Hopp til innhold

– Å konkurrere på Beitostølen uten Ida virker veldig fjernt

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Mari Eide (28) har funnet tilbake til treningslysten etter at storesøster Ida (30) tragisk døde i september. I helgen står hun på sidelinjen når lagvenninnene sesongåpner.

Mari Eide

STÅR OVER: Mari Eide står ikke på startstreken under sesongåpningen på Beitostølen.

Foto: NRK

– Jeg er oppvokst her på Beitostølen, og det minner meg veldig mye om Ida.

Det har gått litt over to måneder siden Ida Eide falt om og døde under et mosjonsløp. I helgen sesongåpner de norske langrennsløperne på Beitostølen.

For landslagsutøver Mari Eide har tanken på å skulle konkurrere i de samme skisporene søstrene vokste opp sammen blitt for vanskelig.

– Det å konkurrere her uten Ida virker veldig fjernt for meg. Jeg hadde nok klart å gå, men selv om det hadde gått bra hadde jeg ikke blitt lykkeligere av den grunn, sier hun.

Takker Sundby for støtten

Eide var på høydeopphold i Livigno da søsteren falt om og ble innlagt på sykehus. Hun forteller at hun ikke tror hun forstod alvoret, og ikke tenkte tanken på at søsteren kunne dø.

Mari Eide tilbake på ski

KJEMPESTEG: – De første ukene klarte jeg ikke å gå engang, sier Mari Eide. Onsdag trente hun på Beitostølen sammen med landslaget.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Dagen etter valgte hun, sammen med Martin Johnsrud Sundby og landslagslegen, å dra hjem. I bilen på vei til flyplassen kom dødsbudskapet. Sundby sier han kommer til å huske hjemturen fra høydeoppholdet resten av livet.

– Jeg som var så langt unna min egen situasjon tråkket nok inn i et marerittscenario. Litt sånn at du ikke vet om det er drøm eller virkelighet. Du tenker: «Skjer dette nå?». Så tenkte jeg «Hva gjør vi med Mari? Hvordan skal vi få henne hjem?», sier Sundby til NRK.

Der hjemreisen har brent seg fast i minnet til Sundby har den for Eide blitt et sort hull.

– Jeg husker ikke så veldig mye av det utenom at jeg skriker og blir lei meg. Martin og legen hjalp meg gjennom reisen. Det var veldig godt å ha noen å støtte seg på.

Langrenn Beitostølen

UVIRKELIG: Martin Johnsrud Sundby forteller at det var en uvirkelig situasjon da telefonen om Ida Eides død kom.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sundby forteller at før telefonen kom snakket de tre i bilen om at det fantes gode prognoser, og at de bygget et håp om at det hele skulle gå bra.

– Alt derfra og ut handlet om å få henne hjem til Norge og familien på best mulig måte. Jeg prøvde å få henne til å ikke tenke så mye, få henne til å koble ut, for det fikk hun nok tid til senere.

Har funnet treningsgleden med lagvenninnene

Ida Eide var en god venn av flere i langrennsmiljøet, og også Therese Johaugs bestevenninne. Hun mener at samholdet i det norske landslaget har hjulpet dem gjennom sorgen.

– Vi henter mye styrke i hverandre. Vi støtter hverandre i både medgang og motgang. Det er det som kanskje er fordelen til laget vårt, at vi kan være oss selv hele tiden og få gode råd av hverandre.

Dette samholdet har også hjulpet Eide å finne tilbake til treningsgleden.

– Jeg kjenner også at jeg har ikke helt lysten til å gå skirenn ennå, men jeg kjenner at lysten til å trene igjen er på vei tilbake. Jeg håper jeg kan være klar om en måneds tid, sier hun.

Begravelse Ida Eide

BEGRAVELSE: Et samlet Langrenns-Norge var til stede da Ida Eide ble begravet i Lidar kirke i Øystre Slidre 14. september.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Siste nytt

 • Norske håndballklubber utsatt for omfattende hackerangrep

  En rekke norske håndballklubber ble onsdag utsatt for et omfattende dataangrep. Uvedkommende tok kontroll over klubbenes kontoer i sosiale medier.

  Elverum er blant klubbene som er rammet. Daglig leder Mads Fredriksen opplyser til NTB at alle andre klubber i Norsk Topphåndball også har de samme problemene.

  Det bekrefter også daglig leder i Norsk Topphåndball, Hein Barthold.

  – Vi har akkurat hatt Teams-møte med klubbene nå. Det gjelder i praksis alle. Enten er de hakket, eller så blir de hacket i løpet av de neste timene, sier Barthold.

  Han opplyser at en samarbeidspartner allerede natt til onsdag skal ha oppdaget mistenkelige atferd knyttet til flere Facebook-kontoer.

  – Det kom da nye brukere som hadde tilsynelatende fornuftige navn, men da man så på mailadressen, var den ikke normal, sier Barthold.

  – Nå er det to ting som er utfordrende. Det ene er å håndtere det økonomiske problemet. Det andre er at klubbene ikke har tilgang til sine Facebook-sider, sier han.

  Østlendingen omtalte saken først.

  (NTB)

  håndball
  Foto: Beate Oma Dahle / Beate Oma Dahle
 • Bekreftet: Sverige vurderer å søke om vinter-OL i 2030

  Sveriges olympiske komité vil undersøke mulighetene for å søke om å få arrangere vinter-OL og Paralympics i Stockholm i 2030.

  Det ble klart da komiteen holdt pressekonferanse sammen med det svenske idrettsforbundets ledelse onsdag.

  Sverige forsøkte å sikre seg vinter-OL i 2026 til Stockholm og Åre. Det ble et mislykket forsøk i kampen mot italienske Milano og Cortina.

  Nå er det klart at Sveriges olympiske komité (SOK) i løpet av året vil gjøre en ny forstudie rundt om det er grunnlag for en ny søknad.

  – Vi har blitt enige om å gjøre en forundersøkelse, sier komiteens fungerende president Anders Larsson.

  – Vi har kompetanse til å gjennomføre store arrangementer, fortsetter han ifølge SVT. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022
  Foto: Markku Ulander / NTB
 • Hauger-teamet øker millionsatsingen mot Formel 1-drømmen

  Dennis Hauger sitt team har jobbet med å hente inn mer friskt kapital i satsingen mot Formel 1-drømmen. Ifølge VG skal teamet ha hentet inn 22 millioner kroner.

  Dermed vil satsingen ha passert 70 millioner kroner. Det skriver VG.

  – Det har vært overraskende stor interesse. Vi har faktisk måttet takke nei til en del sponsortilbud, sier manager Harald Huysman til avisen.

  Helt siden Hauger var 11 år har millioninvestering pågått mot Formel 1-drømmen. I fjor kjørte Aurskog-gutten sin første sesong i Formel 2 for laget Prema.

  Hauger har vært en del av Red Bull-akademiet. Ifølge Huysman vil laget gå inn med langt mindre i 2023 enn de gjorde i 2022.

  19-åringen har foran den kommende sesongen byttet til laget MP Motorsport. Formel 2-sesongen starter i Bahrain 3.–5. mars. (NTB)

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste