– Alt var mulig for «Hjallis»

Nils Arne Eggen og andre trønderske idrettsprofiler minnes skøytekongen Hjalmar Andersen etter hans bortgang onsdag.

Nils Arne Eggen, Hjalmar Andersen og Jan Egil Storholt

Nils Arne Eggen og Jan Egil Storholt (t.h.) husker Hjalmar Andersen (midten) som en forbilledlig idrettsutøver og en omgjengelig person.

Foto: Montasje / NRK

Hjalmar «Hjallis» Andersen døde natt til onsdag etter et fall hjemme i Tønsberg. Etter at nyheten ble kjent, har norske idrettsprofiler nærmest stått i kø for å hedre den populære skøytekongen.

Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen synes det var trist å høre skøytekongens bortgang.

– «Hjallis» var jo i sin tid den mest populære idrettsmannen i Norge. Han var god på banen, en fenomenalt koselig kar med begge føttene plantet på jorda og en historieforteller i øverste klasse.

– Satt klistret til radioen

Eggen husker spesielt godt da «Hjallis» tok tre gullmedaljer i de olympiske lekene i Oslo.

– Som guttunge satt jeg klistret til radioen under OL i 1952. Alt var mulig for «Hjallis» til det motsatte var bevist.

Eggen sier at Andersen har hatt en enorm betydning for idrett i Norge.

– Jeg vil huske ham som hjelpsom og en forbilledlig idrettsutøver. Han viste oss i 70 år at det er mulig å slå hvem som helst.

– Aldri kjedelig med «Hjallis»

Trønderen Jan Egil Storholt representerte samme skøyteklubb som Hjalmar Andersen, Sportsklubben Falken. Han vant OL-gull i Innsbruck i 1976.

– Første gangen jeg møtte Hjalmar var da han hentet meg på Fornebu i 1969. Han kjørte meg til norgesmesterskapet i Tønsberg hvor jeg ble juniormester. Det var veldig stas at han kom og hentet meg, sier Storholt.

Sist Storholt så Andersen var under ski-VM i Holmenkollen i 2011.

– Han var alltid et midtpunkt fordi han alltid var i godt humør, hadde gode vitser og brydde seg om andre. Han var ikke selvopptatt, til tross for suksessen. Det var aldri kjedelig å være sammen med «Hjallis».

Storholt visste at «Hjallis» også hadde ramlet stygt en gang før 90-årsdagen i mars.

– «Hjallis» vil bli voldsomt dypt savnet i miljøet. 90 år er jo en god alder, men det er veldig sørgelig.

– Skøytesportens forgrunnsfigur

Skøyteløper Villy Haugen gikk også for Sportsklubben Falken. Bronsevinneren fra OL i Innsbruck i 1964 sier «Kong Glad» var en forgrunnsfigur for all skøytesport.

– Det går ikke an å komme utenom Hjalmar når man snakker om skøytesporten. Han var årsaken til at vi var en sterk skøytenasjon på 50-tallet. Jeg vil huske hans væremåte og omgjengelighet, sier Haugen.

NRK ble invitert hjem til Hjalmar Andersen for ett år siden. Se gutterommet hans, hør hva hans tanker om populariteten og gode minner fra en lang karriere. Reporter: Rita Morvik

NRK ble invitert med hjem til Hjalmar Andersen et år før hans død. Se reportasjen her. Reporter: Rita Morvik.

Siste nytt

 • Bjørnstad til Seefeld etter sykdom

  Kombinertutøver Espen Bjørnstad har slitt med sykdom, men onsdag reiste han nedover til Seefeld. Resten av laget reiste mandag. Bjørnstad har kun trent to ganger tidligere i VM-bakken, og nå rekker han bare to treningshopp før mesterskapet er i gang.

  Espen Bjørnstad
  Foto: Andreas Hagen
 • Tour de France-start i Danmark

  Sykkelrittet Tour de France legger åpningsetappen i 2021 til København, opplyser rittdirektør Christian Prudhomme. Det er første gang danskene får arrangere en Tour de France-etappe. I år sykles den første etappen i Belgias hovedstad Brussel.

  FILE PHOTO: Tour de France
  Foto: Philippe Wojazer / Reuters
 • Samuelsen leies ut til Haugesund

  Martin Samuelsen blir Haugesund-spiller frem til sommeren. Det bekrefter han selv overfor Haugesunds Avis. 21-åringen, som er eid av West Ham, var sist utlånt til den nederlandske klubben Venlo.

  Martin Samuelsen.
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal