NRK Meny
Normal

– Petter er ingen grisk mann

Odd-Bjørn Hjelmeset både håper og tror Northug-konflikten løser seg før sesongstart. Samtidig mener NRKs langrennsekspert at Petter Northug må jenke sine krav.

Petter Northug

I KONFLIKT: Petter Northug med Norges skiforbund.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Odd-Bjørn Hjelmeset

FORSVARER NORTHUG: Sponsorsjef i BAMA, Odd-Bjørn Hjelmeset, mener konflikten ikke er så vanskelig.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg ser at mange snakker om penger. Min oppfatning er imidlertid at Petter ikke er noen grisk mann. Han vil bare ha det som han har tenkt.

Det sier tidligere landslagsløper, og nå sponsorsjef i BAMA (Skiforbundets sponsor), Odd-Bjørn Hjelmeset til NRK.

Petter Northug og Norges skiforbund har i flere år vært uenige om opplegget rundt skistjernen. Siden 2013 har han stått utenfor landslaget, med sitt eget private opplegg og med private sponsorer.

Denne uken resulterte det i at forbundet utestengte Northug fra verdenscupen. Det bekymrer ikke Hjelmeset så mye ennå.

– Jeg tror ikke denne konflikten er så vanskelig når de får satt seg ned og summet seg litt, sier sponsorsjefen.

– Tjener bedre utenfor landslaget

Andreas Selliaas

IDRETTSPOLITISK EKSPERT: Andreas Selliaas.

Foto: NRK

Mange hevder imidlertid konflikten kun handler om penger. Blant andre Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther og idrettspolitisk ekspert Andreas Selliaas hevder det i dag.

– Northug spiller en offerrolle. Det virker egentlig som det gjelder penger for begge parter. Nå bør de være ærlige med hverandre og bli enige, sier Selliaas til NRK.

NRK kjenner imidlertid til at Petter Northug kunne tjent gode penger også som landslagsløper. Det er ikke kjent nøyaktig hvor mye han kunne tjent, men det er ikke snakk om mye mindre enn han gjør som privatløper.

– Northug fikk 10-15 millioner i året, pluss sikkert andre fordeler av Coop. Så gjelder det forpliktelser og penger overfor Coop også, sier Selliaas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Petter Northug og Svein Fanebust

SAMARBEIDER: Administrerende direktør Svein Fanebust (t.h.) i Coop Norge Handel og Petter Northug.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Northug må involvere seg selv

Carl-Henning Gran

NRKs LANGRENNSEKSPER: Carl-Henning Gran.

Foto: NRK

Onsdag sendte Northug-leiren en ny forespørsel til Skiforbundet om å gå i dialog. Nå mener NRKs langrennsekspert, Carl-Henning Gran, det er hovedpersonen selv som må jenke på kravene, om det skal bli noen enighet.

– Til nå har Northug hatt andre til å gjøre jobben for sine interesser. Når det ikke har gått som han ønsker, så må han kanskje involvere seg selv. Det er ikke dumt om han virkelig ønsker en avtale, sier Gran til NRK.

– Partene står et stykke fra hverandre, men utspillet må komme fra Northug denne gangen.

– Jeg har inntrykk av at Skiforbundet tar imot han, om Northug ønsker å snakke med dem. Men da bør Northug nødvendigvis ikke sende sine medhjelpere for seg denne gangen, fortsetter langrennseksperten og får støtte fra Selliaas.

– Om han ikke stiller opp selv, så viser Northug at han ikke er interessert. Slik partene oppfører seg nå er det ikke barneskirenn lenger, men unger som roper «æddabædda».

– Følelsesladet konflikt

Gran mener samtidig at både Northug og Skiforbundet har alt å vinne på at nordmenn får se verdens største langrennsstjerne i rød landslagsdrakt denne vinteren også.

– De siste dagenes utspill er definitivt preget av følelser fra begge sider, sier han.

– Men jeg synes begge partene står svakt. Både norsk- og internasjonal langrenn ønsker Northug på startstreken i verdenscupen. Det sier Norges Skiforbundet og Petter Northug selv også.

– Dette må løse seg før sesongstarten, så de ikke går og skuler på hverandre i flere måneder framover, supplerer Odd-Bjørn Hjelmeset.

Video Hør hvordan SVT kommenterte gullet til Petter

SLIK VI KJENNER HAN: Petter Northug med gull på femmila under VM i Oslo.

Foto: Nyhetsspiller

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal