NRK Meny
Normal

– Kan føre til flere frisparkmål

Howard Webb og resten av dommerne får et nytt hjelpemiddel i VM: En "tryllespray" som forsvinner etter bruk. Dommerne mener den gir det angripende laget en fordel.

webb

Her tester dommer Hpward Webb for første gang ut sprayen han skal bruke i VM.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

pirlo

Andrea Pirlo er en av VMs fremste frisparkeksperter. Han og Italia møter England i deres første kamp.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

– Du sprayer en sirkel rundt ballen og en linje 9.15 meter unna hvor forsvarerne skal stå, forklarer Howard Webb, én av dommerne under årets fotball-VM.

– Flere frisparkmål

Det han snakker om er en «tryllespray» dommerne i fotball-VM skal bruke. Sprayen markerer hvor ballen skal ligge og hvor muren skal stå på frispark. Etter en stund forsvinner sprayen i løse luften. Webb, som har lang dommererfaring fra store mesterskap og Premier League, mener "tryllesprayen" kan bidra til flere frisparkmål i Brasil.

– Det hjelper dommerne til å holde spillerne tilbake på frispark, og kan som følge av det gi det angripende laget større sjanse til å skape noe på frispark. Det kan føre til flere frisparkmål, sier han.

Det kan komme frisparkspesialister som Andrea Pirlo og Cristiano Ronaldo til gode.

Populært leketøy

Sprayen har lenge blitt brukt i Brasil og Argentina og ble først brukt på internasjonalt nivå under U-20 VM i fjor sommer. Howard Webb vil kampdebutere med sprayen i VM, men den svenske dommerkollegaen, Jonas Eriksson, har allerede fått testet det nye hjelpemiddelet.

– Jeg prøvde den under U-20 VM i fjor og ble overrasket over hvor godt jeg likte den, sier svensken.

– Jeg tenker at disse leketøyene vi har til rådighet er viktige og forberedelsene før VM er blitt grundig gjennomført av FIFA, legger han til om sprayen som fort kan stjele oppmerksomheten fra den nyinnførte mållinjeteknologien.

Yuichi Nishimura fra Japan dømmer VMs åpningskamp mellom Brasil og Kroatia. Under forrige VM dømte japaneren fire kamper.

Åpningskampen overføres 12. juni klokka 22.00 på NRK P1.

Siste nytt

 • Alle tre topplaga tapte

  Både Aalesund, Viking og Sandnes Ulf tapte i dagens runde i 1. divisjon. Resultat: Aalesund - HamKam 1-2, Jerv - Viking 3-2, Mjøndalen - Sandnes Ulf 1-0, Sogndal - Strømmen 5-1, Florø - Levanger 0-2, Notodden - Åsane 0-0, Tromsdalen - Nest Sotra 3-1.

  Eliteserien fotball 2018: Viking - Ålesund.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Selvmål reddet Haugesund

  Tromsøs Kent-Are Antonsen scoret kampens eneste mål i oppgjøret mot FK Haugesund søndag. Han satte ballen i feil mål i første omgang, og FKH vant 1–0.

   Kent-Are Antonsen
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Scoret fem mål på 12 minutter

  Sogndal havnet tidlig under 0–1 i søndagens 1.-divisjonskamp mot Strømmen.

  Så scoret Sogndal fem mål fra det 18. til det 30. minutt. Etter en halvtime sto det 5–1 på Fosshaugane. Det ble også sluttresultatet for Eirik Bakkes menn.

  Kvalifisering til Eliteserien 2018. Sogndal mot Ranheim 1 - 0
  Foto: Christian Blom / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal