Hopp til innhold

«Tutta» slo verdenseliten i blinde

Se nøye på bildet over, og du ser det utrolige: Suzann Pettersen putter med øynene lukket på det avgjørende slaget i LPGA-turneringen på Hawaii.

Suzann Pettersen

Vi er på det avgjørende slaget i det nervepirrende omspillet, og utenfor bildet er allerede ballen på vei mot hullet. Midt i kampens hete står Suzann Pettersen med øynene lukket.

Foto: Kevin C. Cox / Getty Images

Suzann Pettersen

Suzann Pettersen forsøker en putt på det åttende hullet, og nok en gang ser vi at hun holder øynene lukket.

Foto: Kevin C. Cox / Getty Images

Hvis noen sa før turneringen at Suzann Pettersen kunne slått konkurrenten i blinde, hadde de mer rett enn de trodde. Helt bokstavelig rett, faktisk.

Bildene fra turneringen på Hawaii viser nemlig tydelig at den norske golfstjerna lukker øynene på flere avgjørende slag.

– Jeg har puttet med øynene lukket hele uka. Det er noe jeg gjorde en del i 2007, jeg har trent mye sånn. Jeg tenkte, hvorfor ikke prøve det i konkurranse? sier Pettersen til LPGA.com.

Finner roen i blinde

Pettersen har strevd med puttingen i det siste, men på Hawaii har alt fungert. Natt til lørdag vant hun hele turneringen og tok sin 11. LPGA-tittel.

32-åringen mener at det er lettere å finne roen og visualisere ballen i hullet når man ikke ser.

Hun beregner den perfekte vinkelen og kraften - med øynene åpne - før hun lukker øynene rett før hun skal treffe ballen.

– Det har føltes mye bedre. Jeg prøver ikke å styre putten. Jeg ser på en måte for meg alt i hodet mitt. Jeg visualiserer linja jeg har tenkt meg for ballen og farten. Jeg har lest alt det, og da er det gjort. Etter det må jeg bare slippe meg løs, sier hun.

Suzann Pettersen

Suzann Pettersen gjør ferdig alle sine beregninger før hun lukker øynene.

Foto: Kevin C. Cox / Getty Images

– Fristende å holde dem åpne

Avslutningen på turneringen ble svært spennende. Den rutinerte golfproffen innrømmer at det var fristende å droppe taktikken og åpne øynene da presset økte. Men taktikken er minst like viktig under press.

– Det er veldig fristende å holde øynene åpne, men presset forandrer ingenting. Jeg må fortsatte slippe meg løs. Det gjør meg friere, og tar vekk en faktor jeg kan kontrollere som egentlig gir meg mindre kontroll, sier Pettersen.

Suzann Pettersen vant LPGA-touren som ble holdt på Hawaii. Det måtte feires på lokalt vis.

Video: Suzann Pettersen feiret LPGA-seieren med hula-dans.

I fotsporene til Jordan

Michael Jordan

Michael Jordan er en av mange basketspillere som har brukt det å lukke øynene som en teknikk for å finne roen. Her skyter han et straffeskudd på en treningsleir for barn flere år etter han la opp som spiller.

Foto: Jeff Siner / Ap

Dette er ikke første gangen Suzann Pettersen må slå mer eller mindre i blinde i en turnering. I 2004 fikk hun problemer med synet på grunn av en trebit i venstre øye, ifølge Nettavisen, og i tillegg brukte hun altså samme taktikk en del rundt 2007.

Hun er heller ikke den første idrettsstjerna som lukker øynene midt i konkurranse.

En av de mest berømte anekdotene fra basketspilleren Michael Jordans karriere, er da han stod på straffelinja i en kamp mot Denver Nuggets. Jordan hvisket lavt til motstanderen Dikembe Mutombo: «Hey, rook... Bet you can't do this». Før han lukket øynene og senket straffeskuddet i blinde, bare for å vise at han kunne.

Neste steg for Suzann Pettersen er kanskje å bruke trikset sitt til å psyke ut motstanderne, men inntil videre handler det om henne selv.

– Det handler mye om å bare slippe seg løs og føle. Jeg bare lar slaget skje, sier Pettersen.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal