Hopp til innhold

– De står over renn så fort de har litt vondt i halsen

RUHPOLDING/OSLO (NRK): I løpet av sine åtte år som trener for de franske skiskytterne, opplevde Siegfried Mazet aldri maken til sykdomsforfall som han har gjort i løpet av sine første åtte måneder som skytetrener for det norske landslaget.

Johannes Thingnes Bø

SYK: Johannes Thingnes Bø sto over forrige ukes verdenscup på grunn av sykdom. Han er en av mange norske landslagsutøvere som har måttet kaste inn håndkleet i år.

Foto: Michal Cizek / AFP

Det begynte med Tarjei Bø, som har slitt med luftveisproblemer hele sesongen og ennå ikke har gått et verdenscupløp.

I desember ble Emil Hegle Svendsen syk, og forrige uke måtte Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff stå over konkurransene i Oberhof på grunn av sykdom de pådro seg i jula.

  • Av 14 landslagsløpere, kvinner som menn, er det kun Ole Einar Bjørndalen, Erlend Bjøntegaard, Henrik L'Abée Lund, Marte Olsbu og Fanny Horn Birkeland som ikke har hatt sykdomsperioder denne sesongen.
  • Bjørndalen, Bjøntegaard, Olsbu og Horn Birkeland – 4 av 14 – er de eneste som har gått samtlige verdenscuprenn.

– Jeg opplevde aldri lignende i Frankrike, sier skytetrener Siegfried Mazet, som gikk fra det franske til det norske landslaget før sesongen.

Syk i Norge – frisk i Frankrike

Mazet er usikker på hvor syk de norske utøverne faktisk er.

Siegfried Mazet

KULTURFORSKJELL: De norske skiskytterherrenes franske skytetrener, Siegfried Mazet, mener det skal mer til før franskmennene står over enn før nordmennene gjør det.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Hvis du bare er litt sår i halsen eller hoster, vil ikke franske leger si at du er syk. Så lenge de ikke har feber, konkurrerer de franske utøverne. Men i Norge, så fort du er litt sår i halsen, sier legene at du ikke kan konkurrere, sier han.

– Jeg er ingen lege og vet ikke hva som er best. Kanskje franskmennene er ekstreme, men en middelvei er kanskje en god løsning, fortsetter nordmennenes franske skytetrener.

Vil ikke ta sjanser

Legen til de norske landslagsherrene, Ola Berger, mener ikke de er for forsiktige med sine utøvere. De følger den vanlige standarden for norske utholdenhetsutøvere, hvor tommelfingerregelen er å ikke ta sjanser.

– Det bygger på erfaring, hvor vi har gått i baret før. Avgjørelsene vi tar er basert på gode undersøkelse og prøver. Vi legger oss alltid på den sikre siden, sier han.

Han understreker også at det er opp til utøverne om de vil gå eller ikke, som da Johannes Thingnes Bø trosset legenes råd før jul.

Peker på mye reising

Mazet sliter med å forstå hvorfor det norske laget er rammet så hardt av sykdom denne sesongen, men tror kanskje det kan ha noe å gjøre med lange flyturer og mye reising.

– De franske, for eksempel, kan ofte kjøre bil til konkurranser og samlinger, sier han.

Den analysen er Ole Einar Bjørndalen enig i. Han trekker i tillegg frem alderen som en mulig forklaring på hvorfor han selv har greid å holde seg frisk.

– Immunforsvaret blir sterkere når du blir gammel. Da har du hatt de fleste virus og er ferdig med alle barnesykdommer, sier han.

De norske herrene møter Frankrike i verdenscupstafett i Ruhpolding torsdag. Rennet ser du på NRK 1 fra klokken 14.15.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal