NRK Meny
Normal

– Tenk deg den tomheten han sitter igjen med

Petter Northugs (28) første sesong utenfor landslaget startet og sluttet med en lite pigg skikonge. Det er med en vond smak i munnen 28-åringen nå gir opp sesongen, tror NRKs eksperter.

Petter Northug

Petter Northug er ferdig med en skuffende sesong, etter å ha slitt med sykdom i oppkjøringen.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

– Hvis jeg skal beskrive Petters sesong med ett ord, må det bli fiasko, sier Carl-Henning Gran.

– Skal jeg bruke ett ord, må det bli mislykket. Petter har akkurat avsluttet karrierens dårligste sesong, sier Torgeir Bjørn.

Slik oppsummerer NRKs langrennseksperter 2013/14-sesongen til Norges desiderte skikonge de senere årene. En sesong Northug har valgt å sette en strek for kun dager før verdenscupavslutningen i Falun.

Northugs store mål - OL i Sotsji - endte med en gedigen nedtur og null medaljer. I etterkant forsøkte 28-åringen seg på sprinten i Lahti, men ble slått ut i prologen. Deretter droppet han sprinten i Drammen og femmila i Holmenkollen.

En svak avslutning på en svak sesong. Nettopp derfor er det med tungt hjerte Northug nå legger inn årene, tror NRKs eksperter.

– Hans største nedtur

–Jeg tror han sitter med en dårlig følelse nå.

– At kroppen ikke har svart som den skal, og at det ødela OL, er nok hans største nedtur i karrieren, sier Bjørn.

Jann Post

NRKs Jann Post tror Petter Northug sitter igjen med en tomhetsfølelse etter å ha avsluttet karrierens svakeste sesong.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Han får støtte av kommentatorkollega Jann Post.

– Northug gjorde et særdeles ærlig forøk på å komme i form til OL. Det gjorde han med masse indre press fra seg selv og et stort ytre press.

– Tenk deg den tomheten han sitter igjen med nå i etterkant, sier Post.

Sykdomsperioden ødela

Han, Bjørn og Gran er alle enige om at det er sykdomsperioden i høst som ble Northugs bane i vinter. Uten mulighet til å trene i mange uker gikk han glipp av det som skulle danne grunnlaget for en suksessfull sesong.

– Sesongen er preget av to måneder ute av trening i høst. Det var jevn stigning til og med Tour de Ski, der han vant det nest siste rennet og gjorde en akseptabel sammenlagtplassering. Etter det trodde jeg han skulle få et løft, og han gamblet med store treningsmengder, men fant aldri toppformen, oppsummerer Post.

– Det er liten tvil om at sykdomsperioden er hovedgrunnen til nedturen. Petter måtte prøve å hente seg inn med mye trening og konkurranse etter at han ble friskt. Når han slapp opp på mengden, svarte ikke kroppen, sier Bjørn.

At Northug hadde hatt bedre forutsetninger for å komme tilbake fra sykdomsperioden om han hadde vært en del av landslaget, har ikke Gran tro på.

– Han hadde ikke blitt raskere frisk på landslaget, sier den tidligere landslagstreneren.

Blir VM i Sverige redningen?

Han tror Northug vil bruke nedturen som motivasjon inn mot neste sesong.

– Nå må Northug trene godt. Så enkelt er det. Trener han godt, kommer han opp på det riktige nivået igjen, sier Gran.

Det samme tror Jann Post.

– Han er nok lei av å gå dårlige skirenn. Skal han fortsette karrieren kommer han til å gi gass. Han vet nøyaktig hva som skal til for å være best, sier Post.

Og best kan Northug fort være når vi skriver VM i Falun om ett år.

– Jeg håper og tror han har blitt motivert av dette året. Det kommer et VM i Sverige neste år. Hvis ikke det motiverer ham er det vanskelig å se hva som motiverer ham, sier Post.

Siste nytt

 • Rösler fikk sparken i Fleetwood

  Uwe Rösler får ikke fortsette som manager i engelske Fleetwood. Den nedrykkstruede League One-klubben fikk nok etter sju strake tap i ulike turneringer. Nyheten ble bekreftet et par timer etter at Fleetwood røk 0-3 borte mot Doncaster lørdag.

  Uwe Rösler
  Foto: Bogdan Maran / Ap
 • United trakk Brighton i FA-cupen

  José Mourinhos Manchester United fikk overkommelig motstand og møter Brighton i FA-cupens kvartfinale. Chelsea møter Leicester på bortebane mens vinneren av oppgjøret mellom Wigan og Manchester City møter Southampton hjemme.

  Premier League - West Bromwich Albion vs Manchester United
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Ulsrud sviktet i norsk tap

  Norges skip Thomas Ulsrud gjorde en kjempeblemme i tiende omgang, noe som kostet Norge seieren. Norge kunne tatt to poeng, og tatt seieren, men i stedet stjal Sveits ett poeng og vant 7–5.

  Norge står med en seier og tre tap etter fire kamper.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal