– En type løpsopplegg vi aldri har sett maken til

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Landslagstrener Tor-Arne Hetland og de norske utøverne berømmes for søndagens taktikk på tremila.

Norska Martin Johnsrud Sundby (tv), Simen Hegstad Krüger (mitten) och Hans Christer Holund

GLAD TRIO: Tredobbelt norsk på 30 km søndag.

Foto: Andreas Hillergren/tt / NTB scanpix

Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund sikret norske medaljer søndag.

Ikke minst var Krügers OL-gull imponerende etter at han falt og brakk staven etter 200 meter.

Taktikken med å la kapasitetsløpere sette stor fart var dristig, men vellykket, og NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn berømmer landslagstrener Tor-Arne Hetland.

– Dette er en type løpsopplegg vi aldri har sett maken til. De fulgte en taktikk til punkt og prikke. Det er et mesterverk av Tor-Arne Hetland, dette her.

Simen Hegstad Krüger

GULLGUTT: Simen Hegstad Krüger sikret OL-gull etter fall.

Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix

– Smart, men dristig

Martin Johnsrud Sundby forteller til NRK at taktikken var klar på forhånd.

– Hvis en fikk luke skulle ingen gå inn den, sier han.

– Vi så på hverandre og regnet med at noen skulle gå. Jeg ble overrasket, og på et tidspunkt måtte vi bare gå for å prøve å sikre tredobbelt, forteller han om rykket til Krüger.

– Selv om jeg har lyst på gull, er dette nesten det samme. Vi er tre gutter fra Oslo som har trent sammen i hele år for dette. Vi klarer å lykkes ett hundre prosent med lagtaktikk i OL, vi holder oss til det vi har avtalt, og vi klarer å ende opp som én, to og tre. Det er emosjonelt å stå på pallen med disse to guttene, innrømmer han.

Martin Johnsrud Sundby

FØLELSER: Martin Johnsrud Sundby gir Krüger en seiersklem.

Foto: Odd Andersen / AFP

NRKs ekspert Fredrik Aukland kaller søndagens taktikk for «smart, men dristig».

– Den var dristig fordi den taktikken la opp til at vårt største gullhåp, Klæbo, ikke ville henge på, og da var det ventet at Harvey og Cologna ville bli de sterkeste konkurrentene.

– At de lykkes med at Krüger skulle klare å stikke av, var det nok få som hadde trodd var mulig.

– Hans Christer Holund var den første som prøvde, og da Krüger prøvde, var det ingen som orket å følge eller hadde kraft i beina. Det ble en suksess som jeg tror ingen hadde spådd i forkant, kommenterer han.

– Helt sykt

Hans Christer Holund forteller til NRK at det ikke var planlagt at han skulle rykke så tidlig som han gjorde.

Johannes Høsflot Klæbo

FOR TØFT: Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg prøvde å sette litt fart. Det var ikke meningen at jeg skulle gå løs allerede der, men Simen klarte det. Ut på sisterunden rykket Martin og jeg i den bakken der vi hadde planlagt å rykke lenge, og da kom vi oss løs fra resten, sier han.

Den mange hadde hatt forventninger til før 30-kilometeren, Johannes Høsflot Klæbo, fikk det tøft under de vanskelige forholdene og endte på 10.-plass.

– Det de gjorde i dag var helt sykt. Jeg hadde ikke sjans til å henge på, sier han.

– Det var verst tenkelig scenario for min del. Niskanen gikk til fort, men vi gikk samlet ut fra veksling. Jeg fikk en billig førsterunde, og en grei andrerunde, og hadde det vært lettere på tredje runde hadde det vært håp.

– Det er jo et mirakel! Et mirakel på snø, sa NRKs kommentator Jann Post.
For Simen Hegstad Krüger falt på vei ut av stadion, brakk en stav og dro ned to russiske løpere allerede på vei ut fra stadion. Han falt av feltet og var langt bak lenge.

Sportsnyheter

Banket Johaug i sprengkulda – så smeltet Karlssons bukser i lederstolen

Det ble drama både underveis og etter målgang da svenske Frida Karlsson ga Therese Johaug en skikkelig tankevekker i sesongens første distanserenn.

Siste nytt

 • Graabak nær utrolig opphenting

  Uten Jarl Magnus Riiber på start ble det ingen ny norsk seier i den andre verdenscupkonklurransen i Ruka. Tyske Terrence Weber vant foran to landsmenn.

  Jørgen Graabak tok sjuendeplassen etter å ha gått seg opp fra sin 22.-plass etter hoppingen. Graabak lå an til å kapre tredjeplassen på imponerende vis, men ble fragått helt mot slutten.

  Det ble også sjuendeplass i fredagens sprint over fem kilometer på trønderen.

  Den tyske veteranen Eric Frenzel ble nummer to, mens Vincent Geiger tok tredjeplassen.

  Jarl Magnus Riiber og Kasper Moen Flatla ble diskvalifisert i kvalifiseringen på grunn av ureglementerte hoppdresser. Dermed ble det Espen Bjørnstad man måtte håpe på av de norske løperne.

  y5xpaIQ54H8
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Tap i double for Ruud og Durasovic

  Casper Ruud og Viktor Durasovic tapte i doublekampen mot ukrainsk motstand i Davis Cup i Oslo lørdag, men Norge leder likevel 2-1. Dermed trengs det en seier i single for avansement.

  Doublespesialistene Serhij Stakhovskyj og Denys Moltsjanov ga Ruud og Durasovic mer enn nok å hanskes med hjemme i Oslo Tennis Arena. Norges to beste tennisspillere måtte gi tapt med settsifrene 6-7 (4-7), 6-3.

  JRTrSGy8HIc
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Arsenal lekte seg til seier

  Bukayo Saka og Gabriel Martinelli scoret målene da Arsenal vant 2-0 over Newcastle lørdag. Martin Ødegaard spilte fra start for vertene, som dominerte banespillet fullstendig. Arsenal har nå like mange poeng som West Ham på den viktige fjerdeplassen, men står med én kamp mer spilt. Nyrike Newcastle ligger helt sist på tabellen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal