– Vi kan snakke om en «Aksel-effekt»

En ny generasjon med norske alpinister gjør seg gjeldende internasjonalt. NRKs alpinekspert Marius Arnesen mener en av grunnene er støtten fra Aksel Lund Svindal.

Aleksander Aamodt Kilde

Ny alpinyndling i verdenscupen: Tidligere juniorverdensmester Aleksander Aamodt Kilde kjører i Beaver Creek i helga.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

Aksel Lund Svindal

Forbilde: Aksel Lund Svindal.

Foto: SAMUEL KUBANI / Afp
Henrik Kristoffersen

Mange har spådd at Henrik Kristoffersen blir den neste store alpinisten fra Norge.

Foto: Shin Tanaka / Ap
Sebastian Foss Solevåg

Sebastian Foss Solevåg fra Spjelkavik har imponert i slalåm.

Foto: Shin Tanaka / Ap
 • Se super-G fra Beaver Creek fra kl 18.50 på NRK2!

– Aksel er veldig god til å «backe» opp og å ta seg tid til unge, nye utøvere. Det er helt klart viktig at det ikke er så stor distanse til den store stjernen, forklarer han.

– Det opplever man for eksempel på et norgesmesterskap, han er med i gjengen, og det tror jeg er kjempeviktig, sier Arnesen til NRK.no.

Denne helgen kjører én av disse nye utøverne super-G i Beaver Creek.

21-år gamle Aleksander Aamodt Kilde fra Jar i Bærum imponerte da han ble juniorverdensmester i storslalåm i Canada sist sesong.

Og til tross for etternavnet (han er ikke i slekt med Kjetil André Aamodt), inspirasjonen til å satse får han fra Aksel Lund Svindal.

– Aksel har vært et idol for meg så lenge jeg kan huske, sa alpinisten da NRK intervjuet ham tidligere i år.

Idoliseringen ble trolig enda større etter at Aksel Lund Svindal gikk av med seieren i utforrennet fredag kveld norsk tid.

– Plutselig sitter det

Alpinisten har brukt store deler av sommeren og høsten til å trene sammen med Lund Svindal og Kjetil Jansrud.

– Det at han har fått det til er veldig inspirerende for oss . Det å få se at det er mulig selv om vi bor i et lite land. Han har tatt seg av meg på en veldig bra måte.

Som tredje nordmann i alpinhistorien vant Aamodt Kilde europacupen sammenlagt. Foran denne sesongen ble han så tatt opp på verdenscuplaget.

I verdenscupåpningen i Sølden (storslalåm) 26.-27. oktober endte han på en litt skuffende 47.-plass, men i super-G i Lake Louise i Canada forrige helg endte han på en oppløftende 20.-plass.

21-åringen har nå klare ambisjoner om etter hvert å innta pallen også i verdenscupen.

– Plutselig sitter det, og da står du på pallen, sier han.

– Flere er på vei

NRKs alpinekspert Marius Arnesen mener norsk alpint står overfor spennende tider.

– Vi kan snakke om en «Aksel-effekt», men det er kun en av faktorene. Det aller viktigste er de utøverne som er på vei opp selv, og den jobben de har lagt ned for å kunne bli gode på ski, mener han.

Arnsesen mener også at styrket økonomi i skiforbundet og god jobbing med talentene fra ung alder nå har begynt å gi resultater.

– Det er helt klart at en ny generasjon er på vei mot verdenstoppen, sier han.

Sammen med unge og talentfulle alpinister som blant andre Henrik Kristoffersen og Sebastian Foss Solevåg utgjør nemlig Aamodt Kilde en ny og spennende offensiv i det norske alpinlaget.

Kristoffersen kom på 3.-plass i slalåm i finske Levi, mens Foss Solevåg imponerte stort med sin 9.-plass i samme renn.

– Det er også flere som er på vei, men det er disse som har vist seg frem internasjonalt og som ser ut til å være våre beste kort nå, forteller Arnesen.

Forventer nytt løft

Aleksander Aamodt Kilde ser på seg selv som en allroundkjører. Han kjører både utfor, super-G, storslalåm - og også slalåm. Styrken har han nok likevel i storslalåm og super-G.

– Europacup og verdenscup er to forskjellige ting, men jeg vil jo si at det å vinne europacupen er en ganske god kvalifisering til å kjøre verdenscup. Nå har jeg veldig lyst å hevde meg i verdenscupen, også, forteller han.

Arnesen tror Aamodt Kilde kan gjøre det bra i super-G, men er foreløpig litt mer avventende til utforresultatene.

– Aamodt Kilde var ekstremt god i super-G i europacupen og har fått anledning til å trene sammmen med Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud i hele sommer og høst. Jeg tror vi kan forvente oss et nytt løft fra ham, sier alpineksperten.

– Både Henrik Kristoffersen og Sebastian Foss Solevåg kan gjøre det bra i neste slalåmrenn i Val d'sere. Det kommer litt an på startnummer og forhold for Solevågs del, som ikke starter blant de 30 beste og derfor er avgengig av gode føreforhold for å kvalifisere seg til 2. omgang.

NB: Vinner Aksel Lund Svindal (eller noen andre fra Norge) i kveld, blir det Norges verdenscupseier nummer 100!

Siste nytt

 • Mikkelsen i teten i Rally Sweden

  Andreas Mikkelsen er sammen med Esapekka Lappi nummer to i Rally Sweden. Han er 54,5 sekunder bak sammenlagtleder Ott Tänak før søndagens avslutning. Rally Sweden rundes da av med tre fartsprøver.

  Mikkelsen
  Foto: Micke Fransson / TT / NTB scanpix
 • Sala gravlagt etter flystyrt

  Over 3000 mennesker møtte opp i fotballlspilleren Emiliano Salas begravelse i hjembygden hans i Argentina. Sala omkom da flyet som skulle frakte ham fra Nantes til sin nye hjemby og klubb Cardiff, styrtet 21.januar.

  Salas begravelse
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP
 • Horneland med sin første RBK-seier

  Rosenborg hadde få problemer mot svenske Sundsvall i lørdagens treningskamp i Abrahallen. I Eirik Hornelands første seier som RBK-trener ga ikke trønderne seg før det sto 5-1 på måltavla. Tidligere lørdag vant Stabæk 2-1 over Strømmen, mens Kristiansund slo Ranheim 3-2.

  Eirik Horneland
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal