– Lekkasje avslører enormt dopingomfang i friidretten

En tredjedel av medaljene i utholdenhetsøvelser under OL og VM mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere som har avlagt mistenkelige prøver. Det hevder eksperter etter å ha sett hemmelige testresultater.

Kvinnenes maraton under OL i London

DYSTRE TALL: En hemmelig rapport fra det internasjonale friidrettsforbundet avslører det eksperter mener er omfattende dopingbruk i utholdenhetsøvelser. Her fra kvinnenes maraton under OL i London 2012.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

The Sunday Times og den tyske kringkasteren ARD/WRD har fått tilgang til resultatene av 12.000 blodprøver fra 5000 idrettsutøvere.

Ifølge The Sunday Times viser testene et «ekstraordinært omfang av juks» på noen av de største stevnene i verden.

The Sunday Times har brukt to av verdens fremste antidopingeksperter, forskerne Robin Parisotto og Michael Ashenden, til å gjennomgå undersøkelsen. Filene tilhører det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), men er blitt lekket av en varsler.

Jeg har aldri sett en så alarmerende mengde unormale blodverdier.

Forsker Robin Parisotto

Friidrettspresidenten: Skuffet og sjokkert

Svein Arne Hansen

– IKKE NORSKE UTØVERE: Friidrettspresident Svein Arne Hansen sier han er 100 prosent sikker på at det ikke dreier seg om noen norske utøvere med mistenkelige blodverdier.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg er sjokkert, og skuffet. Nå må det for alvor gjøres noe. Det må bli slutt på å hemmeligholde slike opplysninger, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NRK på telefon fra Romania.

Han sier han er 100 prosent sikker på at det ikke dreier seg om noen norske utøvere.

Dette er avslørt

Bolt

UTENFOR MISTANKE: Friidrettens største stjerne, sprinteren Usain Bolt, er ikke registrert med unormale resultater, ifølge dokumentaren.

Foto: Petr David Josek / Ap

Ifølge ekspertene, avslører databasen:

 • En tredjedel av medaljer (146, inkludert 55 gull) i utholdenhetsøvelser i OL og VM mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere som har avlagt mistenkelige tester. Ingen av utøverne skal ha blitt fratatt sine medaljer.
 • Flere enn 800 utøvere – en av sju i testene – har avlagt blodprøver beskrevet av en av ekspertene som trolig dopede eller i det minste unormale.
 • Ti medaljer i London-OL 2012 ble vunnet av utøvere som hadde tvilsomme testresultater.
 • 80 prosent av Russlands medaljer ble vunnet av utøvere med mistenkelige verdier, mens Kenya hadde 18 medaljer vunnet av det undersøkelsen beskriver som mistenkelige idrettsutøvere.
 • Stjerner som Storbritannias Mo Farah og Jamaicas Usain Bolt er ikke registrert med unormale resultater.
 • Ifølge undersøkelsen bruker idrettsutøvere i økende grad blodoverføringer og EPO-mikrodoser for å øke røde blodceller.

Se dokumentar om testene her (engelsk versjon)

Testresultatene er ikke bevis for doping, men avsløringene reiser alvorlige spørsmål om hvorvidt sporten gjør nok for å bekjempe juks i forkant av friidretts-VM i Beijing senere denne måneden.

Forsker: Dette er ille av forbundet

– Jeg har aldri sett en så alarmerende mengde unormale blodverdier. Mange idrettsutøvere synes å ha dopet seg ustraffet, og det er ille at IAAF synes å ha passivt la dette skje, uttaler Parisotto til The Sunday Times.

Michael Ashenden sier at filene viser at friidretten nå er i samme situasjon som sykkelsporten var i under Lance Armstrongs periode.

WADA vil granske

Det internasjonale antidopingbyrået WADA sier de vil granske saken.

– Dette er ville og brede påstander, og vi vil sjekke dem ut og ha det gjort med kommisjonen så raskt som mulig, sier WADA-sjef Craig Reedie til Reuters.

– Jeg er veldig overrasket over tallene i lekkasjen fra IAAF jeg er sikker på at de vil ønske å se nøye på dem for å finne kilden, legger Reedie til.

Han poengterer at utøverne er uskyldige inntil det har falt en dom.

Siste nytt

 • Dobbeltbogey ødela for Ventura

  Kristoffer Ventura var på vei mot en positiv runde i PGA-turneringen i La Quinta fredag, men en dobbeltbogey på 8. hull sendte ham nedover på listene igjen.

  Han er foreløpig på delt 130.-plass i turneringen. Rickie Fowler leder turneringen så langt.

  A Military Tribute At The Greenbrier - Round One
  Foto: Jared C. Tilton / AFP
 • Portugal utklasset Sverige i EM

  Portugal var suverene i fredagens kamp mot Sverige i håndball-EM og slo svenskene hele 35-25. Dermed står både Sverige og Island med null poeng etter at alle lagene i Norges gruppe har spilt en kamp. Norge og Slovenia topper gruppen med fire poeng, mens Portugal og Ungarn begge har to poeng.

  Sweden Handball European Championship
  Foto: Johan Nilsson / AP
 • Alle de norske videre til i morgen

  Robert Johansson ble beste nordmann tredjeplass på dagens kvalifisering til verdenscuprennet i tyske Titisee-Naustadt i morgen. Alle de øvringe nordmennene tok seg også videre til morgendags konkurranse. Japanske Ryoyo Kobayashi vant kvalifiseringen foran tyske Stephen Leyhe.

  Verdenscupåpning i langrenn, hopp og kombinert.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal