50 kilometer, menn

Søndag 6. mars. Mennenes 50 kilometer går som fellesstart i fristil og starter kl 13.00.

En sliten Petter Northug spurtet inn til sitt tredje VM-gull da han vant femmila i Liberec søndag.

En sliten Petter Northug spurtet inn til sitt tredje VM-gull da han vant femmila i Liberec i 2009.

Lars Bergendahl

Lars Bergendahl (her i aksjon i 1946) ble verdensmester på femmila i Zakopane i 1939.

Gjermund Eggen

Gjermund Eggen på vei til VM-gull på femmila i Oslo i 1966.

Femmil i Oberstdorf

Gullvinner Frode Estil flankert av Anders Aukland (sølv, til venstre) og Odd-Bjørn Hjelmeset (bronse, til høyre) etter trippelseieren i Oberstdorf.

50-kilometeren er en av de klassiske øvelsene som har vært på mesterskapsprogrammet siden OL i 1924.

Se fullstendig mesterskaps-statistikk nederst i saken.

Årets femmil går i seks sløyfer á 8,3 kilometer.

Lenge mellom seirene

Mens Norge gjorde det sterkt på 15-kilometer i de første mesterskapene så har Norge slitt i årevis med å lykkes på femmila.

Før Frode Estil vant femmila i Oberstdorf-VM i 2005 hadde Norge bare tatt tre VM-gull på femmila i VM-historiens første 80 år.

Til sammenligning hadde norske løpere tatt ti VM-gull på 15-kilometeren i løpet av de samme årene.

Faktisk gjorde norske løpere det bedre på femmila i OL enn i VM, på de 80 årene tok Norge fem OL-gull på femmila.

Tre gull på rad

Etter at femmila ble gjort om til fellesstart i 2005 har Norge vunnet de tre siste mesterskapene på distansen.

Frode Estil vant i Oberstdorf 2005 og Anders Aukland (sølv) og Odd-Bjørn Hjelmeset (bronse) sørget for en helnorsk seierspall.

To år senere, i Sapporo-VM, var det Odd-Bjørn Hjelmeset som gikk til topps, mens Frode Estil tok sølv.

To strake for Northug

I de to siste mesterskapene (VM i 2009 og OL i 2010) har Petter Nortug tatt gull etter spurtseier.

I Liberec var det en tydelig sliten Petter Nortug som slo russiske Maxim Vylegzahnin og tyske Tobias Angerer i spurten.

Les: Northug vant femmila

- På slutten hadde jeg krampe og jeg følte ikke at jeg spurtet i det hele tatt, sa Northug til NRK etter seieren i Liberec.

Se 50-kilometerstatistikk under videoen.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Thoralf Strømstad (sølv)
Johan Grøttumsbråten (bronse) John Maardalen (nr 4)

Trygve Brodahl (bronse)

1936 Garmisch-Partenkirchen, Tyskland (OL)

Odd-Bjørn Hjelmeset

Odd-Bjørn Hjelmeset (gull), Frode Estil (sølv)

2009 Liberec, Tsjekkia

Petter Northug

Petter Northug (gull)

2010 Vancouver, Canada, (OL)

Ekspander/minimer faktaboks

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

• Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

Kristian Eriksen
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

Vetlesen
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

– Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)