Hopp til innhold

Spillere forteller om seksuell trakassering: – Du fikk vel ikke fred i natt, du?

Hver sjette spiller i Toppserien har opplevd upassende oppførsel fra trener eller støtteapparat, ifølge en NRK-undersøkelse. Spillere forteller om alt fra slengbemerkninger til uønsket fysisk kontakt.

Neste dag på trening

EKSEMPEL: En toppspiller forteller at hun har opplevd å få denne kommentaren fra en trener. Hverken spiller, trener, klubb eller årstall er kjent.

Illustrasjon: Tord Torpe

I LSK-hallen på Lillestrøm trenes det med høy intensitet. Toppserielaget, som ligger på tredjeplass, forbereder seg til neste kamp.

Vi møter Cecilie Fiskerstrand (27) og Tonje Pedersen (28) når de er klare for en lunsj på brakka. Begge har lang fartstid i fotballen.

Når de ser tilbake, er det mange eksempler på oppførsel fra trenere og andre de tenker ikke var greit.

I ettertid har man tenkt: «Hm, det var kanskje ikke helt greit». Det har tatt tid å innse at det faktisk ikke var helt innafor, sier Pedersen

Lagvenninne og landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand har samme erfaring.

– I min profesjonelle karriere har jeg opplevd veldig lite, men etter hvert når du blir litt eldre og ser litt tilbake på ting, så tenker du sånn: «Det var jo ikke helt greit, kanskje». Og så ser og hører jeg ting rundt meg jevnlig.

Cecilie Fiskerstrand på Olympiatoppen.

ERFAREN: Cecilie Fiskerstrand har voktet buret for Fortuna Ålesund, Stabæk, Brighton, LSK Kvinner og snart ti år for landslaget.

Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

«Jeg ser hva du har gjort i sommer»

NRK har gjort en spørreundersøkelse blant spillerne i kvinnenes toppserie. Litt over halvparten av toppseriespillerne har deltatt undersøkelsen. 17 prosent, eller cirka hver sjette spiller, svarer at de har opplevd upassende oppførsel i fotballsammenheng.

Upassende oppførsel defineres som alt fra gråsoner til seksuell trakassering og overgrep. Halvparten sier det skjedde i løpet av det siste året.

12 spillere svarer at de har opplevd uønsket fysisk kontakt (for eksempel klyping, klemming, kyssing) mot sin vilje. 15 spillere sier de har fått seksuelle hentydninger (som slengbemerkninger, meldinger, fleip, erting) om kropp, utseende, seksuell orientering eller lignende.

Et tillitsvalgt kommenterer spillerens antrekk
Illustrasjon: Tord Torpe

Fiskerstrand tror dette tallet er lavere enn i virkeligheten.

– Hvor går grensen for hva som er greit og ikke greit? spør Fiskerstrand.

Jeg tror dessverre mange kvinner og jenter, både i fotballen og utenfor, har opplevd en eller annen form for det.

Nesten alle oppgir at det er treneren eller andre i støtteapparatet som står for den upassende oppførselen.

NRK har snakket med flere spillere som har opplevd å få upassende kommentarer fra mannlige trenere og andre i klubben.

Ingen av dem vil fortelle åpent om hva de har opplevd fordi det blir for ubehagelig, og de ønsker ikke oppmerksomhet rundt deres person.

Men spillerne har gitt oss tillatelse til å gjengi kommentarer og utsagn. Dette er opplevelser de har hatt de siste årene, og ikke nødvendigvis i nåværende klubb i Toppserien.

Én forteller om en episode der spillerne hadde første spensttrening etter ferien. De hoppet over hekker og måtte strekke ut bena.

Treneren skal ha sagt: «Ja, jeg ser hva du har gjort i sommer».

Første spensttrening etter ferien
Illustrasjon: Tord Torpe

Ved flere anledninger har spillere fått spørsmål om eller kommentarer til sexlivet sitt.

En trener kommenterer håret til en spiller
Neste dag på trening

En spiller skriver i undersøkelsen:

«Jeg har ikke opplevd noe knyttet til seksuelle overgrep/gråsoner, men har hatt ukomfortable «samtaler» om privatliv og kjærlighetsliv og vet om mange andre som også har det. Eksempler på dette kan være at trener vet mer om ny partner og kjærlighetsliv før jeg har sagt det til venner og familie. Eller at trener spør om legning og hvordan det er å være to jenter i et forhold etc.».

Treneren har makta

Nina Sølvberg jobber ved idrettshøyskolen i Oslo. Hun er i innspurten av en doktorgrad om seksuell trakassering blant elever på toppidrettsgymnas og videregående skoler.

Hun synes det er trist at en av seks toppseriespillere har opplevd seksuell trakassering, men hun er ikke overrasket over tallet. Maktforholdet mellom trener og utøver er en risikofaktor, påpeker Sølvberg.

Nina Sølberg, forsker ved NIH

Forsker Nina Sølvberg skriver doktorgrad om seksuell trakassering.

Foto: Roy Kenneth Sydness Jacobsen / NRK

– Vi ser at det hierarkiske systemet, eller et maktforhold mellom for eksempel en trener og utøver, er en risikosituasjon. Også det å være alene med en trener kan ha økt risiko. I en idrettssammenheng er det jo gjerne sånn at en utøver er veldig dedikert og har lyst til å bli bedre i idretten sin, har lyst til å prestere og gjerne ser opp til treneren sin. Utøveren har lyst til å gjøre alt det treneren sier, og da eventuelt også kunne akseptere å gå utover sine grenser, sier Sølvberg.

Forskeren er tydelig på at det er den subjektive opplevelsen av å få uønsket oppmerksomhet som er definisjonen på seksuell trakassering.

– Så det spiller egentlig ikke noen rolle hva intensjonen til en gjerningsperson er, så lenge offeret opplever det som ubehagelig og uønsket, sier Sølvberg.

– Urovekkende

Vi tar med oss resultatene fra undersøkelsen til Røabanen i Oslo.

Julie Klæboe og Marie Aspenes synes tallene er høye, men de tror også at mange tier.

Jeg har ikke opplevd noe selv, men jeg hører jo om det. Når du sier at tallet er såpass høyt, så kan det nok også vitne om at det er mange som opplever noe, men kanskje ikke snakker om det. Men man unnskylder det ofte og tenker: «Ja, det var ikke ment sånn», og «Ja, det var litt ubehagelig, men det var nok ikke ment sånn», sier Klæboe.

Julie Elise Hoff Klæboe, Røa

Julie Klæboe.

Foto: Anne Rognerud

Aspenes mener det er relevant å sammenligne med arbeidslivet.

Dette er jo vår arbeidsplass, hvis sånne tall hadde vært på et kontor, så hadde det nok vært gjort mye større tiltak for å få gjort noe med det enn det det blir gjort i kvinnefotballen. Og det syns jeg er urovekkende, mener Aspenes

Marie Aspenes, Røa

Marie Aspenes.

Foto: Anne Rognerud

– Har vi ikke lært ennå?

Hege Jørgensen er daglig leder i Toppfotball Kvinner, interesseorganisasjonen for klubbene i de to øverste divisjonene. Hun er helt klar på at det må være nulltoleranse for uønsket seksuell oppmerksomhet i fotballen.

– Har vi ikke lært ennå? spør hun retorisk når hun hører om tallene fra undersøkelsen.

– Komplimenter fra avsender kan være godt ment, men oppleves krenkende. Jenter ønsker å være, og bli oppfattet som, idrettsutøvere. De vil ikke ha fokus på utseende, sier Jørgensen.

Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball kvinner

Hege Jørgensen.

Foto: Anne Rognerud / NRK

– Hva kan dere gjøre for å forebygge?

– Det er viktig at klubbledere har det på agendaen i ansettelsessprossen, sier Jørgensen.

– Temaet bør være del av en rekrutteringssamtale. Det er ikke farlig å snakke om det, det er ikke det samme som å mistenkeliggjøre noen, fortsetter hun.

Jørgensen mener det er viktig å sette seksuell trakassering på dagsorden.

– Vi har funnet oss i for mye altfor lenge. Selv om det har vært ubehagelig, har vi feid det vekk. Det er viktig at vi ikke gjør det lenger, sier Jørgensen.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal