NRK Meny
Normal

Ber skiskytterne droppe julefeiring etter sykdomssmell

De norske skiskytterne bør droppe julefeiring i hjemlandet for å unngå sykdom, mener NRKs ekspert Halvard Hanevold.

Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø

SYKE: Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø har alle slitt med sykdom. Nå vil Halvor Hanevold ha endring i rutinene for å holde løperne friske.

Foto: Primoz Lovric, Vidar Ruud / NTB

Etter tre harde uker med verdenscuprenn dro de norske skiskytterne hjem til jul. Det ble for tøft for Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff, som begge ble syke. I tillegg fikk Tarjei Bø tilbakefall og dro ikke til Oberhof.

– Jeg har alltid sagt at man skal prioritere trening og VM-forberedelser. Mange erfarer at formen er dårlig på grunn av sykdom. Hjemme er det vanskelig å si nei til juleselskaper og dårlige treningsforhold, sier Hanevold.

Vasker hendene 30 ganger

Mot slutten av egen karriere droppet Hanevold jul på hjemmebane. Han mener det norske laget bør følge etter for en optimal oppladning til OL neste år.

– Hele laget bør reise bort og få en kombinert treningssamling og juleferie med fokus inn mot januar og OL, sier Hanevold.

Emil Hegle Svendsen har allerede vært syk denne sesongen.

– Det er ikke noe fasit på det. Du kunne like gjerne blitt syk i Anterselva, hvis vi hadde vært der.

Han påpeker at han tenker enormt mye på hygiene i løpet av dagen.

– Man kan sikkert gjøre noe annerledes, men da må man vite hva som er feil. Jeg vasker hendene 30 ganger om dagen og skifter fra «ballan og ut» med en gang jeg er i mål. Jeg gjør alt jeg kan for å holde meg frisk, så noe er nok tilfeldig, sier Svendsen.

Hjemmekjær Bø

Svendsen mener forslaget fra Hanevold er godt, men får ikke støtte av Johannes Thingnes Bø. Onsdag, før han reiste hjem fra Oberhof, sa han følgende til NRK om julefeiringen:

– Det er en mulighet, men jeg er ganske hjemmekjær. Jula har vært en fin anledning til å dra hjem, og det er ikke mange muligheter, sa Bø til NRK onsdag.

Å gå fra verdenscupsirkuset til lille Stryn er en stor forandring.

– Det er en påkjenning gå fra tre uker der du ligger på senga og sover til å dra hjem. Jeg setter pris på å være hjemme, så jeg hadde ikke lyst til å sove bort ferien, sier Bø.

– Må glemme å dra hjem

Landslagstrener Sigfried Mazet er ikke vant til noen annen praksis fra Frankrike.

– Det kan være en mulighet å dra til Mellom-Europa neste år. Det er mange alternativer, men vi har ikke pratet om det, sier Mazet til NRK.

Hanevold er ikke i tvil. Han hadde sendt laget i høyden:

– Det er en billig og enkel måte å få til en prestasjonsøking. De må trene i jula og glemme det med å dra hjem.

Siste nytt

 • Kroatia med knepen seier

  Norges neste motstander i EM, Kroatia, måtte slite knallhardt for å slå Hviterussland 25-23 i håndball-EM torsdag. Kroatia fikk 15.000 tilskuere i ryggen torsdag, men hadde kjempetrøbbel med å vinne.

  Croatia's Luka Cindric
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Lørenskog snudde og slo Vålerenga

  Vålerenga ledet 2-0 helt til det gjensto fire minutter, men Lørenskog slo tilbake og vant 3-2 etter straffeslag i lokalderbyet i eliteserien i ishockey torsdag.

  Eliteserien ishockey: Lørenskog-Vålerenga
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Storseier for Solbakkens menn

  Ståle Solbakken og FC København fikk en strålende start på oppkjøringen til vårsesongen. FCK slo Vejle 4–0 etter mål av Jonas Wind, Andrija Pavlovic og Federico Santander.

  Vårsesongen starter 4. februar. Da venter byrival Brøndby i cupen.

  Solbakken
  Foto: Claus Bech Andersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal