Kuppern på sokkel på 80-årsdagen

6. november fyller Knut "Kupper'n" Johannesen 80 år. Da skal den gamle skøytekongen få sin statue utenfor Maratonporten på Bislett.

Knut Kupper'n Johansen

Slik så han ut i virkeligheten: I drivet mot fantasi-tiden og OL-gullet på 10.000 m i 1960

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Flere av de andre norske skøytekongene har fått sine statuer. Hjalmar "Hjallis" Andersen har fire, Oscar Mathisen, Ivar Ballangrud og Fred Anton Maier er også for lengst på sokkel.

Men ikke "Kupper'n". Det akter hans tidligere skøyteklubb ASK (tidligere Arbeidernes Skøyteklubb) å gjøre noe med. Og anledningen er 80-årsdagen. Da skal den nye statuen avdukes.

Knut Johannessen

Knut Johannessen ser på modellen av statuen av seg selv. Den skal avdukes på 'Kupper'n's 80-årsdag

Foto: Norges Skøyteforbund

Den er laget av billedhugger Nina Nesje og henter motivet fra gulløpet på 10.000-meteren i OL i Squaw Valley i 1960.

Knut Johannessen var Norges store skøyteløper på 50- og 60-tallet. Han var den som holdt norsk skøytesport oppe etter at "Hjallis" gav seg og sovjetrusserne dominerte, og han var også med da Norge slo knallhardt tilbake i "skøyterevolusjonen" i 1963.

To ganger ble han europamester, to ganger verdensmester, og to ganger sto han på toppen av pallen i OL. 10.000-meteren i 1960 og vinnertiden 15.46,6 er en klassiker. Fire år seinere toppet han 5000-meteren og var sammen med bare nordmenn på pallen. Norgesmester ble han 8 ganger.

At statuen er plasert i tilknytning til Bislett, er selvfølgelig ikke tilfeldig. Bislett var selve Mekka for norsk - og langt på vei også internasjonal - skøytesport i de første tiårene etter krigen. Da var skøytemesterskap på Bislett noe av de største folkefestene man hadde i norsk idrett.

Der ble "Kupper'n" europamester i 1960, og der satte han flere verdensrekorder.

Men verdensmester ble han aldri der. Den første nordmannen som klarte det, var Per Ivar Moe i 1965 - året etter at "Kupper'n" la opp.

I 1964 kåret Sportsjournalistenes klubb ham til Norges største idrettsutøver gjennom tidene. Og på Idrettsgallaen i januar i år fikk han Årets hederspris.

Nå kommer han også på sokkel.

Siste nytt

 • Drømmetrekning for Norge

  Norge får hjemmekamp i en eventuell finale i nasjonsligaens play off. Det ble bestemt etter en trekning i dag. Norge møter Serbia i den første kampen, til en semifinale, 26. mars på Ullevaal stadion. Vinner de den kampen møter de enten Israel eller Skottland til en finale på Ullevaal stadion.

  Mulige endringer i nasjonsligaen i fotball
  Foto: Håkon Mosvold Larsen
 • King står over mot Wolves

  Joshua King sliter med en lårstrekk og er ikke med i kamptroppen til Bournemouth som tar imot Wolverhampton i Premier League lørdag. Det bekreftet Bournemouth-manager Eddie Howe på en pressekonferanse. King fikk en påkjenning i bakside av låret i EM-kvalifiseringskamp mot Malta.

  Euro 2020 Qualifier - Group F - Malta v Norway
  Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters
 • Superprolog av Golberg

  Ingen klarte å hamle opp med Pål Golberg på Beito-prologen. Tiden var 3.32,73. Her er topp ti: 1. Pål Golberg, 2. Erik Valnes, 3. Fredrik Riseth, 4. Pål Trøan Aune, 5. Kasper Stadaas, 6. Håvard Soløs Taugbøl, 7. Gjøran Tefre, 8. Thomas Helland Larsen, 9. Johannes Høsflot Klæbo, 10. Lucas Chanavat. Ellers gikk kjente navn som Emil Iversen, Finn-Hågen Krogh og Didrik Tønseth komfortabelt videre.

  Verdenscup i langrenn i Otepää.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal