Hopp til innhold

– Lance Armstrong bør fengsles

Den tredoble Tour de France-vinneren Greg LeMond mener Lance Armstrong er kriminell og bør fengsles.

Lemond Armstrong

Greg LeMond (tv) og Lance Armstrong sammen i lykkeligere tider.

Foto: LAURENT REBOURS / Ap

Uttalelsene til LeMond kommer i et intervju med CNN-journalisten Anderson Cooper.

SYKKEL

Tidligere sykkelproff og TV 2-ekspert Mads Kaggestad forstår kravet til LeMond.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I intervjuet kommer den amerikanske syklisten med en rekke krasse uttalelser om Lance Armstrong.

Armstrong er fratatt samtlige sju Tour de France-titler etter at han innrømmet å ha dopet seg systematisk gjennom karrieren som proffsyklist.

LeMond, som vant Tour de France i 1986, 1989 og 1990, hevder nå at Armstrong knapt nok ville vært blant de 30 beste syklistene uten prestasjonsfremmende midler.

Han nærmest blåser av at Lance Armstrong kunne ha greid en topp fem-plassering uten dop.

– Jeg kjenner hans fysiske evner. Han er en topp 30 i beste fall, hvis alle var rene. Han ville ikke vært i stand til å vinne Touren, sier han i intervjuet.

– Det er kriminelt

LeMond var den første amerikaneren som vant Tour de France, og var blant de aller første til å trekke prestasjonene til Lance Armstrong i tvil.

Allerede i 2001 stilte LeMond spørsmål ved Armstrong, og har i en årrekke vært blant syklistens fremste hatobjekt.

Greg LeMond

Greg LeMond er nå eneste amerikaner med en sammenlagtseier i Tour de France.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

På direkte spørsmål fra CNNs Anderson Cooper om hva som bør skje med Armstrong nå, svarer han:

– Dette er ikke et brudd på idrettens regler. Dette er kriminelt.

– Du mener han bør få fengselsstraff?

– Ja, det mener jeg, sier LeMond, som beskriver Armstrong som en bølle som prøvde å skremme motstanderne for å unngå å bli avslørt.

– Jeg var den ene som ikke fant meg i det, forteller han i intervjuet.

Forstår utspillet

Tidligere sykkelproff og nåværende TV 2-ekspert, Mads Kaggestad, sier han har forståelse for LeMonds utspill.

– Det er flere som argumenterer for det samme, og jeg har forståelse for de som mener det, sier han til NRK.no.

– Men hva som er riktig rent juridisk, vet jeg ikke. Marion Jones ble imidlertid dømt til fengsel for å lyve, så det er ikke usannsynlig at dette er noe som kan skje, påpeker han.

Jones sonte i 2008 en sivil fengselsdom (6 måneder) for blant annet å ha forklart seg uriktig om egen dopingbruk til amerikanske føderale myndigheter.

Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll: – Det er mange som føler seg lurt.

Foto: Idås, Bård / NTB scanpix

– Flere har bidratt til løgnen

Kaggestad forteller at LeMond har hatt en stri tørn med Armstrong.

– Han har blant annet prøvd å ødelegge sykkelmerket hans. LeMond er også blitt anklaget for å være sjalu av Armstrongs tilhengere.

– Han har stor troverdighet, men det er nok mye følelser involvert når han uttaler seg om Armstrong, også. Han har imidlertid innsikt i sykkelmiljøet, og vet hva som skjer bak kulissene.

Kaggestad mener imidlertid at det er flere enn Armstrong som bør fengsles, om det blir aktuelt med en fengselsdom mot den amerikanske syklisten.

– Det er flere andre som har bidratt til å holde løgnen i live. Hvis han blir dømt så håper jeg for eksempel at Johan Bruyneel (tidligere sportsdirektør for Lance Armstrong) også får en dom, sier han.

– Anstrengt forhold

Thor Hushovds personlige trener, Atle Kvålsvoll, er tidligere proffsyklist og var en av Greg LeMonds hjelperyttere i sesongene 1990-92. Han er ikke overrasket over amerikanerens harde utfall.

– Dette har vart i flere år, og forholdet dem i mellom har vært anstrengt, sier han til NRK.no.

Han tror likevel det er flere enn den amerikanske syklisten som ønsker Armstrong bak lås og slå.

– Det er mange som føler seg lurt i denne saken, kommenterer han.


Siste nytt

 • Brann ydmyket FFK i cupen

  Niklas Castro og Felix Horn Myhre gjorde veien til 4. runde i cupen komfortabel for Brann med hver sin måldobbel da Fredrikstad ble banket 6-0.

  Med 2-0-ledelse med seg inn til pause fortsatte Brann å styre på eget gress også etter hvilen. Midtbanemann Felix Horn Myhre scoret sine to første mål i Brann-trøya. To minutter ut i omgangen banket han inn 3-0 fra omkring ti meter. Drøyt ti minutter senere satte han inn 4-0 etter flott Brann-spill.

  Ydmykelsen ble total for FFK da Aune Heggebø og Niklas Jensen Wassberg scoret hvert sitt mål i sluttminuttene.

  Castro sørget for 2-0-ledelse til halv tid. Først på straffespark, og deretter var han kald da han gjorde utgangspunktet til Fredrikstad enda vanskeligere tre minutter før pause. (NTB)

   NM-kampen i fotball mellom Brann og Fredrikstad
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Nordås slet seg til åttendeplass

  Narve Gilje Nordås fikk det tøft tidlig på 3000 meteren i Diamond League-stevnet i Stockholm, og endte til slutt på en åttendeplass med tiden 7:44.28. Det er et knapt sekund bak hans beste tid denne sesongen.

  – Det er akkurat som det mangler et eller annet, den siste brikken av puslespillet vi må få på plass. Hvordan vi skal få til det, vet jeg ikke. Men vi får jobbe med det. Det er kjipt, sier Nordås.

  Dominic Lobalu vant etter en tett spurt med Jacob Kiplimo. Cornelius Kemboi ble numemr tre. Lobalu vant på tiden 7:29.48, et tempo Nordås håper å henge med på når mesterskapene står for tur.

  – Vi får bare se og håpe man klarer å komme i bedre form enn det her. Det kan fort gå i denne farten i mesterskapet, så da må man kunne henge med.

 • Hynne på åttendeplass i Stockholm

  Hedda Hynne endte på 8. plass på 800 meter i Diamond League-stevnet i Stockholm. Hynne kom i mål på tiden 2:02.09, et stykke bak teten. Hun ble hektet av da løpet skulle avgjøres, og avslører at hun har slitt med sykdom den siste tiden.

  – Jeg ble kraftig forkjølet etter Bislett. Jeg har testet meg hver dag, og vi er sansynligvis utenfor risikoen for covid, så da tenkte vi det var greit å løpe her, sier hun til NRK.

  – Det er ikke så veldig lurt å ligge på sofaen i elleve dager før et hardt løp, men jeg visste det var en risiko for det. Jeg føler bare at jeg er litt utenfor hele løpet. Det føles bare sykt slitsomt, sier Hynne.

  Mary Moraa vant foran Keely Hodgkinson og Catriona Bisset.

  Innendørs VM friidrett 2022
  Foto: Nikola Krstic / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste