Hopp til innhold

«Derfor passer Lukaku perfekt for Mourinho»

KOMMENTAR: Romelu Lukaku er en klassespiss som virker ideell for José Mourinhos spillestil. Belgieren er akkurat det Manchester United trenger.

 Romelu Lukaku

BYTTER KLUBB: Romelu Lukaku forlater Everton.

Foto: Carl Recine / Reuters

Det er lett å fnyse av overgangssummen på 75 millioner pund, men alternativet hadde vært langt mer skremmende for Manchester United.

De mangler en storscorer etter at Zlatan Ibrahimović ble løst fra kontrakten. Verken Marcus Rashford eller Anthony Martial virker modne nok som alenespisser for en tittelkandidat.

Det finnes få tilgjengelige toppspisser på markedet. Prisene er skyhøye.

Nylig ble det rapportert av José Mourinho var frustrert over mangel på fremgang i spissjakten. Det var forståelig: United måtte hente noen før sesongstart.

Og nå har de fått kloa i måljegeren som passer Mourinhos slagplan best.

Chelsea manager Mourinho talks to Lukaku during their English Premier League soccer match against Hull City at Stamford Bridge in London

GJENFORENT: Romelu Lukaku spilte under José Mourinho i Chelsea. Der fikk han lite tillit.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

En «Mourinho-spiss»

Romelu Lukaku tilhører nemlig kategorien Mourinho-spisser som kan gå til krig mot en hel forsvarsfirer på egen hånd.

Glem små avsluttere og lekne artister. Mourinho har alltid foretrukket kraft.

I Porto hadde portugiseren luftsterke Benni McCarthy; i Chelsea gikk rollen til Didier Drogba. Både i Inter og United har han hatt Ibrahimović. Glem heller ikke Diego Milito, den sterke argentineren som Mourinho lokket til Inter.

Selv om Lukaku ikke er lik Drogba, sammenligningene til tross, kan også han brøyte seg gjennom tøffe forsvar. Han har profilen Mourinho har lett etter.

Og ikke minst: Han scorer mål.

I Linekers fotspor

For det sier litt at belgieren scoret nesten halvparten så mange ligamål som United klarte som lag forrige sesong.

Han scoret 25. De scoret 54.

Tallet er spesielt imponerende når man tar med at Lukaku spilte for Everton, et lag som havnet på syvendeplass, 32 poeng bak toppen. Dette er ikke en gjeng som triller ball i hatt med rivalene og produserer sjanse etter sjanse.

Faktisk hadde ingen Everton-spiss scoret mer enn 20 ligamål i én sesong siden Gary Lineker i 1986.

I Premier League var det heller ingen som scoret flere fra åpent spill enn Lukaku. Harry Kane smalt inn 29, men Tottenham-spissen tok straffer. Tar man bort disse, står begge på 24.

Romelu van Basten

Slike tall vitner om effektivitet, noe United trenger sårt. Lukaku scoret på 22 prosent av skuddene sine; et snitt blant de beste spissene i ligaen.

Til sammenligning hadde Ibrahimović 13,4 prosent.

Everton-sjef Ronald Koeman har sagt at Lukakus avslutningsferdigheter tåler sammenligning med Marco van Bastens. Det er kanskje å ta det litt langt, men United bør score langt flere mål denne sesongen.

Enkelte har notert at Lukaku scoret ofte mot små lag, som er sant. Han scoret for eksempel ni ganger i løpet av fem hjemmekamper mot Burnley, West Ham, Hull, Bournemouth og West Brom.

Men United vant ingen av disse «enkle» kampene. De spilte 0–0, 1–1, 0–0, 1–1, 0–0.

Sannheten er at man kommer langt ved å vinne kampene man forventes å vinne. Dessuten bør det tas med at Lukaku scoret borte mot Arsenal og Spurs, samt i begge oppgjørene mot Manchester City.

 Jose Mourinho

FORTVILET: José Mourinho avga poeng i mange enkle kamper i fjor.

Foto: Tim Ireland / AP

Statiske Zlatan

Altså finnes det lite tvil om at United får en etablert storscorer som kjenner ligaen godt, og som med sine 24 år bør ha sin beste periode like foran seg.

Så spørs det hvordan Lukaku vil passe United-laget.

Situasjonen virker lovende. Selv om Ibrahimović var viktig, ble United i overkant statiske av svenskens mangel på fart. Han kom ofte dypt i banen for å styre spillet, en rolle Mourinho like gjerne kan gi til playmakere som Paul Pogba, Juan Mata og Henrikh Mkhitaryan.

Lukakus fart og bevegelse vil gjøre angrepet mer livlig og uforutsigbart. De nevnte playmakerne vil få et oppspillspunkt som også kan true bakrom og strekke spillet.

Det er en dimensjon United har savnet.

Giftig på kontringer

En bonus er at Lukaku er venstrebeint. I Everton har han ofte vandret langs høyre for å utfordre backene.

Dette passer United, fordi høyrekantene Mata og Mkhitaryan ofte trekker innover i banen, mens Martial og Rashford liker seg langs krittlinjen på motsatt side. Siden Ibrahimović også holdt seg sentralt, har United ofte hatt høyrebacken Antonio Valencia som eneste spiller på den siden.

Balansen blir bedre om Lukaku hjelper til. Samtidig kan medspillere utnytte rommene som etterlates sentralt, da spesielt Pogba.

Lukaku har også kapasitet til å forvandle United som kontringslag. Dette er en strategi Mourinho har utnyttet hele karrieren, men som har falt bort de siste 12 månedene.

Sprinter og target man

Hva er Lukakus svakheter? Flere har kritisert hans bidrag som oppspillspunkt, spesielt førstetouchet og bidragene i det oppbyggende spillet.

Dette har vært sant, men Lukaku har utviklet seg på dette området. Til tross for å være en spiss som trives best med nesen mot mål, ble han ofte brukt som ren «target man» av Koeman forrige sesong. Dette førte til at han traff på kun 65,5 prosent av pasningene, men mange av disse var headinger og flikker som var vanskelige å få til.

Aldri før har Lukaku gått i så mange dueller. Ifølge statistikksiden WhoScored var Everton laget som spilte nest flest langpasninger i ligaen forrige sesong.

Denne erfaringen har utviklet Lukaku som oppspillspunkt, noe som vil glede Mourinho.

Lukaku har også vist sine egenskaper i boksen. Han scoret seks headinger forrige sesong, noe som kun ble overgått av Fernando Llorente og Christian Benteke.

Romelu Lukaku

DUELLSTERK: Romelu Lukaku i duell med Jan Vertonghen og Victor Wanyama.

Foto: Adrian Dennis / AFP

Den beste løsningen

Med andre ord har United i praksis skaffet seg den beste spissen de realistisk sett kunne fått. Alle ønsker gullgutten Kylian Mbappé, men selv Real Madrid sliter med å få Monaco til å selge.

Alternativet var Álvaro Morata, men spanjolen er ikke like fysisk, og ville ha måttet tilpasse seg en ny kultur. Det er forståelig at Mourinho har valgt Lukaku.

Selve prisen vil nok ikke bekymre United stort. Så sprøtt har markedet blitt, at toppspisser nå selges for 75 millioner pund; Real Madrid rapporteres å kreve minst 70 millioner for Morata. Dessuten vasser United i penger: De var klubben med høyest kommersielle inntekter i verden i 2015/16.

Den store utfordringen for United var heller å hente en spiss som passet laget, som ønsket å spille for klubben, og som ville gi Mourinho en ny dimensjon umiddelbart.

Med Lukaku på plass har de fått akkurat det.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal