilbudet eller opplegget var i Asker, så var det hit jeg ønsket meg innerst inne, sier Bonsaksen til NRK.

    Bonsaksen har tidligere vunnet sluttspillet tre ganger med Vålerenga. Overgangen kommer to år etter at han valgte bort Vålerenga ved forrige hjemkomst fra et utenlandsopphold på syv år. Han står med to gull i den finske ligaen.

    – Akkurat nå føles det jævlig bra, men det er ikke et lett valg. Jeg hadde det jo bra der jeg var. Det var to fine år, sier Bonsaksen.

    37-åringen er forberedt på reaksjoner som måtte komme når han har valgt å gå over til Frisk Asker-rivalen.

    – Reaksjonene blir helt sikkert blandet. Det får man bare tåle, sier Bonsaksen.

    Dette er Vålerengas tredje nysignering på én uke. Tidligere har Stian Kaltrud Nystuen og Mikkel Christiansen blitt presentert for sølvvinneren i årets sluttspill.

    vK6Xw-Zn8JI
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • Idrettsforbundet reagerer på nytt lovforslag: – Det er en del utfordringer

    Norges idrettsforbund har konkludert med at et nytt lovforslag knyttet til kampen mot trakassering og seksuelle overgrep mot barn ikke «fullt ut dekker idrettens behov».

    Lovforslaget, som konkret omhandler idrettens mulighet til å oppbevare og dele personopplysninger om personer som bryter norsk lov, ble sendt på høring i februar. Fristen for å komme med innspill er 1. juni.

    Styret i Norges idrettsforbund behandlet saken på sitt møte denne uken og berømmer Kulturdepartementet for å se og imøtekomme behovet idretten har for en lovregulering.

    – Like fullt er det en del utfordringer med det som nå ligger på bordet. Lovforslaget har et virkeområde som ikke fullt ut dekker idretten behov, sier generalsekretær Nils Einar Aas.

    Han kommenterte forbundets arbeid med saken på et pressemøte onsdag. NIF peker blant annet på at lovforslaget burde hatt et enda videre virkeområde.

    – For eksempel er ikke økonomiske misligheter tatt med, og det er avgrensninger knyttet til tilskuere på idrettsarrangementer. Vi mener lovforslaget er veldig komplisert i sin oppbygning, og dette er ting vi vil spille inn i høringen, sa Aas.

    (NTB)

    L2bHzx6h56Q
    Foto: NTB
  • Bessebergs advokat reagerer kraftig på NIF-vedtak

    Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett, det opplyser Norges idrettsforbund.

    – På bakgrunn av erkjente kritikkverdige forhold som fremkommer i tingrettens dom av 12. april 2024 mot Anders Besseberg anser idrettsstyret at han har skadet idrettens anseelse, konkluderer de.

    Besseberg fratas æresmedlemskapet i NIF med umiddelbar virkning.

    78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

    – Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke ble kontaktet av NIF i forkant, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NRK og utdyper:

    – Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

    Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

    Besseberg ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han har anket straffen.

    (NTB/NRK)

    ga8x3mpGGZk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal