Hopp til innhold

– Tenk deg den tomheten han sitter igjen med

Petter Northugs (28) første sesong utenfor landslaget startet og sluttet med en lite pigg skikonge. Det er med en vond smak i munnen 28-åringen nå gir opp sesongen, tror NRKs eksperter.

Petter Northug

Petter Northug er ferdig med en skuffende sesong, etter å ha slitt med sykdom i oppkjøringen.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

– Hvis jeg skal beskrive Petters sesong med ett ord, må det bli fiasko, sier Carl-Henning Gran.

– Skal jeg bruke ett ord, må det bli mislykket. Petter har akkurat avsluttet karrierens dårligste sesong, sier Torgeir Bjørn.

Slik oppsummerer NRKs langrennseksperter 2013/14-sesongen til Norges desiderte skikonge de senere årene. En sesong Northug har valgt å sette en strek for kun dager før verdenscupavslutningen i Falun.

Northugs store mål - OL i Sotsji - endte med en gedigen nedtur og null medaljer. I etterkant forsøkte 28-åringen seg på sprinten i Lahti, men ble slått ut i prologen. Deretter droppet han sprinten i Drammen og femmila i Holmenkollen.

En svak avslutning på en svak sesong. Nettopp derfor er det med tungt hjerte Northug nå legger inn årene, tror NRKs eksperter.

– Hans største nedtur

–Jeg tror han sitter med en dårlig følelse nå.

– At kroppen ikke har svart som den skal, og at det ødela OL, er nok hans største nedtur i karrieren, sier Bjørn.

Jann Post

NRKs Jann Post tror Petter Northug sitter igjen med en tomhetsfølelse etter å ha avsluttet karrierens svakeste sesong.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Han får støtte av kommentatorkollega Jann Post.

– Northug gjorde et særdeles ærlig forøk på å komme i form til OL. Det gjorde han med masse indre press fra seg selv og et stort ytre press.

– Tenk deg den tomheten han sitter igjen med nå i etterkant, sier Post.

Sykdomsperioden ødela

Han, Bjørn og Gran er alle enige om at det er sykdomsperioden i høst som ble Northugs bane i vinter. Uten mulighet til å trene i mange uker gikk han glipp av det som skulle danne grunnlaget for en suksessfull sesong.

– Sesongen er preget av to måneder ute av trening i høst. Det var jevn stigning til og med Tour de Ski, der han vant det nest siste rennet og gjorde en akseptabel sammenlagtplassering. Etter det trodde jeg han skulle få et løft, og han gamblet med store treningsmengder, men fant aldri toppformen, oppsummerer Post.

– Det er liten tvil om at sykdomsperioden er hovedgrunnen til nedturen. Petter måtte prøve å hente seg inn med mye trening og konkurranse etter at han ble friskt. Når han slapp opp på mengden, svarte ikke kroppen, sier Bjørn.

At Northug hadde hatt bedre forutsetninger for å komme tilbake fra sykdomsperioden om han hadde vært en del av landslaget, har ikke Gran tro på.

– Han hadde ikke blitt raskere frisk på landslaget, sier den tidligere landslagstreneren.

Blir VM i Sverige redningen?

Han tror Northug vil bruke nedturen som motivasjon inn mot neste sesong.

– Nå må Northug trene godt. Så enkelt er det. Trener han godt, kommer han opp på det riktige nivået igjen, sier Gran.

Det samme tror Jann Post.

– Han er nok lei av å gå dårlige skirenn. Skal han fortsette karrieren kommer han til å gi gass. Han vet nøyaktig hva som skal til for å være best, sier Post.

Og best kan Northug fort være når vi skriver VM i Falun om ett år.

– Jeg håper og tror han har blitt motivert av dette året. Det kommer et VM i Sverige neste år. Hvis ikke det motiverer ham er det vanskelig å se hva som motiverer ham, sier Post.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal