Hopp til innhold

Bartosz ett år etter sølv-sjokket: – Alt er mye vanskeligere nå

I dag er det nøyaktig ett år siden fekteren Bartosz Piasecki (26) imponerte hele idretts-Norge med OL-sølv. Nå vil han overraske i VM.

Bartosz Piasecki

Bartosz Piasecki overrasket alle med sølv i fekting i OL forrige sommer. Nå gjør han seg klar til VM i Ungarn.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Tiden har gått fryktelig fort og det er rart å tenke tilbake. Den augustdagen skjedde noe jeg ikke trodde var mulig, sier Piasecki til NRK.no, ett år etter at han fektet seg inn i norske idrettshjerter i London.

Bartosz Piasecki

Bartosz Piasecki kom hjem med sølv fra OL. Her er han på Gardermoen etter lekene.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Hele konkurransen fant sted 1. august i fjor - og den norske fekteren kjempet seg helt fram til OL-finalen der han tapte mot Ruben Limardo Gascon fra Venezuela. Den kvelden klarte han også noen få andre har gjort: Å flytte Dagsrevyen på NRK1.

– Var aldri favoritt

Ett år senere har 26-åringen hatt en vanskelig sesong, med 17. plass i NM og EM-exit i 16-delsfinalen. Neste uke starter VM i Budapest.

– Før OL var jeg nesten aldri favoritt i kampene. Det blir jeg fort nå. Nå er det de andre som skal forsvare seg. Jeg merket i starten av sesongen at jeg gjorde mange dumme feil i starten av kampene, som jeg håper er bedre nå, sier Piasecki.

Sølvvinneren fra OL mener det er naturlig at det stilles større krav etter bragden sist sommer.

– Jeg har merket at det stilles større forventninger og motstanderen vet hva jeg er god for. Da handler det om å bruke tid og satse på de første poengene. Hvis jeg havner under fra start kan kampen fort være over. Jeg må være tålmodig og ikke ta store sjanser i starten. Før visste jeg at motstanderen ville prøve å kjøre over meg i kampene. Nå forventes det nesten at jeg skal gjøre det samme, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Bartosz Piasecki3

Bartosz Piasecki slo koreanske Jinsun Jung i semifinalen i OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Påvirker ikke selvtilliten

Selv med beskjedne plasseringer i EM og NM, er fekteren optimist før avreise til Ungarn.

– Jeg har alltid lyst til å oppleve noe av det samme som i OL. Maksnivået mitt er det samme som før. Mye handler om å vippe de jevne kampene i mitt favør. I OL var det bare jevne kamper, sier Piasecki.

Om 17. plass i NM tidligere i sommer, forteller han:

– Det var en spesiell konkurranse. Jeg møtte en barndomsvenn som jeg har fektet med hver dag siden jeg var åtte år. Vi har kjent hverandre i 20 år og trent mye sammen. Han kjente meg rett og slett for godt, og han vant mesterskapet til slutt. Vi har trent så mye og da blir kampene helt annerledes, sier fekteren fra Bygdø Fekteklubb.

– Påvirker det selvtilliten før VM?

– Nei, egentlig ikke. Jeg vet hva jeg er god for og mye handler om tilfeldigheter og detaljer, sier Piasecki.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Fekting

Bartosz Piasecki jubler etter den imponerende seieren i semifinalen.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

Vanskeligere i VM

26-åringen mener han må levere på minst et like høyt nivå i VM for å kopiere medalje fra i fjor.

– Det er mye tøffere konkurranse i VM. Jeg er fornøyd hvis jeg ender blant de 16 beste, altså i en åttedelsfinale. I VM er det 200 deltagere og 50 som kan havne på pallen. I OL var det 30 fektere totalt, sier Piasecki.

Piasecki er ranket som nummer ni på listen over verdens beste fektere.

– Kan du bli verdens beste?

– Nei, jeg blir nok aldri verdens beste fekter. Vi trener dessverre for lite. Vi som fekter i Norge er såkalte «deltidsutøvere» og får ikke lagt ned like mye trening som de aller beste, men jeg er god nok til å slå de beste, sier Piasecki.

– Hvordan vil du oppsummere det siste året?

– Personlig var det veldig spesielt de første månedene. Jeg fikk brev i posten, sms og ble gjenkjent på gata. Ett år senere er jeg tilbake i hverdagen, sier Piasecki, som har jobbet som realfaglærer i Oslo.

– Fektemessig var det siste året vært litt tøft. I januar fikk jeg en annen inngang til turneringene. Folk visste hvem jeg var, hvordan jeg konkurrerte. Det er annerledes å konkurrere og mye er blitt vanskeligere. Likevel er jeg optimist og håper på et godt VM neste uke, sier Piasecki.

Fekterens første VM-kamp er førstkommende tirsdag.

Bartosz Piasecki møtte sin seierherre fra OL i London i sommer, Ruben Limardo fra Venezuela. Men denne gang foregikk duellen i Operaen i Bjørvika.

Fekteduell i Operaen

Det er ikke hver dag sølv-vinneren fra OL Bartosz Piasecki møter en av verdens største rockestjerner til duell. Kampen mot Bruce Dickinson fra Iron Maiden ble tøffere enn ventet. Reporter: Dang Trinh, foto/redigering: Heidi Fjørtoft Klokk

Bruce Dickinson utfordret Bartosz Piasecki

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal