– Å konkurrere på Beitostølen uten Ida virker veldig fjernt

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Mari Eide (28) har funnet tilbake til treningslysten etter at storesøster Ida (30) tragisk døde i september. I helgen står hun på sidelinjen når lagvenninnene sesongåpner.

Mari Eide

STÅR OVER: Mari Eide står ikke på startstreken under sesongåpningen på Beitostølen.

Foto: NRK

– Jeg er oppvokst her på Beitostølen, og det minner meg veldig mye om Ida.

Det har gått litt over to måneder siden Ida Eide falt om og døde under et mosjonsløp. I helgen sesongåpner de norske langrennsløperne på Beitostølen.

For landslagsutøver Mari Eide har tanken på å skulle konkurrere i de samme skisporene søstrene vokste opp sammen blitt for vanskelig.

– Det å konkurrere her uten Ida virker veldig fjernt for meg. Jeg hadde nok klart å gå, men selv om det hadde gått bra hadde jeg ikke blitt lykkeligere av den grunn, sier hun.

Takker Sundby for støtten

Eide var på høydeopphold i Livigno da søsteren falt om og ble innlagt på sykehus. Hun forteller at hun ikke tror hun forstod alvoret, og ikke tenkte tanken på at søsteren kunne dø.

Mari Eide tilbake på ski

KJEMPESTEG: – De første ukene klarte jeg ikke å gå engang, sier Mari Eide. Onsdag trente hun på Beitostølen sammen med landslaget.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Dagen etter valgte hun, sammen med Martin Johnsrud Sundby og landslagslegen, å dra hjem. I bilen på vei til flyplassen kom dødsbudskapet. Sundby sier han kommer til å huske hjemturen fra høydeoppholdet resten av livet.

– Jeg som var så langt unna min egen situasjon tråkket nok inn i et marerittscenario. Litt sånn at du ikke vet om det er drøm eller virkelighet. Du tenker: «Skjer dette nå?». Så tenkte jeg «Hva gjør vi med Mari? Hvordan skal vi få henne hjem?», sier Sundby til NRK.

Der hjemreisen har brent seg fast i minnet til Sundby har den for Eide blitt et sort hull.

– Jeg husker ikke så veldig mye av det utenom at jeg skriker og blir lei meg. Martin og legen hjalp meg gjennom reisen. Det var veldig godt å ha noen å støtte seg på.

Langrenn Beitostølen

UVIRKELIG: Martin Johnsrud Sundby forteller at det var en uvirkelig situasjon da telefonen om Ida Eides død kom.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sundby forteller at før telefonen kom snakket de tre i bilen om at det fantes gode prognoser, og at de bygget et håp om at det hele skulle gå bra.

– Alt derfra og ut handlet om å få henne hjem til Norge og familien på best mulig måte. Jeg prøvde å få henne til å ikke tenke så mye, få henne til å koble ut, for det fikk hun nok tid til senere.

Har funnet treningsgleden med lagvenninnene

Ida Eide var en god venn av flere i langrennsmiljøet, og også Therese Johaugs bestevenninne. Hun mener at samholdet i det norske landslaget har hjulpet dem gjennom sorgen.

– Vi henter mye styrke i hverandre. Vi støtter hverandre i både medgang og motgang. Det er det som kanskje er fordelen til laget vårt, at vi kan være oss selv hele tiden og få gode råd av hverandre.

Dette samholdet har også hjulpet Eide å finne tilbake til treningsgleden.

– Jeg kjenner også at jeg har ikke helt lysten til å gå skirenn ennå, men jeg kjenner at lysten til å trene igjen er på vei tilbake. Jeg håper jeg kan være klar om en måneds tid, sier hun.

Begravelse Ida Eide

BEGRAVELSE: Et samlet Langrenns-Norge var til stede da Ida Eide ble begravet i Lidar kirke i Øystre Slidre 14. september.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Siste nytt

 • Manchester United videre

  Manchester United holdt lenge en knapp 1-0-ledelse etter en straffe fra Juan Mata rett før pause, men to sene mål av innbytterne Marcus Rashford og Mason Greenwood sørget for en komfortabel 3-0-seier i ligacupen mot Luton.

  Luton hadde en stor dobbelsjanse ti minutter før slutt, men debutant Dean Henderson vartet opp med en kanonredning.

  Britain Soccer League Cup
  Foto: Nick Potts / AP
 • Positiv koronatest for Moyes

  West Ham-manager David Moyes og spillerne Issa Diop og Josh Cullen har alle avgitt positive tester for koronaviruset. Det bekrefter klubben tirsdag kveld.

  Klubbens medisinske apparat ble informert om de positive testresultatene mens laget var på London stadion for å forberede seg til tirsdagens møte i ligacupen mot Hull.

  De tre var symptomfrie på covid-19, men manageren og de to spillerne forlot areaen og reiste hjem. Kampen spilles fortsatt

  FILE PHOTO: Premier League - West Ham United vs Stoke City
  Foto: David Klein / Reuters
 • Første runde i cupen trukket

  Den første runden av kvinnenes cup ble trukket i pausen av landskampen mellom Norge og Wales.

  20 lag deltar i cupen i år. Åtte førstedivisjonslag møtes for å avgjøre hvem de skal møte i den første runden, mens de ti toppserielagene og de to nedrykkede lagene fra forrige sesong er klare for første runde.

  Slik ser trekningen ut

  Øvrevoll Hosle/Amazon Grimstad – Avaldsnes
  Røa – Fart
  Klepp – Vålerenga
  Åsane/Hønefoss – Sandviken
  Rosenborg – Kolbotn
  LSK Kvinner – Lyn
  Arna-Bjørnar – Grei / KIL/Hemne
  Fløya/Medkila – Stabæk

  NM-finale fotball kvinner LSK kvinner - Vålerenga (5-1)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal