Bartosz ett år etter sølv-sjokket: – Alt er mye vanskeligere nå

I dag er det nøyaktig ett år siden fekteren Bartosz Piasecki (26) imponerte hele idretts-Norge med OL-sølv. Nå vil han overraske i VM.

Bartosz Piasecki

Bartosz Piasecki overrasket alle med sølv i fekting i OL forrige sommer. Nå gjør han seg klar til VM i Ungarn.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Tiden har gått fryktelig fort og det er rart å tenke tilbake. Den augustdagen skjedde noe jeg ikke trodde var mulig, sier Piasecki til NRK.no, ett år etter at han fektet seg inn i norske idrettshjerter i London.

Bartosz Piasecki

Bartosz Piasecki kom hjem med sølv fra OL. Her er han på Gardermoen etter lekene.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Hele konkurransen fant sted 1. august i fjor - og den norske fekteren kjempet seg helt fram til OL-finalen der han tapte mot Ruben Limardo Gascon fra Venezuela. Den kvelden klarte han også noen få andre har gjort: Å flytte Dagsrevyen på NRK1.

– Var aldri favoritt

Ett år senere har 26-åringen hatt en vanskelig sesong, med 17. plass i NM og EM-exit i 16-delsfinalen. Neste uke starter VM i Budapest.

– Før OL var jeg nesten aldri favoritt i kampene. Det blir jeg fort nå. Nå er det de andre som skal forsvare seg. Jeg merket i starten av sesongen at jeg gjorde mange dumme feil i starten av kampene, som jeg håper er bedre nå, sier Piasecki.

Sølvvinneren fra OL mener det er naturlig at det stilles større krav etter bragden sist sommer.

– Jeg har merket at det stilles større forventninger og motstanderen vet hva jeg er god for. Da handler det om å bruke tid og satse på de første poengene. Hvis jeg havner under fra start kan kampen fort være over. Jeg må være tålmodig og ikke ta store sjanser i starten. Før visste jeg at motstanderen ville prøve å kjøre over meg i kampene. Nå forventes det nesten at jeg skal gjøre det samme, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Bartosz Piasecki3

Bartosz Piasecki slo koreanske Jinsun Jung i semifinalen i OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Påvirker ikke selvtilliten

Selv med beskjedne plasseringer i EM og NM, er fekteren optimist før avreise til Ungarn.

– Jeg har alltid lyst til å oppleve noe av det samme som i OL. Maksnivået mitt er det samme som før. Mye handler om å vippe de jevne kampene i mitt favør. I OL var det bare jevne kamper, sier Piasecki.

Om 17. plass i NM tidligere i sommer, forteller han:

– Det var en spesiell konkurranse. Jeg møtte en barndomsvenn som jeg har fektet med hver dag siden jeg var åtte år. Vi har kjent hverandre i 20 år og trent mye sammen. Han kjente meg rett og slett for godt, og han vant mesterskapet til slutt. Vi har trent så mye og da blir kampene helt annerledes, sier fekteren fra Bygdø Fekteklubb.

– Påvirker det selvtilliten før VM?

– Nei, egentlig ikke. Jeg vet hva jeg er god for og mye handler om tilfeldigheter og detaljer, sier Piasecki.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Fekting

Bartosz Piasecki jubler etter den imponerende seieren i semifinalen.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

Vanskeligere i VM

26-åringen mener han må levere på minst et like høyt nivå i VM for å kopiere medalje fra i fjor.

– Det er mye tøffere konkurranse i VM. Jeg er fornøyd hvis jeg ender blant de 16 beste, altså i en åttedelsfinale. I VM er det 200 deltagere og 50 som kan havne på pallen. I OL var det 30 fektere totalt, sier Piasecki.

Piasecki er ranket som nummer ni på listen over verdens beste fektere.

– Kan du bli verdens beste?

– Nei, jeg blir nok aldri verdens beste fekter. Vi trener dessverre for lite. Vi som fekter i Norge er såkalte «deltidsutøvere» og får ikke lagt ned like mye trening som de aller beste, men jeg er god nok til å slå de beste, sier Piasecki.

– Hvordan vil du oppsummere det siste året?

– Personlig var det veldig spesielt de første månedene. Jeg fikk brev i posten, sms og ble gjenkjent på gata. Ett år senere er jeg tilbake i hverdagen, sier Piasecki, som har jobbet som realfaglærer i Oslo.

– Fektemessig var det siste året vært litt tøft. I januar fikk jeg en annen inngang til turneringene. Folk visste hvem jeg var, hvordan jeg konkurrerte. Det er annerledes å konkurrere og mye er blitt vanskeligere. Likevel er jeg optimist og håper på et godt VM neste uke, sier Piasecki.

Fekterens første VM-kamp er førstkommende tirsdag.

Bartosz Piasecki møtte sin seierherre fra OL i London i sommer, Ruben Limardo fra Venezuela. Men denne gang foregikk duellen i Operaen i Bjørvika.

Fekteduell i Operaen

Det er ikke hver dag sølv-vinneren fra OL Bartosz Piasecki møter en av verdens største rockestjerner til duell. Kampen mot Bruce Dickinson fra Iron Maiden ble tøffere enn ventet. Reporter: Dang Trinh, foto/redigering: Heidi Fjørtoft Klokk

Bruce Dickinson utfordret Bartosz Piasecki

Siste nytt

 • Forren klar for 4. div.

  Tidigere Brann-spiller Vegard Forren er klar for 4. divisjonsklubben Eide og Omegn FK, melder nettstedet norskfotball.com.

  Forren ble 11. august enig med Brann om å terminere kontrakten etter det mye omtalte nachspielet på Brann Stadion.

  – Vegard er en av syv nye spillere vi har signert i dag. Det er en spiller som vil utfylle stallen vår og gi våre unge spillere en del input. Vi opplever at Eide og Omegn er en attraktiv klubb som stadig vekk tiltrekker seg nye spillere, sier styreleder Wiggo Kanck til norskfotball.com.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Brann (0-1)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • TV 2: Sier nei til Uno-X

  Edvald Boasson Hagen slår ikke til på tilbudet fra det norske Uno-X-laget. Sykkelveteranen forlenger i stedet kontrakten med TotalEnergies, erfarer TV 2.

  Rudsbygdingen har takket nei til å bli en del av Uno-X-satsingen. Det bekrefter lagets sportssjef Jens Haugland.

  – Vi må bare erkjenne at det vi kom opp med, ikke var attraktivt nok for Edvald, sier han til TV 2.

  Tanken var at Boasson Hagen kunne komme inn på laget som en mentor for et ungt mannskap.

  – Vi skulle naturligvis ønske at han kom til oss, men har full respekt for hans valg. Edvald er en legende i norsk sykkel, og det hadde vært spennende å lære litt av alt han har vært med på, sier Haugland.

  TV 2 har kilder på at Boasson Hagen fortsetter oppholdet i franske TotalEnergies. Han kom til laget foran årets sesong.

  – Ingen kommentar, svarer 34-åringen på spørsmål om hvor han sykler i 2022.

  Tour de France - Team Dimension Data News Conference
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • Bekrefter Anfield-utvidelse

  Liverpool vil fortsette arbeidet med å øke kapasiteten på hjemmebanen Anfield. 7000 ekstra seter skal etter planen stå klart til starten av 2023/24-sesongen.

  Det vil utvide kapasiteten til 61.000. Liverpools administrerende direktør Andy Hughes er glad for at det skjer etter mange års planlegging.

  – Vi trengte sikkerhet for at dette prosjektet skulle gå framover og er nå i posisjon til det. Vi begynte denne reisen i 2014 og er takknemlig overfor alle bidragene som har tatt prosjektet til dette stadiet, sier han.

  Liverpool-fans.
  Foto: Javier Soriano / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal