Kuppern på sokkel på 80-årsdagen

6. november fyller Knut "Kupper'n" Johannesen 80 år. Da skal den gamle skøytekongen få sin statue utenfor Maratonporten på Bislett.

Knut Kupper'n Johansen

Slik så han ut i virkeligheten: I drivet mot fantasi-tiden og OL-gullet på 10.000 m i 1960

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Flere av de andre norske skøytekongene har fått sine statuer. Hjalmar "Hjallis" Andersen har fire, Oscar Mathisen, Ivar Ballangrud og Fred Anton Maier er også for lengst på sokkel.

Men ikke "Kupper'n". Det akter hans tidligere skøyteklubb ASK (tidligere Arbeidernes Skøyteklubb) å gjøre noe med. Og anledningen er 80-årsdagen. Da skal den nye statuen avdukes.

Knut Johannessen

Knut Johannessen ser på modellen av statuen av seg selv. Den skal avdukes på 'Kupper'n's 80-årsdag

Foto: Norges Skøyteforbund

Den er laget av billedhugger Nina Nesje og henter motivet fra gulløpet på 10.000-meteren i OL i Squaw Valley i 1960.

Knut Johannessen var Norges store skøyteløper på 50- og 60-tallet. Han var den som holdt norsk skøytesport oppe etter at "Hjallis" gav seg og sovjetrusserne dominerte, og han var også med da Norge slo knallhardt tilbake i "skøyterevolusjonen" i 1963.

To ganger ble han europamester, to ganger verdensmester, og to ganger sto han på toppen av pallen i OL. 10.000-meteren i 1960 og vinnertiden 15.46,6 er en klassiker. Fire år seinere toppet han 5000-meteren og var sammen med bare nordmenn på pallen. Norgesmester ble han 8 ganger.

At statuen er plasert i tilknytning til Bislett, er selvfølgelig ikke tilfeldig. Bislett var selve Mekka for norsk - og langt på vei også internasjonal - skøytesport i de første tiårene etter krigen. Da var skøytemesterskap på Bislett noe av de største folkefestene man hadde i norsk idrett.

Der ble "Kupper'n" europamester i 1960, og der satte han flere verdensrekorder.

Men verdensmester ble han aldri der. Den første nordmannen som klarte det, var Per Ivar Moe i 1965 - året etter at "Kupper'n" la opp.

I 1964 kåret Sportsjournalistenes klubb ham til Norges største idrettsutøver gjennom tidene. Og på Idrettsgallaen i januar i år fikk han Årets hederspris.

Nå kommer han også på sokkel.

Siste nytt

 • Vant gull i karate under ungdoms-OL

  Annika Sælid (17) fra Sentrum Kampsportklubb i Sarpsborg vant torsdag gull i kvinnenes +59-kilosklasse under ungdoms-OL i Buenos Aires.

  Hun vant alle sine tre innledende gruppekamper.

  Annika Sælid
  Foto: Pøbel Film
 • Jacob Noer scora to i sterk siger

  Lillehammer Ishockey tok ein sterk siger over Manglerud Star torsdag. Fjorårets «Get Rookie of the Year» Jacob Lundell Noer scora to av Lillehammers mål.

  NM Ishockey 4. Semifinale: Lillehammer - Sparta (5-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kloster Aasen skal vurdere søkere

  Det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen har fått plass i evalueringskomiteen som skal vurdere kandidatene til vinter-OL i 2026. Calgary i Canada, italienske Milano/Cortina d'Ampezzo og Stockholm i Sverige er søkerbyene.

  Visepresident i Norges Idrettsforbund Kristin Kloster Aasen under et åpent møte i idrettsstyret på Olympiatoppen torsdag ettermiddag.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal