NRK Meny
Normal

– Tenk deg den tomheten han sitter igjen med

Petter Northugs (28) første sesong utenfor landslaget startet og sluttet med en lite pigg skikonge. Det er med en vond smak i munnen 28-åringen nå gir opp sesongen, tror NRKs eksperter.

Petter Northug

Petter Northug er ferdig med en skuffende sesong, etter å ha slitt med sykdom i oppkjøringen.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

– Hvis jeg skal beskrive Petters sesong med ett ord, må det bli fiasko, sier Carl-Henning Gran.

– Skal jeg bruke ett ord, må det bli mislykket. Petter har akkurat avsluttet karrierens dårligste sesong, sier Torgeir Bjørn.

Slik oppsummerer NRKs langrennseksperter 2013/14-sesongen til Norges desiderte skikonge de senere årene. En sesong Northug har valgt å sette en strek for kun dager før verdenscupavslutningen i Falun.

Northugs store mål - OL i Sotsji - endte med en gedigen nedtur og null medaljer. I etterkant forsøkte 28-åringen seg på sprinten i Lahti, men ble slått ut i prologen. Deretter droppet han sprinten i Drammen og femmila i Holmenkollen.

En svak avslutning på en svak sesong. Nettopp derfor er det med tungt hjerte Northug nå legger inn årene, tror NRKs eksperter.

– Hans største nedtur

–Jeg tror han sitter med en dårlig følelse nå.

– At kroppen ikke har svart som den skal, og at det ødela OL, er nok hans største nedtur i karrieren, sier Bjørn.

Jann Post

NRKs Jann Post tror Petter Northug sitter igjen med en tomhetsfølelse etter å ha avsluttet karrierens svakeste sesong.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Han får støtte av kommentatorkollega Jann Post.

– Northug gjorde et særdeles ærlig forøk på å komme i form til OL. Det gjorde han med masse indre press fra seg selv og et stort ytre press.

– Tenk deg den tomheten han sitter igjen med nå i etterkant, sier Post.

Sykdomsperioden ødela

Han, Bjørn og Gran er alle enige om at det er sykdomsperioden i høst som ble Northugs bane i vinter. Uten mulighet til å trene i mange uker gikk han glipp av det som skulle danne grunnlaget for en suksessfull sesong.

– Sesongen er preget av to måneder ute av trening i høst. Det var jevn stigning til og med Tour de Ski, der han vant det nest siste rennet og gjorde en akseptabel sammenlagtplassering. Etter det trodde jeg han skulle få et løft, og han gamblet med store treningsmengder, men fant aldri toppformen, oppsummerer Post.

– Det er liten tvil om at sykdomsperioden er hovedgrunnen til nedturen. Petter måtte prøve å hente seg inn med mye trening og konkurranse etter at han ble friskt. Når han slapp opp på mengden, svarte ikke kroppen, sier Bjørn.

At Northug hadde hatt bedre forutsetninger for å komme tilbake fra sykdomsperioden om han hadde vært en del av landslaget, har ikke Gran tro på.

– Han hadde ikke blitt raskere frisk på landslaget, sier den tidligere landslagstreneren.

Blir VM i Sverige redningen?

Han tror Northug vil bruke nedturen som motivasjon inn mot neste sesong.

– Nå må Northug trene godt. Så enkelt er det. Trener han godt, kommer han opp på det riktige nivået igjen, sier Gran.

Det samme tror Jann Post.

– Han er nok lei av å gå dårlige skirenn. Skal han fortsette karrieren kommer han til å gi gass. Han vet nøyaktig hva som skal til for å være best, sier Post.

Og best kan Northug fort være når vi skriver VM i Falun om ett år.

– Jeg håper og tror han har blitt motivert av dette året. Det kommer et VM i Sverige neste år. Hvis ikke det motiverer ham er det vanskelig å se hva som motiverer ham, sier Post.

Siste nytt

 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Løkberg til Brann

  Brann har sikret seg Ranheim-profilen Kristoffer Løkberg. Det melder bergensklubben på sin hjemmeside. 26-åringen har imponert på Ranheims midtbane så langt i eliteserien, og vært ønsket i Brann en stund. – Det er litt vemodig, sa han til brann.no

  Eliteserien i fotball 2018. Ranheim møter Sarpsborg.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale