Hopp til innhold

«Ingen» spillere varsler: – Mange føler på skam

Tall fra NRK om seksuell trakassering i Toppserien vekker oppsikt. Norges Fotballforbund er skuffet over funnene.

Marie Apenes og Julie Klæboe finner NFFs varslingskanal

Marie Aspenes og Julie Klæboe i Røa finner NFFs varslingskanal på mobilen

Foto: Anne Rognerud

Nei, det vil jeg si vi ikke har fått noe informasjon om. Det har egentlig aldri vært snakket om eller løftet fram i det hele tatt, sier Røa-spiller Julie Klæboe til NRK.

Mandag skrev NRK om hvordan hver sjette spiller i Toppserien har opplevd upassende oppførsel fra trener eller støtteapparat.

NRK-undersøkelsen avdekker også at 85 prosent, nesten ni av ti spillere ikke vet, eller er usikre på, hvordan de kan varsle hvis det faktisk skjer. Litt over halvparten av toppseriespillerne har deltatt i undersøkelsen.

Røa-spillerne Julie Klæboe og Marie Aspenes mener problemet med seksuell trakassering i fotballen må løftes frem. Samtidig er de ærlige på at de selv vet for lite om temaet.

Det burde vært på lik linje som man informerer om offside. Man burde vite hvor man skal varsle i sånne tilfeller, sier Aspenes.

Spørsmålet spillerne fikk om varsling i undersøkelsen var: «Vet du hvor og hvordan du kan varsle om upassende oppførsel i fotballen?»

«Ukjent» varslingskanal

Både Norges idrettsforbund (NIF) og Norges Fotballforbund (NFF) har varslingsrutiner for seksuell trakassering. I NFFs egen varslingskanal kan man kan si fra både åpent og anonymt, men den ser ut til å være lite kjent.

Katarina Dybvik Sunde i Åsane er en av mange som ikke vet hvor hun skal varsle.

Nei, jeg vet faktisk ikke det. Det jeg selv har opplevd, er at vi snakker innad i laget. Enkelte ganger har vi sagt fra til noen av laglederne. Men så har vi følt at det aldri har blitt tatt seriøst. Det tror jeg er veldig mange som føler, også, at man blir ikke alltid tatt seriøst, sier Sunde.

Katarina Dybvig Sunde

Katarina Dybvik Sunde, Åsane

Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Krevende å varsle

NRKs spørreundersøkelse viser at av de som har opplevd en form for trakassering, er det svært få som har varslet til klubb eller lagledelse.

– Du kan føle deg veldig liten hvis du gjør det, sier Sunde.

Samtidig kan du også få den følelsen av at det er din egen feil fordi du ikke har gjort noe tidligere, eller ikke sa fra tydelig nok eller sånne ting.

Nina Sølvberg forsker på seksuell trakassering i idretten

Nina Sølvberg ved Norges idrettshøgskole forsker på seksuell trakassering i idretten.

Foto: Roy Kenneth Sydness Jacobsen / NRK

Dette rimer med funnene til forsker Nina Sølvberg ved Norges idrettshøgskole.

Mange føler mye på en skamfølelse, en skyldfølelse. Det kan være flaut å varsle, sier Sølvberg.

Hun skriver doktorgrad om seksuell trakassering ved idrettsgymnas og videregående skoler.

Og spesifikt inn i en idrettssammenheng, så vegrer mange seg for de eventuelle konsekvensene det kan ha. Hva skjer med min idrettskarriere videre? Hva skjer med trenerapparatet? Vil det ha noen konsekvenser for laget mitt? Vil det gi noen medieoppslag?


Mange fotballspillere kjenner seg igjen i beskrivelsen.

Man vil på en måte ikke sette seg i den offerrollen. Det er veldig mange som er redd for konsekvensene det kan føre med seg med å varsle om noe sånt. I mange tilfeller vil det jo gå utover spilleren selv også, og ikke bare den som har kommet med trakasseringa, sier Røa-spiller Marie Aspenes.

I NRK-undersøkelsen beskriver en spiller sin erfaring slik:

«Etter repeterende oppførsel over flere år meldte jeg ifra til vedkommendes sjef. Opplevdes først veldig ubehagelig da jeg følte jeg ikke ble trodd har fått beklagelser for dette i etterkant. Hadde flere «bevis» for at gjeldende persons opptredener var uakseptable. Hadde jeg ikke funnet disse, kunne, slik det utspilte seg, saken ha endt svært ubehagelig for meg.»

Savner kvinner

Med få unntak består hele trenerteamene i toppserieklubbene av menn.

Flere kvinner i støtteapparatet ville gjort det lettere å varsle om seksuell trakassering, mener Marie Aspenes.

– Jeg tror nok at spesielt for yngre ville det vært enklere å varsle. Og så har det jo også noe å si at et er en person av samme kjønn. Man oppfatter kanskje situasjoner annerledes basert på det, sier Aspenes.

Forsker Sølvberg er enig.

– Det kan hende den dynamikken mellom kvinnelige spillere og apparatet rundt ville vært annerledes hvis vi hadde hatt flere kvinner i støtteapparatet.

– Skuffende

NFF selv syns det er skuffende få som vet hvor de skal varsle.

NRK presenterte tallene for Henrik Lunde, som er seksjonsleder for klubb og aktivitet. Dette er avdelingen som har ansvaret for informasjon om seksuell trakassering og overgrep.

Så det er klart, fotballforbundets varslingskanal, der må vi jobbe kontinuerlig for å få den opp. Og så må også klubbene ha sine egne rutiner som blir gjort kjent for spillergruppa, sier Lunde.

Henrik Lunde, NFF

Henrik Lunde, Norges Fotballforbund

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Hvordan informerer dere?

Det er det som er utfordringen. Vi kan legge ting ut på våre hjemmesider, sosiale medier, sende til klubben. Men utfordringen er å nå helt ned til de som virkelig trenger den. Og det er en evig jobb som vi bare må bruke vanlige kanaler på, sier Lunde.

Det har blitt bedre, men vi vet jo, som deres undersøkelse også viser, at det er altfor mange som ikke vet at det er et sted de kan si fra. Så vi har absolutt en stor jobb å fortsette på, avslutter Lunde.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal