Hopp til innhold

– Har gode nok løpere uten Northug

VAL SENALES (NRK.no): Petter Northug veksler knapt et ord med gamle lagkamerater på samling i Nord-Italia. De bekymrer seg lite over en eventuell VM-stafett uten spurtkongen.

VAL SENALES, ITALIA 20141029.Petter Northug sammen med Are Løseth under trening på breen i Val Senales onsdag. Northug er ikke endel av den norske landslagstroppen som også ligger her i høydetrening.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

SE VIDEOREPORTASJE: Petter Northug er, i likhet med det norske langrennslandslaget, på treningssamling i Val Senales. Han trener imidlertid ikke med sine gamle lagkamerater, men blant annet med kompis og lege Are Løseth.

– Hvis Petter ikke signerer avtalen med skiforbundet, har vi mer enn gode nok løpere som kan gå den stafetten. Så det tenker vi ikke på i det hele tatt.

Eldar Rønning har tatt fire VM-gull i stafett. Alle fire gangene har Petter Northug gått ankeretappen for Norge.

Nå sitter Rønning i sola utenfor en hotellvegg i den bittelille alpebygda Maso Corto, øverst i Val Senales i Nord-Italia. Han snakker om det som kan bli hans første mesterskapsstafett uten den faste ankermannen.

– Ikke noe problem

Eldar Rønning på treningssamling i Val Senales

Eldar Rønning tror Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh kan gjøre en god figur på et norsk stafettlag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

For tiden går, og det er fortsatt knuter på tråden i dialogen mellom Petter Northug og Norges skiforbund. Forbundet krever at Northug før 1. november signerer en avtale for hele sesongen, som regulerer – eller mer presist; begrenser – Northugs mulighet til å profilere sin personlige hovedsponsor.

Men det bekymrer altså ikke Rønning.

– Martin Johnsrud Sundby har vist en vanvittig evne til både å spurte og gå ifra. Og så har vi veldig gode kandidater i Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh, så det tror jeg ikke er noe problem uansett, sier Rønning – som samtidig understreker at han tror Northug signerer.

– Så det blir veldig hypotetisk, påpeker han.

Martin Johnsrud Sundby tror også Northug signerer. Og han håper Northug blir å finne – i storform – på det norske stafettlaget i Falun.

Men i likhet mer Rønning, tror han ikke det norske gullhåpet står og faller med Northugs deltakelse. Sundby ser imidlertid ikke seg selv som ankermann.

– Umulig å slå

– Først tror jeg vi må se hvordan sesongen utspiller seg. Kanskje jeg er blitt tregere, kanskje jeg er blitt raskere. Hvis jeg har tatt enda et lite steg, som jeg håper og tror, så kunne jeg tenke meg å gjøre det.

– Men jeg tror nok det finnes bedre alternativer, og da hadde jeg vært ganske kjapp med å putte inn Finn Hågen Krogh på den etappen, sier Sundby.

– Du tror han er bedre enn deg?

– Ja.

– Bedre enn Petter?

– Vanskelig å si. Jeg er ganske sikker på at vi har gode alternativer på siste etappe. Jeg vet også at Petter i toppform er umulig å slå, og da sier det seg selv hva som muligens er det beste alternativet ...

Petter Northug, som forbereder seg til sin andre sesong utenfor landslaget, bor på et annet hotell enn landslagsløperne i Maso Corto. Men det ligger vegg i vegg.

Samme sted, hver sin verden

Han trener på de samme stedene som landslaget. Men han trener ikke sammen med Sundby, Rønning & co. Faktum er at han knapt snakker med dem.

– Jeg har ikke trent en eneste økt med Petter i hele år, sier Eldar Rønning, som heller ikke bor langt unna Northug hjemme i Trondheim.

– Hvordan ser Northug ut oppe på breen?

– Han ser som vanlig ut, pigg og bra. Jeg hilser bare så vidt på ham. Han går alene, stort sett, så det er vanskelig å si, men han var veldig pigg på de konkurransene han var med på i sommer, så han er bra i støtet, tror jeg.

– Han er ute og trener som alle andre skiløpere oppe på breen her, og nyter fine omgivelser og gode treningsforhold, sier Martin Johnsrud Sundby.

– Har du invitert ham på en treningstur?

– Nei, han er på Team Coop, vet du.

– Han har ikke invitert seg sjøl heller?

– Nei, foreløpig trives han godt med sin egen familie, sier Sundby.

Artikkelen fortsetter under bildet

martin johnsrud sundby på treningssamling i val senales

Martin Johnsrud Sundby har ikke snakket så mye med Northug under samlingen i Val Senales.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Taus Northug

Hva sier så Petter Northug? Ingen verdens ting. Knapt til gamle landslagskollegaer, og definitivt ikke til media.

NRK.no prøvde å få Northug i tale etter onsdagens treningsøkt på 3000 meters høyde, men 28-åringen åpnet ikke munnen. Det var i og for seg heller ikke ventet. Når Northug har varslet at han er på mediefri samling, pleier det å bety nettopp det.

Rundt seg har han hele familien. Pappa John og mamma May kom mandag. Mens John har holdt seg til skismøring og administrativ jobbing de første dagene, har May gått runde på runde oppe på breen.

Det har også Petters brødre. Tomas er i Val Senales som landslagsløper, og er ikke sammen med resten av familien utenfor skiløypa. Yngstemann Even er på plass som treningsmakker for Petter.

På plass er også Northugs lege Are Løset og sportssjef Ole Thonstad.

Mens hovedpersonen er taus, har apparatet rundt ham ingen problemer med å snakke med media. Vel å merke så lenge det ikke dreier seg om hverdagslig småprat, ikke intervjuer.

Tre sykedager

marit bjørgen passerer petter northug ute i løypa i val senales

Marit Bjørgen er selvsagt tilstede på samlingen. Her passerer hun Northug ute i løypa.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Thonstad er utpekt til å uttale seg om det sportslige, og gjør det. Treninga går etter planen, forteller han.

Tidlig i høydeoppholdet måtte Northug ta seg tre fridager på grunn av lett sykdom, uten at det bekymrer.

– Det var ikke alvorlig i det hele tatt. Han var bare litt sår i halsen. Nå er alt på stell, det har ingen konsekvenser når Petter har en så solid treningssommer bak seg, sier Thonstad til NRK.no.

Når det gjelder konflikten med skiforbundet, er også Thonstad taus.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier han.

– Opptar det dere?

– Nei, det er treninga vi satser på. Så får det bli som det blir.

I den grad noen i teamet skal kommentere dialogen om landslagsavtalen, er det manager Are Sørum Langås. Han har heller ingen kommentar.

Steile fronter

Hjemme i Norge melder Adresseavisen om steile fronter. Ifølge avisen mener Skiforbundet at det ikke lenger er mer å forhandle om. Signerer ikke Northug avtalen inne fristen 1. november, lukker han døra for deltakelse i verdenscup og VM til vinteren.

– Vi nekter ikke Petter Northug å delta i VM og verdenscup, men han må følge lovverket. Det er i så fall han selv som tar valget om ikke å være aktuell for VM i Falun, sier generalsekretær Stein Opsal til Adresseavisen.

Stein Opsal hadde ikke tid til å stille til intervju med NRK onsdag. Kommunikasjonssjef Espen Graff prioriterte heller ikke å stille til intervju.

Dermed er det bare tiden som kan svare på om det blir VM-deltakelse på Petter Northug – eller om han blir å se i langdistansecupen denne vinteren.

Håp om løsning

Etter det NRK.no erfarer, finnes det fortsatt håp om at partene kommer fram til en løsning. Om det skjer innen fristen, er et helt annet spørsmål.

Inntil videre fortsetter Petter Northug å gå runde på runde på breen i Val Senales. Det samme gjør altså de norske landslagsløperne med Martin Johnsrud Sundby i spissen. For ikke å snakke om OL-kongen fra Sotsji, Dario Cologna.

Så spørs det om synet av de argeste konkurrentene vekker villdyret i så sterk grad at Northug svelger de nødvendige kamelene som gjør at han får sjansen til å slå rivalene i Falun.

Siste nytt

  • Straus' Bayern München vant sjette strake seriegull

    Bayern München vant 2-1 borte mot Leverkusen og forlenget dermed rekken med seriegull i kvinnenes Bundesliga til seks.

    Seieren betyr nemlig at laget til den norske treneren Alexander Straus ikke lenger kan tas igjen foran sesongens to siste kamper. Det skiller sju poeng ned til Wolfsburg på 2.-plass.

    Bayerns kvinnelag er ubeseiret i 37 ligakamper, og de er også klare for den tyske cupfinalen, hvor de møter Wolfsburg på torsdag.

    Wolfsburg har vunnet cupen ni ganger på rad, mens Bayern kun har vunnet tittelen én gang tidligere (2012).

    Forrige sesong holdt Leverkusen Bayern til 0-0 og hindret dem da i å feire mesterskapet før sesongslutt. Denne gangen ble det raskt klart at dette ikke ville skje igjen.

    For etter bare 17 minutter sendte Georgia Stanway gjestene i ledelsen, før Linda Dallmann doblet ti minutter senere. I andre omgang reduserte imidlertid Nikola Karczewska for vertene.

    Norske Tuva Hansen startet kampen på benken, men ble byttet inn etter 71 minutter. Emilie Bragstad og Julie Jorde startet for Leverkusen, mens Synne Skinnes Hansen kom inn etter en snau times spill. (NTB)

    Bayern München trening
    Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
  • Svensk stjerne hjalp Ull/Kisa til seier i Holmenkollstafetten - Tjalve-seier for kvinnene

    Med strålende sol og over 20 grader var det duket for folkefest i årets utgave av Holmenkollstafetten, som har en løype på 18.425 meter fordelt på 15 etapper.

    Arrangørklubb Tjalve meldte på forhånd om deltakerrekord med over 70.000 til start.

    Tjalve leverte også varene selv i kvinneklassen, hvor de blant annet stilte med sterke løpere som Ingeborg Østgård og Malin Edland. Vidar var også lenge med i seierskampen, men Tjalve fikk en avgjørende luke på den tiende etappen ved Edland og holdt unna til mål. Dermed forsvarte de seieren fra i fjor.

    Det gjorde også Ullensaker/Kisa på herresiden, som tok over ledelsen på den fjerde etappen.

    Der løp Andreas Kramer, 800 meter-spesialisten som representerer Sverige, men som har norsk mor. Kramer tok blant annet sølv på 800 meter i EM i 2018 og sølv på 800 meter i innendørs-VM i år.

    Kramer har også tidligere løpt Holmenkollstafetten for Ullensaker/Kisa og leverte en ny strålende etappe i år.

    Med blant andre Awet Kibrab, Senay Fissehatsion og Fredrik Sandvik på laget på senere etapper, holdt Ullensaker/Kisa på ledelsen og Markus Einan fikk æren av å løpe klubben inn til en ny seier i Holmenkollstafetten.

    Andreas Kramer
    Foto: NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen leverte sitt beste kulestøt på over tre år lørdag.

    I stevnet Stora Turebergskastet i svenske Sollentuna, noterte han seg for et støt på 21,05 meter.

    Det skriver friidrettsbloggen Friidrett1 på X.

    Støtet er over EM-kravet på 20,85 og bare fire centimeter bak Thomsens personlige rekord på 21,09, satt innendørs.

    21,05 er Thomsens lengste kulestøt utendørs og det er kun fjerde konkurranse i karrieren at han har støtet over 21 meter, etter at han gjorde det to ganger i 2020 og én gang i 2021.

    Ifølge Friidrett1 er det også det beste kulestøtet av en norsk utøver utendørs på 38 år.

    Thomsen har fremdeles noen centimeter opp til OL-kravet på 21,50, men kulestøteren ligger foreløpig an til å kvalfisere seg til OL gjennom ranking.

    Marcus Thomsen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal