NRK Meny
Normal

Ber skiskytterne droppe julefeiring etter sykdomssmell

De norske skiskytterne bør droppe julefeiring i hjemlandet for å unngå sykdom, mener NRKs ekspert Halvard Hanevold.

Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø

SYKE: Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø har alle slitt med sykdom. Nå vil Halvor Hanevold ha endring i rutinene for å holde løperne friske.

Foto: Primoz Lovric, Vidar Ruud / NTB

Etter tre harde uker med verdenscuprenn dro de norske skiskytterne hjem til jul. Det ble for tøft for Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff, som begge ble syke. I tillegg fikk Tarjei Bø tilbakefall og dro ikke til Oberhof.

– Jeg har alltid sagt at man skal prioritere trening og VM-forberedelser. Mange erfarer at formen er dårlig på grunn av sykdom. Hjemme er det vanskelig å si nei til juleselskaper og dårlige treningsforhold, sier Hanevold.

Vasker hendene 30 ganger

Mot slutten av egen karriere droppet Hanevold jul på hjemmebane. Han mener det norske laget bør følge etter for en optimal oppladning til OL neste år.

– Hele laget bør reise bort og få en kombinert treningssamling og juleferie med fokus inn mot januar og OL, sier Hanevold.

Emil Hegle Svendsen har allerede vært syk denne sesongen.

– Det er ikke noe fasit på det. Du kunne like gjerne blitt syk i Anterselva, hvis vi hadde vært der.

Han påpeker at han tenker enormt mye på hygiene i løpet av dagen.

– Man kan sikkert gjøre noe annerledes, men da må man vite hva som er feil. Jeg vasker hendene 30 ganger om dagen og skifter fra «ballan og ut» med en gang jeg er i mål. Jeg gjør alt jeg kan for å holde meg frisk, så noe er nok tilfeldig, sier Svendsen.

Hjemmekjær Bø

Svendsen mener forslaget fra Hanevold er godt, men får ikke støtte av Johannes Thingnes Bø. Onsdag, før han reiste hjem fra Oberhof, sa han følgende til NRK om julefeiringen:

– Det er en mulighet, men jeg er ganske hjemmekjær. Jula har vært en fin anledning til å dra hjem, og det er ikke mange muligheter, sa Bø til NRK onsdag.

Å gå fra verdenscupsirkuset til lille Stryn er en stor forandring.

– Det er en påkjenning gå fra tre uker der du ligger på senga og sover til å dra hjem. Jeg setter pris på å være hjemme, så jeg hadde ikke lyst til å sove bort ferien, sier Bø.

– Må glemme å dra hjem

Landslagstrener Sigfried Mazet er ikke vant til noen annen praksis fra Frankrike.

– Det kan være en mulighet å dra til Mellom-Europa neste år. Det er mange alternativer, men vi har ikke pratet om det, sier Mazet til NRK.

Hanevold er ikke i tvil. Han hadde sendt laget i høyden:

– Det er en billig og enkel måte å få til en prestasjonsøking. De må trene i jula og glemme det med å dra hjem.

Siste nytt

 • Klare for EM-kvartfinale

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-kvartfinale etter at de slo belgiske Dries Koekelkoren/Tom Van Walle med settsifrene 21-18, 19-21, 15–11 – 2–1 sammenlagt i åttedelsfinalen. Kvartfinalen spilles klokken 16.00.

  Switzerland Beach Volleyball
  Foto: Peter Schneider / AP
 • Tap for Manchester City

  Manchester City tapte 0-1 mot tyske Borussia Dortmund i sin første kamp i sesongoppkjøringen. Mario Götze scoret på straffe i første omgang. Forrige sesongs seriemestere stilte uten flere av sine største stjerner, men Riyad Mahrez spilte fra start.

  FOC-SPO-SOC-MANCHESTER-CITY-V-BORUSSIA-DORTMUND---INTERNATIONAL-
  Foto: ELSA / AFP
 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale