Hopp til innhold

– Å konkurrere på Beitostølen uten Ida virker veldig fjernt

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Mari Eide (28) har funnet tilbake til treningslysten etter at storesøster Ida (30) tragisk døde i september. I helgen står hun på sidelinjen når lagvenninnene sesongåpner.

Mari Eide

STÅR OVER: Mari Eide står ikke på startstreken under sesongåpningen på Beitostølen.

Foto: NRK

– Jeg er oppvokst her på Beitostølen, og det minner meg veldig mye om Ida.

Det har gått litt over to måneder siden Ida Eide falt om og døde under et mosjonsløp. I helgen sesongåpner de norske langrennsløperne på Beitostølen.

For landslagsutøver Mari Eide har tanken på å skulle konkurrere i de samme skisporene søstrene vokste opp sammen blitt for vanskelig.

– Det å konkurrere her uten Ida virker veldig fjernt for meg. Jeg hadde nok klart å gå, men selv om det hadde gått bra hadde jeg ikke blitt lykkeligere av den grunn, sier hun.

Takker Sundby for støtten

Eide var på høydeopphold i Livigno da søsteren falt om og ble innlagt på sykehus. Hun forteller at hun ikke tror hun forstod alvoret, og ikke tenkte tanken på at søsteren kunne dø.

Mari Eide tilbake på ski

KJEMPESTEG: – De første ukene klarte jeg ikke å gå engang, sier Mari Eide. Onsdag trente hun på Beitostølen sammen med landslaget.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Dagen etter valgte hun, sammen med Martin Johnsrud Sundby og landslagslegen, å dra hjem. I bilen på vei til flyplassen kom dødsbudskapet. Sundby sier han kommer til å huske hjemturen fra høydeoppholdet resten av livet.

– Jeg som var så langt unna min egen situasjon tråkket nok inn i et marerittscenario. Litt sånn at du ikke vet om det er drøm eller virkelighet. Du tenker: «Skjer dette nå?». Så tenkte jeg «Hva gjør vi med Mari? Hvordan skal vi få henne hjem?», sier Sundby til NRK.

Der hjemreisen har brent seg fast i minnet til Sundby har den for Eide blitt et sort hull.

– Jeg husker ikke så veldig mye av det utenom at jeg skriker og blir lei meg. Martin og legen hjalp meg gjennom reisen. Det var veldig godt å ha noen å støtte seg på.

Langrenn Beitostølen

UVIRKELIG: Martin Johnsrud Sundby forteller at det var en uvirkelig situasjon da telefonen om Ida Eides død kom.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sundby forteller at før telefonen kom snakket de tre i bilen om at det fantes gode prognoser, og at de bygget et håp om at det hele skulle gå bra.

– Alt derfra og ut handlet om å få henne hjem til Norge og familien på best mulig måte. Jeg prøvde å få henne til å ikke tenke så mye, få henne til å koble ut, for det fikk hun nok tid til senere.

Har funnet treningsgleden med lagvenninnene

Ida Eide var en god venn av flere i langrennsmiljøet, og også Therese Johaugs bestevenninne. Hun mener at samholdet i det norske landslaget har hjulpet dem gjennom sorgen.

– Vi henter mye styrke i hverandre. Vi støtter hverandre i både medgang og motgang. Det er det som kanskje er fordelen til laget vårt, at vi kan være oss selv hele tiden og få gode råd av hverandre.

Dette samholdet har også hjulpet Eide å finne tilbake til treningsgleden.

– Jeg kjenner også at jeg har ikke helt lysten til å gå skirenn ennå, men jeg kjenner at lysten til å trene igjen er på vei tilbake. Jeg håper jeg kan være klar om en måneds tid, sier hun.

Begravelse Ida Eide

BEGRAVELSE: Et samlet Langrenns-Norge var til stede da Ida Eide ble begravet i Lidar kirke i Øystre Slidre 14. september.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Siste nytt

 • Eskås dømmer Manchester City-kamp i mesterligaen

  Espen Eskås er satt opp som hoveddommer i åttedelsfinalen i mesterligaen mellom Manchester City og FC København onsdag.

  Han har med seg Isaak Elias Beshevkin og Anders Olav Dale som assistentdommere, og fjerdedommer er Rohit Saggi.

  Kampen starter klokken 21 onsdag. I den første kampen endte det 3-1 til City, og utgangspunktet for hjemmelaget foran returkampen i England er dermed meget godt.

  Kevin De Bryne, Bernardo Silva og Phil Foden scoret for City i det første oppgjøret i Parken. Magnus Mattsson sørget for FCKs trøstemål. (NTB)

   Espen Eskås
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Riiber klar for Holmenkollen

  Jarl Magnus Riiber er konkurranseklar igjen etter å ha testet skulderen. Han blir dermed å se i Holmenkollen til helgen.

  Riiber sto over rennene i Lahti sist helg på grunn av planlagte tester. Skulderen hans har hoppet ut av ledd flere ganger, og en operasjon er aktuell etter sesongen.

  Kombinertherrene skal gå verdenscuprenn i Kollen både lørdag og søndag.

  – Vi gleder oss til å se Jarl på hjemmebane. Han har herjet voldsomt i vinter. Vi ligger fattige 34 poeng bak Østerrike i nasjonscupen. Det er noe vi ønsker å gjøre noe med i Kollen, sier kombinertløpernes sportssjef, Ivar Stuan.

  Riiber har for lengst sikret sammenlagtseieren i verdenscupen individuelt. Han kan nå altså bidra til at Norge vinner også nasjonscupen.

  På kvinnesiden kan Ida Marie Hagen sikre verdenscupkula på hjemmebane. Kvinnene skal ha én konkurranse i Holmenkollen. Dette er uttaket:

  Menn:

  Espen Andersen (Lommedalens), Espen Bjørnstad (Byaasen), Kasper Moen Flatla (Jardar), Jørgen Graabak (Byåsen), Jens Dahlseide Kvamme (Haslum), Jens Lurås Oftebro (Jardar), Jarl Magnus Riiber (Heming), Andreas Skoglund (Molde og Omegn), Marius Solvik (Haslum), Jørgen Berget Storsveen (Elverum), Simen Tiller (Moelven).

  Kvinner:

  Ida Marie Hagen (Haslum), Gyda Westvold Hansen (Nansen), Mari Leinan Lund (Tolga), Marte Leinan Lund (Tolga), Hanna Midtsundstad (Våler), Mille Marie Hagen (Haslum), Nora Helene Evans (Fossum).

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Emmi Korhonen /Lehtikuva
 • Ruud tilbake på topp ti

  Casper Ruud klatrer to plasser på ATP-rankingen etter suksess på tennisbanen de siste ukene. Han er inne blant de ti beste for første gang siden november.

  Ruud står med 9.-plass på den ferske rankingen etter å ha tatt seg til nok en finale i ATP 500-turneringen i mexicanske Acapulco.

  Nordmannen tapte finalen for Alex de Minaur, men klatrer likevel forbi australieren på rankingen. De Minaur faller til 10.-plassen, mens Ruud passerer både ham og Stefanos Tsitsipas.

  Sist gang Ruud var inne blant topp ti i verden, var 6. november i fjor. Da var han ranket på 7.-plass, og i perioden siden har han ligget stabilt som nummer 11 på ATPs ranking.

  Ruuds beste ranking i karrieren er 2.-plassen fra høsten 2022.

  (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal